?

da li ste znali?

Da je najstariji filmski festival na svijetu prvi put održan 1932. godine Venecijanski filmski festival.

Opis destinacije - Španija - Barcelona

Barcelona - trenutno vrijeme
Trenutna temperatura: °
Min / Max temparatura ° / °
Oblačnost: %
Vlažnost: %
Pritisak: hPa
Vjetar: m/s
Španija valuta je EUR

Vrijednost valute na dan 29.09.2022 je:
1 KM EUR
1 EUR KM

Kada se nađete u Barceloni, možda ćete se na kratko zbuniti i pored solidnog znanja španskog jezika: ne zaboravite da se nalazite u prestolnici Katalonije, pokrajine koja njeguje i svoj specifičan jezik. Ne dajte se omesti, već hrabro krenite u osvajanje jednog od najljepših gradova Evrope.

Grad Barcelona, bez periferije, broji oko 1.600.000 stanovnika (popis stanovništva iz 2004 godine). Cijela provincija Barcelona ima oko 5.117.000 stanovnika. Nalazi se oko 160 km južno od planinskog pojasa Pirineja i granice sa Francuskom.

Nazivan još i Španski grad na obali Mediteranskog mora, Barcelona je glavni i administrativni centar autonomne regije Katalonija gdje se nalaze njena vlada i skupština. Geopolitička podjela države Španije se vrši, osim po autonomnim regijama, takođe i po provincijama, tako da je ime Barcelona, ujedno i naziv za provinciju Barcelona. Udaljen je 500 km od Madrida. Grad je razdvojen rijekama Besos i Llobregat koje se ulivaju u Mediteransko more.

Grad je sačinjen od 10 opština. Podjela je vezana za historijske transformacije grada, nastale od starih zasebnih opština i četvrti sa posebnim identitetom, koje su tokom XIX i XX vijeka pripojene samom gradu. Mnogi starosjedioci grada i danas identifikuju grad samo opštinom Stari Grad - Ciudad Vella.

Barcelona je jedan od glavnih evropskih ekonomskih centara, sa jednom od glavnih mediteranskih luka, a aerodrom u Barceloni je drugi po veličini u Španiji. Grad je također i bitna turistička destinacija i ima veoma bogato kulturno i historijsko nasljeđe, od kojih se posebno ističu arhitektonska djela Antonija Gaudija.

Barcelona je bila domaćin važnim svjetskim događajima koji su doprinjeli tome da postane veoma poznat i posjećen grad. Najbitniji su Svjetska izložba 1888. i 1929. godine, Ljetnje olimpijske igre 1992. godine, i Forum Kultura 2004.

Prevoz u Barceloni:
Od aerodroma do cenra grada:
Za prevoz od aerodroma El Prat do centra grada postoji više opcija:
1. AEROBUS – direktni autobus sa aerodroma do Placa Catalunya. Saobraća svakih 5-15 minuta. Cijena karte u jednom pravcu: 5.30 eur, a povratna 9.15 eur ( vrijedi za 9 dana). Aerobus vozi od 05.30 – 00.30 i potrebno je oko 35 minuta do centra, ovisno o dobu dana.

2. GRADSKI AUTOBUS TMB br. 46 – saobraća svakih 15-20 minuta. Stanica se nalazi i na Terminalu 1 i Terminalu 2. Vozi do Placa Espanya. Cijena karte u jednom pravcu: 1.45 eur. TMB bus vozi od 05:00 do 00:15. potrebno je oko 40 minuta do Placa Espanya ovisno o dobu dana i gužvama.

3.TAXI – prevoz taksijem nije najjeftiniji način prevoza. Od aerodroma do centra grada će vas koštati oko 25-30 eur ( ovisno sa kojeg Termiala idete ). Na tu cijenu treba dodati i dodatne troškove na lični prtljag, cijene prtljaga su istaknute u taksiju. Potrebno je oko 20 minuta do centra grada.

4. NOĆNI AUTOBUS NitBus ( N17) – Autobus koji saobraća sa aerodroma do PlacaCatalunya u periodu od 21.50 – 04.40 ( polazi sa Terminala 1 ). Cijena karte samo jedan pravac: 1.45 eur.

Metro:
Cijena karte: jednokratna 1,45 eur. Kartu morate poništiti prije ulaska u podzemnu željeznicu. Zadržite kartu tijekom vožnje kako biste izbjegli plaćanje kazne od 40 eur.  
Radno vrijeme: ponedjeljak-četvrtak 5:00-24:00; petak i subota 5:00-2:00; nedjelja 6:00- 24:00. Ljubičasta linija (FGC): ponedjeljak-četvrtak 5:45-24:00; petak i subota 5:50-2:15; nedjelja 5:50-24:00. 

Web stranice: www.tmb.net ; www.fgc.es 

Autobus:
Autobusi voze svaki dan od otprilike 05.00 ( ovisno od linije ) do 23 sata. Gotovo sve linije voze preko Placa de Catalunya, Placa Urquinaona ili Placa de la Universitat. Cijena
jednokratne karte iznosi EUR 1,45 (može se kupiti kod vozača). Karte se moraju poništiti prilikom ukrcavanja. Postoji 16 noćnih linija koje voze svakih 30-45 minuta od 23 sata do 4 sata na neka odredišta (potrebno kupiti posebnu kartu). Tomb-Bús – ljetna linija od Placa de Catalunya do Placa Pius XII. Ponedjeljak-petak 7:30-21:58 (svakih 7 minuta), subota 9:30- 21:45 (svakih 15 minuta). Cijena jednokratne karte: EUR 1,45.  

Višekratne karte:

- T- 10 (10 vožnji), T-50/30 (50 vožnji tijekom 30 dana) – cijena između EUR 8.5 i EUR 100(ovisno o broju uključenih zona, trajanju, oblicima prijevoza te dozvoljenim promjenama).T-10 ( 10 vožnji ) najisplativiji vid karte, omogućuje vam 10 vožnji u Zoni 1 ( u kojoj je većina znamenitosti, a ide i do aerodroma ). Jedna vožnja traje 90 min, tako da možete mjenjati sve oblike prevoza u Zoni 1 ( tramvaj, metro, autobus ). Metro, samo linije koje su konektovane, znači ne smije se izlaziti iz metro stanice.

- Postoje dvodnevne karte (EUR 11.50 eur), trodnevne (EUR 16,50), četverodnevne (EUR 21) i petodnevne (EUR 25) karte koje vrijede za sve oblike javnog prijevoza, uključujući put od i do aerodroma i možete je poništiti koliko puta želite. Karte se mogu kupiti u TMB-ovim prodajnim centrima, prodavaonicama karata u podzemnoj željeznici, na automatima i FGC-ovim željezničkim postajama.

Najam automobila:

U Barceloni auto mogu unajmiti osobe iznad 21 godine starosti uz predočenje pasoša i valjane vozačke dozvole te posjedovanje međunarodne police osiguranja (može se kupiti prilikom unajmljivanja). Automobil možete unajmiti kod kompanija na aerodromu, ali i širom grada.Cijena unajmljivanja: od EUR 30-35 (za dan)

Taxi:
Registrirovani taxi su žuto-crne boje. Taxi možete zaustaviti na ulici ili unaprijed rezervisati telefonom. Cijena: osnovna cijena prijevoza iznosi EUR 2 i mora biti prikazana na taksimetru – svaki kilometar se naplaćuje EUR 0,85, uz dodatak od EUR 0,85 za svaki komad krupne prtljage. Napojnica iznosi 5-10% od iznosa računa. Postoji i nekoliko taxi kompanija prilagođene za ljude sa invaliditetom- FONO Taxi (+34) 93 300 11 00 i TAXI AMIC (+34) 93 420 80 88, ova vrsta taxija se treba rezervisati ranije.
Web : www.radiotaxi033.com ;
za izračun tačne cijene : http://www.worldtaximeter.com/barcelona 

Vožnja gradom:
Zbog blizine glavnih znamenitosti i odlično organizovanog javnog prijevoza vožnja ličnim automobilom uistinu je nepotrebna. Vožnja Barcelonom otežana je posebno tijekom „špice“ (rano ujutro, vrijeme ručka, rano uvečer) te na brzim avenijama u centru grada. Za savladavanje složenog jednosmjernog sustava potrebna je detaljna karta.  U nekim zonama parkiranje je otežano. U „plavoj“ zoni parkiranje se naplaćuje svaki dan od 8 do 14 sati, te od 16 do 20 sati. Nepropisno parkiranje kažnjava se odvlačenjem vozila.
Cijena parkiranja: EUR 1-3 (po satu), EUR 20 – 30 (po danu); garaže: EUR 1.60 (po satu),EUR 17,50-20 (po danu).  

Najam bicikla:

Barcelona ima ograničenu mrežu biciklističkih staza. Bicikl se može unositi u sredstva javnog prijevoza, uz neka ograničenja tijekom špice. Bicikl se može unajmiti kod Al Punt de
Trobada, Carrer Badajoz 24 (tel: (93) 225 0585), Un Coxte Menys, Esparteria 3 (tel: (93) 368 2105) i Biciclot, Carrer Vernada 16 (tel: (93) 307 7475) kao i na plaži. Cijena unajmljivanja: oko EUR5 (na sat), EUR15 (na dan).

Tibibus- autobus za brdo Tibidabo
Saobraća sa Placa Catalunya do Tibidaba - Linija T2A (Plaça Catalunya – Centre – Tibidabo) i sa Trga Sant Ženis – Linija T2B  (Sant Genís – Vall d'Hebrón – Tibidabo) Cijena karte 2.80€ Prvi polazak je u 10:15, poslije saobraća na svakih 20minuta.


Novac:

Valuta u Barceloni kao i u cijeloj Španiji je euro. Mjenjačnice koje vidite u ulici La Rambla i unaokolo rade duže od banaka, ali nude nepovoljnije kurseve. Možete mjenjati novac u bilo kojoj banci ili mjenjačnici (obično obilježene rejčju canvi/cambio). Većina kreditnih kartica kao što su Visa, MasterCard, Maestro i Cirrus su prihvatljive širom Španije. Možete ih koristiti u većini hotela, restorana i prodavnica. Takođe ih možete koristit u ATM bankomatima ako imaju vidljiv znak vaše kartice.

Bakšiš: Nije obavezan u Barseloni, ali se smatra pristojinim da se ostavi od 5 do 10 procenata od ukupnog računa.

Klima:
Klima u Barceloni je tipično mediteranska, sa blagim zimama i toplim ljetima. Jul i august su najtopliji mjeseci u godini i temperature rastu i do 37 stepeni. Bez snježnih padavina i sa temperaturom koja zimi skoro nikada ne pada ispod nule.. U centru grada se pod uticajem ljudskog faktora formirala mikroklima, tako da su unutar centra ljeti velike vrućine, a zimi je toplije nego u ostalim djelovima grada.

Jezik:
Dva jezika koja se govore u Barceloni su španski i katalonski. Barcelona je glavni grad pokrajine Katalonije tako da je katalonski najrasprostranjeniji jezik iako se oba koriste
naizmjenično. U turističkim djelovima naći ćete ljude koji govore engleski, ali u nekim mjestima većina ljudi govoriće samo španski i katalonski. Barcelona je svakako
kosmopolitski grad sa milionima turista koji je posjete svake godine tako da ne bi trebalo da imate nikakvih problema sa komunikacijom.

Praznici:
Javni praznici ili na španskom ili fiesta nacional, odnosno na katalonskom dia festiu. Budući da je Katalonija autonomna pokrajina, Barcelona slavi i državne i regionalne praznike.
Glavni praznici su:
1. januar – Nova godina
6. januar - Bogojavljanje
2. april – Veliki petak
5. april – Uskršnji ponedeljak
1. maj - Međunarodni praznik rada
24. jun – Sv. Jovan festival - vatromet i plažne žurke su uobičajne za vreme ovog praznika.
11. septembar – Nacionalni dan Katalonije

24. septembar - “La Mercè festival”, najveći, najraznobojniji i najluđi festival u Barseloni.
(Budite u slavljeničkom raspoloženju!)
12. oktobar – Dan Kolumba
1. novembar – Svi sveti
8. decembar – Dan bezgrešnog začeća
25. decembar - Božić
26. december – Prvi dan Božića
01. januar – Nova Godina
Ne treba da vas začudi, ukoliko, u sred bijela dana čujete povorku šarenila i pjesme, Barcelona je karakteristična po svojim zaštitnicima. Svaka ulica ili kvart ima nekog svog
zaštitnika i na taj dan, svi izlaze na ulice i slave na sebi karakterističan način, uglavnom uz ples, kostime i pjesmu.

VAŽNO: Barcelona je miroljubiv grad, grad sunca, mora i opuštene atmosfere. Međutim najveći gradski problem su đeparoši kojih ima na svakom koraku. Najveća
koncetracija đeparoša, koji su izuzetno sposobni i lukavi, je tamo gdje je i najveća koncetracija turista. Posebno se ističe La Rambla, plaže, kulturne znamenitosti, kafići i
klubovi u toku ljetnih dana kada je i najveća koncetracija turista. Savjet: nikada ne nositi puno novca u kešu, pasoš posebno čuvati i ako nema potrebe ne nositi uz sebe u
toku obilazaka. U kafićima nikada ne ostavljati stvari na stolu ( mobitel, aparat, novcanik) ili kačiti za stolicu. Treba napomenuti, da đeparoši u Barceloni nisu nasilni,
ali su veoma dosjetljivi i oprez je neophodan.

Ne možete da dođete u Barcelonu, a da se ne upoznate sa životom vjerovatno najpoznatijeg arhitekte Antonija Gaudija koji je mnogo dao Barceloni, a koja je poslje njegove smrti pod tramvajem jedno vrijeme ukinula ovaj vid prevoza. Gaudi je projektovao mnoge zgrade u Barceloni, pa izdvojte jedan dan da ih posjetite jer su one razlog jedinstvenog i prepoznatljivog arhitektonskog stila Barcelone, kao i njen zaštitni znak.

SAGRADA FAMILIA

Iako nikada dovršena, grandiozna katederala Sagrada Familia zasigurno predstavlja jedan od najprepoznatljivijih simbola grada.

Gradnja je započela još davne 1866. godine i nije još uvijek okončana. Katedrala predstavlja životno dijelo Gaudija koji ju je gradio pune 43 god i svakim detaljem oslikava genijalnost i osebujenost čuvenog arhitekte . Na crkvi je projektovao da bude 12 tornjeva visine i preko 100 metara, sa rascvjetanim križevima na vrhu, koji simbolizuju 12 apostola.

Nakon Gaudijeve smrti, radove su nastavili njegovi suradnici.Radovi su prekinuti 1935. godine zbog Španjolskog građanskog rata tijekom kojega je izgorio dio katedrale s originalnim Gaudíjevim modelima i planovima. Ponovno su pokrenuti 1970-ih nakon pada fašističkog režima i gradnja, premda vrlo polako, traje i dan danas. Kada bude završena, katedrala će biti visoka oko 45 i duga 110 metara.

Ulaz košta 12.50 EUR. Katedrala je otvorena od 9 do 18 sati, odnosno do 20h u ljetnjem periodu.

Web: http://www.sagradafamilia.cat/ 

PARK GUELJ

Park „Güell“ je park koji se nalazi na brdu El Karmel (Turó del Carmel) u Barceloni, ne tako daleko od brda Tibidabo. Gaudi je ovaj Park projektovao u periodu od 1900. do 1914. godine.

Prvobitno namjenjen kao elitno naselje imućnih građana lokalitet je 1926.godine pretvoren u javni park. Park odlikuje jedinstveni Gaudijev dizajn i smatra se najpopularnijim vidikovcem grada s kojeg se pruža prelijep pogled na Barcelonu.

Talasasti oblici, slični lavi, na mjestima sličnim drveću ili u obliku dvorskih stubova ili stalaktita, ukrašeni su mozaicima od polomljenih keramičkih pločica. Strme padine i grebeni su ostali s krivudavim puteljcima, usjecima i pećinama koje su dodate prirodnom ambijentu. Park je vješto projektovan da bi omogućio mir i spokoj. Pripadajuće zgrade vrlo su originalne i upečatljive. Imaju krovove fantastičnih oblika s neobičnim vrhovima.


Ključno mjesto u parku je glavna terasa, okružena dugom klupom u obliku morske zmije, koja se ujedno smatra i najdužom klupom na svijetu. Park je skoro u potpunosti izgrađen od materijala koji su nađeni na lokalitetu.Gaudi je nabavljao ostatke iz keramičkih radionica i utiskivao ih u malter dok je još bio svjež. Gaudijeva višebojna mozaična fontana u obliku zmaja na glavnom je ulazu.

Ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

CASA BATLLO (1904-1906)

Josep Batllo, bogati proizvođač tekstila, poželjeo je da u potpunosti izmjeni izgled svoje postojeće rezidencije, koja se nalazila u ovoj mondenskoj četvrti Barcelone. Batljo je želio da u pogledu modernosti i ekstravagantnosti njegova nova rezidencija potpuno zasjeni kuće koje su iznikle u neposrednoj blizini. Za taj zadatak angažirao je poznatog nekonvencialnog arhitektu Gaudija i rezultati rekosntrukcije su bili zapanjujući.

Cjelokupna zgrada svakim svojim detaljem odiše Gaudijevom maštovitošću, orginalnošću i jedinstvenosću. To se posebno odnosi na vanjski dio zgrade odnoso fasadu je naprosto spektakularana. Fasada je podjednako fascinantna da se gleda i danju i noću, ako je osvetljena. Također prepoznatljiv detalj su i balkoni zgrade neobičnih oblika koji
podsjećaju na fragmente lobanja sa otvorima za oči i nos. Stubovi na tribini prvog sprata liče na ljudske kosti.Zbog ovoga je stanovništvo Barcelone naziva i „Casa dels ossos“ (kuća od kostiju).

Nepravilnim oblicima, fasadnim mozaicima napravljenim od fragmenata keramičkih pločica i neobičnim i jedinstvenim rješnjima ova zgrada predstavlja tipični primjer Gaudijeve arhitekture i njegovog doprinosa unikatnosti grada Barcelone


Ova kuća je 1969-te godine proglašena historijsko-umjetničkim spomenikom. Danas predstavlja muzej koji možete posjetiti. Ulaz se naplaćuje i košta 18,15 EUR. Muzej je otvoren svakim danom od 09 do 21h.

Web : http://www.casabatllo.es/en/ 

CASA MILA-LA PEDRERA (1906-1910)

Ime joj je La Pedrera – kamenolom, koje je zapanjena publika nadjenula ovoj potpuno jedinstvenoj zgradi i predstavlja jedan od Gaudijevih prepoznatljivih i jedinstvenih radova. Radeći po narudžbi bogatog privrednika Pedro Milà, Gaudi je svojim formama kopirao prirodu, tako ova kuća liči na uzburkano more. Neki od balkona su izgrađeni samo od metala, a pod balkona od stakla, kako bi se kroz njega propuštala svjetlost u stanove ispod. Iako je riječ o ugaonoj građevini, Gaudi je uspio ublažiti ugao, skoro do njegovog nestajanja.

Na cijelom kompleksu kuće Mila ne može se pronaći nijedan noseći zid. Sve se nosi preko brojnih stubova i podupirača. Na krovu su raznorazni dimnjaci i odušci za vazduh fantastičnog izgleda. Unutra nema pravih linija i sve izgleda kao izvajano. Ova zgrada predstavlja nezaobilazno mjesto posjete i upoznavanja sa genijalnošću Gaudija.

Radno vrijeme: svaki dan od 09-18.30 odnosno od 09-20 h ( mart-oktobar). Cijena ulaza: 14 eur za odrasle, 10 eur studenti, za djecu ispod 7 god ulaz besplatan.

Web : http://www.lapedreraeducacio.org/ 

NOU CAMP

Za sve ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svijetu zasigurno nezaobilazna atrakcija grada. Ovaj fudbalski hram i dom popularnog kluba FC Barcelona smatra se jedanim od najljepših stadiona na svijetu, sa kapacitetom od 98 732 mesta. Posjeta stadionu Kamp Nou i njegovom muzeju spadaju u jednu od najpopularnijih atrakcija grada. Muzej sadrži bogatu postavku iz 110 godina due historije Barcelone. Za fudbalske zaljubljenike gledanje utakmice u kojoj učestvuju svjetske fudbalske zvijezde je poseban događaj.

Interesantan je podatak da na ovom stadionu nikada u historiji nije igrala reprezentacija Španije, jer bi u tom slučaju imala više navijača koji bi navijali protiv nje nego za Španiju.

Ako izaberete posjetu sa vodičem imaćete priliku da provirite u svlačionicu i tunel kroz koji igrači izlaze na teren, kao i da izađete na teren Kamp Noua.

Radno vrijeme: pon-sub od 10.00-20.00 h, ned i praznicima 10-14.30 h, osim na dan održavanja utakmica. Ulaz košta 22 EUR za odrasle i 16.50 EUR za djecu.

Web: http://www.fcbarcelona.com/camp-nou 

OLIMPIJSKI KOMPLEKS MT.JUIC (Monžujik)

Zelena oaza u središtu grada predstavlja pravi olimpijski kompleks Ljetnih olimpijskih igara iz 1992.godine koji prije svega čini ljepotica Barcelone, kako građani Barcelone često nazivaju sportsku dvoranu St. Jordi i Olimpijski stadion Mt. Juic. Međutim Olimpijski stadion se ovdje nalazio i prije. Napravljen je 1929. godine za potrebe alternativnih antifašističkih Olimpijskih igara, da bi se izbojkotovale OI u Berlinu, koje je trebalo da se održe 1936. godine. Stadion je do nedavno služio fudbalskom klubu Espanyol. Na platou je dominantan i toranj koji je Španska Telefonica poklonila gradu Barceloni za Olimpijske igre. Na Mt. Juicu se nalazi i olimpijski muzej koji možete posjetiti.

Na samom vrhu se i danas nalazi dominantna vojna baza za muzejom starog naoružanja. Ona je bila simbol katalonske moći u 19. vijeku. Zamak je između ostalog, predstavljao i mjesto na kome su se odvijala i mnoga pogubljenja.

Danas je omiljeno mjesto brojnih izletnika koji žele vidjeti prelijepu panoramu i odmoriti se uz prelijepe parkove i fontane. Do brda Mt.Juic vodi i vožnja žičarom tokom koje se pruža zadivljujući pogled na panorama grada.

KOLUMBOV SPOMENIK

Na centralnom trgu u lučkom dijelu Barcelone se nalazi spomenik podignut 1888 godine u čast slavnog istraživača i moreplovca koji je tražeći alternativne puteve za Indiju 1492. godine pronašao Ameriku i time postao jedan od najpoznatijih moreplovaca. Po povratku sa svog putovanja, Kolumbo je upravo na ovom mjestu bio dočekan uz velike počasti brojnog stanovništva i tadašnjih vladara Kralja Ferdinanda i Kraljice Izabele. Posjetioci se mogu popeti na vrh statue visoke 67 metara odakle se pruža prelijepa panorama grada i mora. Na samom vrhu spomenika, nalazi se Kolumbov kip čija ispužena desna ruka pokazuje u pravcu Amerike i u pravcu mjesta gde je dugo vremena bio usidren njegov brod Santa Maria.

LA RAMBLA

Barcelona ima nekoliko preljepih ulica - Gran Vija, Dijagonal, Meredijana, Pase de Gracija, ali pravi duh evropske metropole sa oko 2 miliona stanovnika najbolje odražava 1,5 kilometara dugo šetalište La Rambla.

Netipičan bulevar, unikatno urbano šetalište, oplemenjeno je historijskim simbolima i obilježjima kosmopolitskog metropolisa Mediterana. La rambla je jedna od najstarijih i najljepših ulica u Barceloni i pruža se u dužini od 1200 metara od spomenika Kolumbu do Placa de Catalunya. Ovo je jedna od rijetkih evropskih ulica koja živi 24h 365 dana u godini.

Tu su banke, najjeftiniji i najskuplji hoteli i prodavnice, pijace, kina, pozorišta, barovi. Palata Virena iz XVIII vijeka ima bogatu zbirku slika, a tu je i Grand Teatro de Liceu , jedna od najpoznatijih operskih kuća na svijetu. Središnji dio je posvećen šetačima, a sa strane su trake za automobile. Prvi dio ulice, u srcu historijskog jezgra grada je zelena gradska oaza, čiji drvoredi i travnjaci oduševljavaju mirisom i raznolikošću neobičnog cvijeća.

I danju i noću La Ramblom odjekuje muzika uličnih svirača. Na trgu ispred opere „Gran teatre del Liceu“ nastupaju i igrači koji izvode autohtonu narodnu igru neprevodivog imena i prilično bučnu. Na svakih desetak metara je i performans uličnih umjetnika i zabavljača.Noću kada se broj šetača smanji La Rambla oživljava uz bezbroj kafića, diskoteka ili barova i predstavalja jednu od glavnih destinacija za zabavu u gradu.

Upozorenje – čuvajte se džeparoša na ulici i metrou. Posebno vodite računa u dijelu ulice Raval, blizu luke, na plaži u toku dana kada su najveće gužve i u ranim jutarnjim satima.

MAGIČNE FONTANE:

Magična fontana je definitivno mjesto koje se obavezno mora posjetiti. Jedinstveni spektakl vode, svjetla i muzike sagrađen je još 1929. kao jedna od najvećih atrakcija za Svjetski sajam. Danas je jedno od najpoznatijih mjesta u gradu sa nevjerovatnih 2,5 miliona posjetilaca godišnje. Magična fontana ima 13 različitih koreografija – tri spektakla filmske muzike, šest klasične, remix 20. i 21. veka, remiks 80-90-tih godina i numeru “Barcelona” od Fredija Merkjurija i španske operske dive Monserat Kabalje.

Magična fontana otvorena je za sve i pristup je besplatan.

Radno vrijeme: pet-sub od 19.00-21.00 h (oktobar-mart) muzički spektakli svakih pola sata, čet-ned 20.00-23.00 h ( april-septembar ), od sredine januara do sredine februara fontana ne radi. Šou je svakih pola sata.

Preporučujemo još:

- Muzej Pabla Picassa( http://www.museupicasso.bcn.es/en/)

- Muzej moderne umjetnosti ( http://www.cccb.org/en/ )

- Akvarijum Barcelona http://www.aquariumbcn.com/AQUARIUM/index.php?wlang=en 

- Špansko selo – Pueblo Espanyol ( http://www.poble-espanyol.com/pemsa/en.html  )

- Zoološki vrt Barcelona ( http://www.zoobarcelona.cat/en/home/  )

- Park Citadela i trijumfalna vrata ( http://en.wikipedia.org/wiki/Parc_de_la_Ciutadella )

- Muzej katalosnke historije ( http://www.en.mhcat.net/  )

- Brdo Tibidabo i zabavni park Tibidabo ( http://www.tibidabo.cat/en/homepage  )

- Vožnja gondolom od plaže Barceloneta do brda Mt. Juic ( http://www.barcelonayellow.com/bcn/transport/cable-cars/teleferic-de-montjuic  )

Barcelona je grad koji nikad ne spava, jedan od najboljih gradova za noćni provod u Evropi. Noćni život Barcelone je ne tako rijetko razlog zbog kojeg mnogi turisti dolaze u Barcelonu(pored Gaudi-a, šopinga, plaža i sunca). Najbolje diskoteke, klubovi, koktel barovi, caffe barovi, restorani su smješteni u užem centru grada. Od jazza do hip hopa, rocka i house-a, noćni život Barcelone zasigurno će zadovoljiti svačiji ukus.

Savjeti: Odlazak u većinu noćnih klubova u Barceloni zahtijeva i odgovarajući dress code. U većinu klubova nije moguće ući u sportskim tenama, majici kratkih rukava ili šorcu. Dress code je smart casual. Ulaz je dozvoljen samo starijima od 18 god. U većini klubova se plaća ulaz uz koji dobijete i 1 konzumaciju. Cijena ulaza se kreće od 10-20 eur. Ukoliko dođete prije 00.00-00.30 h ( ovisno od kluba) , ulaz je besplatan. Imat ćete priliku da vam na svakom koraku promoteri klubova nude promotivne letke. Cijene pića u klubovima su različite od kluba do kluba, uglavnom od 5-7 eur pa na više. Izlazak u Barceloni počinje oko 22 h, odlaskom u pubove, koktel barove, restorane itd. U klubove se najčešće odlazi od 01.00 pa sve do ranih jutarnjih sati.

U Barceloni noćni klubovi rade 7 dana u sedmici i koncept je takav da je svaki dan u nekom klubu tematski party, tako da ćete sigurno pronaći nešto za sebe.

U nastavku ćemo vam dati preporuku za neke od najboljih noćnih klubova u Barceloni.

Barri Gotic i Las Ramblas – noću centralna šteališna zona dio se pretvara u mjesto dobrog provoda, ali i intimne atmosfere u jednom od mnogobrojnih restorana i caffe barova. Odlično mjesto za početak noći, kojoj draž daje kombinacija centralne lokacije u gradu, atmosfera srednjovjekovne Španije i more turista i zabavljača. U gotičkoj četvrti se nalazi bezbroj kafića, klubova, pabova. Iako u tako velikom broju možete naići i na određene „crne rupe“ ipak postoji mnogo izuzetaka, koji će vam noć u ovom dijelu grada učiniti nezaboravnom. Preporučujemo slijedeće:

Rita Blue – klub, restoran, bar.

Bosque de los Fades – pub.

Robin Hood Bar – pub, živa muzika.

Boadas Cocktail Bar- najbolji koktel bar u ovom dijelu grada.

Boulevard Club ( BLVD) – noćni klub ( house i hip hop ), 18-25 god.

Sala Apolo – noćni klub, koncertna dovrana.

Port Olimpic

Neki od najboljih klubova u Barceloni se nalaze u ovom dijelu. Smješteni između dva tornja Port Olimpic, na samoj plaži Barceloneta, blizu marine. Najpopularniji i najekskluzivniji klubovi u Barceloni, pogotovo ljeti kada svi klubovi otvaraju terase na plaži. Nastupi svjetskih muzičkih zvijezda su redovni. Najbolji klubovi: Opium Mar, CatWalk, Sotavento, CDLC.


Za besplatan ulazak u klubove ( bez čekanje u dugim redovima do određenog vremeneskog perioda) savjetujemo popust karticu http://www.youraccesscard.com/ - na stranici se nalazi i spisak najboljih klubova u Barceloni, kao i spisak tematskih party-a u toku čitave sedmice.

Korisni linkovi:

http://www.barcelonaconnect.com/showlevel1.asp?langId=1&pid=51 

http://www.barcelona-life.com/barcelona/parties 

http://www.barcelonaconnect.com/showlevel1.asp?pid=35 

Iako je Barcelona višemilionska metropola obiluje mnoštvom prelijepih plaža koje nude sve što vam je potrebno za uživanje na suncu.

Gradska plaža Barceloneta udaljena je na samo 20 minuta hoda od centra grada. Ova izuzetno popularna pješčana plaža puna je restorana, caffea i ostalih pratećih sadržaja. Barceloneta se smatra najboljom gradskom plažom Europe.

Nova Icaria je porodična plaža. Sa samo samo tri bara na plaži i dva restorana na šetalištu, spada među mirnije plaže. Luka Olimpic je vrlo blizu ove plaže, tako da do nje možete i prošetati.
Bogatell je tzv. "Olimpijska" plaža. Dužine oko 600 metara, ovo je jedna od plaža koja je napravljena za Olimpijske igre 1992. godine. Staze na ovoj plaži fenomenalne su za trčanje ili vožnju bicikla. Izdignuto šetalište smanjuje saobraćajnu buku, pa izgleda da ste kilometrima udaljeni od grada. Vrijedi pomenuti još i plaž MarBella –omiljenu plažu mladje populacije grada, plažu Llevant pogodnu za mnogobrojne sportske aktivnosti...

Barcelona je izuzetno mjesto za kupovinu, a posebna pogodnost je što su sve najbolje radnje koncetrisane u samom centru i historijskoj jezgri grada. Iznimno dobro su zastuplenje sve najbolje svjetske robne marke, ali takodjer postoji odlična ponuda radnji mladih i neafirmisanih dizajnera. Radnje su većinom otvorene od 10.00 do 20.30 h. Ukoliko se zadesite u vrijeme rasprodaja pripremite se na velike gužve, ali malo upornosti može biti nagrađeno izuzetno povoljnom kupovinom. Zimska snjiženja počinju u drugoj sedmici Januara i traju sve do kraja mjeseca Februara, dok ljetnje raspordaje počinju sa 1 Julom i traju do kraja mjeseca Augusta.

Na kraju centralne gradske ulice La Rambla nalazi se MareMagnum najveći šoping centar u Barceloni, izgrađen na platformi koja pluta, pored luke. Preko dana veoma je ugodno sa prijateljima ili porodicom prošetati preko pokretnog drvenog mostića do najvećeg šoping prostora u Barceloni. Pored šoping centra, tu se nalazi jedan od najvećih akvarijuma u Evropi, kao i veliko multiplex kino.

Web: http://www.maremagnum.es/ 

o nama

Dosadilo Vam je ići od agencije do agencije? Zašto trošiti dane na pronalaženje korisnih savjeta i informacija o turističkim ponudama, kada sve to možete dobiti na jednom mjestu!
Mi ćemo Vam pružiti aktuelnu ponudu agencija u Bosni i Hercegovini i neophodne informacije i savjete o popularnim turističkim destinacijama koje će Vam pomoći da se pripremite za Vaše putovanje!

newsletter