?

da li ste znali?

U glavnom gradu Butana - Thimphu ne postoje semafori...

Opis destinacije - Njemačka - Berlin

Berlin - trenutno vrijeme
Trenutna temperatura: °
Min / Max temparatura ° / °
Oblačnost: %
Vlažnost: %
Pritisak: hPa
Vjetar: m/s
Njemačka valuta je EUR

Vrijednost valute na dan 29.09.2022 je:
1 KM EUR
1 EUR KM

Berlin predstavlja pravu svjetsku metropolu, koji je na fascinantan način uspio da uprkos strahotama II Svjetskog rata, dugotrajne okupacije i podjele, postane jedna od najzanimljivih evropskih destinacija. Prebogata historija puna velikih preokreta, facinantnih uspona i još težih padova, dani iznimne slave i moći, prožeti teškim poniženjima sve to čini mozaik Berlina.

Historija Berlina je duga i u određenim razdobljima bila i zastrašujuća. Ipak prošlost se niti krije krije od srama niti gurnuta u stranu, već je opće prisutna svugdje oko nas..Ipak Berlin je poznat kao grad koji se uvijek mijenja, grad koji konstantno postaje novija verzija sebe...To je grad u kojem se fascinantne moderne građavine stapaju sa veličanstvenim historijskim zgrada čineći uzbudljivu cjelinu. Ovo možda najbolje opisuje stara izjava o gradu :"Berlin je osuđen da zauvijek bude u izgradnji a nikad u postojanju."

Uz mnogobrojne muzeje i bogatu kulturnu ponudu, odličnu kupovinu, sjajan noćni život i pregršt zabave koju grad nudi, Berlin je idealan izbor za vaše putovanje!

BERLIN WELCOME CARD i BERLINPASS

Iskoristite pogodnosti koje vam pruža kupovina jedne od ovih kartice. Obje kartice nude skoro identične pogodnsti, tako da je na vama da izaberete koju ćete koristiti.

Berlin WelcomeCard omogućava besplatno korištenje javnog gradskog prijevoza i popuste na više od 200 gradskih atrakcija i turističkih ponuda, a uz dodatnu doplatu moguće je ostvariti i besplatan ulaz u muzeje Museumsinsel.

Kartice su dvodnevne(od 17,90 EUR), trodnevne(od 23,90 EUR) i petodnevne(od 30,90 EUR)

Popusti iznose čak i do 50 posto, a možete ih ostvariti u zaista raznovrsnoj ponudi od gradskih tura razgledavanja, muzeja, znamenitosi, prodavnica...Kartica se može kupiti on-line ili u nekom od gradskih hotela, tursit biroima ili na označenim prodajnim mjestima.

Berlin Pass takodjer nudi besplatan gradski prevoz, te popuste na brojnim mjestima u gradu. Karte su dvodnevne(od 62,10 EUR) i trodnevne(od 73,80 EUR)

Web: www.berlinpass.com/  ;

www.visitberlin.de/de/welcomecard  ;

TRANSPORT

Javni gradski prijevoz Berlina je odlično organizovan i pouzdan što ne predstavlja iznađenje od poslovično tačnih i urednih Nijemaca.

Sistem javnog gradskog prijevoza čine nadzemna i podzemna željenica, tramvaji i autobusi. Gradska mreža je podijeljena je u tri zone A, B i C. Velika pogodnost je da je cjelokupni sistem uvezan, tako da jedna karta za prevoz važi za sve vrste prevoza.

Linije podzemne (U-Bahn) i nadzemne željeznice (S-Bahn) pokrivaju skoro cijeli grad. Tramvajske linije su također dobro razvijene i nadopunjuju sistem metroa, a pogotovo sistem MetroTram linija sa vrlo gustim rasporedom vožnje. Autobusna mreža vrlo je bogata sa preko 150 linija vožnje, od kojih su 13 tzv. Express linija, a tu su također i MetroBus linije.

Jedna od bitnih karakteristika javnog gradskog prijevoza je odlično uređen noćni prijevoz.

Osam linija podzemne željeznice (U-Bahn) vikendom radi tijekom cijele noći, kao i linije MetroTram i MetroBusa, te noćne bus linije koje voze duž glavnih gradskih ruta.

Ponuda karti je iznimno raznovrsna. Karta za jednu vožnju unutar zona AB iznosi 2,30 EUR, za BC zonu 2.70 EUR, dok za sve zone iznosi 3,00 EUR. Na rasoplaganju vam je i kartica za kraća putovanja( odnosi se na do 3 metro stanice, odnosno do 6 bus stanica) i cijena iznosi 1,40 EUR za AB zone.Dnevna karta za zone AB košta 6,30 EUR, za zone BC 6,60 EUR, a za sve tri zone 6,80 EUR. Karta vrijedi od trenutka poništavanja do 03.00h idućega dana. Sedmična karta košta 27,20 EUR za zone AB, 28 EUR za zone B C i 33,50 EUR za sve zone. Karte je najjednostavnije kupiti na automatima koji se nalaze na stanicama, a moguće ih je i kupiti u vozilima.

Taxi predstavlja jedan od skupljih načina transporta. Vrijedi istaći da ukoliko zaustavite taxi na ulici, obračunava se posebna tarifa, tako da kraća putovanja koštaju samo 4 EUR-a.

Web: www.bvg.de  ;

KLIMA

Berlin odlikuje kontinetala klima sa velikim temperaturnim razlikama između sezona. Ljeti temperature znaju prelazti i 30oC s tim da su prosjećne temperature između 15 oC i 20oC. Zimi se prosjećno temperature kreću oko 0°C, a nisu neuobičajene i temperature do -10°C.

NOVAC

Novac u gradu je Euro(EUR). Novac možete razmijeniti u nekoj od banka ili mjenjačnica koje su rasprostranjene duž cijelog grada, s tim da dosta istih radi tokom cijelog. Bankomati su također izuzetno rasprostranjeni. Kartično plaćanje je omogućeno u većini objekata. Ukoliko ste zadovljni pruženom uslugom, napojnice se kreću između 10-15%.

HRANA

Kao i svaki veliki grad, Berlin je dom mnogobrojnih kultura, što se odražava i na gastronomsku ponudu grada. S lakoćom možete pronaći francusku, italijansku, špansku, kinesku, indijsku i japansku hranu duž cijelog grada. Vjerovatno najveći trag je ostavila turska kuhinja, tako da su brojna mjesta sa turskim specijalitetima. Od njih se ističu fast food objekti koje nude poznate "Doner-Kebabe". Naravno neizostavna je ponuda njemačkih specijaliteta poput roštiljskih kobasica ili neko od poznatih njemačkih piva.

BRANDENBURG KAPIJA

Veličanstvena kapija predstavlja najpoznatiji gradski simbol.

Sagrađena 1791.godine činila je sastavni dio gradskih zidina i ulaz u sami centar grada. Do danas je jedina preostala od nekadašnjih 18 gradskih kapija. Građena je po uzoru na grčki Propilej, a 1794.godine na vrhu kapije dodana je statua božice pobjede Victorie.

Najtamniji dio historije kapije bio je za vrijeme Hladnog rata i podjele grada, kada se kapija nalazila na istočnoj strani grada u neposrednoj blizini Berlinskog zida i predstavljala je simbol podjeljenosti grada. Nakon nedavne rekonstukcije kapija je zasjala u svoj svojoj ljepoti.

Web: http://en.wikipedia.org/wiki/Brandenburg_Gate 

CHECKPOINT CHARLIE

Muzej je otvoren svaki dan od 9h do 22h, a ulaz košta 12.50 EUR, odnosno 7.50 EUR za djecu i studente.ekadašnji granični prelaz između Zapada i Istoka danas je jedna od najposjećenih znamenitosti Berlina. Skoro 30 godina služio je kao granični prelaz namijenjen prvenstveno diplomatama, vojsci i strancima. Danas se može vidjeti stara stražarska kučica i granična table. Uz prelaz je osnovan i muzej "Haus am Checkpoint Charlie" posvećen opisima mnogobrojnih pokušaja prebijega.

Web: http://mauermuseum.de/ 

BERLINER DOM

Berliner dom ili Berlinska katedrala je najveća gradska crkva i sjedište protestantske crkve u Njemačkoj. Građena u period od 1895.do 1905.godine kao i mnoge gradske građevine doživjela je mnoge restauracije. Njena dominantna kupola čini jedan od zaštitnih znakova grada, a posjetioci su u mogćnosti obići i popeti se na istu.

Otvorena je svaki dan od 9h do 20h, nedeljom od 12h i ulaznica se naplaćuje u iznosu od 5 EUR.

Web: http://berlinerdom.de/ 

GALERIJA "ISTOČNA STRANA"

Ostatci zloglasnog Berlinskog zida danas predstavljaju najveću umjetničku galeriju na otvorenom. Najduži dio zida od preko 1.300 metara je ukrašen djelima više od 118 umjetnika iz 21 zemlje svijeta. Posjet je besplatan.

Web: http://eastsidegallery.com/ 

MUSEUMINSEL

Museumsinsel je muzejski kompleks sačinjen od pet muzeja smještenih na otoku na rijeci Spree.

Građen po naredbi kraljevske porodice prvi muzej u kompleksu završen je 1828.godine po nacrtu arhitekta Karla F. Schinkela. Ovaj muzej je i najstariji muzej u Njemačkoj ciljano građen za tu funkciju i nazvan je "Altes Museum" (Stari muzej).

Kompleks još čine "Neues Museum" (Novi muzej) dom Egipatskog muzeja s kolekcijom papirusa, Muzeja prethistorije, kao i kolekcije antičkih antikviteta.

„Nationalgalerie" ( Nacionalna galerija) posjeduje bogatu zbirku djela njemačkih slikara i skulptora. Vjerovatno i najljepši muzej je „Bode-Museum" u kojem je smješteno više kolekcija, a najpoznatiji je po zbirki bizantijske umjetnosti i najvećoj svjetskoj kolekciji skulptura koje datiraju iz Srednjeg vijeka.

Najposjećeniji i najpoznatiji je Pergamski muzej (Pergamon museum). U njemu su smješteni 'Muzej klasičnih antikviteta', 'Muzej drevnog Bliskog istoka' i 'Muzej islamske umjetnosti'. Museumsinsel se od 1999.godine nalazi na listi svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a.

Svi muzeji su otvoreni svaki dan od 10h do 18h, a četvrtkom do 22h. Neues Museum radi od nedelje do srijede od 10h do 18h,a preostalim danima do 20h.

Ulaz u Alte Nationalgalerie košta 10 EUR , Stari muzej 8 EUR, Bode-Museum 8 EUR, Neues Museum 10 EUR, a Pergamski muzej ulaz naplaćuje 12 EUR . Studenti ostvaruju popust od 50% na ulaz. Također je moguće kupiti trodnevnu kartica 'Museum Pass' koja vam za 19 EUR omogućava besplatan posjet brojnim muzejima u nadležnosti SMB, uključujići i Museuminsel.

Web: http://www.smb.museum/smb/standorte/index.php  

PALATA CHARLOTTENBURG

Palata Charlottenburg je najveća palata u gradu. Sagrađena još u XVIII stoljeću u baroknom stilu bila je planirana kao ljetnikovac Sophie Charlotte, žene Fredericka III prvog Pruskog kralja. Bogato uređeni interijer je prepun umjetničkih remek djela, dok kompleks još sadrži i vrtove, mauzolej, paviljon, muzej porcelana. Palata je otvorena svaki dan od 9h do 17h osim ponedeljkom, a ulaz se naplaćuje 10 EUR.

Web: http://www.spsg.de/  

Preporučujemo još:

- Gendarmenmarkt;

- Reichstag;

- Muzej Jevreja : http://www.juedisches-museum-berlin.de/  

- Interaktivni muzej"Priča o Berlinu" : http://www.story-of-berlin.de/ 

- LEGOLand Centar : http://www.legolanddiscoverycenter.com/default.aspx 

- Potsdamer Platz;

Berlin je jedan od najuzbudljivijih gradova Europe kada je u pitanju noćni život. Naprosto fascinira količina i raznovrsnost ponude...Bilo da želite obići neki od muzeja ili umjetničkih galerija, posjetiti operu, pozorište ili kino, poslušati nastupe domaćih ili internacionalnih zvijezda ili uživati u jednoj od boljih klubskih scena, Berlin ima sve!!

Budući da je Berlin velik grad sa jako puno dešavanja svaku noć, poseban je izazov pravilno planirati svoj izlazak kako isti ne bi prošao u bezciljnom lutanju.

Jedan od poznatijih kvartova i centara noćnog života grada je svakako Mitte i to pogotovo oko Hackesche Höfe i Oranienburger Strasse sa mnoštvom sjajnih restorana, klubova i barova poput King Kong Club( http://www.king-kong-klub.de/ ), Weekend( http://www.week-end-berlin.de/), Kaffe Burger...

Oblasti Kreuzberg, Prenzlauer Berg i Friedsrichshain također nude veliki broj sjajnih mjesta za izlazak i zabavu poput Club Maria ili Spindler&Klatt( http://www.spindlerklatt.de/).

Klubska scena Berlina važi za jednu od najboljih u Europi, sa svakodnevnim dešavanjim, nastupima poznatih muzičara i raznovrsnom ponudom svih žanrova muzika. Najpoznatiji klubovi su Watergate, Tresor, 40 seconds(http://40seconds.de/),Berghain and Panorama bar(http://berghain.de)...

Ulaz u barove i klubove je službeno zabranjen mlađima od 18 godina, dok se ulaz obično i naplaćuje između 3-10 EUR. U pravilu klubovi nemaju dress code niti službeno vrijeme zatvaranja, a prosječna cijena pića je 6-8 EUR.

Berlin je sjajno mjesto za kupovinu! Sjajna ponuda je raširena po cijelome gradu, tako da ćemo navesti par najpopularnijih destinacija za dobru kupovinu.

Svakako nezaoblizana je posjeta Kurfürstendammu ili poznatije kao Ku`damm najpoznatijoj gradskoj shopping zoni, često nazvanoj Champ de Ellisey Berlina zbog svog izgleda i velikog broj radnji, salona, butika, restorana i caffea.. Nastavak ulice čini jednako poznati Tauentzienstraße sa također velikim broj radnji i vjerovatno najpoznatijom robnom kućom Berlina KaDeWe( http://www.kadewe.de/ ) koja je ujedno i jedna od najvećih robni kuća u Europi.

Dalje su tu Friedrichstraße sa elegantim buticima i salonima, Wilmersdorfer Straße koja se smatra najstarijom shopping ulicom u gradu, Schlossstraße sa mnogim robnim kućama kao Forum Steglitz ili Das Schloss(posebno interesantan budući da je smješten u zgradi stare gradske vijećnice) sa velikim izborom poznatih svjetskih modnih marki, te Quartier 206 sa ponudom ekskluzivna modnih marki poput Gucci, Louis Vuitton, YSL..

Na Alexanderplatzu ćete naći i robne kuće Alexa sa svojim skoro 200 radnji, kao i poznatu radnu Galeria. Od poznatijih tržnih centara vrijedi spomenuti Potsdamer Platz Arkaden, Europa Center (iz kojeg se pruža sjajan pogled na grad), Stilwerk, Hallen Am Borsigturm.

Većina radnji radi od 9h do 22h dok su nedeljom uglavnom zatvorene.

o nama

Dosadilo Vam je ići od agencije do agencije? Zašto trošiti dane na pronalaženje korisnih savjeta i informacija o turističkim ponudama, kada sve to možete dobiti na jednom mjestu!
Mi ćemo Vam pružiti aktuelnu ponudu agencija u Bosni i Hercegovini i neophodne informacije i savjete o popularnim turističkim destinacijama koje će Vam pomoći da se pripremite za Vaše putovanje!

newsletter