?

da li ste znali?

Jedina pustinja u Evropi se nalazi u Poljskoj.

Opis destinacije - Austrija - Beč

Beč - trenutno vrijeme
Trenutna temperatura: °
Min / Max temparatura ° / °
Oblačnost: %
Vlažnost: %
Pritisak: hPa
Vjetar: m/s
Austrija valuta je EUR

Vrijednost valute na dan 05.12.2022 je:
1 KM EUR
1 EUR KM

Smješten na obalama moćne rijeke Dunav Beč je još od vremena Rimske imperije predstavljao važno mjesto.,Sjedište nekada moćnog Habsburškog carstva, do danas je zadržao svu raskoš i ljepotu koja ga je krasila vijekovima. Grad bogate historije na svakom koraku nudi fantastične prizore. Većina gradskih znamenitosti nalazi se u staroj jezgi grada koja je opasana Wiener Ringstrasse, ulicom dugačkom skoro 7 kilometara, koja je podignuta na mjestu prijašnjih gradskih zidina.

Spektakularne građevine popute zgrade Opere, Gradske vijećnice, Parlametna ili carske palate Hofburg se smijenjuju jedna za drugom i takmiče u ljepoti i raskošnosti.Beč važi i za kulturnu prijestolnicu. To se najviše odgleda kroz bogatu historiju muzičkih stvaraoca kao što su Štraus, Brams, Betoven, Šubert, Hajdn i Mocart koji su svi živjeli i stvarali u Beču. Danas, Bečki filharmonijski orkestar i Opera, kao i čuveni Hor bečkih dječaka, pomažu u održavanju te reputacije nudeći mnoštvo performansa klasične muzike . Beč je ujedno i grad muzeja. Museums Quartier, odnosno Muzejska četvrt, sadrži mnogobrojne muzeje i predstavlja jednu od najvećih četvrti ove vrste u svijetu. U blizini se nalaze i Muzej povijesti umjetnosti, Muzej prirode, kao i Albertina muzej. Iz carskog perioda grada ostali su brojni prelijepi dvorci od kojih su najpoznatiji Schönbrunn i Belvedere.

Grad obliuje i mnoštvom sakralnih objekata među kojima zasigurno prednjači jedan od glavnih simbola grada čuvena gotička katedrala Stephansdom. Uz posjetu zabavnom partku Prateru, kupovini u čuvenim bečkim ulicama, degustaciju nekih od poznatih delicija i zabavu koju grad nudi, zasigurno vas očekuje nezaboravna posjeta ovom jedinstvenom gradu.

VIENNA CARD
Vienna Card je kartica kojom ostvarujete pravo na besplatano korištenje gradskog prijevoza i popuste na više od 200 raznih mjesta u gradu, kao što su muzeji, znamenitosti, restorani u trajanju od 72 sata. Cijena karte iznosi 18.50 EUR-a.

Web: www.wien.info/en/travel-info/vienna-card 

TRANSPORT
Zašto se javni prevoz u Beču smatra jednim od najboljih u Europi, uvjerit ćete se već prilikom provog korištenja.
Cjelokupni javni prevoz vodi preduzeće Wiener Linien, unutar kojeg djeluju tramvajski, autobuski i metro prevoz. Mreža javnog prijevoza je vrlo razgranata i dobro međusobno povezana, tako da njome možete vrlo lako obići sve bitne destinacije u gradu. Vrijedi istaći da je prijevoz integriran, odnosno da karta kupljena u jednom prevoznom sredstvu vrijedi u svakom od ostalih, tako da unutar jedne vožnje možete kombinovati sve vrste prevoza.
Cijena vožnje iznosi 1,80 EUR-a, odnosno 2,20 EUR-a ukoliko kartu kupujete u vozilu.
Automati u vozilu primaju samo kovani novac, tako pripremite sitniš. Dnevna karta košta 5,70 EUR-a, trodnevna 13,60 EUR-a, osmodnevna 28,80 EUR-a.

Prevoz radi ujutro od 5 sati pa do ponoći. Ipak nakon toga rade noćne bus linije koje voze duž glavni gradskih ruta i to u razdoblju od iza ponoći pa do 5 sati ujutro. Za noćne linije vrijede iste karte kao i za dnevne.
Za pregled svih linija, kao i jednostavno računanje vaše rute koristite web stranicu preduzeća Wiener Linien.

Web : www.wienerlinien.at ;

Taxi su lako dostupni i relativno skupi. Start košta oko 2.50 EUR-a, dok se svaki pređeni kilometar naplaćuje 1.20 EUR-a.

Fiaker predstavlja jedan od najskupljih, ali svakako i najdojmljivijih načina da obiđete grad. Možete ih uzeti u blizini Stephansplatza, Heldenplatza i Albertinaplatza. Vožnja o 20 minuta koštaće vas oko 40 EUR-a.

KLIMA
Beč odlikuje tipičnom umjerenom kontinentalnom klima, sa toplim ljetima i hladim zimama.
Ljeta su veoma topla, a temperature znaju prelaziti i 30°C. Zimi se temperature obično spuštaju ispod nule, a vrlo često i niže od -10°C. Zimi dodatno do izražaja dolaze hladi vjetrovi s Dunava.

NOVAC
Novac u Beču je Euro. Svoj novac možete zamijeniti u jednoj od mnogobrojnih mjenjačnica i banki smještenih duž turistički najposjećenijih mjesta. Kartično plaćanje je omogućeno na većini mjesta.

HRANA

Beč je poznat i po odličnoj gastronomskoj ponudi. Svakako ne propustite probati orginalnu bečku šniclu ili neki od čuvenih kolača poput Saher torte. U samom centru smješteni su mnogobrojni restorani koji nude kako nacionalnu, tako i internacionalnu kuhinju. Duž grada su smješteni i razni fast food objekti u kojima dominira ponuda doner kebaba i azijskih nudli. To ujedno predstavlja i jeftiniji način prehrane, te se cijenu kreću oko 3-6 EUR-a po obroku.

PRATER

Prater-Veliki tocakOmiljeno mjesto za zabavu građana Beča, ali i svih njegovih posjetitelja, već više od stotinu godina predstavlja zabavni park Prater. Smješten u zelenoj oazi grada i sačinjen od preko 250 uzbudljivih atrakcija predstavlja pravi izbor za cjelodnevnu zabavu i uživanje za sve uzraste. Ulaz u park je besplatan za sve posjetitelje, dok se vožnje naplaćuju. Park je otvoren od 15 Marta do 31 Oktobra, s tim da pojedine atrakcije rade tokom cijele godine. Jedna od njih je i zasigurno glavna atrakcija parka i jedno od obliježja cijelog grada- Veliki točak. Od dana otvorenja davne 1897.godine predstavljao je veliku atrakciju i privlačio je veliki broj posjetitelja. Toko vožnje pruža se jedistveni pogled na cjelokupni grad. Točak je otvoren u zimskom periodu od 10 do 21.30h, dok u ljetnjem periodu radi od 9 do 22.30h. Cijena vožnje je 9 EUR-a, dok za djecu iznosi 4 EUR-a.
Web:
http://www.praterservice.at/en;
http://www.wienerriesenrad.com/index.php??menu=&source=index&lang=en 

 

SCHONBRUNN SCHLOSS

Schonbrunn palataNekadašnja ljetnja rezidencija dinastije Habsburg danas predstavlja najposjećeniju destinaciju cjelokupne Austrije. Centralni dio kompleksa predstavlja grandiozna kraljevska palata. Obilazak palate pruža mogućnost da se vidi jedinstvena galerija baroknih i rokoko državnih soba, mnogobrojne freske i ornamenti i bogato uredjene odaje, te zaroni u svijet slavne aristokracije i neponovljive elegancije. Sam kompleks se sastoji od mnoštva prelijepih vrtova, zelenog labirinta, kao i jednog od najstarijih i najmodernijih zoloških vrtova. Kompleks je otvoren tokom cijele godine od 8.30 do 17.30h. Ulaz u kompleks je besplatan, dok ulaz u palatu košta 10,50 EUR-a, odnosno 7,50 EUR-a za djecu.
Web : http://www.schoenbrunn.at/en/ 

 

BELVEDERE

Kompleks sagradjen u 18.stoljeću kao ljetnja rezidencija princa Eugena Savojskog, Belvedere danas predstavlja riznicu najčuvenijih umetničkih galerija, koje pružaju odlične primjerke austrijske umjetnosti od srednjeg vijeka do danas. Ovdje je sadržana jedinstvena i najveća kolekcija slika Gustava Klimta, kao i dijela Siela, Kokoske i dr...Otvoren je tokom cijele godine i radi od 10 do 18 h. Cijene ulaza zavise od dijela kompleksa koji ćete posjetiti i kreću se od 15 EUR-a i važe 14 dana od dana kupovine , dok je ulaz za djecu besplatan.

Web: http://www.belvedere.at/en   

INNERE STADT

innere stadInnere stadt, poznat i kao stari grad, predstavlja historijsku jezgru grada Beča. Priključite se mnogobrojnim posjetiteljima grada i prepustite šetnji prepletenim ulicama i trgovima i iskustite doživljaj staroga Beča. Na svakom koraku oslikava se moć i snaga prijašnjih vladara grada. Posjetite spektakularnu zgradu gradske vijećnice, obiđite Trg heroja Heldenplatz ili pak kraljevsku palatu Hofburg. Odmorite se u jednom od mnogih bečkih kafea ili probajte čuvene bečke kolače. Uske ulice će Vas dovesti do obala Dunava gdje možete ručati u nekom od izvrsnih restorana.


Preporučujemo još:
- Stephenplatz;
- Opera : http://www.wiener-staatsoper.at  
- Muzej umjetnosti: http://www.mqw.at  
- Hofburg palata : www.hofburg-wien.at/en/  
- Schonbrunn ZOO : www.zoovienna.at  
- Muzej „Madame Tussauds“ : www.madametussauds.com/Wien/en/Default.aspx 
- Sisi muzej
- Špansku školu jahanja : http://www.srs.at/ 
- Albertina muzej : http://www.albertina.at/ 

Beč nudi veliki izbor za dobru zabavu, kako mnogobrojne pubove tako i moderne klubove.
Zabavu možete pronaći najprije u samom centru grada, gdje se nalaze mjesta poput popularnog Passage ( http://www.club-passage.at/ ), Volksgarten i dr... Uz samu obalu Dunava na Schwedenplatzu nalaze se mnogobrojni barovi i pubovi.
U centralnom dijelu grada uz Dunav smješten je svjetski poznati klub Flex ( www.flex.at ). Gostovanja poznati DJ-a su redovna i važi za najbolji klub u gradu. Jedno od glavnih mjesta za zabavu predstavlja i dio Gürtel. Smješten unutar cestovnog spleta i metroa, prednost tamošnjih klubova je što zbog saobraćajne buke ne moraju voditi računa o buci, tako da je to i mjesto najludjih provoda. Najpoznatiji klub je svakako Chelsea ( www.chelsea.co.at ), dok su popularni i Q Bar, B72, Rhiz, Seen, All In...Sva ova mjesta se mogu pohvalit odličnom ponudom, svirkama i gostovanjim popularnih izvođača.


U Prateru se nalazi najveći klub u Austriji-Praterdome ( www.praterdome.at ). U neposrednoj blizini se nalaze još i popularni klubovi kao što su Pratersauna, Fluc, Planetarium...Uz sjajan izbor svih žanrova muzike i razonovrsnu ponudu, ovaj dio grada nudi izuzetno dobar provod.

Beč je poznat i kao dobar izbor za odličan i povoljan shopping. Glavna shopping mjesta su koncentisana u samom centru grada. Dugogodišnji sinonim za shopping u Beč predstavlja ulica Mariahilfer strasse. Najduža bečka shopping ulica ispunjenja je brojnim robnim kućama i radnjama svjetskih robnih marki. Tokom ljetnih i zimskih rasprodaja i specijalnih ponuda, uz velike gužve, moguće je izuzetno povoljno kupovati. Ukoliko se umorite od silnog shoppinga, predah možete naći u jednom od mnogi kaffea i restorančića.

Unutar starog jezgra grada smjestila se ulica Kohlmarkt- bulevar za luksuznu kupovinu. Duž cijele ulice nalaze se radnje najprestižnijih svjetskih modnih marki poput Giorgio Armani, Chanel, Dolce & Gabbana, Gucci, Louis Vuitton i mnogih drugih...

Dobro mjesto za kupovinu je i Kärntner Straße, koja se također nalazi u staroj jezgri grada i nudi veliki izbor modnih marki, kao i Frajhusfirtl kvart.Uobičajeno radno vrijeme radnji je od 9 do 18.30 h, s tim da subotom rade i kraće.

o nama

Dosadilo Vam je ići od agencije do agencije? Zašto trošiti dane na pronalaženje korisnih savjeta i informacija o turističkim ponudama, kada sve to možete dobiti na jednom mjestu!
Mi ćemo Vam pružiti aktuelnu ponudu agencija u Bosni i Hercegovini i neophodne informacije i savjete o popularnim turističkim destinacijama koje će Vam pomoći da se pripremite za Vaše putovanje!

newsletter