?

da li ste znali?

Sjedinjene Američke Države nemaju službeni jezik.

Opis destinacije - Tunis

Tunis valuta je TND

Vrijednost valute na dan 29.09.2022 je:
1 KM TND
1 TND KM

Više od 7 miliona turista posjeti Tunis svake godine, a mnogi od njih se ponovno vraćaju, sretni što su otkrili bogatstva ove predivne zemlje. Smještena u uskom obalnom pojasu Sjeverne Afrike, ova zemlja posjeduje prirodne ljepote i bogatu historiju koje ne posjeduju ni mnogo veće zemlje. Kao malo koja zemlja okruženja, Tunis je zadivljujući spoj Istoka i Zapada, islamskog i sekularnog, tradicionalnog i modernog, nudeći jedinstven primjer Arapske kulture.

Sa svojih 810 milja obale, prepune prelijepih plaža Mediterana, uz miris jasmin, Tunis je savršena destinacija za Vaš ljetnji odmor! Blaga klima čine je pogodnom za posjet tokom cijele godine, budući da prosječne temperature i u Januaru iznose iznimno ugodnih 16oC. Uz obavezno sunčanje i kupanje, na raspolaganju Vam je obilje aktivnosti od jedrenja, sportskih aktivnosti pa do ronjenja, koje je posebno atraktivno budući da vam nudi istraživanje podvodnih grebena i špilja, kao i zaostatka iz Drugog svjetskog rata. Ipak, Tunis je mnogo više od samo plaža i mora! Ovo je zemlja fascinantne kulture i zadivljujućih prirodnih kontrasta od jezera i gustih šuma sjevera preko polja maslina i limuna do pijeska Sahare i plemena Berbera juga.

Bogata historija Tunisa seže i više od 3000 godina do doba kada je moćna Kartagena vladala Mediteranom. Kartagena, Bizantija, Feničani, Rimljani i Osmanlije, svi su ostavili svoj jedinstveni trag na kulturu ove zemlje. Posjetite Rimski hram u Douggi, drevnu luku Feničana u Utica, ostatke rimskih vila u Bulla Regia, Trijumfalnu kapiju u Haidra, kao i fascinantni koloseum El Jema, te mnogo druge arheološke ostatke. Bardo muzej u Tunisu posjeduje najveću kolekciju rimskih mozaika na svijetu! Kulturno naslijeđe Tunisa ogleda se i u spretnosti i orginalnosti majstora iz tradicionalnih Souka, te svakako ne propustite kupovinu u nekom od njih. Posjetitelji mogu probrati neki od jedinstvenih ručno rađenih proizvoda poput ćilima, proizvoda od svile, posuđa, a posebno je zanimljiva karakteristična plavo bijela keramika.

Dalje od obale, ka unutrašnjosti zemlji, posjetitelji se mogu zaputiti u veličanstvene pejzaže Sahare i uživati u posebnom ambijentu pustinje, te naučiti kako tradicionalna plemena Berbera preživljavaju u takvoj teškoj sredini. Posjetite lokalno selo, jašite kamilu ili pak probajte adrenalinsku vožnju pustinjskim dinama…
Najpoznatije destinacije su svakako turistička prijestolnica Sousse, zatim Hammamet, Monastir, Port el Kantaoui, Ichkeul Nacionalni park, predivno selo Sidi Bou Said, Madia, te glavni grad Tunis.

Uz prelijepe plaže, prirodne ljepote, bogatu kulturu i arheološka nalazišta, muzeje, sjajnu turističku infrastrukturu, ljubazne domaćine i niske cijene. Tunis je savršena destinacija za Vaš odmor! S toga, pitanje nije “ Zašto Tunis?’, već “Zašto ne?”.

o nama

Dosadilo Vam je ići od agencije do agencije? Zašto trošiti dane na pronalaženje korisnih savjeta i informacija o turističkim ponudama, kada sve to možete dobiti na jednom mjestu!
Mi ćemo Vam pružiti aktuelnu ponudu agencija u Bosni i Hercegovini i neophodne informacije i savjete o popularnim turističkim destinacijama koje će Vam pomoći da se pripremite za Vaše putovanje!

newsletter