?

da li ste znali?

Glavni grad Armenije Yerevan smatra se jednim od najstarijih gradova na svijetu i osnovan je prije 2800 godina...

Opis destinacije - Tunis - Sousse

Tunis valuta je TND

Vrijednost valute na dan 29.09.2022 je:
1 KM TND
1 TND KM

Sousse, često zvan “Biser Sahela” je drevni grad, osnovan od strane Feničana. Danas predstavlja jedan od glavnih turističkih centara zemlje, a sve je veći broj posjetitelja iz cijelog svijeta.

Uz umjerenu klimu, razumne cijene i izobilje sunca i plaža jednostavno je zaključiti u čemu leži šarm grada. Plaže grada su izuzetno posjećene, kako od strane turista tako i od lokalnog stanovništva. Građani Soussa su veoma otvoreni i sjajni su domaćini. Duž plaža nalazi se nepregledni niz modernih hotela, restorana, barova...

Sousse ipak ne odlikuju samo plaže i hoteli. Bogata historija grada se najbolje oslikava unutar zidina starog grada Medine. Ne propustite prošetati njenim uskim ulicama i kupiti suvenir u nekoj od mnogobrojnih radnji. Također posjet Velikoj Džamiji, katakombama, Kasbahu ili Arheloškom muzeju bi trebao biti sastavni dio Vašeg posjeta.

Cjelokupno područje grada predstavlja jednu od najposjećenijih destinacija Tunisa. Posebno je atraktivan predio Port el Kantaoui, prvi turistički rezort u Tunisu, koji sadržava najmodernije i luksuznije hotele, marinu, radnje, golf terene, restorane..

KLIMA
Sousse odlikuje blaga mediteranska klima, sa umjerenim temperaturama i mnogo sunčanih dana. Najbolje vrijeme za posjet je od Maja do Oktobra. Prosječne temperature za mjesece Juli i Avgust znaju dostići i 32oC. Zimi temperature su niže, dok su kišne padavine česte.

NOVAC
Valuta u Sousseu je Tuniski Dinar(TND) koji otprilike iznosi 1 EUR= 2.01 TND. Novac možete razmijeniti širom grada. Bankomati su rasprostranjeni na najposjećenijim lokacijama. Također, kartično plaćanje je moguće u svim većim objektima, restoranim, radnjama...

HRANA
Grad nudi bogat izbor restorana, koji opet nude sjajnu hranu, odličnu uslugu i umjerene cijene. Najviše restorana je smješteno duž najposjećenijih ulica. Nacionalnu kuhinju odlikuju specijaliteti poput couscousa, brik, marqua, shorba, doneri... Posebnu pažnju obratite na dodatak koji se stavlja u gotovo sva jela: harissa-ljuti čili sos! Ukoliko pak specijaliteti nacionalne kuhinje nisu za vas, mnogi restorani služe specijalitete internacionalne kuhinje.

MEDINA

Simbol grada zasigurno predstavlja Medina. Ovaj grad unutar grada predstavlja središte zbivanja i nudi nezaboravan doživljaj kupovine. Okružena je sa zidinama u dužini od 2.5 km, koje su izgrađene 850.godine za vrijeme vladavine Abu Ibrahima Ahmeda. Unutar zidina je smješten kompleks uskih, isprepletenih ulica sa bezbroj tradicionalnih radnji souka. Gornji dio Medine je rezerviran za stambeni dio, dok je centralni i donji dio namjenjen za trgovinu. Cjelokupni kompleks Medine se nalazi na UNESCO lisi svjetske baštine.


VELIKA DžAMIJA SOUSSE

Izgrađena još davne 850.godine, ova džamija je uspijela sačuvati gotovo netaknut izvorni oblik. Smještena je na ulazu u Medinu, a krasi je izgled koji više podsjeća na utvrdu negoli na vjerski objekat. Glavna karakteristika je da džamija nema minaret, budući da u vremenu nastaka graditelji ga nisu smatrali neophodnim.

KATAKOMBE

Ispod ulica grada, na dužini od preko 5 km, nalaze se katakombe koje sadrže preko 15.000 grobova. Ulaz u katakombe za turiste je moguć na manjem dijelu, u kojem se može iskusiti jedinstveni ambijent.

KASBAH

Kasbah Soussa je izgrađen 844.godine. Kasbah u prevodu znači utvrda. Kompleksom utvrde dominira 30metarski toranj Khalef el Fata. Unutar Kasbaha smješten je i Arheološki muzej.

ARHEOLOŠKI MUZEJ

Ovaj muzej je drugi po veličini u Tunisu i predstavlja neizostavnu destinaciju za svakog posjetitelja. Osnovan je 1951.godine i sadrži nevjerovatnu kolekciju mozaika koji datiraju još i iz 6.stoljeća p.n.e. Među mozaicima se posebno ističu mozaik glave Meduse, kao i mozaik „Trijumf Bacchusa“. Pored mozaika tu je i kolekcija raznovrsnih predmeta poput vaza, maski, statua iz svih perioda bogate historije zemlje.

Centar noćnog života Soussa predstavlja dugo šetalište duž kojeg su smješteni mnogobrojni klubovi i barovi. Mladi grada noći provode šetajući promenadom ili sjedeći na zidiću uz plažu i zabavljajući se uz muziku iz obližnjih lokala. Dosta ponude je koncentrisano unutar hotelskih kompleksa, koji nude mnoge zabavne sadržaje.

Od poznatijih mjesta za provod tu su Hotel El Hana Beach, Riadh Palms Hotel Disco, Marhaba Disco, The Saloon, Samara..

Svakako najpoznatiji klub je Bora-Bora (http://www.borasousse.com/), fantastični klub na otvorenom, koji može primiti više hiljada posjetitelja. Sam klub je spektakularan, a nastupi najpoznatijih DJ svijeta su uobičajeni.

Nezaobilazna odlika grada je i kupovina unutar Medine. Duž mnogih uskih i isprepletenih ulica nalazi se bezbroj radnji sa izuzetno raznovrsnom ponudom. Prodavači su veoma aktivni i nude mnoge popuste ukoliko se odlučite za kupovinu u njihovoj radnji. Cijene su prilično umjerene, ali malo cjenkanja nije na odmet. Ponudu karakterišu proizvodi od kože, bakra, drveta, keramika, kao i nakit...

Na ulazu u Medinu se nalazi i moderni Soula Shopping Centar. Na četiri sprata ovog centra smjestile su se mnogobrojne radnje sa raznovrsnom ponudom i umjerenim cijenama.

o nama

Dosadilo Vam je ići od agencije do agencije? Zašto trošiti dane na pronalaženje korisnih savjeta i informacija o turističkim ponudama, kada sve to možete dobiti na jednom mjestu!
Mi ćemo Vam pružiti aktuelnu ponudu agencija u Bosni i Hercegovini i neophodne informacije i savjete o popularnim turističkim destinacijama koje će Vam pomoći da se pripremite za Vaše putovanje!

newsletter