?

da li ste znali?

Egipatskoj Sfingi nos je uništen 1798.godine kada su Napoleonovi vojnici isti koristili kao metu za vježbanje gađanja.

Opis destinacije - Portugal

Portugal valuta je EUR

Vrijednost valute na dan 29.09.2022 je:
1 KM EUR
1 EUR KM

Sa svojim tradicionalnim šarmom, prelijepim krajolicima, srednjovjekovnim dvorcima i živopisnim selima, historijskim nalazištima i modernim gradovima, Portugal predstavlja jedan od posljednjih netaknutih dragulja Europe. Širok izbor bogastva Svjetske baštine, kako prirodnih tako i kulturnih, pružit će svakom posjetitelju nenadmašan užitak. Istražite prethistorijske crteže u Foz Coa, posjetite antički univerzitetski grad Coimbra ili pak srednjovjekovnu luku Angra do Heroismo i uplovite u magični svijet nekadašnje svjetske pomorske sile.

Glavni gradski turistički centri Portugala su prijestolnica Lisabon i Porto. Lisabon je jedan od najljepših gradova Europe. Sa svojom nevjerovatnom arhitekturom i spletom uličica koje čekaju na istraživanje, bogatstvom kultura, preukusnom hranom i sjajnim noćnim životom nezaobilazna je stanica svakog posjetitelja Portugala. Za njim ni malo ne zaostaje ni sjajni Porto, koji se također može pohvaliti znamenitostima, kulturom i šarmom i svjetski poznatim vinom Porto. Svakako ne propustite posjet nekom od klubova gdje ćete u jedinstvenom atmosferi uživati u melanholičnim zvucima fada!

Ostali manji gradovi nude drugačija, ali ništa manje primamljiva iskustva. Prelijepo očuvane srednjovjekovne jezgre gradova poput Evora, Guimaraes, Braga, Batalha i Alcobaca više su nego vrijedne istraživanja.

Van gradskih centara, putnici mogu uživati u divnoj prirodi i klimi Portugala i lutati višestoljetnim vinogradima, posjetiti planinske masive ili jednostvano uživati na jednoj od mnogobrojnih plaža.

Najljepši prirodni krajolici mogu se naći u oblastima Minho, Lima i Douro doline.

Algrave vam nudi nepregledne plaže i uživanje na suncu. Ostatak obale Portugala nudi plaže poput onih na Sagres, Costa Verde ili pak onih manje posjećenih na Alentejo. Otoci Azora i Madeira svakako zaslužuju dana par Vaše pažnje! Oblasti Monchique i Silves su odlične za aktivan odmor.

Ukoliko ste željni iskusiti jedinstvenu kulturu Portugala prepustite se uživanju u nekom od mnogih tradicionalnih festivala, uživajte u zvucima fada i očaravajućoj Manueline arhitekturi ili se pak zaputite u oblast Douro i probajte neko od čuvenih vina.

Portugal Vas čeka!

o nama

Dosadilo Vam je ići od agencije do agencije? Zašto trošiti dane na pronalaženje korisnih savjeta i informacija o turističkim ponudama, kada sve to možete dobiti na jednom mjestu!
Mi ćemo Vam pružiti aktuelnu ponudu agencija u Bosni i Hercegovini i neophodne informacije i savjete o popularnim turističkim destinacijama koje će Vam pomoći da se pripremite za Vaše putovanje!

newsletter