?

da li ste znali?

U Finskoj nema javnih telefonskih govornica.

Opis destinacije - Portugal - Lisabon

Lisabon - trenutno vrijeme
Trenutna temperatura: °
Min / Max temparatura ° / °
Oblačnost: %
Vlažnost: %
Pritisak: hPa
Vjetar: m/s
Portugal valuta je EUR

Vrijednost valute na dan 29.09.2022 je:
1 KM EUR
1 EUR KM

Prostirući se na sedam brežuljaka uz rijeku Tejo, Lisabon je sjajna destinacija koja kao malo koji grad uspješno kombinira duh i šarm slavne prošlosti i moći i moderni urbani razvoj. Specifičan položaj grad pruža zadivljujuće i uzbudljive panorame iz svakog dijela starog grada, tako da ne čudi da su mnogobrojni vidikovci ili miradouros neka od najposjećenih mjesta u gradu.

Najstari dio grada čine ulice Alfame, koja se nalazi podno impresivnog Maorskog dvorca Castelo de Sao Jorge. Središnji dio grada čini stara četvrt Baixa, koja se povezuje trgove Rossio i Praça do Comércio. U nastavku se nalaze strme ulice Bairro Alto poznatog po sjajnom noćnom životu i bezbroj barova i restorana, kao i luksuzni shopping ulicama Chiada. Put iz historijskog centra grada ka modernim kvartovima vodi putem Avenida da Liberdade koja je dom za radnje najprestižnijih modnih marki i hotela. Zelenu oazu u središtu grada čini Parque Eduardo VII.

Vrijedno posjeta je svakako kvart Belem, polazno mjesto slavnih pomoraca, kao i posjeta modernom kvartu Parque das Nações, čija glavna atrakcija je jedan od najvećih okeanarijuma u Europi.

LISABOA CARD

Sa ovom karticom pruža Vam se bezbroj mogućnosti i pogodnosti. Ova kartica nudi besplatan ili snižen ulaz u preko 80 muzeja, atrakcija i tura. Također, korištenje gradskog prevoza je besplatno.
Kartica se može kupiti za 1, 2 ili 3 dana i košta 18,50 EUR, 31,50 EUR i 39,00 EUR.

Web http://www.lisboacard.org/ 

TRANSPORT

Lisbon ima vrlo efikasan sistem javnog gradskog prevoza i razgranatu mrežu koja pokriva cijeli grad i okolna područja.

Moderan i dobro povezan metro sistem sastoji se od 4 linije i predstavlja pouzdan način prevoza u gradu ( http://www.metrolisboa.pt/eng/ ). Razvijenom mrežom autobusa i tramvaja upravlja Carris ( http://www.carris.pt/en/home/ ) .

Najbolji način da se plati i koristi gradski prijevoz je kupovina kartice Viva Viagem, koju možete dopuniti. Ona vrijedi za metro, tramvaj, urbaneim vozove, većinu autobusa( izuzetak su autobusi koji nisu u sistemu Carrisa) i trajekte.Sama kartica se može kupiti za 0,50 EUR . Viva Viagem kartica se može puniti na tri različita načina.
- Pojedinačna karte za autobus (1,40 EUR) ili metro (1,40 EUR). Vrijedi za jednu vožnju i omogućava besplatno transfere u roku od jednog sata.
- Dnevna karta za metro i autobuse (6 EUR)
- Zapping. Ova opcija Vam omogućava da 'pohranite vrijednosti' i to tako što daje malo više kredita nego što ste platili ako punite više od 5 EUR (na primjer ako uplatite 10,00 EUR dobit ćete vrijednost kredita od 10,75 EUR). Cijene su također jeftinije u odnosu na jednu vožnju: svako putovanje košta 1,25 EUR, ali transferi nisu slobodni . Vodite računa da nećete biti u mogućnosti dobiti povrat novca koji niste iskoritili na kartici, pa budite sigurni da ne stavljate mnogo više nego što namjeravate potrošiti.

Mašine za prodaju karata se nalaze na metro i željezničkim stanicima i pružaju upute i na engleskom jeziku. Karta se može kupiti i kod vozača, ali iste neće uključivati Viva Viagem karticu i koštaju nešto skuplje.

Taxi je dobra opcija za dalje atrakcije ili za povratak u periodu kada ne radi metro( iz 01.00h). Cijena ne bi trebala preći 10 EUR od centra (Baixa) do nekog drugog dijela grada.

HRANA

Jedno je sigurno, čeka Vas sjajna gastronomska ponuda. Bilo da tražite tradicionalnu portugalsku kuhinju i ugođaj ili ste više naklonjeni internacionalnoj kuhinji, bilo da tražite eksluzivne restorane ili pristupačna mjesta, Lisabon ima ponudu za Vas.

Za najširi izbor restorana zaputite se u Bairro Alto, za najbolju ponudu morske kuhinje provjerite Rua das Portas de Santo Antão, ako ste u potrazi za međunarodnom kuhinjom idite na Docas ili Parque Das Nações. Na Comercio trgu ćete naći nekoliko opcija koje nude dobru kombinaciju domaće i međunarodne kuhinje sa stolovima na terasi i pogledom na rijeku. Ako želite obrok u sjajan pogled ona posjetite restorane poput Chapitô, Casa do Leão, Tágide ili Via Graça.

Općenito, puni 3 djelani obrok u prosječnom restoranu će Vas koštati oko 20 EUR. Prije obroka konobar će Vam samoincijativno donijeti veliki izbor predjela (couvert). Ovo nije poklon od restorana i ukoliko pojedete bilo koji od istih, bit će Vam uvršteni na račun.

Većina Portugalaca večera između 8.30 i 9h, pa preporučujemo rezervaciju mjesta ili raniji dolazak.
Također, preporučujemo da za izbor restorana ne konsultujete taksiste. Isti rade u dogovoru sa pojedinim restoranima, gdje Vas čekaju visoke cijene i loš kvalitet hrane.

Najpopularniji restorani su Guilty, D'Oliva, Sea Me, Taberna Moderna, The Decadente, Faz Gostos. Neki od najeksluzivnijih restorana su Belcanto, Tavares, Feitoria, Largo, 100 Maneiras, Pap'Açorda.

DVORAC SAO JORGE

Dvorac Sao Jorge (orginalno St.George nazvan po svecu zaštitniku Engleske u čast aglo-portugalskog pakta) je građevina koja sa položaja na jednom od uzvišenja dominira gradom i može biti viđena iz skoro svakog dijela grada. Njegovi počeci datiraju još iz VI stoljeća, kada je bio korišten od strane Rimljana. Kroz godine je mijenjao vladare, a najdublji trag su ostavili Maori koji su isti koristili kao kraljevsku rezidenciju. Dvorac je osvojen od strane prvog kralja Portugala Afonso Henrique 1147.godine i od tada je služio kao sjedište kralja do preseljenja u drugu rezidenciju.
Nažalost većina dvorca je uništena, najviše u velikom zemljotresu iz 1755.godine, ali i dalje predstavlja impresivnu građevinu sa dugačkim zidinama i 18 kula. Posjetitelji se mogu popeti na kule i hodati duž bedema sa kojih se pruža prekrasan pogled na Lisabon ili se opustiti u vrtovima gdje paunovi, guske i patke slobodno šetaju. Posjeta dvorcu je moguća u periodu od 1.11.do 28.02. od 9h do 18h, a od 1.03. do 31.10. u vremenu od 9h do 21h. Ulaz za odrasle košta 8.50 EUR, a za djecu mlađu od 10 godina je besplatno.

Web: www.castelodesaojorge.pt  

SANTA JUSTA LIFT

Jedna od gradskih najomiljenijih znamenitosti, poznat i kao "Lift za Carmo," Izgrađen je od strane francuskog arhitekta Raoul de Mesnier du Ponsard (šegrt od Gustave Eiffel, što i objašnjava sličnosti ove građevine sa Eiffelovim tornjem), za potrebe povezivanja centra sa Bairro Alto (najniže i najviše tačke grada). Orginalno je bio pokretan parom i visok je 45 metara. Na vrhu, do kojeg se dolazi preko spiralnih stepenica, ima kafić s prekrasnim pogledom na grad.
Radno vrijeme lifta je od 7h do 9.45, a ljeti do 10.45h, dok je vidikovac otvoren od 8.30h do 20.30h. Cijena karte za lift je 5 EUR i vrijedi za 2 vožnje i ulaz na vidikovac, dok karta za ulaz na vidikovac košta 1.5 EUR.

Web: www.carris.pt/en/elevators

BELEM TORANJ

Ovaj UNESCO spomenik svjetske baštine izgrađen je 1515.godine, kao tvrđava/čuvar ulaza u luku Lisabona i bio je polazište za mnoga od putovanja čuvenih portugalskih moreplovaca. Ulaz košta 6 EUR, a toranj je otvoren od 10h do 5.30h, ljeti do 6.30h, a zatvoren je ponedeljkom.

Web: www.torrebelem.pt  

OKEANARIJUM

Lisabonski Okeanarijum je jedan od najvećih na svijetu i najveći u Europi. Posjeta njemu predstavlja jedinstveno iskustvo gdje možete vidjeti skori 25.000 vrsta ribe, ptica i sisara koji se nalaze u ogromnom centralnom bazenu koji je veličine četiri olimpijska bazena. Posjetitelji mogu pogledati u njega sa različitih nivoa za krupne planove raznih stvorenja, uključujući i različitih vrsta morskih pasa.

Otvoren je od 10h do 22h, a zimi do 20h. Ulaz za odrasle (13-64g.) je 14 EUR, za djecu i starije od 65 godina 9 EUR.

Web: www.oceanario.pt 

MANASTIR JERONIMOS

Manastir Jeronimos je jedan od najboljih pokazatelja nekadašnje moći i bogatstva Portugala. Sagrađen je po naredbi kralja Manue l 1502.godine na mjestu gdje su slavni Vasco da Gama i njegova posada proveli noć u molitivi pred odlazak za Indiju. Podignut je u spomen Vasco Da Gama i njegovog putovanja kao i u znak zahvalnosti Djevici Mariji. Grob Vasco da Gama se nalazi unutar manastira, kao i grobovi mnogih istaknutih ličnosti iz historije Portugala. Objekat je uvršten na listu UNESCO svjetske baštine.

Ulaz košta 10 EUR, a otvoren je svakim danom osim ponedeljka od 10h do 5.30h, a ljeti do 6.30h.

Web: www.mosteirojeronimos.pt 

VIDIKOVICI ( Miradouros)

Položaj grada preko sedam brda nudi bezbroj vidikovaca ili "miradouros" koji imaju prostor za sjesti i odmoriti. Neki čak imaju i kafiće. Popularni su kako turistima tako i mještanima, dan i noć. Najpopularniji su Das Portas do Sol, De Sao Pedro de Alcantara, Da Garca, Da Nossa Senhora do Monte, De Santa Luzia...

PREPORUČUJEMO JOŠ:
- Park Edward VII
- Most 25.April
- Palata Sao Bento
- Kristov spomenik

Lisabon se može pohvaliti da je jedan od rijetkih glavnih gradova koji raspolaže izuzetno lijepim i čistim plažama. Sve plaže su lako dostupne putem željeznice ili autobusa, a na raspolaganju su Vam kako duge pješčane plaže tako i male skrivene uvale.

Najbolje plaže su PORTINHO DA ARRÁBIDA, GUINCHO ( vjerovatno najljepša plaža na obali), PRAIA DA CABANA DO PESCADOR - COSTA DA CAPARICA (manje gužve), ADRAGA (netaknuta ljepota), TROIA ( prelijepa pješčana plaža), ERICEIRA ( prelijepa plaža uz tradicionalni gradići).

 

Kupovina u Lisabonu nije ograničena samo na moderne radnje poznatih svjetskih lanaca, već Vas očekuje sjajan izbor malih radnji od kojih većina nudi ručno rađene predmete.

Bairro Alto je oblast grada koja je prepuna upravo takvih radnji, gdje se nudi sve od keramike, rezbarije, tekstila i odjeće. U ovom kvartu je i veliki broj radnji mladih dizajnera koji nude jedinstvene kreacije, a također svoje mjesto ovdje našle su i prodavnice antikviteta. Najpoznatije ulice u ovom kvartu su Rua Escola Politécnica, Rua de São Bento i Rua Augusto Rosa.

Od Praça do Comércio do Restauradores, oblast Baixa je stari shopping distrikt grada. Na pješačkoj zoni Rua Augusta pronaći ćete radnje poput Zara, H&M... Baixa je odlično mjesto i za kupovinu nakita. Današnja ulica Rua Aurea nekada se zvala Rua do Ouro (Zlatna ulica). Mnoštvo radnji prodaju slatkiše, čokolade, peciva, domaće sireve i vina(koja su poznati izvozni artikl Portugala).

Uglađeni kvart Chiado sa mnoštvom kafića, restorana, knjižara nudi sjajno shopping iskustvo. Prošetajte ulicama Rua Garrett, Praça de Londres i Avenida de Roma i pronađite radnje poput Zara, Vista Alegre, Tony & Guy, Benetton, Sisley, Pepe Jeans, Levi's, Colcci. Tu se nalazi i shopping centar Armazéns do Chiado( http://www.armazensdochiado.com/ ).

Ukoliko ste se odlučili za eksluzivni shopping onda je ulica Avenida da Liberdade Vaš izbor. Marke poput Louis Vuitton, Calvin Klein, Massimo Dutti, Armani, Burberrys, E.Zenga i Adolfo Dominguez su samo neke od radnji. Nastavak ove vrste shoppinga Vas čeka na kraju ove ulice u tržnom centru El Corte Inglés (Av. António Augusto Aguiar 413) sa izvrsnom ponudom najpoznatijih svjetskih marki.

Od tržnih centara vrijedi spomenuti i jedan od najvećih centara Europe Centro Comercial Colombo (Av. Colegio Militar –metro stanica: Luz Station- web  http://www.colombo.pt/). Centro Comercial Vasco da Gama, (metro stanica: Oriente Station- web http://www.centrovascodagama.pt/ ) se nalazi u modernom dijelu grada Parque Expo. Svakako možete posjetiti i najstari gradski shopping centar Centro Comercial Amoreiras ili ogromni Dolce Vita Tejo centar.

Tržni centri su otvoreni svakim danom od 9.30 do 11 ili ponoći.

o nama

Dosadilo Vam je ići od agencije do agencije? Zašto trošiti dane na pronalaženje korisnih savjeta i informacija o turističkim ponudama, kada sve to možete dobiti na jednom mjestu!
Mi ćemo Vam pružiti aktuelnu ponudu agencija u Bosni i Hercegovini i neophodne informacije i savjete o popularnim turističkim destinacijama koje će Vam pomoći da se pripremite za Vaše putovanje!

newsletter