?

da li ste znali?

Kanarski otoci su najbliži ekvatoru nego bilo koji drugi otok na svijetu.

Opis destinacije - Velika Britanija

Velika Britanija valuta je GBP

Vrijednost valute na dan 29.09.2022 je:
1 KM GBP
1 GBP KM

Kraljevina Velika Britanija sastoji se od Engleske, Škotske, Walesa i Sj. Irske.

Stara škotska poslovica kaže"guid gear comes in sma' bouk'„(dobre stvari dolaze u malom pakovanju), što itekako vrijedi za Veliku Britaniju. Malo koji teritoriji na svijetu sadržava toliko ljepote, historije i kulture na tako malom prostoru kao Velika Britanija.

Prirodne ljepote i zadivljujući pejzaži, historijski gradovi i srednjevjekovni zamkovi, moderne metropole i kulturni centri Europe se smijenjuju jedan za drugim i pred posjetitelja stavljaju težak izbor od kuda početi svoje putovanje. A opet nećete pogriješiti odakle god krenete...

Odlučite li se za Englesku kao polaznu stanicu Vaše posjete, spremite se za iznimno iskustvo za sva čula. Da li ćete šetati prostranstvima i brdima Oxfordshire, voziti se biciklom kroz Norfolk, odmarati na obalama Newquay, obići neki od zamkova, posjetiti mistični Stonehenge odluka je na Vama...Zasigurno glavna destinacija Engleske, Velike Britanije, ali i cijelog svijeta je zadivljujući i spektakularni London! Historijska, kulturna, sportska prijestolnica Velike Britanije neizostavna je destinacija za svakog putnika! Buckingham Palata, Big Ben, Katedrala Sv.Pavla, Tower most, Londosko oko samo su neki od svjetskih poznatih znamenitosti grada. Posebna pažnja svjetske javnosti na Londonu bit će za vrijeme održavanja Ljetnjih olimpijskih igara 2012, kojima je London domaćin. Takodjer ne propustite posjetiti rodni grad The Beatles Liverpool, ili pak gradove poput Manchestera, Newcastlea, Leedsa... Svakako poseban aspekt Engleske je i doživljaj njene jedinstvene kulture...da li će to biti posjet nekom od tradicionalnih pubova uz pivo i ribu&krompiriće, ritualno ispijanje čaja ili posjet nekom od poznatih muzeja, uzbudljivih utakmica ili klubova...to je opet Vaša odluka.

Škotsku odlikuje prelijepa i ponekad nepristupačna priroda, što se posebno odnosi na Highlands područje. Uz prekrasne pejzaže i bogatsvo biljnog i životinjskog svijeta, Škotska je idealna destinacija za aktivan odmor. Možda upravo Vi budete sretnik koji će sa obala jezera Loch Ness ugledati mitsku Nessi. Historijski grad Edinburgh je fascinatno mjesto za istražiti, dok je Glasgow poznat kao grad sa odličnim noćnim životom. Uz prepoznatljive zvuke gajdi i degustaciju nacionalnog pića wiskeya možda se odlučite i da probate neke od unikatnih specijaliteta škotske kuhinje, od kojih se ističe haggis- jelo samo za hrabre i one jakog stomaka.

Wales i Sj.Irska nimalo ne zaostaju za svojim poznatijim susjedima. Welška kultura, umjetnost(prije svega film i muzika) našli su svoje mjesto na svjetskoj pozornici, a sve to možete iskusiti u njenom centru Cardiffu. Ako ste ljubitelj prirode, prostranstva Pembrokeshire Coast Nacionalnog Parka ili Gower poluotoka svakako će Vas privući. Zelena prostranstva i zadivljujuće obale Sj.Irske su primamljive destinacije, dok njen glavni grad Belfast uspješno odbacuje zloglasnu sliku o sebi, te se nameće kao odlično mjesto za posjet..

 

o nama

Dosadilo Vam je ići od agencije do agencije? Zašto trošiti dane na pronalaženje korisnih savjeta i informacija o turističkim ponudama, kada sve to možete dobiti na jednom mjestu!
Mi ćemo Vam pružiti aktuelnu ponudu agencija u Bosni i Hercegovini i neophodne informacije i savjete o popularnim turističkim destinacijama koje će Vam pomoći da se pripremite za Vaše putovanje!

newsletter