?

da li ste znali?

Da je venecijanski kanal Grande dužine 3800 metara koji djeli Veneciju na dva dijela.

Opis destinacije - Velika Britanija - London

London - trenutno vrijeme
Trenutna temperatura: °
Min / Max temparatura ° / °
Oblačnost: %
Vlažnost: %
Pritisak: hPa
Vjetar: m/s
Velika Britanija valuta je GBP

Vrijednost valute na dan 29.09.2022 je:
1 KM GBP
1 GBP KM

Kraljevski grad...Ogledalo multikulturalnosti... prijestolnica čitave Europe, svijet u malom!

Susret tradicionalnog i modernog, kraljevskog i narodnog, mirnog i užurbanog, lijepog i neobičnog, fensi i punk-a...sve to pruža jedan jedini London!! Grad sa svojih 100km u prečniku, smješten na obalama Temze, jednostavno sa svojom duhom mami, tu ima za svakoga po nešto...Metropola sa preko 7 miliona stanovnika ponosno krasi ostrvo u sjevero-zapadnoj Evropi, glavni je grad Velike Britanije. Najpoznatija kraljevska porodica na svijetu živi ovdje i još uvijek ima moć kao i ranije. London ujedinjuje živopisnu historiju i tradiciju sa vrhunskom kreativnošću i pravom multikulturalnošću.

Samo tamo možete vidjeti poznate londonske crvene dabl-dekere, koji su i dan danas u javnom prevozu, prelijepe engleske parkove po kojima su građeni većina parkova današnjice, kraljevska zdanja i rezidencije i čuvenu smjenu kraljičine straže, gradjevine koje iskazuju svu moć i slavnu historiju grada, jednu od najvećih crkvi na svijetu Katedralu Sv.Pavla (St.Paul Catedral), najpoznatiji most koji se otvara (Tower bridge), najslavniji sat današnjice (Big Ben), Parlament i katedralu Westminster Abbey, gdje se vjenčavaju članovi kraljevske porodice, kvartove gdje su nastale potpuno nove subkulture poput punk kulture(Camden), nekada zloglasni Tower of London, zadivljujuće panorame sa spektakularnog London Eye...

Zbog veličine samog grada, možda najbolji način da se upoznate sa njegovim glavnim znamenitostima su organizirane ture, koje vas obično vode kroz grad u nekom od prepozntaljivih dvospratnih autobusa. Ukoliko se pak odlučite na samostalno istraživanje i upoznavanje grada, onda su Piccadilly Circus i Trafalgar Square (dva najveća i najznačajnija trga Londona) najbolje polazne tačke.

Ukoliko ste pak zainteresovani za kupovinu, London Vam nudi jednu od najboljih ponuda na svijetu. Prepustite se jedinstvenom doživljaju kupovine u legendarnom Harrodsu, ili se naprosto izgubite u mnogobrojnim radnjama Oxford Streeta, Regent Streeta, Bond Streeta...Noći život grada i provod su svjetskog glasa, a neće Vam trebati dugo i da se uvjerite u to. Bilo da ćete se zabavljati u nekom od tradicionalnih pubova ili plesati do jutra u nekim od najpoznatijih svjetskih klubova, odličan provod je neizostavan! A ako pak ste sportski fanatik, London nudi pregršt sportskih dogadjanja, što se najviše odnosi na utakmice čuvenih svjetskih fudalskih klubova..

Prijateljski savjet: Pripremite dosta novca, budući da je London jedan od najskupljih gradova svijeta! I za kraj...

"Ako je čovjek umoran od Londona, umoran je od života; u Londonu je sve što život pruža."

Samuel Johnson

LONDON PASS

London Pass je kartica kojom ostvarujete pravo na besplatan ulaz u najbolje londonske turističke atrakcije (Tower of London, Katedralu Svetog Pavla, Londonski Zoo, vožnju Temzom, razgledavanje Stamford Bridgea, itd..), kao i popuste u restoranima, radnjama i u prevozu. Kartica se može uzeti za 1, 2, 3 ili 6 dana. Cijena zavisi od broja dana i da li želite i prevoz da uračunate ili ne. Cijena kartice: Odrasli 46 GBP - 99GBP, djeca 29 GBP - 69 GBP; Kartica sa prevozom – Odrasli 54 GBP - 149 GBP, djeca 33 GBP - 97 GBP.

Web: http://www.londonpass.com/ 


VIZA

Za gradjane Bosne i Hercegovine potrebna je viza za ulazak na teritorij Velike Britanije. Viza za turističku posjetu se izdaje na period od 6 mjeseci sa neograničenim brojem ulazaka. Za prijavu za vizu kao i detaljnije informacije, obratite se Ambasadi Velike Britanije u Sarajevu, ulica Hamdije Čemerlića 39a, telefon 033/282-200, e-mail: britemb@bih.net.ba.

Web: http://ukinbih.fco.gov.uk/en/visiting-uk/visas/ 

NOVAC

U Londonu, kao i u čitavoj Britaniji, se koristi Britanska Funta(GBP). Funta je moneta koje Britanci ne žele da se odreknu, čak i odkad su u EU. Funta je neznatno jača od Eura, te iznosi 1 GBP= 1.20 EUR.

Novac možete zamjeniti u bankama, mjenjačnicama, hotelima i poštama. Najbolje je novac zamijeniti u poštanskim uredima, budući da isti ne naplaćuju proviziju prilikom razmjene. Na ostalim mjestima pazite na prekomjerne stope i proviziju. Uvijek pitajte kolika je provizija, koja ne smije da bude više od 2%. Banke obično rade od ponedeljka do petka 09.30h – 17h i neke filijale su otvorene do podneva subotom. U mnogim slučajevima, jeftinije je da koristite kreditnu ili debitnu karticu, nego da mjenjate novac na mjenjačnici. Kreditno plaćanje je omogućene u gotovo cijelom gradu. Bankomati su izuzetno rasprostranjeni po gradu. Posebno obratite pažnju na bankomate koji nemaju oznake neke od banaka. Prilikom korištenja ovakvih bankomata obračunava se oko 2GBP po transakciji.

Napomena: London spada medju najskuplje gradove Europe i svijeta, tako se pripremite na visoke cijene.


KLIMA

London ima umjerenu klimu, a temperature rijetko padaju ispod nule ili prelaze 30°C. Padavine su podjednako raspoređene. U prosjeku, London ima 145 dana sa padavinama u toku godine. Snijeg je rijetkost, kratko se zadržava i pokrivač ne prelazi visinu od par centimetara. Ovome doprinosi i činjenica da London ima mikroklimu zbog koje je i do 5°C topliji od svog okruženja. Klima u Londonu je moža i najneprivlačniji faktor za ovaj sjajni grad. Zbog uticaja Atlantika, čestih padavina, oblačnosti i vjetra, London dobija tmurnu sliku, ali čim se zakorači u grad i osjeti život unutar njega, apsolutno se zaboravlja na taj faktor. U toku ljeta je najbolje posjetiti London. Dan je dug, smrkava se oko 22h, što vam daje puno vremena koje vrijedi iskoristiti. Dok u toku zime, razdanju se oko 8h, a smrkava već oko 15.30h, što vam skraćuje neke mogućnosti, ali opet u zimskom period (Božićne i novogodišnje euforije), kada dođe noć, pale se lampice I uživate u čarobnom izgledu Londona...


TRANSPORT

London ima relativno dobro razvijenu putnu mrežu, koja međutim, kao i u svakom većem gradu, ima konstantnih problema sa prevelikim brojem vozila i zakrčenošću. Javni prevoz je u nadležnosti Transportation for London(TLF).

U Londonu vas neće razumjeti ako tražite kartu za metro, iz prostog razloga što se u Londonu podzemna popularno zove Tube(Cijev- bukvalno prevedeno). Tube je odlično organizovan sistem sa mnoštvom mreža koji vas vode sa jednog kraja grada na drugi na najbrži i najednostavniji način. Tube je najstariji i najveći podzemni sistem na svijetu. Mreža od 13 linija (Central, Northern, Bakerloo, Circle, District, DLR, H'smith & City, Jubilee, Metropolitan, Overground, Piccadilly, Victoria, Waterloo & Ci) je podeljena u šest zona.

Autobuski prevoz je takođe odlično oragnizovan, legendarni crveni busevi na sprat vas voze po čitavom Londonu. Samo se pazite, ako stojite na stanici i ne podignete ruku da bukvalno zaustavite autobus...nemojte se začuditi da bus ne stane i samo lagano prođe pored vas! Obavezno je zaustavljanje gradskog prevoza, naravno samo na stanicama. Mnoštvo autobuskih linija povezuje čitav grad perfektno, iako vam treba mnogo više vremena, nego sa Tube-om, ali barem uživate u ljepotama Londona. Postoje i noćne linije, koje su veoma popularne, budući da se zbog skupog taxi prevoza u Londonu, svi odlućuju ipak za bus. Kada ulazite u vozilo, isključivo se ulazi na prednja vrata, kod vozača postoji magnetni čitač za karte, tu prislanjate kartu i tek tada imate dozvolu da uđete u vozilo. U slučaju da neko želi da uđe bez karte, vozač zaustavlja vozilo i ne kreće dalje. Jednostavno je ne moguće se "švercovati".

Tramvaji i nisu toliko popularni u Londonu. Imaju samo 28km šina sa 24 linije tramvaja koje obezbeđuju brz i pouzdan servis koji povezuje Wimbeldono sa dvije tačke Bekenham Beckenham i New Addington. Tramvaji voze od maja 2000-te, vrativši se ponovo na ulice Londona nakon odsustva od skoro 50 godina.

Sistem naplate karata u javnom prevozu je prilično kompleksan budući da je u cijenu karte za prevoz uključeno više faktora. Tako cijena za jednu vožnju zavisi od vrste prevoza, vremena u kojem koristite prevoz(u špici"peak" ili izvan nje "off-peak". Off-peak je vrijeme nakon 9.30 radnim danom te dani vikenda), zone u koju putujete(postiji 9 zona, ali se u prve 2 nalazi većina turistički zanimljivih lokacija).

Tako cijena pojedinačne vožnje može se kretati od 2.30 GBP pa sve i do 10 GPB, u zavisnosti od navedenih faktora.

Osim pojedinačnih karti, na raspolaganju su vam i Travelcard. To su papirne karte za javni prevoz koje možete uzeti za period od 1 pa do 7 dana, uz mogućnosti kombiniranja tipa karte u odnosu na zone i vrijeme korištenja. Tako dnevna karta za zone 1 i 2 u „off peaku" košta 7 GBP, dok sedmična karta za zone od 1 do 6 košta 53.40 GBP.

Vjerovatno najbolje rješenje za plaćanje javnog prevoza za vrijeme boravka je Oyster kartica. To je plastična kartica koju možete koristiti umjesto papirnih karata. Oyster je najjeftiniji način da se plati za pojedinačna putovanja autobusom, tube-om, tramvajem, DLR i nadzemnom željeznicom na čitavoj regiji Londona. Kartica radi na sistemu „nadopune", odnosno na kartici postoji iznosi koji se prilikom svakog korištenja umanjuje za cijenu karte, a karticu možete dopuniti na mnogobrojnim mjestima u gradu. Veoma bitno je da vašu karticu poništite na ulazu i izlazu iz vozila, kako bi vam se obračunala tačna vrijednost vožnje, u protivnom će vam se obračunati cijena za najdužu relaciju. Za sve detaljnije informacije vezane za javi gradski prevoz posjetite stranicu TLF-a.

Prepoznatljivi simbol grada i popularni vid prevoza jeste njihov jedinstveni crni taxi! Vozila su zadržala retro izgled, tako da baš oni daju tu neku staru notu gradu i ulicama. Taxi je najlakše zaustaviti na ulici, ona vozila na kojim je uključeno svijetlo na natpisu TAXI, su slobodna. Black Cab možete i rezervisati preko Dial-a-Cab (tel: (020) 7426 3420) i Radio Taksi (tel: (020) 7272 0272). Pripremite se za paprene cijene vožnji, budući da su usluge taxija veoma skupe.. Tako noćna vožnja od oko 3km košta oko 20 GBP.

Ukoliko se odlučite za vožnju automobilom u gradu, znajte da postoji dnevna naknada za sva vozila koja ulaze u zonu centra Londona, od ponedeljka do petka između 7h i 18h (www.cclondon.com). Ulična parkiranja u centru Londona mogu biti izuzetno skupa. Glavne automobilske firme uključuju Avis (www.avis.co.uk), Budget (www.budget.co.uk) i Hertz (www.hertz.co.uk). Javno-korisnični bicikl se može naći na 400 stanica širom centra Londona. Više informacije o načinu korištenju ovih bicikala možte pronaći na stranici TLF-a.

Web: www.tlf.gov.uk 

AERODROMI

U području Londona nalaze se četiri veća aerodroma. Heathrow i Gatwick su veliki međunarodni aerodromi, dok se Luton i Stansted koriste uglavnom za kraće regionalne letove i letove jeftinih avio-kompanija.

Aerodrom Heatrow

Udaljen je 24km zapadno od Londona. Do grada možete stići i podzemnom, odnosno Tubeom.

Aerodrom ima tri podzemne stanice – jedna kod terminala 1, 2 i 3, druga na Terminalu 4 i treća na Terminal 5. Sve vode do Pikadili stanice, uz usputno zaustavljanje na svim stanicama na toj liniji. Vozovi idu na svakih 4 do 9 minuta od 5 ujutro do ponoći. Prosečno vrijeme putovanja je 45 do 65 minuta u zavisnosti od destinacije. Pojedinačna ulaznica od aerodroma Hitrou (6. zona) u centralnom Londonu (zona 1) je 5 GBP. Voz Heatrow Express je najbrži voz na relaciji Heathrov aerodrom - centar Londona. Vozovi imaju stanice kao i na podzemnoj, tri stanice, kod Terminala 1,2, i 3, druga kod Terminala 4 i treća kod Terminala 5. Vozovi kreću svakodnevno u 5.00, voze na svakih 15minuta, do 00.00. Prosječno vrijeme putovanja sa Terminala 1,2,3 je 15 minuta, sa Terminala 4 oko 30minuta, sa Terminala 5 oko 20 minuta. Karta za prvu klasu iznosi 26 GBP (jedan pravac), 50 GBP (povratna). Za Exspress klasu cijene su 16.50 GBP (jedan pravac), 32 GBP(povratna). Možete uzeti taxi i putovanje će vam trajati od 50-70 minuta.

Prosječna cijena od aerodroma do centra Londona kreće se od 40-60 GBP.

Aerodrom Gatwick

Nalazi se 45km južno od Londona. Voz Gatwick Express je najbrži voz na relaciji od aerodroma aerodroma do centra Londona. Vozi sedam dana nedeljno i ide direktno na Londonsku Viktorija Stanicu (voz i podzemna). Vozovi kreću na svakih 15 min sve do 1.30 ujutro. Putovanje traje oko 30 minuta. Karta za prvu klasu iznosi 26 GBP (jedan pravac), 50 GBP (povratna), dok za Express klasu iznosi 17.90 GBP (jedan pravac), 30.80 GBP (povratna). Cijena taxi prevoza kreće se od 78-100 GBP, a putovanje traje izmedju 60-70 minuta.

Aerodrom Luton

Udaljen je 51km sjeverno od Londona. Ukoliko se odlučite da koristite željeznički prevoz, First Capital Connect je najbrži voz koji ide od Luton aerodroma do pet centralnih londonskih stanica. Od aerodroma do početne stanice voza ide besplatni bus koji prevozi 1,8km.Vozovi idu na svaka 30-60minuta. Prosečno vrijeme putovanja je 30 do 60 minuta u zavisnosti od destinacije.

Cijena karte iznosi 14.00 GBP (jedan pravac), odnosno 28.00 GBP (povratna). Autobuska zelena linija broj 757 vozi vas sa Luton aerodroma pravo u centar Londona. Autobus ide 24h dnevno, sedam dana u nedelji. Sa Luton aerodroma kreću na svakih 15-20minuta po danu (stanica je na kružnom togu ispred glavnog ulaza u aerodrom), dok u večernjim satima ide na svakih 30 minuta. U suprotnom pravcu idu istim intenzitetom, početna stanica je Victoria.

Prosečno vrijeme putovanja je 90 minuta, dok cijena karte iznosi 15 GBP (jedan pravac), odnosno 22 GBP(povratna). Taxi je najskuplji vid prevoza, budući da je prosječna cijena vožnje do centra grada oko 80 GBP. Vožnja traje oko sat vremena, a glavne kompanije koje suradjuju sa aerodromom su Alfa taxi i Cabco Taxi.


HRANA

Kada biste pitali Britance koje je njihovo nacionalno jelo i čuli odgovor, definitivno bi se razočarali. Britanci svoje nacionalno jelo smatraju ribu i pomfrit (Fish&Chips), koje možete probati u skoro svakom restoranu u Londonu. Cijena usluge je uglavnom uključena u račun i iznosi 12.5% od ukupne cifre, dok je normalno ostaviti napojnicu od 10-20%.

Naravno, zbog velike multikulturalnosti i mnogobrojnih utjecaja, u Londonu ćete naići na svakojake restorane, sa hranom iz svih krajeva svijeta i najrazličitijih ukusa.

Restorane po Londonu možemo podijeliti po cijenovnom razredu na ekskluzivne (iznad 70GBP po obroku), pristupačne (20 -70 GBP)i jeftine (do20 GBP).

Nekoliko prijedloga za eksluzivne restorane:

Le Gavroche, Adresa: Upper Brook Sstreet 43 www.le-gavroche.co.uk 

Gordon Ramsey, Adresa: Royal Hospital Road 68 www.gordonramsay.com/royalhospitalroad 

Gaucho Grill Piccadilly, Adresa: Swallow Street 25 www.gauchorestaurants.co.uk 

One-O-One, Adresa: Knightsbridge 101 www.oneoonerestaurant.com 

Nekoliko prijedloga za pristupačne restorane:

Oxo Tower Restoran, Adresa: Oxo tower Wharf, Barge House Street www.harveynichols.com 

Canteen, Adresa: Crispin Place 2, Spitalfields www.canteen.co.uk 

Veeraswamy, Adresa: Regent Street 99 – ulaz iz Swallow ulice www.veeraswamy.com 

108 Marylebone Lane, Adresa: Marylebone Lane 108 www.108marylebonelane.com 

Nekoliko prijedloga za jefine restorane:

Café Emm, Adresa: Frith Street 17 www.cafeemm.com 

Golden Dragon, Adresa: Gerrard Street 28-29;

Duke of York, Adresa: Roger Street 7 www.dukepub.co.uk 

Rock and Sole Plaice, Adresa: Endell Street 47.

 

 

 

Tower of London

Londonska tvrđava(Tower of London) je dio UNESCO-ve Svjetske baštine. Jedan od najpoznatijih očuvanih dvoraca u svijetu, izgrađena je iz strahopoštovanja, da potčini i zastraši Londonce i da odvrati strane osvajače. Sada je simbol Londona i Britanije i jedana od najpoznatijih svjetskih turističkih atrakcija. Prvbitno je služila kao utvrđenje, zatvor i mučilište. Dok od XIV vijeka dobija drugu funkciju, kao mjesto čuvanja kraljičinih dragulja. Čuvari dragulja se zovu Beefeaters, za koje kažu da su ime dobili po mesnim odrescima, jer su bili jedni od rijetkih ljudi koji su ih u to vrijeme smjeli jesti. Kompleks čine dva dijela, unutrašnji(Inner Ward) koji čini 13 tornjeva, i spoljašnji (Outer Ward), sa svojih 6 tornjeva.

Kompleks je otvoren za posjetu svaki dan od 9h-17.30h, a ulaz košta 19 GPB za odrasle, odnosno 9.50 GBP za djecu.

Web: http://www.hrp.org.uk/TowerOfLondon/ 


Tower Bridge

Završen u 1894, ovaj most je postao londonska ikona i jedan od najvećih inženjerskih čuda njegovog vremna. Izgrađen u gotskom stilu i savršeno se uklapa u Londonsku tvrđavu, u čijoj se neposrednoj blizini i nalazi. Most je poznat po tome da se otvara na sredini, da bi veliki brodovi mogli nastaviti svoju plovidbu Temzom. Svaka barža ima skoro 1000 tona i podiže se sa lakoćom uz pomoć struje. Dva tornja koja krase most, daju mu posebnu eleganciju,visine su 42m i mogu se posjetiti. Unutar njih imate mini muzej o nastanku mosta, a sa njih vam se pruža predivan pogleda na Londonsku tvrđavu, Katedralu Sv.Pavla, dok sa druge vidite novi London, totalno moderne građevine Londonske berze, kao i nezaobilazni Londonski točak.

Cijena ulaznice za odrasle je 18 GBP, za djecu 3.40 GBP

Web: http://www.towerbridge.org.uk/TBE/EN/ 


Buckingham Palata

Bakingemska palata služi kao rezidencija kraljevske porodice. To je jedana od rijetkih preostalih radnih kraljevskih palata na svetu danas. Sagrađena prije 300 godina za Vojvodu od Buckinghama, službena je londonska rezidencija britanske monarhije, što je učinila kraljica Viktorija u XIX vijeku. Palata je centralna zgrada ustavne monarhije Britanije. Ona posjeduje kancelarije onih koji regulišu svakodnevne aktivnosti i dužnosti kraljica i vojvoda od Edinburga i njihove uže porodice. Veličine je gotovo 80 000 m2, najveća prostorija u palati je glavna balska dvorana (The State Ballroom), a prijestolna dvorana (Throne Room), nalazi se u glavnoj prostoriji zvanoj 'piano nobile'. Državne sobe čine srce radne palate i bogato su opremljene sa nekim od najvećih blaga iz kraljevske zbirke - slike Rembranta, Rubensa, Poussin i Kanaleto, skulpture Canova, probranih primjera porcelana Sevres. Iza palate je Bašta (Buckingham Palace Garden), najveći privatni vrt u Londonu, gdje kraljica održava ljetnje prijeme. Vrt je dom trideset različitih vrsta ptica i više od 350 različitih vrsti poljskog cveća. Posjetioci završiti svoju šetnju duž južne strane bašte, sa predivnim pogledom na palatu i poznato jezero. Glavna atrakcija je ceremonija smjene kraljevske straže, poznate po svojim unikatnim uniformama.

Palata je otvorena za posjete od 30 Juna-8 Jula i od 31 Jula-7 Oktobra, svakim danom od 09.45-18.30h. Cijena ulaz je 18 GBP.

Web: http://www.royal.gov.uk/theroyalresidences/buckinghampalace/buckinghampalace.aspx 


Londonsko oko

Londonski točak(London Eye) je smješten na samoj obali Temze, sa svojim visokotehnološkim staklenim kapsulama, vas vodi visoko iznad tla da uživate u pogledu na čitav London. Za jedan krug prelijepog iskustva na Londonskom točku potrebno je 30minuta.

Otvoren je svakim danom od 10h -21h. Cijena vožnje je 17 GBP.

Web: http://www.londoneye.com/ 

Katedrala svetog Pavla (St Paul's Cathedral) 

Katedrala posvećena Sv.Pavlu je konstantan podsjetnik na važnosti duhovne strane života, njena ljepota i veličina jednostavno ukazuju na to. Po veličini je druga najveća crkva na svijetu, odmah nakon crkve Svetog Petra u Vatikanu. Trenutna Katedrala (peta po redu na ovom mestu) je izgrađena po nacrtima arhitekte Sir Christopher Wren i izgrađena je između 1675. i 1710.godine, a predhodna je uništena u velikom požaru, koji je uništio većinu tadašnjeg Londona davne 1666.godine, dok je prva katedrala izgrađena još u VII vijeku.

Veličanstvena kupola katedrale dominira Londonskim pejzažom. Kupola joj je visoka 108 metara, a kada se popnete na vrh imate odličan pogled na cijeli grad. Posjetioci imaju na raspologanju sveobuhvatni multimedijalni vodič .

Otvorena je za posjetu svakim danom od 8.30h-16h, a cijena ulaznice iznosi Odrasli 12.50 GBP.

Web: http://www.stpauls.co.uk/ 

 

Westminster palata

Westminsterska palata predstavlja jednu od najlepših građevina grada. Ima više od 1100 soba, koja krase oko 100 stubova i skoro 5 kilometara hodnika. Unutar palate je sjedište dva parlamentarna doma: House of Lords i House of Commons. Današnji izgled palate datira iz 19. stoljeća. Parlamentarnu zgradu krase dva tornja, viši Victoria toranj i drugi poznatiji toranj sa satom, svima poznat kao Big Ben (The Clock Tower –Big Ben).

Posjet je moguć od 9.15 -16.30h, a cijena ulaznice iznosi 15GBP.

Web: http://www.parliament.uk/about/living-heritage/building/palace/ 


Vestminsterska Katedrala

Westminster Abbey nalazi se pored Vestminsterske palate. To je gotička katedrala čija prošlost počinje još u 11.stoljeću. Na popularnom prijestolju kralja Eduarda okrunjeni su gotovo svi engleski kraljevi i kraljice, a u obližnjim kriptama i pokopani mnogi od njih. Vestminsterska opatija je poznata i kao elitna škola. Poslije Oxforda i Cambrigea, do 19.stoljeća bila je i treća najbolja škola u Engleskoj.

Posjeti su mogući svakim danom od 9.30 -15.30h, a muzej je otvoren od 10.30 – 16.00h.

Web: http://www.westminster-abbey.org/ 

 

Trg Pikadili

Piccadilly circus predstavlja glavno čvorište grada, odakle započinju West End, Grad Westminster, Regent ulica..Ime je dobio po obližnoj kući popularnog krojača koji je šio tada veoma poznatu vrstu kragne „piccadill", dok riječ „circus" je latinskog porijekla i označava otvoreni prostor. Ono po čemu je ovaj trg prepoznatljiv u svijetu su mnogobrojne svjetleće reklama, a prva električna reklama je postavljena još 1910.godine. Piccadilly je poznat i po fontani sa statuom Erosa, kao mjesto koje se često bira da se zaprosi devojka...

Preporučujemo još:

Ono što je prednost Londona naspram ostalih Evropskih gradova jeste što su većina (skoro svi) državni muzeji besplatni za ulaz i posetu. Zato je skoro obavezno obići Britanski muzej (British Museum), Muzej Viktorije i Alberta (Victoria and Albert Museum), Londonski muzej (Museum of London), Muzej nauke(Science Museum), Tate muzej- moderna umetnost (Museum of modern art Tate). Ulaz u Muzej voštanih figura Madame Tussauds se naplaćuje i to odrasli 25.50GBP, djeca 19 GBP.

Da bi osjetili lepotu engleskih parkova, obavezno prošetati po Hyde Parku, Parku Svetog Džejmsa (St. James Park), Zelenom parku (Green park).

Svakako posjetite i Trafalgar trg (Trafalgar Square) koji je ujedno i najveći londonski trg, a na njemu ćete naći Nacionalnu galeriju (The National Gallery). Također, ovdje ćete vidjeti i 4 lavlje statue na kojima ćete nerijetko susresti ljude kako se penju ne bi li se uslikali u njihovom podnožju ili čak na njima samima.

Kao sportski centar Velike Britanije, posjet nekom od sportskih dogadjaja sastavni je dio posjete Londonu. To se posebno odnosi na fudbal, budući da je London dom nekim od najpoznatijih fudbalskih klubova poput Chelsea, Arsenala, Fulhama, Totenhema, West Hama..

Provod vrhunski! London s punim pravom nosi naziv prijestolnice zabave. Za svakoga ima ponešto, od poznatih tuatara i klasične muzike, uživanje u poznatim pivima u pubovima do sjajnog provoda u nekim od najboljih svjetskih klubova. Ali se pripremite za skup provod. London nudi svašta, a i naplaćuje sve to dobrano.

Kvartovi Covent garden, West end i Soho posljednjih godina su uzeli glavnu ulogu u noćnom provodu. Soho je stjecište većine dobrih klubova, engleskih pub-ova i kafića. Ako odete na zapadni dio Londona , nezaobilazan je Noting Hill, dok na istočnom dijelu najpopularniji je Old Street i Shoreditch koji nude više hipi alternative. Alternativu možete naći i u Camden, gdje se nalazi mnoštvo tradicionalnih pabova. Za one koji preferiraju zabavu u centru, glavna dešavanja su na potezu između Piccadilly Circusa, Leicester Squarea i Oxford Streeta. Na glavnim ulicama će vas dočekati mnogobrojni promotori, koji nude popust na ulaz u klubove za koje rade, što vam se može itekako isplatiti, s obzirom da je ulaz često vrlo skup. Cijene ulaza u klubovima se kreću od 5 GBP pa do 25 GBP ukoliko su u pitanju nastupi poznatih muzičkih zvijezda.


Jedan od najpopularnijih klubova Londona, ali i svijeta je Fabric ( www.fabriclondon.com ). Svaki put ćete ga zateći prepun ljudima koji luduju uz hip hop muziku, drum'n'bass, elektro. Petak veče je rezervisano za dobar hip hop party ili za breakbeat, drum'n'bass, subotom su malo glamurozniji kada ugošćavaju poznate DJ-eve. Pravi clubberi najvise vole ovaj klub poslije 03h, kada počinje pravo ludilo. Za dane vikenda počinje sa radom od 22h, pa sve do ranih jutarnjih sati. Ulaz se uglavnom plaća, zavisi od izvođača i vrste party-a, okvirno 5 -20 GPB. Još jedan legendarni klub je i Ministry of Sound ( www.ministryofsound.com ). Otvoren je u septembru 1991., a bio je jedan od ključnih lokacija za razvoj house muzike i klubova u Velikoj Britaniji početkom 90-ih. Klub privlači 5000 ljudi svakog vikenda, ima tri dance floora i tri šanka. Postao je popularan zbog legendarnih DJ-eva, kao što su Pete Tong i Paul Oakenfold. Klub je otvoren samo tokom vikenda, eventualno četvrtkom ako ima neko gostovanje. Ulaz se naplaćuje 5 – 25GBP.

Fenomenalni EGG (www.egglondon.net)noćni klub je super pripremljen za pušače, posjeduje ogromnu fantastičnu baštu i terasu, koja postaje najbolje londonsko ljetnje mjesto. Klub prima 800 ljudi, prostire se na tri sprata i svaki sprat ima svoju priču. Prizemlje ima industrijski izgled dok je loftbar oblast mnogo elegantnija. Ovo je klub koji održava House i electro muziku živom. Poseban ugođaj je kada dočekate jutro u predivnoj bašti punoj ljudi. I naravno kada vam posluže doručak u 5h ujutru nedeljom. Radi petkom i subotom. Ulaz se naplaćuje. Nezaobliazno mjesto je i klub Pacha ( http://www.pachalondon.com/pages/home ) koji je u okolinu Victoria Station donio pravi glamur. Španski brend kluba Pacha je svima poznat po fenomenalnim party-ima na Ibici, taj duh se osjeti i ovdje. Potpuno moderan klub gdje se možete prepustiti elektro, funk i house muzici, uživati i oraspoložiti se količinom boja od osvetljenja koji upotpunjuje plišani dekor i daje dodatnu notu luksuza. Mnoga poznata imena gostuju ovde. Ovo je mjesto gdje ćete videti dobro markirano obučene Londonce. Radi petkom i subotom 23 – 05h. Ulaz se naplaćuje i to uglavnom podosta, u zavisnosti od gostovanja, okvirno 5- 40GBP.

Od popularnijih klubova vrijedi spomenuti i Heaven (http://www.heavennightclub-london.com/), Cargo (http://cargo-london.com/), Madame Jo Jo's (  http://www.madamejojos.com/ ), KOKO ( http://www.koko.uk.com/ ), Plan B ( http://www.plan-brixton.co.uk/ ), Notting Hill Arts ( http://www.nottinghillartsclub.com/ ), itd.

Biti u Engleskoj i Londonu a ne posjetiti neki od Engleskih pub-ova, prosto je nezamislivo. Užitak druženja ili praćenja sportskih dogadjaja u jednom od ovih pubova predstavlja pravi tradicionalni engleski doživljaj. Sa preko 5 hiljada pubova u gradu nije najlakša stvari odlučiti se za jedan. Svaki kvart ili ulica ima svoje pubove. Neki od najpoznatijih su: Princess Louise i Olde Mitre Tavern(Holborn), Salisbury(Covent Garden), Geoge Inn (Southwark), Black Friar i Olde Cheshire Cheese (City of London), Cittie of Yorke (Camden), Argyll Arms i Nags Head (Westminster), Red Lion (St. James's) i još mnogo drugih...

Iako jedan od najskupljih gradova svijeta, shopping iskustvo je savršeno! Za svakoga po nešto...Od elitnih i preskupih shopping centara, modernih svjetskih radnji, do unikatnih handmade stvari i najpoznatijih second hand pijaca. Posebno su poznata londonska sniženja, kad se i odjeća najpoznatijih dizajnera može naći po povoljnim cijenama.

Najluksuzniji tržni centar svijeta i sinonim za kupovinu u Londonu je definitivno nezamenjivi Harrods (http://www.harrods.com/). Još od 19.stoljeća to je mjesto gdje možete naći najslavnije kreatore, radnje, juvelire, raznovrsnu i jedinstvenu robu od visokomodernih kreveta, poznatih klavira, do kučića sa pedigreom. Ponudu Harrodsa možda najbolje opisuje njegov moto"Omnia Omnibus Ubique-Sve za svakoga, posvuda".

Za nešto pristupačniji i tradicionalniji shopping nabolje je posjetiti jednu od najpoznatijih svjetskih shopping ulica Oxford ulicu. Duž 3 km duge ulice smjestilo se preko 300 radnji najpoznatiji brendovi današnjice. Tu se nalaze i robne kuće poznatih britanskih lanaca poput Selfridges, Debenhams, Marks&Spencer ili House of Fraser. Odmah pored smještena je Regent Street sa velikim izborom trgovina poput Armani, Hugo Boss, Tommy Hilfiger, Zara, Mango...Shopping zone su u Covent Gardenu, Bond Street, Carnaby Street, na The King's Road, Knightsbrigde...

Jedna od napoznatijih outlet radnji je TK Maxx, koji se nalaze malo dalje od centra Londona, ali uz pomoć Tuba i to postaje relativno blizu. U Londonu ima pet TK Maxx radnji.

London je i čuven po Camden Market-u, koji se nalazi u dijelu grada Camden..Dio grada u kome je nastala punk kultura i sve je više manje podređeno tome. Tu se nalaze vrhunske radnje sa handmade stvarima, pa ako ste pristalica ručnorađenih unikata, pravac Camden!

Portobello Road, najpoznatiji po filmu Notingh Hill, je carstvo second hand stvari i takođe ručno rađenih predmeta. Vikendom je čitava ulica velika pijaca, na kojim možete naći od igle do lokomotive..Od poznatijih gradskih marketa tu su još i Spitalfields Market (Crispin Place 1), Petticoat Lane Market (ulica Goulston ulica), Leadenhall Market (aveniji Whittington).

Najpoznatiji shopping centri u gradu su: Westfield Shopping Centre (http://uk.westfield.com/london), Kingly Court, Thomas Neal Centre, Cardinal Place ( http://www.cardinalplace.co.uk/).

o nama

Dosadilo Vam je ići od agencije do agencije? Zašto trošiti dane na pronalaženje korisnih savjeta i informacija o turističkim ponudama, kada sve to možete dobiti na jednom mjestu!
Mi ćemo Vam pružiti aktuelnu ponudu agencija u Bosni i Hercegovini i neophodne informacije i savjete o popularnim turističkim destinacijama koje će Vam pomoći da se pripremite za Vaše putovanje!

newsletter