?

da li ste znali?

Singapur je najveća zemlja bez farmi.

Opis destinacije - Mađarska

Mađarska valuta je HUF

Vrijednost valute na dan 29.09.2022 je:
1 KM HUF
1 HUF KM

Ova država smještena u centralnoj Europi, jedna je od najstarijih europskih država.

Ono što je čini iznimno interesantnom je njena unikatna kultura, potpuno različita od njenih susjednih zemalja. Današnji Mađari su direktni potomci plemena iz centralne Azije, koji su se na ove prostore nastanili još u 9.stoljeću. Sa sobom su donijeli jedinstven jezik i kulturu, koja se održala u gotovo izvornom obliku unatoč brojnim stranim okupacijama. Posebnost njihove kulture i razlike u odnosu na susjedne zemlje možda je najbolje opisao Nobelovac Enrico Fremi koji je na pitanje da li vjeruje u postojanje vanzemaljaca izjavio: "Da, oni su medju nama, samo sebe zovu Mađarima". Upravo kultura, jezik i identitet su najveći ponos građana Mađarske.

Mađarska je prepuna prelijepih gradova i sela, elegantnih palata, moćnih zamkova, kao i fantastičnih prirodnih ljepota. Svakako centralna destinacija u Mađarskoj je njen glavni grad i jedan od najljepših gradova svijeta Budimpešta. Ovaj fascinatni grad, zbog svoje ljepote prozvan Biser Dunava, oduševljava na svakom koraku svojom historijom i arhitekturom. Ipak, Budimpešta nije jedino mjesto vrijedno posjeta u Mađarskoj. Gradovi poput Eger, Pécs, Szentendre, Sopron, Györa i Szegeda su interesantna historijska središta sa prelijepom arhitekturom i šarmom.

Svakako nezaobilazna destinacija je i najveće jezero centralne Europe-Balaton, iznimno popularno mjesto kako medju stranim posjetiteljima, tako i medju Mađarima. Mađarska je poznata i po brojnim ljekovitim izvorima, a njene tradicionalne banje su nadaleko čuvene.

Neizostavna je i degustacija nekih od specijaliteta čuvene madjarske kuhinje. Uz poznato gostoprimstvo njenih gradjana, teško je ne složiti se s nacionalnim turističkim sloganom: "Mađarska-ljubav za cijeli život"!

o nama

Dosadilo Vam je ići od agencije do agencije? Zašto trošiti dane na pronalaženje korisnih savjeta i informacija o turističkim ponudama, kada sve to možete dobiti na jednom mjestu!
Mi ćemo Vam pružiti aktuelnu ponudu agencija u Bosni i Hercegovini i neophodne informacije i savjete o popularnim turističkim destinacijama koje će Vam pomoći da se pripremite za Vaše putovanje!

newsletter