?

da li ste znali?

Putovanje može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Opis destinacije - Mađarska - Budimpešta

Budimpešta - trenutno vrijeme
Trenutna temperatura: °
Min / Max temparatura ° / °
Oblačnost: %
Vlažnost: %
Pritisak: hPa
Vjetar: m/s
Mađarska valuta je HUF

Vrijednost valute na dan 29.09.2022 je:
1 KM HUF
1 HUF KM

Dobrodošli u Biser Dunava, magičnu, prelijepu Budimpeštu!

Grad nastao 1873.godine spajanjem dva manja grada, ravničarskog Pešte i Budima smještenog na uzbrdici. Moćni Dunav svojim tokom naprosto nježno spaja, a ne razdvaja ova dva dijela grada. Slavna prošlost ovog grada vidljiva je svuda po gradu. Na budimskoj strani grada smjestio se i kompleks Buda Dvora, unutar kojeg se nalazi i Kraljevska palata, s kojeg se pruža prelijep pogled na grada. Takodjer, tu su i Matijaš crkva-krunsko mjesto, kao i Ribarski bastion-prelijepi objekt sa sedam bijelih tornjeva koji simboliziraju sedam madjarskih plemana osnivača nacije i države. Nakon obliska kompleksa, spustitite se uspinjačom i zaputite prema peštanskom dijelu grada. Put preko Dunava vodi preko jednog od simbola grada, najstarijeg mosta u gradu, prelijepog Lančanog mosta.

Prepustite se istraživanju stare jezgre grada i šetnji kroz čuvenu Vaci utca, koju možete iskoristiti za dobra šoping ili jednostavno predah u nekom od brojnih restorana uz poznatu madjarsku kuhinju. Dalja šetnja će vas dovesti do glavnog simbola grada grandioznu zgradu Parlamenta, treće po veličini zgrade tog tipa u svijetu. Budimpešta je i svjetovni centar zemlje, pa se tu nalazi i mnogo religijskih objekata. Posjetite baziliku sv.Stjepana u kojoj se čuva relikvija mumificirana ruka prvog madjarskog kralja. Također u neposednoj blizini se nalazi i najveća sinagoga u Europi-Dohany sinagoga.

Ukoliko ste umori od obilaska opustite se u nekom od parkova kojima grad obliuje, poput Margaret otoka ili pak brda Gellert. Takodjer, za opuštanje preporučujemo i posjetu nekim od tradicionalnih banja poput Széchenyi, Gellert, Rudas...Ukoliko ste i na kraju dana raspoloženi za zabavu, iskusite nadaleko poznati noćni život koji grad nudi, uz brojne klubove i barove i odličnu atmosferu.

Sve ovo, uz legendarno gostoprimstvo gradjana, garant su nezaboravnog posjeta Budimpešti!

BUDAPEST CARD

Budapest Card je zvanična turistička kartica grada. Možete uzeti karticu koja vrijedi 24h (5.500 HUF), 48 sati (6.900 HUF) ili 72 sata (8.300 HUF). U cijenu kartice je uključena neograničena vožnja javnim prijevozom za vrijeme trajanja kartice, kao i mnogobrojni popusti pri ulazima u muzeje i gradske znamenitosti, restoranima, radnjama...Kartica se može kupiti na nekim od mnogih mjesta u gradu poput info ureda, hotela i turističkih agencija, kao i on-line.

Web: http://www.budapest-card.com 


NOVAC

Novac u gradu je Madjarska Forinta (HUF), koja prema kursu iznosi oko 1 EUR=290 HUF.

Novac možete zamijeniti u nekoj od mnogih mjenjačnica, od kojih je najveći broj smješten u centralnoj gradskoj zoni. Takodjer novac je moguće zamijeniti u poslovnicama banaka i poštanskim uredima. U centralnoj gradskoj ulici vam se može desiti da vam pojedinci nude povoljan kurs za promjenu novca, međutim izbjegavajte takve transakcije budući da je riječ o prevari. Bankomati su rasprostranjeni širom grada, dok je kartično plaćanje omogućeno u većini objekata.

Ostavljanje napojnice na primljenu uslugu je bitan dio kulture grada. Tako da je običaj u restoranima i barovima ostaviti napojnicu između 10-15%. Preporučujemo da uvijek uz sebe imate 100-200 HUF, koliko se smatra prikladnom napojnicom za manje usluge.


TRANSPORT

Budući da je većina gradskih znamenitosti smještena u centru grada i relativno blizu jedna drugoj, vjerovatno najbolji način da obidjete grad je pješke. Ukoliko se ipak odlučite za korištenje gradskog prevoza na raspolaganju vam stoji više vrsta prevoza. Javnim gradskim prevozom rukovodi preduzeće BKV u čijoj nadležnosti se nalaze metro,autobus, tramvaj i trolejbus sistem.

Metro sistem je sastavljen od tri linije(žuta, plava, crvena) koje presijecaju cijeli grad. Tramvajska i trolejbuska mreža su izuzetno raširene, dok je autobus najpopularniji vid javnog gradskog prevoza sa preko 200 linija. Javni prevoz u gradu prestaje oko 23h, s tim da postoji više noćnih autobuskih linija.

Karte je moguće kupiti na automatima za kupovinu karata, uredima na stanicama metroa, kao i na kioscima i u poštanskim uredima. Na pojedinim linijama karte je moguće kupiti i kod vozača. Možete kupiti pojedinačna kartu koja košta 320 HUF i vrijedi sat vremena za jednu vožnju bez presjedanja izmedju metroa, autobuskih, tramvajskih i trolejbuskih linija. Ukoliko pak kupite transfer kartu koja košta 490 HUF možete izvršiti jedno presjedanje izmedju različitih vrsta javnog gradskog prevoza unutar 90 minuta koliko vrijedi karta. Napomena: kartu je potrebno poništiti dva puta, odnosno pri ulasku u svako od vozila. Također napomena da su kontrole unutar vozila jako česte, a ukoliko niste poništili kartu kazne su izuzetno velike. Cijena dnevne karte je 1.550 HUF, trodnevne 3.850 HUF, a sedmične 4.600 HUF.

Taxi je prilično jeftin, a pogotovo je isplativ u noćnim satima kada prestaje sa radom javni gradski prevoz. Licencirana vozila imaju žute registarske tablice, te izbjegavatje taxije bez istih. U Budimpešti vam je na raspolaganju i vožna uspinjačom (Sikló) za koji vožnja u jednom pravcu košta 840 HUF, a u oba smjera 1.450 HUF.

Web: www.bkv.hu 


KLIMA

U Budimpešti vlada umjerna klima, sa izraženim godišnjim dobima.

Proljeća su topla i sa vrlo malo padavina, tako da je to i idealno vrijeme za posjet. Ljeta su prilično vrela, a nisu rijetke i temperature izmedju 32-35oC.

Jeseni su takodjer blage, a temperature preko 20oC se znaju zadržati i do kraja Oktobra. Zime su jake i prilično hlade s temperaturama i do -10°C. Snježne padavine su rijetke i kratkotrajne.


HRANA

Madjarska je poznata po odličnoj kuhinji, koju odlikuje jako začinjena hrana. Probajte neke od nacionalnih specijaliteta poput raznih gulaša, paprikaša, Gulyasleves, Lesco, Toltott paprika, Palocz supa..Tradicionalna mjesta za degustaciju su čarde, s tim da većina restorana u središtu grada nudi kako nacionalne tako i internacionalne specijalitete. Najbolje mjesto za uživanje u gastronomskoj ponudi grada je List Ferenc trg, koji je prepun restorana koje jednako posjećuju i turisti i lokalno stanovništvo. Također, duž Andrassy Avenije i zone oko Raday utca smješteni su mnogi poznati restorani.

Nacionalna kuhinja poznata je i po ukusnim delicijama poput Szilvas gomboc, Gesztenyepure i mnogih vrsta kolača, od kojih je napoznatija Doboš torta.

LANČANI MOST

Jedan od najprepoznatiljivijih simbola grada Lančani most (Széchenyi lánchíd) ujedno je i prvi stalni most između Budima i Pešte, koji su do tada bili povezani samo pontonskim mostom.

Ideja o gradnji ovog mosta potekla je od grofa István Széchenyi koji se našao u problemima zbog vremenskih prilika. Naime, tokom zime 1820.godine pontonski most je zbog lošeg vremena bio zatvoren, onemogućavajući grofa Széchenyi da prisustvuje očevoj sahrani. To je bio razlog koji je grofa Széchenyi naveo da obeća da će sagraditi stalni most, te je grof u predstojećim godinama postao glavni zagovornik gradnje mosta i osnivač društva koje je finansiralo izgradnju mosta.

Izgradnja je počela 1842.godine i trajala je sedam godina, a glavni projektant je bio Škot Adam Clark. Nakon završetka radova, most je smatran jedinim od svjetskih čuda. Prema legendi, projektant Clark je toliko bio ponosan na svoje remek-djelo da je javno izazvao sviju da probaju naći grešku na njegovom mostu. Kada je ustanovljeno da skulpture lavova koje se nalaze na obje strane mosta nemaju jezik, Clark je od srama počinio samoubistvo. Ovo je naravno urbana legenda(skulpture lavova u stvarnosti imaju jezik, koji nije vidljiv sa ulice).


PARLAMENT

Spektakularna zgrada Mađarskog nacionalnog parlamenta(Országház) bez dileme predstavlja najpoznatiji simbol grada.

Gradnja je započeta 1885.godine, a zgrada je otvorena 1896.godine na 1000.obljetnicu dolaska Madjara na to područje. Sagradjena je u Neogotičkom stilu, mada su primjetni i elementi Renesanse i Baroka. Ovo masivno zdanje predstavlja ujedno i treći najveći parlament u svijetu, a drugi po veličini u Europi. Prostire se 268 metara u dužinu, dok je najviša tačka zgrade vrh kupole koji je visok 96 metara. Zgrada ima 691 sobu, 20 kilometara stepenica, a tokom gradnje je iskorišteno 40 kilograma zlata. Zbog utjecaja atmosferskog zagađenja, česte rekonstrukcije fasade parlamenta su neophodne, tako da vas ne začudi ukoliko prilikom vaše posjete dio zgrade bude opasan skelama. Parlament se nalazi na trgu Kossuth Lajos koji je ime dobio po bivšem predsjedniku Madjarske iz 1849 godine. Zbog pozicije i veličine zdanja, najljepši pogled se pruža sa suprotne obale ili sa neke od brodica na Dunavu.

Za razliku od većine parlamentarnih zgrada, posjet i obilazak je omogućen. Ulaz se nalazi na vratima br. 10, a ulaznice se mogu kupiti od 8h do 18h radnim danom, odnosno do 16h vikendom. Građani EU mogu besplatno obići zgradu parlamenta, dok za sve ostale ulaz košta 3.500 HUF, za studente 1.750 HUF. Grupni turistički obilazak na engleskom jeziku počinje svakim danom u 10h, 12h i 14h.

Web: http://www.parlament.hu/angol/angol.htm 


BUDA DVOR

Kompleks Buda dvorca predstavlja jedanu od nezaobilaznih destinacija u vašoj posjeti Budimpešti.

Prve građevine unutar ovog kompleksa, koji se nalazi na Buda strani grada, sagrađene su još u 13.stoljeću. Zlatno doba grada Buda bilo je u 15.stoljeću, nakon vječanja kralja Matthias Corvinus i Beatrix od Napulja, kada su brojni italijanski umjetnici i majstori slijedili novu kraljicu, te kada Buda postaje važan grad u Europi. Nakon Osmanske okupacije, grad je ostao u ruševinama. I dok je grad obnovljen, kompleks Buda dvorca je postao administrativno sjedište. Također, tokom II svjetskog rata područje je u potpunosti uništeno, te je nakon rata u cjelosti obnovljeno.

Sa brojnim zanimljivim građevinama, crkvama, starim kućama i ulicama i možda najljepšim pogledom koji se pruža na grad svakako je jedna od najvažnijih znamenitosti grada. Zanimljivo je da su mnoge od kuća unutar kompleksa i danas privatni stambeni objekti, a neke od njih potjeću još iz 14 stoljeća. Kompleksom dominira veličanstvena Kraljevska palata. Danas u sklopu kompleksa funkcioniraju i Madjarska nacionalna galarija, Muzej historije Budimpešte, te Nacionalna biblioteka. Cjelokupan kompleks se nalazi pod UNESCO zaštitom kao dio svjetske kulturne baštine. Prepustite se istraživanju kompleksa, koji kao da vas vraća u davna vremena. Svakako nezaobilazan je posjet Matyas crkvi, kao i Ribarskom bastion(Halászbástya). Do kompleska je moguće doći sa više strana, dok je najdomljivija vožnja uspinjačom, ili Siklom, od Lančanog mosta do vrha kompleksa. Kompleks je otvoren svaki dan i ulaz je besplatan.


TRG HEROJA

Na kraju Andrássy Aveniji smješten je najveći i najimpresivniji trg u gradu-Trg heroja(Hősök tere).

Sagrađen 1896.godine sa ciljem obilježavanja 1000 obljetnice dolaska Madjara na ove prostore, danas predstavlja jedanu od najposjećenijih znamenitosti grada. Trg je okružen sa dvije značajne zgrade: Muzej lijepih umjetnosti (Szépmûvészeti, www.szepmuveszeti.hu) i Muzej savremene umjetnosti (Műcsarnok, www.mucsarnok.hu).

U centralnom dijelu trga nalazi se Milenijski spomenik, nazvan po 1000. obljetnici madjarskog doseljavanja. U sklopu spomenika nalaze se i statue sedam plemenskih vođa Madjara, i mnogih drugih historijskih ličnosti, poput kralja Stjepana, Bele IV., Matijaša Korvina i Lajoša Košuta. Kada je spomenik pravljen, Mađarska je bila dio Austro-Ugarskog carstva, tako da su svoje mjesto na spomeniku našle i statue članova vladajuće Habsburg dinastije. Ipak, nakon II Svejetskog rata iste su zamijenjene statuama nacionalnih heroja i boraca za slobodu. Centralnim dijelom spomenika dominira 36 metara visok stup, na vrhu kojeg se nalazi kip arkanđela Gabrijela. U podnožju spomenika se nalazi grobnica nepoznatog vojnika.


BANJE BUDIMPEŠTE

Budimpešta nema bez razloga nadimak "Grad banja". Madjarska je zemlja bogata termalnim vodama, a Budimpešta je jedina prijestolnica na svijetu koja se može pohvaliti termalnim i ljekovitim izvorima. Tako da je posjeta jednoj od mnogih banja svakako nezaobilazan dio doživljaja grada. Banje su većinom otvorene svaki radni dan, a ulaz se kreće od 1.000 do 4.000 HUF u zavisnosti od banje i vremenskog važenja karte. Najpoznatije banje u gradu su Széchenyi, Gellert, Rudas, Kiraly..

Web: http://www.szechenyibath.com/  

         http://www.gellertbath.com/ 

         http://www.rudasbaths.com/ 


BAZILIKA Sv.STJEPANA

Bazilika predstavlja najveću crkvu u Budimpešti. Gradnja je započela 1851.godine i trajala je više od 50 godina. Njena visina iznosi 96 metara, tačno kao i kupola Parlamenta, što simbolično prikazuje ravnotežu između države i crkve u Madjarskoj. Također, prema gradskim propisima nijedna zgrada u gradu ne smije biti viša od ove dvije građevine. Svetac ove crkve je Sv.Stjepan, prvi kralj Madjarske, čija mumificirana desna ruka predstavlja relikviju koja se čuva unutar crkve. Savjet: popnite se uz svih 364 stepenika do vrha kupole i vidikovca sa kojeg se pruža prelijep pogled na grad. Ulaz u crkvu je besplatan, dok se ulaz na vidikovac naplaćuje 500 HUF.

Preporučujemo još:

- Margaret otok: http://en.wikipedia.org/wiki/Margaret_Island  

- Dohany Sinagoga: http://www.dohanyutcaizsinagoga.hu/  

- Gellert brdo i Citadel: http://en.wikipedia.org/wiki/Gell%C3%A9rt_Hill  

- Plovidbu Dunavom ;

- Ribarski bastion: http://en.wikipedia.org/wiki/Fisherman's_Bastion  

Budimpešta je grad vrlo bogatog i unikatnog noćnog života.

Noćni provod je najbolje započeti u nekom od barova na Liszt Ferenc trgu, od kojih su najpopularniji Negro i White Heaven..U centru grada su popularni klubovi poput B7 ( www.bseven.hu), Moulin Rougea (www.moulinrouge.hu), Morrison's(www.morrisons.hu) Café del Rio(www.rio.hu), E-Klub (http://www.e-klub.hu/index.php), Klub Vittula ( http://www.vittula.hu/).
Također dobar provod vas čeka na obalama Dunava na kojima se nalaze mnogobrojni klubovi na brodovima, a najpoznatiji je A38 (www.a38.hu). Na Dunavu se nalazi i Hajogyari Sziget(Otok brodogradilište) otok posvećen zabavi sa nizom popularnih klubova kao što su Dokk (www.dokkdisco.hu), Studio (www.studio-eh.hu), Bed Beach ( www.bedbeach.hu), Coronita (www.clubcoronita.hu), Mokka Cuka (www.mokkacuka.com). Ovaj otok je i mjesto održavanja jednog od najpopularnijih festivala Europe "Sziget Festivala"(http://www.sziget.hu). U klubovima su zastupljeni razni žanrovi muzike, a veoma su česta gostovanja svjetskih muzičkih zvijezda.

Posebnost noćnog života grada čine i tzv."Ruševni pubovi". Koncept je da se stare i napuštene zgrade, uz minimalne opravke i dekoracije, pretvaraju u popularna okupljališta mladih sa sadržajnim programom. Mnogi od ovih pubova su privremenog karaktera i traju nekada i samo jednu sezonu. Najpopularniji pubovi su Corvinteto, Durer Kert, Fogashaz.. Budimpeštu odlikuje i veliki broj blues i jazz mjesta, od kojih je najpopularniji Fat Mo's (www.fatmo.hu).

Ulaz u pojedine barove i klubove se naplaćuje i iznosi od 500 do 1.500 HUF, dok su pića prilično jeftina.

Budimpešta nudi zaista bogatu ponudu za dobru i prilično jeftinu kupovinu.

Naravno glavna shopping zona je centralna šetališna zona, poznata Váci utca sa velikim brojem radnjih poznatih modnih marki(Zara, H&M, C&A...i sl.), caffea i restorana. U neposrednoj blizini u Deak Ferenc ulici nalazi se i ulica mode Fashion street sa ekskluzivnim modnim markama poput Hugo Boss, Tommy Hilfiger, Max Mara, Mexx, Lacoste...Također, radnje eksluzivnih modnih marki se mogu naći i u Andrássy Aveniji gdje se nalaze radnje brandova poput Louis Vuitton, Burberry, Gucci, Roberto Cavalli, Ermenegildo Zegna...Dobra mjesta za kupovinu se nalaze i u ulicama Bajcsy-Zsilinszky utca i Rákóczi út.

Za kupovinu se možete odlučiti i u jednom od brojnih modernih tržnih centara. Zbog nedostatka prostora, većina tržnih centara je smještena van centralne gradske zone. Ipak jedan od boljih centara je smještan u samoj Váci utca- WestEnd City Center (www.westend.hu). Sa preko 400 radnji nudi odličan izbor za kupovinu i zabavu. Preporuka je da posjetite galeriju koja se nalazi na vrhu centra.

Svakako nezaobilazna destinacija za kupovinu u Budimpešti je centar Arena Plaza (www.arenaplaza.hu) sa površinom od 66.000 m2 ujedno i najveći tržni centar Centralne Europe. Nalazi se uz željezničku stanicu Keleti i nudi sjajanu ponudu modnih prodavnica, zabave, restorana, kina....

Od popularnijih tržnih centara tu su još i Mammuti (www.mammut.hu), Corvin(www.corvinbevasarlokozpont.hu), Koki Terminal(www.kokiterminal.hu), Arkad( www.arkadbudapest.hu)...

Ukoliko ste zainteresovani za djela nekih od mladih madjarskih dizajnera, najbolje je da se zaputite Kiraly utca.

Radnje sa tradicionalnim madjarskim suvenirima su smještene duž glavne gradske zone Vaci utce.

o nama

Dosadilo Vam je ići od agencije do agencije? Zašto trošiti dane na pronalaženje korisnih savjeta i informacija o turističkim ponudama, kada sve to možete dobiti na jednom mjestu!
Mi ćemo Vam pružiti aktuelnu ponudu agencija u Bosni i Hercegovini i neophodne informacije i savjete o popularnim turističkim destinacijama koje će Vam pomoći da se pripremite za Vaše putovanje!

newsletter