?

da li ste znali?

Biciklo je izmišljeno u Heidelbergu, Njemačka...

Opis destinacije - Švedska

Švedska valuta je SEK

Vrijednost valute na dan 29.09.2022 je:
1 KM SEK
1 SEK KM

Očaravajuća priroda, slavna historija, moderni gradovi, polarni dani i noći, obilje zabave za svakoga i jos mnogo toga...sve to čini Švedsku.

Švedska je poznata po prelijepoj prirodi na koju su njeni građani izuzetno ponosni i brižno je čuvaju i bitan je dio njihove kulture. Švedska je tako bila prva država u Europi koja je još 1910.godine osnovala nacionalne parkove s ciljem zaštite prirodnih bogatstava. Tako danas Švedska obiluje mnogim životinjskim i biljnim vrstama, a čistoća njenih voda je nadaleko poznata. Takvi uslovi ideali su za eko turizam tokom cijele godine. Takodjer na raspolaganju vam je veliki broj popularnih skijališta.

Slavna historija države, koja seže još u doba čuvenih Vikinga vidljiva je svuda naokolo...od obala i šuma do gradova. Šveđani su ponosi na svoju historiju, tako je gradovima prisutan veliki broj muzeja koji čuvaju pomen na prošla vremena. Na popisu UNESCO-ove svjetske baštine upisano je 14 mjesta u Švedskoj. Ali Švedska nije ostala samo na uspomenama na historiju. Njeni gradovi su moderni, a stanovništvo liberalno i inovativno. Kroz cijelu Europu poznati su primjeri čuvenog švedskog dizajna, književnosti, kinematografije, muzike...

Dodatne info:

Jezik u upotrebi je švedski, dok je zvanična valuta švedska kruna SEK. Nalazi se u vremenskoj zoni GMT+1. Zbog blizne Sjevernom polu poznata je po smjeni polarnog dana i noći. Pozivni broj je +46. Glavni GSM operateri su Telia, Tele 2 i HI3G. Godišnje je posjeti više od 5 miliona turista.

o nama

Dosadilo Vam je ići od agencije do agencije? Zašto trošiti dane na pronalaženje korisnih savjeta i informacija o turističkim ponudama, kada sve to možete dobiti na jednom mjestu!
Mi ćemo Vam pružiti aktuelnu ponudu agencija u Bosni i Hercegovini i neophodne informacije i savjete o popularnim turističkim destinacijama koje će Vam pomoći da se pripremite za Vaše putovanje!

newsletter