?

da li ste znali?

Internet check-in prvi je upotrijebio Aljaska Airlines u 1999.godini.

Opis destinacije - Švedska - Stockholm

Švedska valuta je SEK

Vrijednost valute na dan 29.09.2022 je:
1 KM SEK
1 SEK KM

Stockholom, grad smješten na 14 otoka, često je nazivan Venecijom sjevera. Građani su izuzetno ponosi na očuvanu prirodu u svome gradu, te se Stockholom često smatra najčistijim gradom i gradom na najčišćim vazduhom. Tako trećinu gradske površine čine plovni putevi i kanali, trećinu priroda i parkovi i posljednju trećinu urbani dio grada. Prelijepi pejzaži i predivna priroda stapaju se sa bajkovitim izgledom staroga grada i stvaraju magični svijet. Stara jezgra grada Gamla Stan datira još iz 1200-tih godina i ostala je izuzetno očuvana do današnjeg dana. Šetnjomkroz mnogobrojne uličice stare jezgre upoznat ćete se sa slavnom prošlošću grada. Uz posjet Palati Kralje Švedske i poznatoj Vijećnici, na raspolaganju Vam je i preko 150 muzeja i galerija. Također, Štokolm je mjesto dodjele čuvenih Nobelovih nagrada.

Ipak Stockholom nije samo historijski grad. Njegovo stanovništvo je poznato kao izuzetno moderno i inovativno. Primjerci čuvenog švedskog dizajna vidljivi su duž cijelog grada. Brojni tržni centri pružit će vam veliki izbor za odličnu kupovinu, dok se na kraju dana možete zabaviti u nekom od popularnih klubova do kasno u noć.

Poseban doživljaj grada je ljeti kada uslijed blizine Sjevernog pola, dani traju i do 18 sati.

STOCKHOLM CARD

Kupovinom Stockholm card dobivate besplatan ulaz u preko 80 muzeja i gradskih znamenitosti, kao i besplatno korištenje javnog gradskog prevoza. Takodjer, ostvarit ćete popust na turističke ture grada sa kompanijama Panorama i Open top Tours.

Dužina trajanje karti je jednodnevna, dvodnevna, trodnevna i petodnevna karta. Jednodnevna karta košta 450 KR(51 EUR), dok petodnevna košta 950 KR. Karta se može kupiti ma mnogobrojnim prodajnim mjestima u gradu i turističkim biroima, kao i on-line na linku ispod. Moguće je uzeti i dječiju kartu, koja je jeftinija ali vrijedi samo ukoliko je kupljena i karta za odrasle.

Web : http://shop.visitstockholm.com/en-GB/the-stockholm-card-c-105-7.aspx  

TRANSPORT

Stockholom je na glasu kao grad sa izuzetno dobrim javnim gradskim prevozom. Kompanija koja upravlja javnim saobraćajem SL zadužena je za buseve, metro, tramvaje i trajekt linije unutar grada.

Karte se ne mogu kupiti u vozilima, a kazne za neposjedovanje iste su prilično visoke. Karte se mogu kupiti u nekom od SL centar, na stanicama, automatima i kisocima u gradu. Grad je podijeljen u tri zone A, B, C (centar grada je zona A) i kupovinom karte za određenu zonu možete putovati i više puta u toj zoni unutar jednog sata. Karta za jednu zonu košta 36 SEK. Takodjer moguće je uzeti i jednodnevne, dvodnevne, trodnevne karte ili sedmične karte koje pružaju neograničeno putovanje kroz sve zone...jednodnevna karta iznosti 115 SEK, dok trodnevna iznosi 230 SEK. Ranije pomenuta Stockholma card omogućava besplatan prijevoz za period važenja.

Najaktraktivnije turističke linije su bus linija 69 odnosno tramvajska linija 7 koje na svojoj ruti prolaze pokraj većine gradskih znamenitosti. Ipak,metro je najjednostavniji način transporta u gradu. Metro sistem je izuzetno uređen, a posebnost je da se smatra najdužom umjetičkom galerijom na svijetu,budući da su mnoge stanice ukrašene umjetničkim djelima i instalacijama.

Taxi službe su brojne u gradu, od kojih su najpoznatije Kurir, 020, Taxi Stockholm.. Ovlašteni taxi prevoznici imaju registarske tablice žute boje. Taxi možete uzeti na nekom od stajališta, pozivom ili jednostavno zaustaviti na ulici. Tarife vožnje zavise od doba dana i lokacije, ali u prosjeku iznose oko 300 SEK za 10 km vožnje.

Trajekti zbog položaja grada na kanalima predstavljaju bitan vid prevoza. Izuzetno je popularan vid prevoza za turiste, ali i građani ga rado koriste. Vožnja bilo kojom od linija pruža odličnu priliku za upoznavanje ljepota grada.

Web: http://sl.se/en/Visitor/Plan-your-journey/ 

NOVAC

Novac u gradu je Švedska kruna (SEK) koja približno iznosi za 1EUR= 8,80 SEK. Novac možete razmijeniti u bankama(od ponedeljka do petka) ili nekoj od rasprostranjenih mjenjačnica(rade svaki dan). Kartično plaćanje je omogućeno u svim većim objektima. Napojica za uslugu je uključena u cijenu, ali se obično očekuje napojnica oko 7 do 10%.

KLIMA

Unatoč uvriježenoj pretpostavki o Stockholmu kao ledenom gradu sjevera, stvarnost je prilično drugačija. Grad ima umjerenu klimu, sa umjerenim temperaturama tokom zime i ljeta.

Zime su prilično ugodne, sa prosječnim temperaturama između -3°C i 1°C, sa čestim snježnim padinama. Također, zimi su dani prilično kratki, nekada čak traju i samo šest sati.

Ljeta su topla sa prosječnim temperturama između 20°C i 25°C, sa povremenim kišnim periodima. Posebnost Stockholmskih ljeta je svakako dužina dana uzrokovana blizinom Sjevernog pola. Tako dani znaju trajati i do 18 sati, te je to jedan od razloga što najviše turista odluči grad posjetiti u ljetnjem periodu.

HRANA

Unikatna skandinavska kuhinja je svakako odlika gradske gastronomske ponude. Zasnovana na ribljim specijalitetima pruža jedinstvenu ponudu jela. Ukoliko pak ista nije za vaš ukus, postoje mnoga mjesta sa internacionalnom kuhinjom.

Neki od poznatijih restorana grada su Le Rouge, Djuret, Frantzen, Pontus, Sjogras...

GAMLA STAN

Gamla Stan je jedna od najvećih i najočuvanijih srednjovijekovnih gradskih jezgri u Europi i predstavlja mjesto osnivanja grada još u 1252.godini.

Sa svojim jedinstvenim zgradama i fasadama, prepuna muzeja, sakralnih objekata, restorana, caffea i radnji pruža nezaboravan užitak. U zimskom period cijeli predjel izgleda kao da je nastao u bajci. Prepustite se šetnji u nekoj od bezbroj uličica koje presjecaju Gamla Stan. Glavne ulice su Vasterlanggatan i Osterlanggatan. U središtu Gamla Stana je i najstariji trg grada Stortorget na koji se opet nastavlja najstarija ulica u gradu Kopmangatan. Svakako glavna znamenitost je Kraljevska palata.

KRALJEVSKA PALATA

kraljevska palata Znamenitosti

Kraljevska palata je zvanična rezidencija Kralja Švedske. Sagrađena u 18.stoljeću, sa svojih preko 600 odaja jedana je od najvećih palata Europi. Možete posjetiti neku od fantastično uredjenih odaja, Državničku salu, Salu Vitezova ili Muzej Antikviteta, Tre Kronor Muzej ili oružarnicu. Dnevna smjena garde je svakako posebna atrakcija palate.

Od Maja do Septembra palata je otvorena svakim danom od 10h do 17h, dok od Septembra do Maja je otvorena svakim danom osim ponedeljka od 12h do 16h. Ulaz košta 150 SEK.

Web: http://www.kungahuset.se/  

GRADSKA VIJEĆNICA

Gradska vijećnica je jedan od simbola grada. Sarađena je 1923.godine po projektu Ragnar Ostberga i predstavlja vodeći primjer poznate švedske arhitekture. Sačinjena je od 8 miliona crvenih cigli, a sa 106 metar visokog tornja pruža se predivan pogled na grad.

Unatar Vijećnice su smješteni su uredi političara, kao i poznata Plava odaja, mjesto prijema dobitnika Nobelove nagrade, kao i Zlatna odaja sa svojih zlatnim mozaikom.

Vijećnica je otvorena svaki dan za posjete, koje su međutim moguće samo kao turneje sa vodičem koje se organizuju svaki dan. Ulaz košta od 60 do 90 SEK.

Web: http://www.stockholm.se/stadshuset 

VASA MUZEJ

Jedinstveni Vasa muzej je najposjećeniji muzej grada. Unutar njega se nalazi jedini na svijetu očuvani primjerak broda iz 17.stoljeća. 69metarski brod, sagrađen kao najmoderniji ratni brod svoga vremena, potopljen je na svojoj prvoj plovidbi 1628.godine.

Otvoren je svakim danom od 10h do 17h. Ulaz košta 110 SEK, dok je ulaz za djecu besplatan.

Web: http://www.vasamuseet.se/ 

KRALJEVSKI NACIONALNI PARK

Svakako jedna od najživopisnijih karakteristika grada su bogata priroda i bezbroj predivnih parkova. Najpoznatiji od njih je Kraljevski nacionalni park smješten na otoku Djugardenu.

Sa svojim šumama, bogatim biljnim i životinjskim svijetom( koji uključuje jelene, lisice, zečeve) lahko će vas navesti da zaboravite da se nalazite u središtu velikog europskog grada. Također, tu se nalazi i veliki broj muzeja, pozorišta, vila...

Web: http://www.nationalstadsparken.se/  

Preporučujemo još:

- Skansen muzej na otvorenom : http://www.skansen.se/ 

- Historijski muzej : http://www.historiska.se/ 

- Millenijum turneja : http://www.themillenniumtour.com/estocolmo/millenniumtour/ 

Stockholom posjeduje veoma živu noćnu scenu s mnoštvom caffea, barova, klubova.. Cijene ulaza i pića su prilično visoke, s tim da većina mjesta radi do kasno u noć. Najpopularnija mjesta za izlazak su koncetrisana oko Kungsträdgården, Berzelii Park, Stureplan i centra grada..

Neki od popularnih barova su Spy Bar, Café Opera, Kvarner, White Room dok se Gondolen može pohvaliti prelijepim pogledima.

Veoma popularan i zasigurno fascinantan je i Absolut Ice Bar, bar napravljen od leda sa temperaturama ispod nule cijele godine ( http://www.nordicseahotel.se/en/The-hotel/Food-and-drink/Absolut-Icebar-Stockholm ).

Kallaren se ističe kao mjesto sa čestim nastupima poznatih izvođača i DJ-eva, dok su Koket, Solidaritet(http://sldrtt.se) i Blue Moon veoma popularni kako među turistima tako i među građanima Štokolma.

Stockholom nudi odličan izbor za kupovinu. Iako cijene znaju biti dosta visoke, ukoliko se zadesite u vrijeme sniženja ušteda može biti i više nego dobra. Većina radnji je otvorena od 10h do 18h.

Neka od najpoznatijih mjesta za šoping su Gamla Stan, Sergels Torg, Kungsgatan i SOFO.

Ulica Västerlånggatan, kao i tržni centar Drottninggatan u Gamla Stanu nude veliki izbor za kupovinu. Poznati tržni centar u Sergels Torg prepun je trgovina ekskluzivnih modnih marki i modnih dizajnera.

SOFO nudi pravi šoping užitak sa mnoštvom radnji popularnih modnih marki, nakita, umjetnina i galerija, caffea i restorana.

Također dobar izbor za kupovinu moguće je pronaći i u Drottningsgatan, Harrngatan, Hotorget i Stureplan.

o nama

Dosadilo Vam je ići od agencije do agencije? Zašto trošiti dane na pronalaženje korisnih savjeta i informacija o turističkim ponudama, kada sve to možete dobiti na jednom mjestu!
Mi ćemo Vam pružiti aktuelnu ponudu agencija u Bosni i Hercegovini i neophodne informacije i savjete o popularnim turističkim destinacijama koje će Vam pomoći da se pripremite za Vaše putovanje!

newsletter