?

da li ste znali?

Singapore Airlines je drugi najveći kupac Dom Perignon šampanjca na svijetu.

Opis destinacije - Tajland - Bangkok

Tajland valuta je THB

Vrijednost valute na dan 29.09.2022 je:
1 KM THB
1 THB KM

Dugogodišnje političko, ekonomsko, kulturno i duhovno sjedište Tajlanda glavni grad Bangkok predstavlja zadivljujući spoj tradicionalnog i modernog. Današnja moderna metropola od preko 10 miliona stanovnika uspjela je zadržati svoju višestoljetnu kulturu i tradiciju i pruža posjetitelju nezaboravne trenutke.

Smješten na rijeci Chao Phraya i njenim mnogobrojnim kanalima često je nazivan i "Venecijom Istoka". Posjet Bangkoku obično započinje sa posjetom veličanstvenoj Velikoj Palati. Također neizostavan je posjet nekom od 400 fascinantnih budustičkih hramova. Moderni centri grada Silom i Sukhumvit nude posjetiteljima veliki izbor savremenih tržnih centara.

Također noćni život Bangkoka je zasigurno jedan od najpoznatijih odlika grada. Iako ponekad na lošem glasu, grad pruža izvanrednu zabavu za svakoga.

Prepustite se uživanju u jedinstvenoj kulturi Tajlanda, prošetajte starim gradom i pronadjite nešto za sebe na nekom od mnogih marketa ili jednostavno se prepustite modernom ritmu grada... Bangkok vas zasigurno neće iznevjeriti.

BANGKOK SMILE CARD

Zvanična kartica kojom ćete ostvariti popuste na više od 1000 mjesta u cijelome gradu od posjeta znamenitostima, kupovini, restoranima, gradskom prevozu...

Web: http://www.bangkoktourist.com/smile-card/index.html 


TRANSPORT

Za kretanje gradom stojim Vam na raspolaganju više vrsta prevoza.

Prevoz autobusom je jedan od jeftinijih načina transporta sa cijenom od 7 TBH, dok vožnja klimatiziranim busevima košta od 10 do 22 TBH u zavisnosti od relacije.

Web: www.bmta.co.th 

BTS Sky Train ili lahkošinski metro se sastoji od dvije linije koje se pružaju duž oblasti Sukhumvit, Silom, Sathorn i spajaju glavne gradske hotelske i šoping četvrti. Cijene vožnje iznose od 15 do 60 TBH u zavisnosti od destinacije. Voz vozi svaki dan od 6h do ponoći.

Web: www.bts.co.th 

Gradski metro sistem svojim linijama povezuje glavne turističke destinacije. Cijena vože iznosi od 14 do 36 TBH u zavisnosti od relacije. Metro radio d 6h do ponoći.

Web: www.bangkokmetro.co.th 

Taxi su mnogobrojni i svi su zakonski obvezni da koriste taksimetar, te ih možete zaustaviti na ulici ili na stajalištu. Prosječno vožnja do 3 kilometra košta do 35 TBH. Tuk Tuk predstavljaju karakteristični prevoz Bangkoka. Ova vozila na tri točka su veoma popularna za vožnju na kraćim relacijama. Cijene su nešto više nego u taxi vozilu, te za vožnju do 3 kilometra potrebno je izdvojiti i do 40 TBH. Svakako najbrži, ali ujedno i najrizični vid prevoza je i moto taxi-prepoznatće ih po vozaćima koji nose prsluke svijetlih boja. Dovoljno je da zaustavite jedan od motora i ugovorite vožnju, koja u prosjeku košta između 10 i 30 TBH-a.

Zbog svog položaja Bangkok nudi i riječni transport duž svojih mnogobrojnih kanala. Mnogi riječni taxi voze kroz cijeli grad, a svakako predstavljaju najuzbudljiviji način transporta u gradu.

Zbog stanja saobraćaja nije preporučljivo koristi rent-a-car kao sredstvo transporta u gradu.


KLIMA

Klimu u Bangkoku karakteriše veoma toplo vrijeme sa velikom vlažnošću zraka. Najugodniji period za posjetu je od Novembra do Februara, kada su temperature umjereno visoke i kreću se do 30oC i kada ima najmanje padavina. Nakon toga slijedi period sa porastom temperature i sezonom mosuna koje prate obline kiše, koje su opet najjače tokom Avgusta i Septembra.


NOVAC

Zvanična valuta u Bangkoku je Tajlandski Bath (THB) koji prema srednjem kursu vrijedi 1EUR = 40.77 THB.

Novac možete podići na nekom od bezbrojnih bankomata koji su rasprostranjeni po cijelom gradu. Novac možete razmijeniti u bankama ili mjenjačnicama, s tim da procedura u banci može trajati znatno duže. Banke su otvorene radnim danima od 8.30h do 15.30h, dok mjenjačnice rade i duže.

VIZA

Za građane Bosne i Hercegovine potrebna je viza za ulazak u Tajland. Viza se može pribaviti preko neke od naših partnerskih agencija ili lično preko ambasade Tajlanda. Konzulat Tajlanda u Republici Hrvatskoj je zadužen za područje Bosne i Hercegovine, te se kod istog možete raspitati za potrebnu dokumentaciju za vizu.

Kontakt:
Gundulićeva 18, 10 000 Zagreb, Hrvatska;

Tel: +385 1 48 30 359; radno vreme: 09h-12.30h

e-mail: konzulat.kraljevine.tajland@zg.t-com.hr


HRANA

Zasigurno jedana od odlika Tajlanda je i njegova čuvena kuhinja, koja je postala poznata u cijelome svijetu. Karakteriše je jaka i veoma začinjenja hrana sa egzotičnim začinima i sastojcima. U cijelom gradu je izvrsna ponuda restorana sa nacionalnom kuhinjom, ali ukoliko ista ipak nije za Vas na raspolaganju su Vam i restorani sa internacionalnom kuhinjom, kao i restorani svjetskih lanaca.

Najbolja ponuda je u oblastima Khao San, Silom, China Town i Sukhumvit..Uz bogatu ponudu restorana, mnogobrojni su ulični štandovi koji nude mnoge domaće specijalitete po niskim cijenama.

Velika Palata

Simbol kraljevske porodice Tajlanda je zasigurno najpoznatija gradska znamenitost. Sagrađena 1782.godine više od 150 godina je služila kao kraljevska rezidencija i administrativni centar zemlje, unutar kojeg su se nalazili i Kraljevski sud i državna ministarstva. Danas kompleks predstavlja svetovno središte Tajlanda.

Svaka od fascinantnih zgrada odiše unikatnošću i umijećem i kreativnošću naroda Tajlanda. Kraljevska porodica je prestala kompleks koristiti kao službenu rezidenciju početkom 20.stoljeća, ali se palata još uvijek koristi u svečanim prilikama.

Za posjetu palati vrijedi strog dress code. Tako je ulaz zabranjen za posjetitelje u šorcu, kraćim suknjama, majicama kratkih rukava, sandalama...

Palata je otvorena za posjetitelje svakim danom od 8.30h do15.30h. Ulaz se naplaćuje 350 TBH koji omogućava pristup cjelokupnom kompleksu. Za dodatnih 100 TBH moguće je unajmiti vodiča za detaljnu turu palate.

Web: http://grandpalacebangkok.com/ 


Vimanmek Palata

Nekadašnja kraljevska palata kralja Rama V poznata je i kao najveća građevina na svijetu napravljena u cjelosti od tikovine. Prelijepe odaje su ispunjene predmetima i umjetninama iz perioda kraljeve vladavine koja je trajala od 1868.godine do 1910.godine. Posebna atrakcija je Abhisek Dusit sala sa svojom postavkom ručno rađenih umjetnina ruralnog stanovništva. Posebna napomena da ulaz nije dopušten u neprimjenenoj odjeći(šorcu, kratkoj suknji ili majicama bez rukava).

Palata je otvorena za posjetitelje od utorka do nedelje od 08.30h do 16.30h. Ulaz košta 100 TBH i omogućava pristup cjelokupnom kompleksu.

Web: http://en.wikipedia.org/wiki/Vimanmek_Palace  


Suan Pakkad Muzej

Jedinstveni Suan Pakkad Muzej pruža pogled u historiju i tradiciju Tajlanda. Pripadao je kolekciji princa Chumbhot Paribatra i njegove žene Pantip Paribatra, da bi potom bio pretvoren u muzej.

Kompleks se sastoji od prelijepih vrtova i raznih tipova tradicionalnih drvenih kuća iz svih krajeva Tajlanda koje su rekonstruirane i kao takve predstavljaju nacionalno blago Tajlanda. Unutar svake od kuća je izložena privatna Prinčeva kolekcija umjetnina i ličnih predmeta.

Muzej je otvoren svakim danom od 9h do 16h, a ulaz se naplaćuje 100 TBH.

Web: http://www.suanpakkad.com/main_eng.php 


NACIONALNI MUZEJ

Na mjestu nekadašnje Wang Na plate smješten je Nacionalni muzej Tajlanda sa najvećom kolekcijom nacionalne umjetnosti i umjetnina.

Prvobitno osnovan od strane kralja Rama V koji ga je koristio kao izložbeni salon umjetnina koje je naslijedio od svog oca, dugo je bio na glasu kao neorganizirana izložba. Danas muzej predstavlja modern uređenu ustanovu organiziranu u 3 segmenta, od kojih svaki prikazuje određeni period historije Tajlanda.

Unutar su bezbrojni neprocjenjivi primjerci iz historije Tajlanda poput oružja, nakita, maski, keramike, muzički instrumenti, umjetinine od drveta...Posebnu atrakciju predstavlja izložba kočija koje se koriste u kraljevskim ceremonijama.

Muzej je otvoren za posjet od srijede do nedelje od 9h-16h. Ulaz košta 40 TBH.

Web: http://www.thailandmuseum.com/thaimuseum_eng/bangkok/main.htm 


HRAM WAT ARUN

Wat Arun hram sa svojim 70metarskim tornjem(Prang) predstavlja jedan od simbola Bangkoka i jednu od najpopularnijih destinacija u gradu.

Poznat je i kao Hram zore, budući da je prema legend kralj Taksin nakon teške bitke protiv Burmanske vojske stigao pred ovaj hram u samu zoru. Kralj Taksin je hram renovirao i podario mu današnji sjaj, a ovaj hram je za vrijeme njegove vladaivne bio glavni hram i sjedište Tajlanda.

Cjelokupan kompleks hrama krasi izuzetna i fascinantna arhitektura. Centralni dio kompleksa svakako je 70 metara visoki toranj ukrašen bezbrojnim komdićima ukrasnog stakla i kineske keramike složene u očaravajuće mozaike.

Ulaz u hram košta 20 TBH i otvoren je za posjetitelje svaki dan.

Web: http://www.watarun.org/index_en.html 

Preporučujemo još:

- Ploveći marketi;

- Kinesku četvrt;

- Wat Pho (http://en.wikipedia.org/wiki/Wat_Pho)

- Chatuchak Vikend bazar;

- Khao San ulica;

Noćni život Bangkoka je svjetski poznat i grad s ponosom nosi titulu najboljeg noćnog života u Aziji. Izuzetna ponuda od mnogobrojnih živih svirki, tradicionalnih lokala, sjajnih restorana i vrhunskih klubova će zadovoljiti svačiji ukus.

Najpoznatije oblasti za provod su Khao San i RCA. Mnogobrojni pubovi i klubovi nude sve vrste zabave, a gostovanja poznatih muzičkih zvijezda su veoma česta. Neki od najboljih klubova su Bed Supperclub ( http://www.bedsupperclub.com/bangkok/en/ ), Club Culture( http://www.club-culture-bkk.com/ ), Booze, Immortal, Flix & Slim , Café Democ, 808, Inch...

Za većinu klubova ulaz je besplatan i ne postoji propisan dress code. Ukoliko nastupa neka od svjetskih muzičkih zvijezda ulaz se kreće od 100 TBH i obično uključuje konzumaciju.

Shopping u Bangkoku je jedinstveno iskustvo bez obzira šta da kupujete. Od modernih tržnih centara, do čuvenih gradskih marketa ili pak ulične prodaje zaista ćete pronaći sve što vam treba.

Neke od poznatijih oblasti grada za dobru kupovinu su China Town, Pahurat- tekstilni market, Pratunam market ili pak Suan Lum Bazzar sa velikom ponudom namještaja, umjetnina i nakita. Kupovina na gradskim marketima je veoma povoljna, a cijenkanje neizbježno.

Oblast Siam je poznata po mnogobrojim modernim tržnim centrima sa ponudom svjetskih robnih marki, a neki od najpopularnijih su : Siam Paragon, Central World, MBK, Terminal 21...

o nama

Dosadilo Vam je ići od agencije do agencije? Zašto trošiti dane na pronalaženje korisnih savjeta i informacija o turističkim ponudama, kada sve to možete dobiti na jednom mjestu!
Mi ćemo Vam pružiti aktuelnu ponudu agencija u Bosni i Hercegovini i neophodne informacije i savjete o popularnim turističkim destinacijama koje će Vam pomoći da se pripremite za Vaše putovanje!

newsletter