?

da li ste znali?

Austrijski državljani imaju najviše vremena za odmor od bilo koje zemlje. Austrija jamči radnicima zakonski minimum od 22 plaćenih dana godišnjeg odmora i 13 plaćenih praznika svake godine.

Opis destinacije - U.A.E - Dubai

Dubai - trenutno vrijeme
Trenutna temperatura: °
Min / Max temparatura ° / °
Oblačnost: %
Vlažnost: %
Pritisak: hPa
Vjetar: m/s
U.A.E valuta je AED

Vrijednost valute na dan 05.12.2022 je:
1 KM AED
1 AED KM

Dobrodošli u spektakularni Dubai!

I upravo je spektakularan, možda i najbolji opis ovog grada. Od svojih skromnih početaka kao ribarsko selo, poznatno po biserima, Dubai se najprije transformirao u trgovački centar regiona, da bi pronalaskom nafte u 20.stoljeću započeo nezaustavljiv put ka jednom od najznačajnijih gradova današnjice!

Upravo to Dubai danas i predstavlja, turistički ali i poslovni centar regiona i svijeta. Koristeći prednosti svoje pozicije i povezujući Europu i Daleki Istok, kao i pogodnostima koje pruža za poslovanje, Dubai se nametnuo kao jedan od najvažnijh poslovnih centara svijeta. Ali grad je ujedno i jedna od najposjećenijih turističkih destinacija.

Sa sjajnim shopping centrima, nevjerovatnim luksuzom, fantastičnim hotelima, spektakularnim građevinama, prelijepim plažama, kulturnim i sportskim centrima i dešavanjima i sve to smješteno u srcu pustinje, Dubai zaista nudi svojim posjetiteljima jedinstveno i nezaboravno iskustvo! Pet je ključnih sastojaka na čemu se zasniva ponuda grada : sunce, shopping, more, sport, sigurnost!

Grad predstavlja nevjerovatan spoj različitosti, spokojnost pustinje i užurbani ritam metropole, tradicionalni marketi stoje neposredno uz najmodernije shopping centre svijeta, sve pogodnosti modernog života su u harmoniji sa tradicionalnim vrijednostima arapske kulture, i još mnogo više..

KLIMA

U gradu vlada subtropska klima, sa vedrim i sunčanim nebom, te visokim temperaturama tokom cijele godine. Kišne padavine su rijetkost.
Najviše temperature se prosječno kreću od 24°C u Januaru, do nevjerovatnih 41oC u Julu. S toga je i najbolje vrijeme za posjet gradu u periodu od Decembra do Marta, kada su i temperature najugodnije.

NOVAC

Valuta u gradu i UEA je Dirham(AED). Jedan euro iznosi oko 4.9 AED.
Novac možete promjeniti u nekoj od banaka ili mijenjačnica u gradu. Iste se obično nalaze u sklopu shopping centara ili supermarketa. Bolji kurs obično ćete naći u mjenjačnicama. Banke rade od 8h do 13h, one u shopping centrima i duže, dok su petkom zatvorene. Kartično plaćanje je omogućeno u cijelom gradu, dok su bankomati rasprostranjeni duž cijelog grada.

VIZA

Građanima Bosne i Hercegovine je potrebna viza za ulazak na teritorij Ujedinjenih Arapskih Emirata. Za pribavljanje vize potrebno je, osim neophodne dokumentacije, imati i domaćina vašeg boravka na teritoriju UEA koji je vaš garant. Vaš domaćin obično podnosi zahtjev za vizu u Vaše ime. Pod kategoriju domaćina se ubrajaju hoteli, turističke agencije, poslovne organizacije, kao i lica sa prebivalištem u UEA. Cijena izdavanja vize iznosi 100 AED.
Web: http://www.uaeinteract.com/travel/visas.asp 

TRANSPORT

Zbog ekstremnih temperatura koje vladaju u gradu, nije preporučljivo grad obilaziti pješke. Iako su gradske vlasti činile napore da populariziraju korištenje bicikla kao prevoznog sredstva i dalje je najbolji način transporta u gradu automobilom ili gradskim prevozom. Javni gradski saobraćaj je u nadležnosti preduzeća RTA, te vam je na raspolaganju više vrsta prevoza.

Metro sistem grada je jedan od najmodernijih u svijetu. Trenutno su Vam na raspolaganju dvije linije, crvena i zelena, sa 18 stanica, a konstantno traju radovi na proširenju postojećeg sistema. Metro vozi od 6h do 23h od subote do četvrtka, a petkom od 14h do ponoći. Na svim stanicama se nalaze automatizirani planeri puta, koji će Vam pomoći da utvrdite svoju željenu putanju. Cijena prevoza za pojedinačnu vožnju iznosi 2 AED, dok su Vam na raspolaganju i karte za viškratnu vožnju.

Na raspolaganj su Vam busevi na vodi. Ovi moderni brodovi predstavljaju brz i siguran, a zasigurno i interesantan, vid prevoza u gradu. Vožnje idu svaki dan od 8h do ponoći, a jedna vožnja košta 4 AED.

Autobuski prevoz u gradu je povoljan i sa svojih 75 linija pokriva gotovo cijeli grad. Linije rade od 5h pa do ponoći, vikendima i kasnije. Cijena prevoza zavisi od zona kroz koje linija ide i broja stanica.

Za korištenje javnog gradskog prevoza možete kupiti NOL kartice, elektronske kartice koje Vam omogućavaju korištenje svih vrsta prevoza i dopunjavanje. Dostupne su plava, crvena, zlatna i srebrena kartica koje nude različite pogodnosti. Za turiste je najpogodnija crvena kartica, čija cijena iznosi 4 AED.
Web: http://www.rta.ae  

Taxi je možda i najbolji način za prevoz u gradu. Skoro 7000 taxi vozila saobraća gradom i svi su pod gradskom upravom. Ovo osigurava kvalitetan i pouzdan prevoz. Taxiji na krovu imaju firme različite boje, ali opet svi podpadaju pod gradsku upravu, s tim da treba naglasiti da su taxi sa rozom firmom namijenjeni isključivo za žene, djecu i porodice. Minimalna cijena vožnje je 10 AED.

HRANA

Dubai nudi odličnu gastronomsku ponudu, gdje su specijaliteti lokalne i internacionalne kuhinje jednako zastupljeni. Tako su u poznatim restoranim zastupljene Arapska, Francuska, Italijanska, Španska, Japanska, Kineska, Indijska, ali i Tajlandska, Filipinska, Meksička i ostale svjetske kuhinje…
Najbolja mjesta za jelo se obično nalaze u sklopu hotelskih kompleksa, koji su otvoreni za sve posjetitelje. Van hotelskih kompleksa interesantna mjesta se mogu naći u oblastima Deira, Bur Dubai, Satwa, Jumeirah i Dubai Marina.

BURJ KHALIFA

Još od same najave izgradnje ovaj neboder je privlačio pažnju cijelog svijeta! Gradnja je započeta 2004.godine, a toranj je zvanično otvoren 2010.godine. Sa svojih 829.84 metara visine Burj Khalifa predstavlja najvišu građevinu na svijetu. Od mnogih interesantnih sadržaja unutar tornja, ističe se prvi hotel kojeg je dizajnirao poznati svjetski modni dizajner Armani. Ispred tornja se nalazi i jedna od najatraktivnijih fontana na svijetu. Na vrhu nebodera se nalazi vidikovac sa kojeg se pruža zadivljujući pogled. Cijena za odrasle košta 100 AED za unaprijed rezervisan termin, odnosno 400 AED za nenajavljeni. Cijene ulaza za djecu iznose 75 AED, odnosno 400 AED.
Web: http://www.burjkhalifa.ae 

BASTAKIYA

Tradicionalna četvrt Bastakiya predstavlja putovanje u prošlost grada. Sagrađena u 19.stoljeću od strane Perzijskih trgovaca, do danas je očuvala većinu svojih građevina. Posebna odlika kuća u ovoj četvrti su vjetrenjače na krovovima koje su služile za hlađenje kuća od visokih temperatura. Danas ova četvrt predstavlja zaštićenu zonu, a u planu je obimna rekonstrukcija.

BURJ Al-ARAB HOTEL

Zasigurno simbol grada i jedna od najprepoznatljivijih građevina svijeta!
Sagrađen je na umjetnom otoku i visok je 321 m. Zbog nevjerovatnog luksuza koji pruža svojim gostima postao je prvi hotel na svijetu sa 7 zvijezdica. Njegov prepoznatljivi oblik jedra učinio ga je jednom od najpoznatijih atrakcija grada, a i cijelog svijeta. Od sjajne ponude koju pruža svojim gostima posebno se izdvaja podvodni restoran. Moguće su tursitičke ture kroz hotel za posjetitelje.
Web: www.burj-al-arab.com


OTOCI

Jedna od najspektakularnijih znamenitosti Dubaija su umjetni otoci. Ovi otoci ujedno predstavljaju i najveće otoke na svijetu napravljene ljudskom rukom. Otoci imaju 2 oblika: palme i svijeta! Otoci u obliku palme su i prvi umjetni otoci sagrađeni u Dubaiu. Palm Jumeriah je prvi sagrađen i otvoren je 2006.godine sa brojnim hotelima i eksluzivnim rezidencijama. Potom je uslijedilo i otvaranje Palm Jebel Ali, dvostruko većeg otoka od prethodnog. Treći planirani otok, Palm Deira, koji će ujedno biti i najveći od njih još uvijek je u fazi izgradnje.


Na sve ovo, tu je i ambiciozni pokušaj imitacije svijet koji odlikuje projekat Svijet. Ovaj arhipelag se sastoji od više od 300 umjetnih otoka formiranih tako da predstavljaju mapu svijeta. Projekat je još uvijek u fazi izgradnje. Svjetska ekonomska kriza je usporila, ali ne i zaustavila radove na ovim projektima, a već su u najavi i još spektakularniji projekti.

JUMEIRAH DŽAMIJA

Najveća i najatraktivnija džamija u regionu predstavlja jedan od najljepših primjera moderne islamske arhitekture. Gradnja je okončana 1983.godine, a po tradicionalnom običaju sagrađena je u cjelosti od kamena. Otvorena je za posjete četvrtkom i nedeljom.


Preporučujemo još:
Podvodni Zoo: http://www.thedubaiaquarium.com/ 
Skijališe u zatvorenom : http://www.theplaymania.com/skidubai 
Klizalište : http://www.dubaiicerink.com/ 
Vodeni park Wild Wadi : http://www.wild-wadi.ae/ 

Sva raskoš i moć Dubai ogleda se i u noćnom životu grada. Ovaj kosmopolitski grad nudi širok izbor zabave za svakog posjetitelja. Tako su Vam na raspolaganju kina, koncerti, zabavni centri, muzeji, caffei i pubovi, kao i svjetski poznati klubovi.

Većina najpopularnijih barova i klubova je smještena unutar hotelskih kompleksa koji su rasprostranjeni po cijelom gradu. Sjajna odlika grada je da je kriminal skoro nepoznat pojam, tako da bez bojazni možete šetati gradom. Zabava u klubovima obično počinje oko 21h i traje najkasnije do 3 sata ujutro, budući da je to zakonom utvrđena granica do kada klubovi smiju raditi. Ulaz u većinu klubova je dozvoljen samo starijim od 21 godine, s tim da neki klubovi ne dopuštaju ulaz i za mlađe od 25 godina. Dress kod za većinu klubova nije obavezan, s tim da neki popularniji klubovi zabranjuju „neprimjerenu“ odjeću i obuću što se odnosi na jeans, patike i sandale. Najbolje noći za izlazak su četvrkom i subotom, dok je ponedeljkom većina klubova zatvorena.

Budući da je Dubai dio islamskih UAE vrijede i posebna pravila za konzumaciju alkohola. Tako alkohol nije dostupan svuda u gradu i većina barova i klubova kojima je dozvoljeno posluživati alkohol se nalazi unutar hotelskih kompleksa, uz rijetke izuzetke. Zabranjena je konzumacija alkohola mlađima od 21 godine. Također, alkohol je prilično skup.

Barovi i klubovi Dubai su vrhunski uređeni i luksuzni objekti, gdje su česta gostovanja svjetskih muzičkih zvijezda. Neki od popularnijih mjesta su:

Apartment Lounge & Club smješten unutar Jumeirah Beach Hotela, otvoren je od utorka do subote, te je poznat kao mjesto sa odličnim muzičkim programom. Atlantis je još jedan u nizu popularnih klubova u gradu, sa pretežno mlađom publikom i čestim živim svirkama i uzbudljivim nastupima.

Barasti Bar ( http://www.barastibeach.com/ ) smješten u Le Meridien Mina Seyahi Beach Resort & Marina i važi za jedan od najpoznatijih barova na obali, u kojem se možete odmoriti u ugodnom ambijentu. Kao dobro mjesto za početak noći uz neki od raznovrsnih koktela može poslužiti i bar Ginseng. Ukoliko se odlučite za praćenje prenosa nekih od sportskih događaja, onda je bar Champions smješten u JW Marriott, pravo mjesto za vas.

Boudoir Nightclub ( http://www.myboudoir.com/ ) nalazi se unutar Dubai Marine Beach Resort and Spa, uređen je u orijentalnom stilu i na glasu je kao jedno od boljih mjesta za provod. Carter's je popularni restoran/bar, koji se tokom noći iz elegantnog restorana pretvara u jedno od najludjih mjesta za provod.

Chi Nightclub( http://www.chinightclubdubai.com/ ) je poznati klub koji redovno održava tematske noći, sa sjajnim izborom moderne muzike. Jimmy Dix je pak poznat kao mjesto sa čestim živim svirkama i po odličnoj atmosferi, a i nastupi poznatih komičara nisu rijetkost.

Mix je prvi noćni klub grada, a do danas je zadržao svoj šarm i popularnost. Kasbar klub se nalazi u Royal Mirage Hotelu, te je uredjen u Marokanskom stilu i se prostire na 3 sprata.

Peppermint Club je jedan od najboljih klubova grada, pretežno namjenjen ljubiteljima elektronske muzike, te su i nastupi poznatih svjetskih DJ-eva česti. Klub Trilogy je jedan od najvećih i najpopularnijih klubova u gradu. Sa svoja 3 sprata i spektakularnim barom na vrhu sa kojeg se pruža zadivljujući pogled, defnitivno će Vam ponuditi ludu zabavu.

Svoju reputaciju kao raj za shopping Dubai crpi još iz 19.stoljeća kada su tradicionalni marketi privlačili trgovce sa svih strana svijeta. Danas Dubai nudi zaista spektakularan izbor i jedinstveni užitak za kupovinu. U nekim od mnogih shopping centara, tradicionalnih marketa souk i čuveni Duty Free na Dubai aerodromu zasigurno ćete pronaći nešto za sebe.

Zbog visokih temperatura koje vladaju tokom godine, nije teško zaključiti zašto se većina kupovine i ponude nalazi u nekim od sjajnih shopping centara. Ti centri su prerasli puku funkciju za kupovinu, te su postali mjesto druženja i zabave koji pružaju jedinstveno iskustvo svojim posjetitelja. Skori svaki shopping centar sadrži multiplex kina, brojne restorane i caffe, porodične i zabavne centre, kao i neku od atrakcija kojima se naprosto nadmeću međusobno. Svi veći shopping centri su otvoreni svaki dan od 10h do 22h, a vikendima i do ponoći.

Dubai Mall( http://www.thedubaimall.com/en )je najprometniji i najpoznatiji shopping centar u gradu. Sa preko 1.000 radnji koje se prostiru na 4 nivoa između kojih se ističu Bloomingdale’s, Galeries Lafayette, Debenhams, Marks & Spencer, sadrži i nevjerovatne atrakcije poput Dubai Ice Rink(najveće klizalište na svijetu), Sega Republic(tematski park), KidZania(dječiji zabavni park), Reel Cinema( multiplex kino sa 22 sale), kao i spektakularni Dubai Akvariji i Podvodni Zoo.

U 2011.godini ovaj centar je posjetilo fantastičnih 54 miliona posjetitelja, te vlasnik tvrdi da je ovo najposjećenija shopping destinacija na svijetu.

Mall of the Emirates( http://www.malloftheemirates.com ) je jedan od poznatijih centara grada sa odličnom ponudom. Ponudu centra čini i zasebni dio Fasihon Dome koji je prepun radnji najpoznatijih svjetskih dizajnera poput Giorgio Armani, Paul Smith, Versace i Galliano. Tu su i Magic Planet(dječiji edukaciono zabavni centar), kao i Pozorišni centar i Centar umjetnosti. Ipak, ovaj shopping centar je najpoznatiji po Ski Dubai, prvom skijalištu u zatvorenom.

BurJuman je također jedan od poznatijih i posjećenijih shopping centar grada, sa sjajnom ponudom kako radnji poznatih robinh marki, kao i ostalih proizvoda. Deira City Centre je shopping centar popularan kod lokalnog stanovništva, kao i kod turista. Među više od 350 radnji svoje mjesto su našle i marke poput Debenhams, Paris Gallery, Woolworths, Virgin Megastore, Sharaf DG..

Među ostle poznatije shopping centre spadaju Wafi Mall, Ibn Battuta Mall, Mirdif City Centre, Dubai Marina Mall, Mercato, i Boulevard. Na raspolaganju su Vam i outlet centri Dragonmart i Dubai Outlet Mall, koji nude sjajne popuste.

Kao sjajno mjesto za shopping ističe se i Dubai International Aerodrom sa godišnjom prodajom od preko 1.4 milijarde dolara, čineći ga najprometnijim aerodromskim shopping centrom na svijetu.

Unatoč niskim dažbinama i pogodnostima, kupovina u Dubaiu nije jeftina, što se pogotovo odnosi na shopping centre. Iako su cijene osnovnih namirnica u suprmarketima približne europskom standardu, cijena robe poput odjeće i elektronike je znatno veća od europskog prosjeka. S toga, najpovoljnija kupovina se može ostvariti u nekom od tradicionalnih gradskih marketa nazvanih souk. Upravo ovi marketi su kroz stoljeća izgradili reputaciju grada kao mjesta za kupovinu i trgovinu, privlačeći trgovce iz cijelog svijeta. Souk predstavljaju mjesto gdje bilo koja vrsta robe može biti kupljena ili razmjenjena. Upravo posjeta jednom od ovih mjesta Vas vraća u prošlost grada i predstavlja pravi užitak kupovine.

Zlatni Souk je najbolji i najpoznatiji souk grada. Njegovih više ulica je prepuno zlatarskim i radnjama nakita koji nude nevjerovatan izbor zlata, srebra i dragog kamenja.

Souk Začina je također veoma popularan, sa mnogobrojnim radnjama koje nude začine i začinsko bilje iz cijelog svijeta. Tu su još i Souk Parfema, kao i Souk Tekstila, Souk Madinat Jumeirah, Souk Al Bahar...Cijenkanjem je moguće obezbijediti znatne popuste.

I dok je shopping ponuda grada fascinantna tokom cijele godine, poseban doživljaj za kupovinu vlada za vrijeme Dubai Shopping Festival ( http://www.dubaishoppingfestival.com/ ). Tokom mjesec dana trajanja, u cijelom grada su nevjerovatna sniženja na sve vrste robe. Posebna atrakcija je Global Village u kojem možete napraviti mini svjetsku turneju, birajući i razgledajući egzotičnu robu iz svih dijelova svijeta, koji su odvojeni u nacionalne paviljone.

o nama

Dosadilo Vam je ići od agencije do agencije? Zašto trošiti dane na pronalaženje korisnih savjeta i informacija o turističkim ponudama, kada sve to možete dobiti na jednom mjestu!
Mi ćemo Vam pružiti aktuelnu ponudu agencija u Bosni i Hercegovini i neophodne informacije i savjete o popularnim turističkim destinacijama koje će Vam pomoći da se pripremite za Vaše putovanje!

newsletter