?

da li ste znali?

Jedna trećina svih zračnih luka u svijetu nalaze se u SAD-u.

Opis destinacije - Nizozemska - Amsterdam

Amsterdam - trenutno vrijeme
Trenutna temperatura: °
Min / Max temparatura ° / °
Oblačnost: %
Vlažnost: %
Pritisak: hPa
Vjetar: m/s
Nizozemska valuta je EUR

Vrijednost valute na dan 29.09.2022 je:
1 KM EUR
1 EUR KM

Amsterdam je savršena kobinacija modernog i starog. Moderni arhitekturalni projekti su se gotovo organski uklopili u eksterijer fasada iz 17. vijeka.
Amsterdam, vjerovatno najviše urbanistički planiran grad sjeverne Evrope,u 17.stoljeću je bio centar svjetske ekonomije, gdje je otvorena i prva berza na svijetu, a danas je poznat po svom tolerantnom karakteru. Pošto leži na vise od 160 kanala nazivaju ga još i 'Venecijom sjeverne Evrope'.

Čuveni Amsterdam, prijestolnica je i financijsko i kulturno sjedište Nizozemske, a ujedno i njen najveći grad. Zlatno doba grada je bilo 17.stoljeće kada je predstavljao centar svjetske ekonomije, a tu je osnovana i prva berza na svijetu.

Grad je dobio ime po "Amstelredamme" što predstavlja jednu branu na rijeci Amstel. Smješten je na preko 160 kanala koji presjecaju grad i koji su premošteni sa skoro 1300 mostova, pa se često mogu ćuti usporedbe sa Venecijom. Upravo je i najljepše obići grad vožnjom brodicom kroz neki od mnogobrojnih kanala i uživati u doživljaju Amsterdama.

Kada završite vožnju brodom, zaputite se u oblizak grada pješice ili možda na omiljenom prevoznom sredstvu lokalnog stanovništva biciklu. Centralna tačka grada je glavni trg Dam s kojeg se možete orijentirati prema svim drugim odredištima. Uvijek prepun dešavanja odlična je polazna tačka za vaš obilazak. Na trg se nalazi i Kraljevska palača, kao i poznati muzej voštanih figura Madame Tussauds.

Amsterdam je poznat i kao grad muzeja, od tradicionalnih poput Rijksmuseum, Van Gogh Museum i Museum het Rembrandthuis, znanstvenih NEMO ili pak jedinstvenih muzeja svojstvenih Amsterdamu kao što su kuća Anne Frank, Heineken Experience, Muzej dijamanata ili Muzej erotike. Kako je tolerantnost i otvorenost gradjana Amsterdama nadaleko poznata, tako je i cijelokupan dio grada Walletjes, poznatiji kao Red Lights District, postao poznata turistička destinacija upravo po nekim od „izloga" i coffeshopova.

Utjecaj mnogobrojnih kultura u gradu se posebno primjeti pri gastronomskoj ponudi, pa ste tako u prilici osim domaćih specijaliteta probati i surinamsku ili indonezijsku kuhinju. Većina popularnih restorana se nalazi u Albert Cuypstraat ili okolo Damraka. Grad vam svakako nudi i odličan shopping, sa mnogobrojnim radnjama i dobrom ponudom smještenim u isprepletenim ulicama i jedinstvenim užitkom kupovine.

Noćni život grada je takodje izuzetno sadržajan i raznovrstan. Najpoznatiji barovi i klubovi su smješteni oko Leidseplein i Rembrandtplein. Dobra zabava, nastupi poznatih svjetskih zvijezda i odlična atmosfera su Vam zagarantovani. Poseban doživljaj grada je krajem Aprila za vrijeme trajanja „Queen's Day" festival kojim se slavi kraljica. Tada cijeli grad naprosti pršti od zabave, a poseban prizor je to što je kompletan grad obojen u nacionalnu boju narandžastu.

I amsterdam City Card

Korisne infoZvanična turistička kartica grada omogućava Vam besplatno korištenje gradskog prevoza, besplatan ulaz u 35 muzeja i znamenitosti(poput Rembrandtove kuće, NEMO, FOAM Amsterdam i Van Gogh Muzej..), te brojne popuste u restoranima i radnjama. Kartice se mogu uzeti za period od 24h-40 EUR, za period od 48h-50 EUR, za period od 72h-60 EUR. Vaša kartica se sastoji od dvije propusnice: one za prevoz i one za besplatan ulaz i popuste. Početak trajanja kartice se računa od trenutka prve upotrebe. Karticu možete kupiti na mnogim mjestima u gradu, kao i on-line.

Web: http://www.iamsterdam.com/en/visiting/iamsterdamcard/purchaseyourcard 


TRANSPORT:

Zbog svog specifičnog položaja, Amsterdam je savršen grad za pješake, kao i za bicikliste. Bicikl je ujedno i zaštitni znak Amsterdama i često najbrži i najugodniji način da stignete od tačke A do B. Kako je većina grada potpuno ravna, tako i vožnja biciklom ne predstavlja veći napor. Veliki broj radnji nudi iznajmljivanje bicikla, a cijena se kreće oko 8-10 EUR za dan.

Ukoliko se ipak odlučite za korištenje javnog gradskog prevoza, na raspolaganju su vam metro, tramvaj i autobus, koji su u nadležnosti preduzeća GVB. Amsterdamski metro je jako brz, ali je logičan izbor samo ukoliko putujete dalje od centra grada. Tramvaji su vjerovatno i najbolji izbor u gradskom saobraćaju, pokrivaju skoro cijeli grad i voze sve do ponoći. Autobusi su prvenstveno namjenjeni spajanju predgradja s centrom grada, a pogodni su navečer kada noćne linije spajaju glavne destinacije u gradu i voze nakon što tramvajski saobraćaj prestane. Za sve vidove vožnje vrijede OV chipkartice. Kartice se mogu kupiti kod vozača ili na nekom od GVB infopunktova. Karta za 1 sat neograničene vožnje svim vidovima prevoza košta 2.60 EUR. Za turiste su najisplativije višednevne kartice koje koštaju: za 24h-7.50 EUR, za 48h-12 EUR, za 72h-16 EUR, dok sedmična kartica košta 31 EUR. Važna napomena je da pri svakom ulasku i izlasku iz vozila morate poništiti svoju karticu na specijalnim senzorima koji su smješteni pokraj vrata vozila, kako bi vam se obračunala tačna vrijednost vožnje.

Budući da je smješten na mnogobrojnim kanalima, u Amsterdamu vam je na rapolaganju i Canal Bus(www.canal.nl) koji saobraća duž glavnih gradskih znamenitosti, a dnevna karta košta 16 EUR.

Taxi su prilično skupi. Taxi možete zaustaviti na ulici i tada plaćate „zaustavnu" tarifu koja uključuje i cijenu za prva 2km i može maksimalno iznositi 7.86EUR. Svaki daljnji kilometar naplaćuje se 2.30EUR. Svi taxiji po zakonu moraju imati cijene vidno istaknute, tako da su vidljive s vana. Kada sjedate u taxi obratite pažnju da je taximetar uključen, kao i na iznos početne tarife koja ne može biti viša od 7.86 EUR.

Web: www.gvb.nl 


KLIMA

U gradu vlada umjereno blaga klima. Zbog reljefne otvorenosti veoma često puše vjetar. Zime su prilično blage, s prosječnom temperaturom oko 0oC i slabim padavinama. Ljeta su topla, sa prosječnim temperaturama izmedju 21oC i 26oC. Kratkotrajani pljuskovi nisu rijetki.


NOVAC

Novac u gradu je Euro(EUR). Novac možete razmijeniti u bankama i mijenjačnicama koje su rasporedjene duž cijelog grada. Plaćanje karticom je omogućeno u većini objekata, s tim da neke manje radnje često znaju naplatiti dodatnih 2-6% za korištenje kartice. Napojnica je uključena u cijenu usluge, s tim da je primjereno ostaviti 5-10% napojnice ukoliko ste zadovoljni uslugom.

Kraljevska palata

Kraljevska palata smještena je na trgu Dam, u samom centru Amsterdama, i predstavlja jednu od tri palate koje nizozemska kraljevska porodica koristi. Sagradjena je 1655.godine i služila je kao Gradska vijećnica, te je bila najveća zgrada u Europi koja nije namjenjena za religijske svrhe, da bi 1808.godine odlukom Napoleona promijenila namjenu.

Danas je palata na raspolaganju Kraljevskoj porodici koja je koristi uglavnom za posjete državnika, kraljičinu novogodišnju recepciju i ostale oficijelne prijeme. Svake godine u ovoj zgradi se dešavaju razne prezentacije na državnom nivou, kao i dodjeljivanje kraljevskih nagrada. Znat ćete kada je kraljica Beatrix u palati, budući da je tada uzdignuta nizozemska zastava iznad palate. Unutašnjost palate odiše raskoši i luksuzom, te prelijepim uredjenjem.

Palatu je moguće posjetiti od utorka do nedelje u vremenu od 12h do 17h.Ulaznica za odrasle iznosi 7.50 EUR, dok je mladje od 16 godina ulaz besplatan. Moguće je i unajmiti vodiće za stručne ture palate, dok se na grupne posjete može ostvariti popust.

Web: http://www.paleisamsterdam.nl/en/  ;


MUZEJ RIJKS:

Rijksmuseum(Nacionalni muzej) je najveći muzej u Nizozemskoj, te jedan od najpoznatijih muzeja na području Europe, kojeg zovu i "Nizozemski Louvre". Muzej je najveći po broju svojih zbirki, veličini zgrade, broju zaposlenih kao i budžetu. Unutar muzeja smještana je bogata kolekcija koja sadrži dijela Rembrandta(čuvena „Noćna straža"), Vermeeraa, Fransa, kao i mnogobrojne slike, modele, skulpture, umjetnine, historijske predmete..Muzej svake godine privlači više od milion posjetitelja.

Muzej je otvoren svakim danom od 9h do 18h. Ulaz košta 14 EUR, dok je ulaz mladjima od 18 godina besplatan.

Web: http://www.rijksmuseum.nl/  ;


MUZEJ Van GOGH

Posjeta muzeju čuvenog nizozemskog slikada Vincenta Van Gogh je jedinstveno iskustvo tokom vašeg posjeta Amsterdamu. Muzej sadrži najveću zbirku Van Gogovih slika na svijetu, te posjeduje preko 200 slika, 500 crteža i 700 pisama. Muzej je podijeljen u tri oblasti: Van Goghova dijela, dijela drugih umjetnika, te postavke koje se odnose na historiju muzeja.

Muzej je otvoren svakodnevno od 10h do 18h, a petkom do 22h. Ulaz košta 14EUR, dok je ulaz za djecu do 17 godina besplatan.

Web: www.vangoghmuseum.com  ;


KUĆA ANE FRANK

Jedna od najpoznatijih historijskih ličnosti grada je djevojčica Ana Frank, čija je tužna sudbina okovječena u poznatoj knjizi „Dnevnik Ane Frank". Ana je sa svojom porodicom tajno živjela na potkrovlju zgrade u ulici Prinsengraht 263 za vrijeme II svjetskog rata. Nažalost, 4.Augusta 1944. godine, nakon 2 godine skrivanja tajna je razotkrivena i Ana i članovi njene porodice su poslani u koncentracione logore. Jedino je Anin otac, Otto Frank preživio rat. Danas je od prostorija u kojima je Ana Frank preživljavala teror Drugog svjetskog rata napravljen muzej. U muzeju možete naći izvode iz svjetski poznatog Dnevnika Ane Frank, kao i historijska dokumenta, fotografije i mnoge lične predmete koji su pripadali onima koji su se krili u zgradi. Originalni dnevnik se također nalazi u ovom muzeju.

Ulaz košta 9 EUR. Posjet je moguć u period od Septembra do Marta svakim danom od 9h do 19h, subotom do 21h. Od Marta do Septembra muzej je otvoren svakim danom od 9h do 21h.

Web: http://www.annefrank.org/  ;


HEINEKEN EXPERIENCE

Kako i sami kažu "ovo nije muzej, već Heineken iskustvo". Nekadašnja pivara popularne svjetske kompanije Heineken je pretvorena u multimedijalni centar, opremljen tako da vam omogući da vidite, čujete, osjetite i uživate u svemu što je Heineken. Tura kroz centar počinje od osnove, sastojaka i tradicionalne pripreme, kao i uvida u sam proces izrade. Potom slijedi interaktivni Heineken show, a na kraju posjete možete se odmoriti uz čašu piva. Posjet predstavlja neobično i zanimljivo iskustvo, te ukoliko ste u mogućnosti svakako posjetite Heineken Experience. Ulaz je dozvoljen samo starijim od 18 godina, a posjete su moguće svakim danom osim nedelje, od 11h-19h. Ulaz košta 15 EUR.

Web: http://www.heinekenexperience.com/  ;

Preporučujemo još:

- NEMO: www.e-nemo.nl/ 

- De Nieuwe Kerk: www.nieuwekerk.nl 

- Grad dijamanata: www.gassandiamonds.com 

- Red Light District ;

- Dam trg: http://en.wikipedia.org/wiki/Dam_Square  

- Museumplein http://en.wikipedia.org/wiki/Museumplein 

Noćni život Amsterdama je raznovrstan, kosmopolitski i nikad ne spava. U ovom gradu možete uživati u intimnoj večeri baš kao i provoditi se u klubovima uz vrhunske DJ-eve do ranog jutra.

Oko trga Leidseplein pronaći ćete mnoštvo klubova, caffea, restorana, kina kao i pozorišta(poput Stadsschouwburg i Lido teatra). Tu se nalazi i jedan od najpoznatijih klubova grada MELKWEG( http://www.melkweg.nl) koji nudi česte nastupe domaćih i stranih izvodjača iz mnogih žanrova muzike. U blizini je smješten i klub Paradiso ( http://www.paradiso.nl/web/show) popularan kako kod turista tako i kod gradjana Amsterdama. Takodjer, ovdje se nalazi i trendovski Jimmy Woo klub( http://www.jimmywoo.com/ ) omiljeno mjesto elite grada i popularnih ličnosti. Klub Sugar Factory poznat je po jazz muzici i čestim svirkama.

Moga popularna mjesta se nalaze i oko trga Rembrandtplein. Tako se tu nalazi Club Escape( http://www.escape.nl/ ) popularan kod ljubitelja elektronske muzike, a nastupi poznatih DJ su veoma česti. Tu je i moderni i elegantni Club Rain. Na trgu se nalaze i Studio 80, mjesto sa dobrom muzikom i atmosferom, kao i pristupačnim cijenama. Isto važi i za susjedni Club Smokey.

Svakako neizostavni dio noćnog života grada je i Red Light District koji je postao turistička atrakcija grada i koji razgleda veliki broj turista.

Većina klubova naplaćuje ulaza koji se kreće od 5 do 10 EUR, a kada nastupaju poznate muzičke zvijezde ulaz košta i do 25 EUR. Veće i popularnije klubove najbolje je posjetiti oko ponoći, a svi rade do ranih jutarnjih sati. Cijene pića se kreću prosjećno oko 5 EUR.

Kao sjedište pomorske velesile i stjecište uvoza iz svih dijelova svijeta, Amsterdam je uvijek bio odlično mjesto za šoping.

Nezaobilazna stanica je Dam Square. U samom centru, samo nekoliko minuta od centralne stanice, pun je života,danju i noću. U centru Dam trga smještena je najveća i najpoznatija robna kuća grada De Bijenkorf ili Košnica( www.debijenkorf.nl ). Ova robna kuća ima veoma luksuznu i unikatnu ponudu. Čak ako i niste raspoloženi za kupovinu, šetnja i razgledanje u Košnici je svakako dio doživljaja Amsterdama koji ne bi smijeli propustiti.

U nesporednoj blizini se nalaze i popularni tržni centri poput Manga Plaza ( www.magnaplaza.nl ), odnosno Kalvertoren( www.kalvertoren.nl ) sa ponudom modnih marki H&M, Diesel, Levis, Mango, Nike i mnogi drugi. Kako su mnoge ceste u centru grada zatvorene za automobile i kako su glave shopping destinacije smještene blizu jedna drugoj, pravi je užitak prepustiti se razledanju i kupovinu u Amsterdamu.

Glavne shopping ulice u gradu su Nieuwendijk i Kalverstraat. Nieuwendijk je skoro kilometarska ulica prepuna radnji koje nude zaista raznovrsnu ponudu. Isto važi i za Kalverstraat sa mnogobrojnim radnja poznatih svjetskih marki, kao i caffeima i restoranima. Malo dalje su smješteni Leidseplein i Rembrandtplein koji su takodjer dobar izbor za kupovinu. Ukoliko ste zainteresovani za luksuzne modne marke, onda morate posjetiti Pieter Cornelisz Hooftstraat, poznatiju kao P.C. Hooftstraat. Smještena pokraj Rijksmuseum, u ovoj ulici su zastupljene vodeže svjetske marke visoke mode poput Cartier, Gucci, Edgar Vos, Tommy Hillfinger. Oblast 9 ulica je predio koji siječe glavni kanali između Leidsestraat i Jordan okruga, te je prepun restorana, caffea, umjetničkih galerija, zlatara, butika, supermarketa i sl. S različitim i unikatnim stilovima i ponudom, cijenama i trendovima, ovo područje je odlična destinacija za kupovinu.

Zasigurno odlika Holandije i Amsterdama je cvijeće, odnosno nacionalni simbol tulipan. Na kraju Kalverstraat, smještena je Cvijetna tržnica u kojoj možete kupitil tulipane, narcise i mnogobrojne ostale vrste cvijeća. Amsterdam je poznat i po svojim radnjama antikviteta, a to je posebno odnosi na Spiegelkwartier (Četvrt ogledala) koja se nalazi iza Rijksmuseum i koja nudi veliku ponudu historijskih predmeta i umjetnina u nekoj od brojnih galerija i antikvarnica.

Većina radnji u gradu je uglavnom otvorena od utorka do petka od 9h-18h, a subotom od 9h-17h. Ponedjeljkom radnje se otvaraju u 13h (robne kuće uglavnom u 11h) a četvrtkom i petkom u nekim radnjama moguća je noćna kupovina kada se radnje zatvaraju u 21h. Nedeljom je shopping moguć uglavnom u većim radnjama u samom centru grada.

o nama

Dosadilo Vam je ići od agencije do agencije? Zašto trošiti dane na pronalaženje korisnih savjeta i informacija o turističkim ponudama, kada sve to možete dobiti na jednom mjestu!
Mi ćemo Vam pružiti aktuelnu ponudu agencija u Bosni i Hercegovini i neophodne informacije i savjete o popularnim turističkim destinacijama koje će Vam pomoći da se pripremite za Vaše putovanje!

newsletter