?

da li ste znali?

Menara TV toranj u Kuala Lumpuru je 4 najvisočija građevina na svijetu.

Opis destinacije - Irska - Dublin

Dublin - trenutno vrijeme
Trenutna temperatura: °
Min / Max temparatura ° / °
Oblačnost: %
Vlažnost: %
Pritisak: hPa
Vjetar: m/s
Irska valuta je EUR

Vrijednost valute na dan 29.09.2022 je:
1 KM EUR
1 EUR KM

DUBLIN PASS

Dublin Pass kartica Vam nudi besplatan i brzi ulazak u više od 30 atrakcija, sveobuhvatni vodič i mnoge pogodnosti pri kupovinu i u restoranima, uključujući i prijevoz od aerodroma. Dostupana je za period od 1, 2, 3 ili 6 dana, a može se kupiti putem interneta ili u bilo kojem od gradskih turističkih ureda.

Web: www.dublinpass.ie 


PRAZNICI
Kada se priča o praznicima u Dublinu i turističkoj posjeti, možda je bolje pričati o samo jednom prazniku. Dan Sv.Patricka postao je svjestki poznati događaj, te na taj dan milioni posjetitelja dolaze u Dublin na jedinstveni doživljaj i provod. Praznik se održava 17 Marta, a počinje tokom dana sa čuvenim paradama. Ovu tradiciju su preuzeli i mnogi gradovi u SAD, te se doslovno takmiče čija parada će biti spektakularnija. U noćnim satima rijeke lokalaca i turista preplave ulice Dubline i njegove pubove i barove. Atmosfera je fantastična i imat ćete pravi problem odlučiti se u koji od objekata da uđete.

Web: www.stpatricksfestival.ie/parade 

  
TRANSPORT

Transport sa aerodroma

Dolazak do centra grada moguć je putem neke od autobuskih linija ili putem taxija. Trenutno ne postoji metro/željeznička veza sa centrom grada.
Vožnja taxijem traje nekih 30 minuta, a cijene se kreću od 20-25 EUR. Savjetujemo da uvijek taksistu pitate za cijenu prije ulaska u vozilo.
Mnoge kompanije obavljaju autobuski prevoz do centra grada. Na raspolaganju vam je Arilink servis koji povezuje aerodrom sa centrom grada, a prevoz vrši Dublin Bus ( http://www.dublinbus.ie/your-journey1/timetables/airport-services/). Vožnja traje 30ak minuta, a cijena karte u jednom smjeru je 6 EUR, dok povrata košta 10 EUR. Karte se mogu kupiti kod vozača prilikom ulaska u autobus. Također, na raspolaganju Vam je i prevoz koji vrši Aircoach ( http://www.aircoach.ie/) po cijeni od 7 EUR u jednom smjeru i 12 EUR povratna karta.

Taxi
Mnoštvo taxija saobraća ulicama Dublina, te nećete imati problema pronaći jedan. Početna cijena je 3.60 EUR dok se svaki kilometar obračunava oko 1.10 EUR. Cijene znaju biti skuplje vikendom i tokom noćnih sati. Obavezno provjerite da je taksimetar uključen prilikom vožnje. Napojnice se kreću u iznosu od 10% cijene vožnje. Najpoznatije kompanije su Global Taxis ( www.globaltaxis.ie ) i NRC Taxies ( www.nrc.ie ).

Tramvaj, željeznica, bus

Dublin nema metro sistem, ali linije tramvaja LUAS ( www.luas.ie ) i gradske željeznice DART ( www.irishrail.ie/dart ) daju više nego dovoljno mogućnosti za brz i jednostavn transport. DART povezuje cijelu gradsku oblast, dok LUAS tramvaji voze 2 linije kroz centar grada i predstavljaju odličan način za prevoz do najpoznatijih gradskih znamenitosti. LUAS obavlja prevoz od 5.30 pa do 00.30, dok DART vozi od 6.30 do 23.30.
Karte se mogu kupiti na stanicama. Cijena za LUAS se kreće od 1.80 EUR do 3 EUR u zavisnosti od zona kojima se vozite. Karte za DART se kreću od 2.15 EUR do 5.75 EUR.

Razvijena mreža autobuskih linija pokriva svaki dio grada. Većina linija radi do 23.30, dok neke linije Nitelink rade i to 04.30 vikendom. Cijena karte je 1.95 EUR koju kupujete kod vozača. Važna napomena, pripremite tačan iznos karte. Vozači mogu primiti i veće iznose, ali kusur možete preuzeti samo u jedom od ureda prevoznika. Najpoznatiji prevoznici su Bus Éireann ( www.buseireann.ie ) i Dublin Bus ( www.dublinbus.ie )

Prilične uštede možete ostvariti putem LEAP (www.leapcard.ie) koja vrijede za sve vrste prevoza. Kartica se dopuni novčanim iznosom, a ostvarujete i posebne pogodnosti.

HRANA

Na raspolaganju su Vam brojni restorani koji nude kako tradicionalna jela irske kuhinje, tako i internacionalnu kuhinju. PDV je uključen u cijenu, a naplaćuje se i usluga u iznosu od 12.5%. Ako cijena usluge nije dodana na račun, onda se napojnica daje u iznosu od 12-15%. Cijena obroka (predjelo, glavno jelo, dezert) uz piće za jednu osobu kreće se oko 35 EUR u jeftinijim objektima do preko 50 EUR po osobi u elitnim restoranima.

Fallon & Byrne ( www.fallonandbyrne.com ) i Dylan Restaurant ( www.dylan.ie ) su neki od najpoznatijih elitnih restorana u gradu. Umjerene cijene ćete naći u restoranima Bon Appetit ( www.bonappetit.ie ), Farm ( www.thefarmrestaurant.ie ) ili Les Frères Jacques (www.lesfreresjacques.com ). Među jeftinije restorane spadaju Ely i Gallagher's Boxty House ( www.boxtyhouse.ie )

VIZA
Za građane BiH je potrebna viza za ulazak u Irsku. Olakšavajuća okolnost je što BiH spada u grupu zemalja kojima je odobrena besplatna viza. Rezidentna ambasada je u Sloveniji, tako da se cjelokupni postupak izdavanja vize obavlja putem nje ( https://www.dfa.ie/irish-embassy/slovenia/ ).
Za vizu su Vam potrebni :
-Popunjena aplikacija za vizu
- važeći pasoš
-fotografija
-Potvrda o zaposlenju (na engleskom jeziku)
- Izvod iz banke za posljednja 3 mjeseca

Vrijedi istaći da viza ne predstavlja odobrenje za ulazak, te ćete na ulasku u Irsku proći graničnu kontrolu koja Vam odobrava ulazak i dužinu boravka. Isti Vam mogu tražiti dodatne informacije poput potvrde leta (povratka), kontakt osobe u Irskoj koju posjećujete ili adresu i kontakt smještaja u kojem odsjedate.

Dublin dvorac

Nekada središte britanske vladavine u Irskoj datira iz Normanskih vremena. Dvorac Dublin izgrađen je po nalogu kralja Johnu 1204.godine Najveći vidljivi preostali dio originalnog dvoraca je Record Tower. Najbolja stvar za posjetiti danas je nesumnjivo knjižnica Beatty Chester, koja ima neke od najboljih zbirki Istočne umjetnosti u svijetu. Dvorac je otvoren za posjetu od 10-16.45 radnim danima, te od 14-16.45 vikendom.

Web: http://www.dublincastle.ie 

Trinity College

Jedan od najpoznatijih svjetskih centara učenja predstavlja izuzetnu destinaciju za posjetiti. Jonathan Swift, Bram Stoker, Oscar Wilde, Samuel Beckett i mnogi drugi mislioci i pisci su studirali na irskom najstarijem univerzitetu koji je osnovan 1592.godine. Njegova glavna atrakcija je Book of Kells, osvijetljeni rukopis. Otvoren za posjetu od 09.30-17.00.

Web: http://www.tcd.ie 

Guinness Storehouse

Posjeta Dublinu ne bi bila prava bez posjete sjedištu pivnice Guinness. Pivska kompanija Guinness osnovana 1759.godine od strane Arthur Guinnessa postala je zaštitni znak kako Dublina, tako i same Irske. Zahvaljujući fenomenalnom marketingu, brend Guinness je jedan od najprepozntaljivijih na svijetu. Koliki je utjecaj Guinnessa na Dubiln svjedoči i da se u čast Arthura Guinnessa održava Arthurs Day, koji se održava tako da građani Dablina na obljetnicu smrti Arthura G. izlaze na ulice i u tačno vrijeme svi nazdravljaju Arthuru sa čašom Guinnessa.
Sam objekat se sastoji od 7 spratova, smještenih u zgradi koja izgleda kao čaša piva Guinness. Tura Vas vodi kroz postupak pravljenja piva, historijat, razvoj, marketing, suvernirnicu i sve vezano za brend Guinness. Na vrhu zgrade Vas čeka Gravity Bar, prozirni bar iz kojeg se pruža prelijep pogled na cjelokupan grad.
Ulaznice su prilično skupe i iznose 20 EUR. Posjeta je moguća od 09.30-17.00.

Web: http://www.guinness-storehouse.com 

Phoenix Park

Najveći europski gradski park ima više od 707 hektara divljine i uređenih vrtova. Nalazi se na zapadnom rubu grada, a izvorno je služio kao kraljevski park jelena u 17. stoljeću. Danas, irski predsjednik i američki veleposlanik u Irskoj imaju prebivališta u njoj. Očekuje Vas 12 hektara uređenih vrtova sa jezerima, prirodnim stazama i travnjacima. U parku je također i Dublin Zoo - dom za više od 700 životinja i tropskih ptice.
Otvoren za posjetu od 09.30-18.00 (zimi do 16.00), nedeljom od 10.30-16.00.

Web: http://www.dublinzoo.ie 

PREPORUČUJEMO JOŠ:

Nacionalni galerija Irske http://www.nationalgallery.ie 
Nacionalni muzej Irske http://www.museum.ie 
Dublin Writers Museum http://www.writersmuseum.com 
Jeanie Johnston Tall Ship and Famine Museum http://www.jeaniejohnston.ie 
St.Patricks crkva


Ovaj vodič za noćni život Dublina će vam poslužiti da stvorite sliku gdje otići na dobro pivo, gdje se dobro provesti, ali da ne upadnete u onaj standarni turistički sindorm da idete tamo gdje idu svi oni koji prvi put posjete ovaj prelijepi grad.

GDJE IĆI....

Većina bi krenula pravo na provjerenu varijantu, najpopularniji dio grada TEMPLE BAR. Istina je da je ovaj dio grada poprilično izvikan, pun turista, nakrcanih barova gdje nećete dobiti osjećaj pravog Dublina, a cijene pića su malo više nego na drugim mjestima. Zbog toga je pravi stanovnici Dublina izbjegavaju TEMPLE BAR i veća je šansa da upoznate sve druge nacije prije nego Irce. Ok, treba posjetiti TEMPLE BAR, ali možda je bolje da to ne uradite prvi dan. Jedini izuzetak kada je u pitanju TEMPLE BAR dio, a da ne osjetite gore navedenu atmosferu je Bar The Old Storehouse ( http://theoldstorehouse.ie/ ) u ulici Crown Alley. Osoblje je ljubazno, hrana je solidna i cijene su prihvatljive, a muzika uživo je svaki dan.

Zaključak: Ako već idete u TEMPLE BAR, a želite osjetiti atmosferu Dublina, idite u Bar The Old Storehouse!

Ukoliko ne idete u TEMPLE BAR, a smješteni ste negdje blizu centra grada (Dublin nije preveliki grad) pitate se gdje otići ?
Dublin je grad kojeg rijeka Liffey dijeli na dva dijela: Sjeverni dio i Južni dio.
Na Sjevernom dijelu grada se nalaze neki od vrhunskih barova, ali se nalaze na vrlo nepristupačnim dijelovima, te ukoliko niste dovoljno spretni i ukoliko nemate nekoga u Dublinu, vrlo teško ih je pronaći. Zbog toga se držimo Južne strane grada!
Na Južnoj strani grada postoji veći broj odličnih barova do kojih je mnogo jednostavnije doći. Sa tim u vezi u nastavku je lista barova/pubova/klubova na Južnoj strani grada koje zaista vrijedi posjetiti.
Bowe's Lounge Pub
Na istočnoj strani ulice Fleet između Westmoreland i D'Olier ulice ( klik na mapu: https://www.google.com/maps/place/Bowes+Lounge/@53.3458244,-6.259484,18z/data=!4m2!3m1!1s0x48670e84d58aa037:0x2b056273eb2de981  )
Osoblje je veoma prijateljski raspoloženo i nasmijano. Pivo Guinness je ovdje sigurno jedno od najboljih u gradu ( vjerovatno bolje nego u pivnici Guinness). Pored Guinness-a služe veliki broj točenih piva, odlične tost sendviče i izbor preko 100 viskija iz različitih dijelova svijeta. Poseban šmek nedjeljom daje tradicionalna muzika, pa definitivno se možete utopiti u pravi Irski ugođaj.
The Palace Bar
Također se nalazi u uistoj ulici ( Fleet street ), ali ovaj put na zapadnoj strani Westmoreland ulice, bliže TEMPLE BAR djelu ( klik na mapu: https://www.google.com/maps?q=the+palace+bar+dublin&es_sm=93&um=1&ie=UTF-8&sa=X&ved=0CAkQ_AUoAmoVChMIrLza6cfTyAIVTOwUCh2emwIo  ). Ovaj Bar je odličan za pivo „preko dana“, a noću bude poprilična gužva, posebno ako se igra neka utakmica. ( imajte u vidu da je u to vrijeme vrlo teško naći slobodno mjesto ). Nudi se veliki izbor irskih tradicionalnih piva i viskija.
http://www.thepalacebardublin.com 
The Long Hall
The Long Hall se nalazi u South Great George ulici br. 51. ( klik na mapu : https://www.google.com/maps/place/The+Long+Hall/@53.3418499,-6.2674869,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x48670e9dbb5b181d:0xdfeb8b863c5a3d19  )
Veoma simpatični, stari, tradicionalni pub sa koji je još uvijek zadržao onaj starinski gospodski izlged. Otvoren 1860. godine i do danas nije mjenjao svoj izgled. Ne otvara se prije 16 h i petkom i subotom bude krcat, tako da imate u vidu da dođete na vrijeme. Definitivno vrijedi posjetiti.
The Brazen Head
Osnovan još 1198. godine, jedan je od najstarijih Irskih pubova koji i danas privlači veliki broj ljudi. Muzika uživo je svaku noć i atmosfera je odlična. Neka od najpoznatijih imena koja su popila pivo u ovom pub-u su James Joyce, Brendan Behan, Jonathan Swift itd. Vrijedi posjetiti. ( Lokacija : https://www.google.ba/maps/place/The+Brazen+Head/@53.3450191,-6.2763913,15z/data=!4m2!3m1!1s0x0:0x316ccdee24ae96ab  )
http://www.brazenhead.com/ 
O'Donoghue's
Ukoliko želite mali „upakovani“ pub sa odličnom atmosferom i isključivo irskom tradicionalnom muzikom, onda posjetite O'Donoghue's Pub. Imajte u vidu da često zna biti velika gužva. Ovo je mjesto popularno jer je mjesto na kojem je poznati irski bend The Dubliners započeo svoje „prve korake“ i nemojte se iznenaditi ako se samo pojave! (Lokacija: https://www.google.ba/maps/place/O'Donoghues+Bar/@53.3382083,-6.2542292,15z/data=!4m2!3m1!1s0x0:0xeb7140f18a9bf8cc  )
http://www.odonoghues.ie 

KORISNI SAVJETI:
Irska je poznata kao zemlja u kojoj se piju neograničene količine piva. To je tradicija i to se poštuje. Naravno, to ne znači da u pubu morate naručiti pivo i da će vas konobar pogledatu čudno ukoliko ne naručite pivo.
Ukoliko ste već pivopija i planirate popiti više od jedne čašice savjet je da u većini pubova/barova naručujete veliko pivo ( 0.50 l ) ili kako u Irskoj kažu „pint of beer“. „Pint“ (paint) je količinska oznaka koja se koristi u SAD, UK i Irskoj. U SAD „pint“ iznosi“ tačno 0.47 litra, a u UK i Irskoj 0.550 litra. Veliko pivo obično košta jeftinije nego dva mala piva, tako da, ukoliko planirate popiti više od jednoga uvijek je bolje naručiti veliko ;)
Cijene piva ovise od bara, lokacije itd. Najskuplji dio grada je svakako „tursistički“ TEMPLE BAR.
U prosjeku cijene velikog piva ( pint ) se kreću od 5.30 – 6 eura. Cijene malog piva ( half pint ) od 2.80 - 3.5 eura. Guinness kao lokalno pivo je uvijek među jeftinijim opcijama.
Imajte u vidu da je posluživanje u velikom broju barova/pubova za šankom, tako da ne čekate konobara da vas posluži. Plačanje je odmah što uveliko olakšava situaciju.
Naravno, napojnica je uvijek poželjna i dobrodošla.
RADNO VRIJEME:
Većina barova u Irskoj u skladu sa zakonom radi prema slijedećem rasporedu:
Pon - Čet Pet i Sub Ned
10:30 – 23:30 10:30 – 00:30 12:30 – 23:00

Iako je TEMPLE BAR dio izuzetak. Klubovi i barovi u ovom dijelu grada ostaju raditi i kasnije zbog velikog broja turista, ali rizikuju da budu kažnjeni zobg toga. Da bi dobili dozvolu da rade iza 23 h, potrebno je da apliciraju sudu i plate veliki iznos. Upravo zbog toga veliki broj barova i klubova u ovom dijelu grada iza 23 h naplaćuje veće cijene pića, oko 10 % . Ovo je praksa u Dublinu i Irskoj i nemojte da vas to iznenadi.
Uživajte!

 

 

 

 

 

o nama

Dosadilo Vam je ići od agencije do agencije? Zašto trošiti dane na pronalaženje korisnih savjeta i informacija o turističkim ponudama, kada sve to možete dobiti na jednom mjestu!
Mi ćemo Vam pružiti aktuelnu ponudu agencija u Bosni i Hercegovini i neophodne informacije i savjete o popularnim turističkim destinacijama koje će Vam pomoći da se pripremite za Vaše putovanje!

newsletter