?

da li ste znali?

Da je venecijanski kanal Grande dužine 3800 metara koji djeli Veneciju na dva dijela.

Opis destinacije - Italija - Rim

Rim - trenutno vrijeme
Trenutna temperatura: °
Min / Max temparatura ° / °
Oblačnost: %
Vlažnost: %
Pritisak: hPa
Vjetar: m/s
Italija valuta je EUR

Vrijednost valute na dan 29.09.2022 je:
1 KM EUR
1 EUR KM

Magija „Vječnog grada“ će osvojiti svakoga... Nije ni čudo što ćete čuti na svakom koraku „Svi putevi vode u Rim!“, zaista je tako. Bilo da ste u Rimu tri dana ili tri nedelje, uvijek ćete željeti još! Grad sa preko 900 crkava, preko 280 česmi/fonatana jednostavno zrači posebnošću još od davnina.

Stvaranjem Rima 753godine p.n.e. od strane Romula i Rima do danas uvijek je bio priča za sebe, a opet su svi pričali o tom veličanstvenom gradu. Samo srce Rima smješteno je na sedam brežuljaka (Aventin, Kapitol, Celian, Eskvilin, Palatin, Kvirinal i Viminal). Ne zna se šta je ljepše u ovom gradu, ostaci moćnog Rimskog carstva, Rimski forumi ili veličanstvena dijela velikih majstora Mikelanđela, Rafaela, Leonarda da Vinčija...

Rim sa svojih 2,7 miliona stanovnika je podijeljen na 19 teritorijalnih jedinica „Municipi“, sve dobro povezane sa istorijskim centrom Rima. Grad se nalazi na zapadu centralnog dijela Apeninskog poluostrva, na mijestu gdje se rijeka Anijen uliva u Tibar. Iako se grad nalazi 24 km od Tirenskog mora, područje grada se proteže praktično do obale.

Rim je najljepše obilaziti pješice. Mnogo kulturnih i istorijskih znamenitosti se nalazi u širem centru grada. Pripremite se za duge šetnje i pravo uživanje, pošto nećete moći da se zaustavite od želje da vidite još. Krenuvši od antičkog dela, počnite da upoznajete ovaj prelijepi grad. Rimski Forum, smješten između brda Kapitol i Palatin je nekada bio centar političkog, trgovačkog i religijskog života, danas je stijecište brojnih turista. Odmah do njega nalazi se grandiozni Koloseum u kome je proliveno mnogo gladijatorske krvi, definitivno je to prva pomisao kada se izgovori “hljeba i igara”. Brdo Kapitol pokazuje gradnioznost i veličinu grada. Na trgu Kampidolio (na Kapitolskom brdu) trapezoidnog oblika, nalaze se tri palate (Palazzo dei Conservatori, Palazza Senatorio i Palazza Nuovo), Mikelanđeo daje novi izgled ovom trgu i uobličuje ga. Palate sada predstavljaju dom istaknutim Kapitolinskim muzejima. Tu je i crkva Santa Maria in Aracoeli ( Sveta Marija pred oltarom Raja), koja se nalazi na najvišem dijelu Kapitola.
Rim obiluje prekrasnim trgovima, a jedan od upečatljivijih je Venecijanski trg (Piazza Venezia), trg na kojem se nalazi impozantna građevina, Il Vittoriano, posvećena prvom italijanskom kralju Vitoriu Emanuelu II. Uživanje na Trgu Navona (Piazza Navona) je nezamenjivo . Jedan je od najljepših rimskih trgova, prepun restorana i kafića, što mu daje poseban ugođaj, a pogotovo noću, kad cijeli trg povezan sa Cvetnim Trgom (Campo dei Fiori) postaje zabava na otvorenom.

Kada poželite da osjetite nešto savremeniji ritam i prije svega ljude oko vas, predahnite na Španskim stepenicama gdje su se nekada okupljali naočiti mladići i devojke u nadi da će baš oni biti izabrani da budu model nekom čuvenom umjetniku. Najljepše u suton, Španski trg (Piazza di Spagna), danas je to omiljeno mesto turista iz celog sveta.
Posebnost Rima ogleda se u tome da ima još dva entiteta unutar svoje teritorije, najmanju državu na svijetu –Vatikan i entitet Malteškog reda (ne postoji teritorija ovog entiteta, samo par građevina u njihovom posjedu). Okružen visokim zidinama i čuvan od strane švajcarske garde, Vatikan kao najmanja država na svijetu u sebi krije najpoznatiju i najveću katoličku crkvu na svetu - Baziliku sv. Petra. Njenu unutrašnjost oslikavao je i čuveni Mikelanđelo. U Muzeju Vatikana nalazi se neprocenjivo umjetničko blago za čije ćete razgledanje morati da izdvojite nekoliko sati, a svakako najpoznatiji dio ove institucije jeste Sikstinska kapela koja će vas ostaviti bez teksta, zanijemit ćete na čuvene Mikelanđelove freske Stvaranje Adama i Strašni sud.

Ljepote ovog užurbanog i romantičnog grada urezaće vam se u sećanje. Da biste bar još jednom u životu oživeli slike uspomena, bacite novčić u Fontanu di Trevi - kažu da kovanica prebačena preko lijevog ramena osigurava da ćete se jednog dana vratiti u Rim. Inače se svakog dana u Fontanu di Trevi baci novčića u vrijednosti više od 3 000 eura.

Roma Pass

Roma Pass je kartica kojom ostvarujete pravo na besplatan gradski prevoz, kao i prevoz sa Aerodroma Fjumićino (Fiumicino) i Čampino (Ciampino), dva besplatna ulaza u muzeje ili neku drugu znamenitost kao i brojne popuste na ostale znamenitosti, ali i brojne izložbe, predstave i slične usluge.
Cijena kartice je 30€
Web: http://www.romapass.it/p.aspx?l=en&tid=2 


TRANSPORT

Svi putevi vode u Rim… Stvarno je tako.. mjesto susretanja nekoliko glavih autoputeva Italije. Sa svojim prstenom oko grada, saobraćaj je dobro organizovan, ali opet Rim je prevelik grad stoga su gužve neizbježne. Zbog saobraćajnih zagušenja koje su uzrokovali automobili u centru grada uvedena je zabrana vožnje tokom radnog dana od 6 do 18 sati. Ovo područje zove se Zona ograničenog saobraćaja (Zona a Traffico Limitato).
Glavna rimska stanica je Roma Termini koja je otvorena 1863. Ovo je najprometnija stanica u Italiji sa oko 600.000 putnika dnevno. Druga po veličini stanica je Roma Tiburtina koji služi za brze vozove. Ostale veće stanice su Roma Ostijense, Roma Trastevere i Roma Tuskolana.


Aerodromi

Rim ima tri aerodrome, to su:
Međunarodni aerodrom Leonardo da Vinči ili Rim-Fjumičino (Fiumicino) je najveći i glavni aerodrom u Italiji. Nalazi se u obližnjoj opštini Fjumičino jugozapadno od Rima.
Međunarodni aerodrom Đovan Batista Pastine ili Rim-Čampino (Ciampino) je civilni i vojni aerodrom blizu opštine Čampino. Najviše ga koriste niskobudžetne i čarter aviokompanije za svoje civilne letove.
Aerodrom Rim-Urbe smešten na šest kilometara od gradskog središta, većinom ga koriste privatni avioni i helikopteri.

Fjumičino (Fiumicino)

Autobusom
Do grada voze autobusi Terravisionovi ( http://www.terravision.eu/rome_fiumicino.html ). Zaustavljaju se na nekoliko stanica prije nego što dođe do glavne stanice Termini koja je i poslednja stanica. Kreću sa stanice kod Terminala 3 na aerodromu Fjumičino (bus parking broj 3), na svakih 30minuta. 55 minuta je potrebno da dođete do Terminija. Cijena karte je 4€ (jedan smjer), 8€(povratna) ako kupite i rezervišete preko net-a, na stanici se prodaju po cijeni od 6€. Skuplja varijanta je Sitbus ( http://www.sitbusshuttle.com ) koji takođe vodi do Terminija. Cijena je 8€ (jedan smjer), 15€ (povratna). Za noćne letove zadužen je Cotral ( www.cotralspa.it ), u pitanju su autobusi, imaju četiri polaska u toku noći. Cijena karte je 4,5€ (jedan smjer).

Vozom
Trenitalia (www.trenitalia.it )vozi do Terminija, voz se zove Leonardo Express, a kreće svakih 30minuta, vožnja traje takođe oko 30minuta. Cijena karte je 11€(jedan smjer).

Taxijem
Taxi možete naći na svim Terminalima aerodrome, cijena je oko 40€ (sa uključenom cenom prtljaga), može najviše 4 putnika po taxiju

Web :http://www.adr.it/fiumicino 

Čampino (Ciampino)

Autobusom
Sa Čampina imate skoro isti izbor prevoza do grada. Tu su Terravision( http://www.terravision.eu/rome_ciampino.html ),kreće sa stanice kod dolaznog terminal, vodi do glavne stanice Termini, cijena karte je 4€ (jedan smjer), 8€(povratna) ako kupite i rezervišete preko net-a, na stanici se prodaju po cijeni od 6€. Sitbus ( www.sitbusshuttle.it ) kreće isto sa dolaznog Terminala, cijena karte je 6€ (jedan smjer), 8€(povratna).
Taxijem
Taxi možete naći na dolaznom terminal aerodrome, vožnja taksijem je nešto jeftinija 30€ (sa uključenom cenom prtljaga), 4 putnika najviše po taxiju.

Web : http://www.adr.it/ciampino 

Željeznica

Dvije stanice predstavljaju okosnicu Rimske Železnice, to su Termini i Tiburtina.
Glavna je Termini, ujedno je i najveća, svi putevi vode do nje, tu pristaju vozovi iz čitave Evrope, Italije, zatim glavna metro stanica je tu kao i stanica za autobuski prevoz na trgu ispred stanice (Piazza dei Cinquecento). Na Terminiju se nalazi i Turistički informativni centar, kod perona broj 24.
U Sjevero-istočnom delu Rima se nalazi druga po veličini i značaju, stanica Tiburtina.
I na Terminiju i na Tiburtini možete ostaviti prtljagu, 4 eura za prvih pet sati, 0,6 eura za svaki sljedeći sat.

Gradski prevoz

Metro

Rim ima dvije linije metroa koje su otvorene 1955. (linija B, tj. plava) i 1980. (linija A, tj. narančasta) koje saobraćaju smjerom sjeverozapad-jugoistok (linija A) i sjeveroistok-jug (linija B). Ukupna dužina sistema je 38 km. Ove dvije linije se sijeku na stanici Roma Termini. Tri stanice linije B (Piramide, Bazilika di San Paolo i EUR Maljana) zajedničke su sa stanicama željeznice Rim-Lido. Linija B1) se sa linijom B spaja na Bolonjskom trgu. Trenutno se gradi i nova linija C koja će saobraćati u pravcu istok-severozapad.
Vozovi kreću svaki dan u 5:30 i idu na svakih 10minuta do 23:30. Subotom se sve pomera za sat vremena (6:30- 00:30).
Cijena karte je 1€ za kartu koja važi 75minuta, 4€ jednodnevna karta, 11€ trodnevna karta i 16€ sedmična karta.

Web: http://www.romametropolitane.it/ 

Željeznica-gradska
Sistem javnog prevoza gradske nadzemne željeznice sastoji se od 40-tak željezničkih stanica. Najveće su Roma Tiburtina, Roma Ostijense, Roma Trastevere i Roma Tuskolana. Na nekim stanicama saobraćaju i regionalni vozovi. Za gradsku željezničku mrežu vrijedi ista karta kao i za metro i ATAK-ovu saobraćajnu mrežu. Od stanice Roma Termini željeznica vozi do aerodroma Fjumičino („Leonardo Ekspres”).

Autobus i tramvaj

Sistem javnog gradskog prevoza sastoji se i od mreže autobusa, tramvaja i trolejbusa (vraćen u upotrebu 2005.) kojima upravlja ATAK. Danas ATAK upravlja sa 339 linija sa 2.760 vozila na području od 2.152 km, a godišnje autobusima preveze 932 miliona putnika ( http://www.atac.roma.it/ ).
Busevi imaju odličnu mrežu, ali kada upadnu u gradsku gužvu može se dogoditi da se autobus ne pojavi na polasku ili kasni. Noću saobraća 20 linija za sve dijelove grada, a glavne stanice u centru su kod Terminija i Trga Venecija (Piazza Venezia).
Ako želite najbrže da stignete do Vatikana nabolje je koristiti Tramvaj, iako se slabo koriste i rijeđe voze, ali će vas tramvaj dovesti ispred samog ulaza u Vatikan.
Cijena karte je 1€ za kartu koja važi 75minuta, 4€ jednodnevna karta, 11€ trodnevna karta i 16€ sedmična karta. Ova karta vam omogućava neograničen broj vožnji metroom, busom i tramvajem.


Taxi
Taxija kao i svakom drugom gradu ima svuda, iako zaustavljanje taxija na ulici u Rimu ne funkcioniše, morate otići do taxi stanice i tamo sačekati ili pozvati taxi. Pazite dobro da uđete u licencirane taxije, imaju naljepnicu na prednjim vratima na kojoj piše SPQR.
Najznačajnije taxi stajališta su na stanici Termini, kod Panteona, Trg Venecija, Trg Popolo, kod Koloseuma, pored Vatikana na Trgu ujedinjenja i Trgu Pija XII.
Neki od brojeva taxija: Cosmos -00390688177, Radio Taxi -0039063570, Pronto Taxi 0039066645, La Capitale 0039064994, Samarcanda 0039065551,Tevere 0039064157.


Iznajmljivanje bicikla
Rim i nije najpogodniji za uživanje i razgledanje biciklom zbog brda na kojima je izgrađen.
Nekoliko brojeva servisa za izmajmljivanje bicikla:
Appia Antica Regional Park Information Point (0039065135316) Via Appia Antica 58-60, iznajmljivanje na sat je 3€, na čitav dan 10€.
Bici e Baci www.bicibaci.com  (0039064828443) Via del Viminale 5, iznajmljivanje na sat je 3€, na čitav dan 9€.
Cyclò www.scooterhire.it  (0039064815669) Via Cavour 80, iznajmljivanje na čitav dan 10€.
Treno e Scooter www.trenoescooter.191.it  (00390648905823) Piazza dei Cinquecento- Termini, iznajmljivanje na sat je 5€, na čitav dan 10€.


KLIMA

U Rimu vlada tipična sredozemna klima koja karakteriše sredozemnu, obalu Italije. Najprijatnije vrijeme je od aprila do juna, i od sredine septembra do oktobra. Zbog toga je rimski ottobrate (u bukvalnom prevodu „prelijep oktobarski dan“) slavan i poznat kao sunčan i topao dan. U avgustu temperatura u najtoplijem delu dana često prelazi 32° C, pa je tradicija da je upravo taj mjesec sezona godišnjih odmora, mada taj trend opada pa Rim postaje u potpunosti funkcionalan tokom celijog ljeta.

HRANA

Najpopularnija svjetska kuhinja je svakako italijanska kuhinja. Iako poznata u svijetu po svojim karakteristikama, na razvoj su svakako uticala mnoga istorijska dešavanja. No, jedno je sigurno, a to je da je ovo zemlja stvorena za gurmane.
Izbegavajte da jedete u okolini poznatih muzeja i arheoloških lokaliteta jer su tu cijene po pravilu više, a nemojte jesti ni u okolini željezničke stanice. Pravac u ulice Piazza Navona, il Campo, San Lorenzo gde ćete naći povoljnu i kvalitetnu hranu.
Nekoliko prijedloga za restorane:
Fortunato al Pantheon ( www.ristorantefortunato.it  ), Adresa : Via del Pantheon 55, zatvoren nedeljom, prosiječna cijena po obroku je oko 30€.
‘Gusto ( www.gusto.it  ),italijaski restoran i picerija, Adresa: Piazza del Imperatore Augusto 9, radno vreme: 12:45-15:00 i 19:45-24:00, cijene 7-11€ za jednu picu.
La Tavernaccia( www.latavernaccia.com ), Romanska kuhinja, Adresa: Via Giovanni di Castel Bolognese 63, zatvoreno srijedom, prosiječna cijena po obroku je oko 25€
Forno di Campo de’Fiori ( www.fornocampodefiori.com/main.php ), Adresa: Campo de Fiori 22, radon vreme : 7:30-14:30pm i 16:40-20:00 od ponedeljka do subote, nedeljom zatvoreno. Cijena za jedno parče pice od 2€.
Roma Sparita ( www.romasparita.com ), Adresa: Piazza di Santa Cecilia 24, zatvoreno nedeljom i ponedeljkom u vrijeme ručka, prosiječna cijena obroka oko 25€.

KOLOSEUM

Koloseum je najverovatnije najimpresivnija građevina Rimskog carstva, kao i jedna od najpoznatijih gradjevina u Rimu, u Italiji. U početku, Koloseum se nazivao Flavijanov amfiteatar. Njegovo ime je promijenjeno u Koloseum kasnije, po ogromnoj (kolosalnoj) statui Nera, koja je stajala u blizini. Koloseum je sagradjen je 80. godine nove ere i bio je glavno mjesto za održavanje gladijatorskih borbi. Na njemu su se odvijale i druge, uvijek brutalne borbe, u doba Rimskog carstva. Postojala je mogućnost da se ova gradjevina do odredjene mjere napuni vodom i da se improvizuju borbe brodova. Njegovu gradnju je započeo imperator Vespasian, koji je upravljao Rimom od 69. do 79. godine nove ere, a završili su ga je njegov sin, imperator Titus, koji je došao na vlast 80. godine nove ere i mladji sin, imperator Domician, koji je na vlast došao 81. godine nove ere.
Koloseum je bio elipsastog oblika, dug 189 metara i širok 156 metara. Visina je bila 47 metara, sa trospratnom fasadom. Prizemlje je urađeno u dorskom stilu, prvi sprat u jonskom, drugi u korintskom. Tačno je poštovan red nastajanja ovih stilova u Grčkoj. I poslednji, treći sprat, ukrašen je pilastrima (dekorativnim elementima).
Tokom godina poslije izgradnje, on je pretrpio puno oštećenja, modifikacija i obnavljanja. Razlozi su bili različiti – zemljotresi, poplave, požari. Medjutim, do danas je posle skoro punih 20 vekova, jedna trećina ovog amfiteatra ostala čitava.
Oko 50.000 posjetilaca sa oznacenim kartama ulazilo je kroz 76 ulaza koji su se nalazili na prizemlju.Dva glavna ulaza koriscena su za ulazak imperatora i gladijatora. U slučaju evakuacije tolikog broja ljudi, stadion se mogao isprazniti za svega desetak minuta. Posjetioci su se penjali strmim strpenicama do svojih mjesta.Mjesta su bila odredjena prema tome ko je kojoj drustvenoj klasi pripadao. Počasna mesta za sedenje, najbliža areni, bila su rezervisana za imperatore i vestelke. Drugi nivo bio je namenjem senatorima i ratnicima, treći muškarcima, a četvrti ženama. Imperatori su koristili Koloseum da zabavljaju javnost slobodnim igrama. Ove igre su bile simbol prestiža i moći i bile su način da imperator uveća svoju popularnost. Borbe su se održavale približno 500 godina, ispod peska, koji se nalazio na delu gde su se održavele borbe (arena), nalazile su se daske koje su odvajale podijum od podzemnih soba, bolje reći kaveza, u kojima su gladijatori čekali borbe. Posle VI veka, Koloseum je zapuštan, što je kulminiralo u XV i XVI veku, kad je njegov kamen korišten kao građevinski materijal za izgradnju drugih rimskih spomenika, sve dok ga papa 1780. nije proglasio svetim mestom. Dana 7. jula 2007. proglašen je kao jedno od novih sedam svetskih čuda.

Cijena karte je 12€- uključuje ulaz u Koloseum, Rimske forume i Palatinu. Popusti su nažalost dostupni isključivo građanima Europske Unije, iako uvek možete pokušati i pitati. Sa popustima je cijena 7,5€ za 18-25godina, za maloljetne i preko 65 ulaz je besplatan, ali moraju biti državljani EU.
Radno vrijeme: April- Avgust 8:30- 18:15, Septembar 8:30- 18:00, Oktobar 8:30-17:30, Novembar- Februar 8:30- 15:30, Februar 8:30- 16:00, Mart 8:30- 16:30.

RIMSKI FORUMI (FORUM ROMANUM)

Rimski forum bio je središte političkog, pravnog, gospodarskog, kulturnog i religioznog života drevnog Rima, žila kucavica nekad najmoćnijeg carstva sveta. Pod forumom se podrazumjevaju sve zgrade, spomenici i ostaci drevnih ruševina. U vrijeme Rima, Forum je bio urbano mjesto.
Prvobitno, na mjestu rimskog foruma je bila močvarna dolina pored brežuljka Palatin, u kojoj su latinski naseljenici zakopavali svoje mrtve. Tek se negdje oko VI. stoljeća p.n.e. nakon što je močvara isušena, dolina počela naseljavati. Smesten u podnožju brežuljka Palatin, bilo je mesto gde su se održavali izbori, okupljao senat, držani su neki od najslavnijih govora, tu su se pobedonosno vraćale vojske sa svojih osvajačkih pohoda!
Prvo su izgrađena dva hrama, posvećena bogu Marsu i Kastoru, nakon toga se ubrzano širi čitav Forumski proctor. Sjeverno od Foruma, neposredno pored njega postojao je sve do Cezareve smrti i Comitium, kao središte rimske politike, koji je bila sačinjavana od Curie (zgrada Senata) i Rostre, javnog političkog podijuma rimskih političara.
Tu su bili i slavoluci, koji su oivičavali Forum. Carevi su gradili slavoluke u čast velikih vojnih pobeda. Bilo ih je tri, od kojih jedan, Avgustov, nije sačuvan. Druga dva još uvek postoje, to su Titov slavoluk (pobeda nad jevrejima) i slavoluk Septimija Severa.
U vrijeme cara Augusta, Forum je dobio svoj sjaj i ljepotu, popločan je mramorom i preuređen. Za vrijeme vladavine rimskih careva poslije Augusta, Forum je služio za religiozne obrede a manje u političke svrhe, pa je i s vremenom pao i u zaborav.
Grupa duhovnih građevina zauzimala je južnu strane Foruma. Bila je to kuća Vestalki i mali okrugli hram Veste, boginje života, čije su monahinje device, čuvale večni plamen grada i testamente njegovih građana. Vestalke bi bile birane od srane Cara kada su imele 6-10 godina. Biti izabrana bila je velika čast, a i donosilo je velike privilegije, koje nisu bile dostupne drugim ženama. Ta je dužnost trajala 30 godina, u tom su razdoblju morale su živjeti kao device, a glavna im je dužnost bila čuvati večni plamen u hramu na Forum Romanumu. Zbog tog vječnog plamena, se danas i Rimu pridaje epitet “Večnog grada”.
Istorijski izvori nam takođe kazuju da se na samom Forumu nesmetano obavljala i prostitucija. Pogotovo kada se zna koliki se broj hramova, svetilišta i kultnih mesta nalazi na tom skučenom gradskom prostoru. Paradoks je utoliko veći što je jednom od nižih rimskih magistrata zapadalo u dužnost da vodi zvanične spiskove rimskih prostitutki (meretrices). Njima se morala obratiti svaka „žena koja je htela svojim telom da zarađuje novac“ (mulier quae palam corpore quaestum facit) i pri tom je morala da navede svoje ime (ili samo pseudonim), mesto rođenja, kao i iznos koji namerava da uzima od mušterija. Na osnovu upisa u registar dobijala je zvaničnu dozvolu za rad (licentia sturpi). Prostitutka koja je jednom zavedena u registar edila, bila je primorana da se ovim zanatom bavi zauvek i nije postojala nikakva mogućnost da se njeno ime naknadno izbriše sa spiska, pa čak i ukoliko sklopi punovažni brak i ima svoju djecu. Njen društveni status sprečavao ju je da bude svjedok na sudu, da nasljeđuje imovinu i sl.
Danas od foruma nije očuvano mnogo, ili barem ne u cjelosti.
Ulaz se naplaćuje, najbolje je kupiti zajedno sa obilaskom Koloseuma, tako da imaju isto radno vrijeme.


PANTEON

Pantenon je sagrađen je u znak poštovanja svim bogovima koje su Rimljani obožavali, to je ujedno bio i prvi hram u kom je bilo dozvoljeno i običnim ljudima da uđu i mole se svojim bogovima, a da ne moraju da plate glavom. Podigao ga je Marko Agripa još 37 god n.e. ali je tadašnji Pantenon izgorio u velikom požaru koji je zahvatio Rim 80.god u kome su izgorele i većina ostalih zgrada u Rimu. Rekonstrukciju je hram doziveo u doba vladavine Hadrijana, završena je obnova 125 godine, kada se na fasadi ispisalo “Marko Agripa, konzul po treci put je sagradio ovo” da bi u IV veku bio zatvoren kao paganski hram. Nakon toga bio je pokraden i opustošen u V veku od strane Varvara. Dva veka kasnije Papa Bonifacije IV dobio je hram od cara Foke i pretvorio ga u crkvu “Santa Maria ad martyres”. Da bi početkom XVII veka bila skinuta dekorativna bronza sa predvorja i delomično iskorišćena za Berninijev baldahin u bazilici sv. Petra. Kralo se sve, a zanimljivo je da je većina bronze topljena i preoblikovana u topovsku đulad korišćenu u Papinskom dvorcu Castel San' Angelo! Unutrašnjost je izuzetno prostrana sa pogledom na samu kupolu (prečnika 43,6m) i na “Veliko oko”, kako se naziva otvor na vrhu, teško je poverovati da je prečnika 9 m.
U samom hramu su sahranjeni mnogi velikani Italijanske kulture a među njima kao najpoznatiji su kraljevi Vitorio Emanuel I Umberto II . Čuveni umetnik Rafael je tu sahranjen sa svojom verenicom, tu su još kraljica Margareta, arhitekta Baldasare i Peruđi Vignola (Peruzzi Vignola).
Panteon se nalazi na Piazza della Rotonda, malom trgu sa šarmantnim uličicama koje na njega izlaze. Ovdje se nalaze i brojni restorani, kafići i poslastičarnice gde možete uživati u italijanskim specijalitetima.
Ulaz je besplatan, tako da obavezno posjetite najstariji očuvani hram u Rimu.
Radno vrijeme: Ponedeljak- Subota 8:30- 19:30, Nedeljom 9:00- 18:00.

FONTANA DI TREVI

Pored 280 izvora i Fontana koja krase Rim, najpoznatija i najljepša od svih je Fontana di Trevi. Mnogi turisti misle da fontana na ovom mjestu postoji oduvijek, no nije tako. Ova čuvena fontana se nalazi na raskrsnici tri puta (trevi) i označava krajnju tačku nekadašnjeg akvadukta Aqua Virgo, koji je izgradio Marko Agripa 19. godine pre nove ere kako bi tada već ogroman grad snabdeo preko potrebnom vodom. Legenda kaže da su žedni rimski vojnici sreli devojku koju su zamolili da im da vode a ona ih je uputila ka izvoru koji je kasnije snabdevao akvadukt, koji je zato dobio ime po njoj. Međutim današnja Fontana je iz XVIII veka, koju je sagradio Nikolo Salvi, po naredbi pape Klementa XII. Fontana je naslonjena na Palatu Poli. Bazen ima polukružan oblik i voda naravno simboliše more u kojem se nalazi Neptun, koji vozi bojna kola u obliku školjke, a pored njega su dva Tritona od kojih se jedan bori sa neposlušnim morskim konjem a drugi predvodi mnogo mirnijeg što simbolično predstavlja temperament mora.
Prostor oko fontane je obično prepun turista koji nikako neće propustiti priliku da vide jednu od najpoznatijih fontana na svetu. Bez obzira da li vjeruju u staru legendu, oni okrenu leđa Neptunu i njegovom moru, bace novčić preko svojih leđa i napuste Rim nadajući se da će se legenda ostvariti i da će se oni ponovo vratiti u Večni Grad. Međutim, ako bace dva novčića, desiće im se nova ljubav, a ako bace čak tri ili će se vjenčati ili razvesti od svog partnera. To bi mogao biti razlog zašto komunalne službe svakog jutra pokupe 3.000 € u proseku. Fontana je bila scena brojnih filmova snimljenih u Rimu, npr. Praznik u Rimu, La dolce vita, Scarlet and the black. Sa ponosom Fontana di Trevi može nositi epitet Kraljice Fontana Rima!!

ANĐEOVSKA TVRĐAVA (CASTEL SANT’ ANGELO)

Anđeoska tvrđava (talijanski Castel Sant' Angelo ili Mausoleo di Adriano) je mauzolej cara Hadrijana u Rimu, na obali Tibera. Cilindrična građevina na kvadratnoj osnovi građena je od 135.-139. god. i nekada je spolja bila obložena mermernim pločama. Vremenom je postala deo gradskih zidina, a zatim pretvorena u utvrđenje, koje je kasnije pripalo Papskoj državi kada je dorađena i pregrađena , takođe spojena sa Vatikanom spojena dugim podzemnim hodnikom (Passetto di Borgo). No tu promenama nije kraj, jer je jedno vreme služila i kao zatvor (tu je bio zatvoren Đordano Bruno), da bi danas konačno bila pretvorena u muzej. Na tvrđavi se nalazi spomenik anđelu, koji se prema legendi na tome mestu ukazao 590. godine i prekinuo pustošenje kuge. Nakon tog događaja građevina je preimenovana u Castel Sant'Angelo.
Cijena ulaznice: odrasli (+25) 5€, 18-25godina je 3€, ali treba da se bude državljanin EU. Radno vrijeme: Utorak-Nedelja 9:00- 19:00.

ŠPANSKI TRG (PIAZZA DI SPAGNA)

Vjerovatno će radoznalost većinu ljudi navesti da se zapitaju: „Zašto španski usred Italije?“
Naime, ime potiče još iz perioda kada je sagrađen, u XVII veku, za ambasadu Španije. Zgrada se i danas nalazi na istoimenom trgu, ne može se promašiti jer se prepoznaje po španskoj zastavi koja se vijori na njoj.
Na Trgu se nalazi i kuća u kojoj je živeo i umro enleski pesnik XIX veka, John Keats, koja je danas pretvorena u memorijalnu kuću, muzej. Sa iste, desne strane, nalazi se palata kardinala Lorenzo Cybo de Mari iz XV veka.
Trgom takođe dominira stub, podignut u XIXveku, po dogovoru Frnacuske i Pape Pija IX, u čast „Bezgrešnog začeća Device Marije“... Na vrhu se nalazi statua Device Marije, izlivene u bronzi.
U centalnom delu trga, nemoguće je, a ne primetii prelepu fontanu, tzv. Fontana della Barcaccia, koja je kako joj i samo ime govori, načinjena u obliku broda, i odaje utisak kao da ju je upravo neka reka nasukala na ovaj istorijski trg i ostavila tu. Upravo to i legenda kaže, da je fontana sagrađena na mestu gde se zaista našao jedan zaostali ribarski brodić, nakon što se voda povukla posle strahovite poplave reke Tibar 1598. god., u kojoj je grad bio potopljen.
Svakako nesvakidašnji prizor, predstavljaju Španske stepenice ( ital. Scalinata della Trinita dei Monti). Ove italijanske „Scalinate“, predstavljaju najznačajnije obeležje trga; mjesto okupljanja posjetioca, studenata, parova, najlepših žena sveta. Monumentalno stepenište, podeljeno pločnicima na tri dela, broji 138 stepenika i smatra se najdužim i najširim stepeništem u čitavoj Evropi. Stepenice su sagrađene 1725. godine i u stvari bi trebalo da nose naziv Francuske stepenice, jer su gradnju finansirali francuski kaluđeri iz francuske crkve Santa Trinita dei Monti, koja se nalazi na vrhu, kako bi na taj način, olakšali vernicima da sa trga pristupe crkvi. Ali baš zato što je trg španski, a ne neki italijanski, ni stepenice nisu francuske već španske...Izgrađene u neoklasičnom stilu, spajaju Španski trg sa crkvom Santa Trinita dei Monti.
Osim svoje istorijske vrednosti Trg je poznat i po modnim revijama koje se odvijaju na ovim famoznim stepenicama. Inače, stepenice su posebno lijepe u proleće, kad su prepune cvijeća. Veći dio vremena su prepune ljudi i dosta je teško uhvatiti kadar samo za sebe, ali se čekanje svakako isplati. Potrudite se i popeti uz njih, jer se odozgo pruža odličan pogled na trg, a možete i izbliza pogledati crkvu Santa Trinita dei Monti.


BAZILIKA SVETOG PETRA (BASILICA PAPALE DI SAN PIETRO IN VATICANO)

Iskoristite vreme posete Rimu, da idite u najmanju državu na svetu – Vatikan!! Vatikan je najmanja država sveta, omeđena zidinama i okružena gradom Rimom u Italiji. Površinom od 0,44 km2 i sa stanovništvom od oko 800 stanovnika. Papaska država, koji je njen drugi naziv, dobila je svoje današnje granice potpisivanjem Lateranskog sporazuma 1929.godine. Verovali ili ne, u najmanjoj državi na svetu nalazi se najveća crkva na svetu, Bazilika Svetog Petra!!
Bazlika sv. Petra (Petrova crkva) je najveličanstvenija crkva u hršćanskom svetu i plod mnogih talenata. Zauzima zajedno sa trgom Sv.Petra, na kom se i nalazi, veći deo ove minijaturne države. Na mestu današnje Bazilike nalazila se stara bazilika Svetog Petra. Staru baziliku Sv. Petra sagradio je car Konstantin Veliki još 326. godine na mestu gde je razapet sv. Petar, u blizini Neronove arene.
U XV veku stara bazilika sv. Petra je imala više od 1100 godina i pokazivala je znakove starosti, pa je papa Nikola V. hteo staru baziliku nadograditi i pretvoriti je u katedralu dostojnu veličine i snage katoličke crkve. Napokon se u XVI veku počinje sa izgradnjom današnje crkva. Brojni znameniti umetnici Italije, među kojima su Donato Bramante, Gianlorenzo Bernini i Michelangelo bili su uključeni u njenu izgradnju od 1506. do 1626.godine.
Budući da bazilika sv. Petra nije katedrala, budući da u njoj ne stoluje biskup, nego je njen službeni naziv Papinska bazilika sv. Petra u Vatikanu.
Bazilika sv. Petra jedna je od četiri papinske bazilike ili velike bazilike u Rimu. Ostale tri su: bazilika Sv. Ivana Lateranskog, bazilika Sv. Marije Velike i bazilika Sv. Pavla izvan zidina. Bazilika Sv. Petra je najistaknutija građevina u Vatikanu. Njena kupola je dominantna na liniji horizonta u Rimu. Najveća je crkva na svetu, pokriva područje od 2,3 hektara. Jedna je od najsvetijih mesta hršćanstva, u njoj se nalazi grobnica Sv. Petra, koji je bio jedan od dvanaest apostola i prema katoličkoj tradiciji, ujedno i prvi biskup u Rimu, prvi papa. Bazilika Sv. Petra nije papino službeno sedište ni prva u rangu među glavnim bazilikama u Rimu. Tu čast ima bazilika sv. Ivana Lateranskog. Međutim, to je zasigurno glavna papska crkva, jer se većina papskih ceremonija održava u njoj, zbog njene veličine i povoljne lokacije. Katedra (stolica) sv. Petra, za nju se smatralo, da je na njoj sjedio sam sv. Petar , nalazi se u bazilici.
Jedan zapis u crkvi navodi da je čitava građevina dugačka 194 m (spoljna dužina sa tremom je 211,15 metara), a svod je visok 44 metra. Crkveni prostor zauzima površinu od 15160 m², kupola je do vrha krsta visoka 133 m. Da Bazilika može da primi 60 000 vernika, baš zbog tog broja i jeste najveća na svetu.
U Bazilici Sv. Petra nalazi se neprocijenjivo umetničko blago kao npr. Michelangelova Pieta i Berninijev barokni bronzani baldahin (najvećeg bronzanog umetničkog dela na svetu), ispod baldahina se nalaze papski oltar i grob Sv. Petra, tu su i bronzani kip Sv. Petra čija je desna noga izlizana do visokog sjaja od dodira i poljubaca brojnih hodočasnika koji pritom zažele i želju.
Kupola Crkve Sv. Petra izdiže se iznad glavnog oltara skoro 120 metara. Na krov crkve moguće se popeti na lakši i skuplji način – liftom ili na teži ali jeftiniji način – stepenicama. Iz kupole se pruža pogled dole u unutrašnjost bazilike ali i pogled na prekrasnu panoramu Rima i predivni Trg Sv. Petra(Petrov Trg).
Berniniju treba zahvaliti za današnji izgled Petrovog trga. Pravi umetnik gradnje osnovao je prekrasne kolonade sa 284 stuba i 88 nosača koji okružuju taj jedinstveni trg. Bernini je, takođe, napravio i nacrte za 162 kipa svetaca na balustradi. Obelisk koji je 25 m visok, u sredini trga, potiče iz Egipta. Kaligula je ukrasio njime Neronov cirkus. Godine 1586. premestili su ga na današnje mjesto.

VATIKANSKI MUZEJI
Najvredniji muzeji sveta su definitivno Vatikanski muzeji. Muzeji su smešteni u Vatikanskoj palate u 1400 soba. Izdvojite dosta vremena da posetite ovo bogatstvo koje se čuva u najmanjoj državi sveta. U Vatikanske muzeje ulazi se iz Vatikanske aleje. Vatikanski muzeji se sastoje iz nekoliko celina: Vatikanska biblioteka, Crkveni muzej, Svetovni muzej, Numizmatički kabinet, Muzej Pija Klementina (Pio Clementino), Muzej Kjaramonti (Chiaramonti), Gregorijansko- etrurski Muzej, Egipatski Muzej, Pinakoteka, Sikstinske kapele, Rafaelovih sala i Etnološkog muzeja. Najveća kolekcija neprocenjivih antikviteta i umetnina na svetu nalazi se u muzeju Pija Klementina i muzeju Kjaramonti. No, najveća kolekcija italijanskih i evropskih slika se čuva u 18 soba vatikanske pinakoteke. U ovim muzejima ima za svakoga po nešto, najpoznatija dela su: statua Laokonta, Mikelanđelove freske “Stvaranje čoveka” i “Strašni sud” u Sikstinskoj kapeli, Rafaelove freske “Atinska škola” i “Uznesenje Hristovo”.
Web: http://www.vatican.va/ 
Cijena ulaznice: odrasli 14€, 6-18 godina i student do 26godina 8€, deca do 6 godina besplatno, ulaz svake poslednje nedelje u mesecu je besplatan.
Radno vrijeme: Ponedeljak- Subota 9:00 – 18:00 (16:00 poslednji ulazak), Nedeljom zatvoreno sem svake poslednje nedelje u mesecu kada radi 9:00-12:30.

Kako doći do Vatikana?
U blizini Vatikana se nalaze dva prometna stajališta za gradski prevoz, na Tgru Ujedinjenja (Piazza del Risorgimento)i Tgr Pia (Piazza Pia), koja je na sjevernoj strain trga Sv. Petra(pored Anđeoske tvrđave).Tramvajske linije broj 2 i 19 vas vode pred sami ulaz na Trg Sv. Petra, na stanicu na Trgu Ujedinjenja. Na istom trgu staje i više autobuskih linija – 32, 81, 590, 982. Autobuska linija broj 40 vas vodi na Trg Pija, ova linija vam vozi sa glavne stanice u Rimu-Termini.

Noćni život Rima počinje prilično kasno. To za lokalno stanovništvo znači početak sa večerom oko 9.30 ili čak 10. Nakon večere, slijedi dug razgovor o tome gdje da idu dalje. To vrijeme se koristi da se usaglasi koje mjesto odabrati, gdje naći parking i šta naručiti.

Morate biti svjesni činjenice da je Rim jedinstven, čak i kada je u pitanju noćni život i zabava. Ona se razlikuje od bilo kojeg drugog grada u svijetu. I to iz određenog razloga.

Postoji sigurno mnoštvo barova i pubova, klubova u cijelom gradu, ali je najbolji način za uživanje u kulturi, atmosferi i duhu grada na otvorenom. Kako je vrijeme blago ovdje većinom godine, svaki trg u gradu se pretvara često u veliki bar na otvorenom. Mještani vole svoju večer "passeggiata" (spora šetnja kroz stari grad) i šetati kaldrmom, pijuckajući pivo dok razgovaraju s prijateljima ispred puba ili sjedeći za stolom ispred kafića. To će im omogućiti da se bave jednim od nacionalnih sportova: vidjeti i biti viđen.

Kada je vrijeme da se ide kući, lokalno stanovništvo obično voli kupiti "Cornetto" (kroasan) i popiti cappuccino na putu kući. Oni se zaustavljaju u jednom od i dalje otvorenih barova  ili u jednoj od "cornetterie" kafe.

Najpoznatiji kvartovi su :

Područje oko Piazza Navona i Via della Pace je prilično šik, uz vino barove i kafiće i labirint aleja.

Campo De Fiori je mjesto gdje se turisti miješaju sa lokalnim mladima, odnosno stanovnici obližnjih naselja i studenti iz nekoliko koledža u blizini.

Trastevere je malo boemski, ali i toliko internacionalan, sa kafićima, restoranima, pubovima i vino barovima. Irski (ili pseudo irski) pubovi su veoma popularni među Rimljanima, tako da ćete ih naći gotovo svuda.

San Lorenzo je mjesto gdje se nalazi glavni univerzite tako da je to mjesto gdje se učenici druže u mnogim kafanama. Atmosfera je neformalna i živa.

Neki od najpoznatijih barova u gradu su Freni e Frizioni, Ai Tre Scalini, Société Lutece, Libreria Caffe' Bohemien

Ukoliko ste zainteresovani za klubove najpoznatiji kvartovi su Testaccio ili Ostiense sa velikim brojm klubova. Većina klubova počinje sa radom tek oko ponoći, a vrijedi znati da ulaznica koju platite uključuje i jedno besplatno piće. Najpoznatiji klubovi grada su Akab, Shari Vari Playhouse, L'Alibi, La Cabala, Micca. Vrijedi napomenuti da neki noćni klubovi se zatvaraju u ljetno vrijeme i zamijenjeni su od strane raznih evenata na otvorenom poput festival itd…

Rim ne obiluje trgovačkim centrima, većinom je riječ o četvrtima koje nude dobro poznate marke.

Ako želite markiranu garderobu potpisanu slavnim imenima, pravac u tri najznačajnije ulice Via Condotti, Via Borgognona i Via Frattina. Ovdje ćete naći butike svih velikih italijanskih dizajnerskih kuća, kao što su Dior, Gucci, Armani, D&G, Prada, Ferragamo, Gai Mattiolo, Ferré itd.

Velike modne lance, poput Zare ili Diesela naći ćete na Via del Corso, 1,5 km duge ulice koja povezuje Piazza Venezia i Piazza del Popolo. U Via del Corso se nalazi i Ferrarijeva radnja, kao i Swarovski.

Najpoznatija, ujedno i prva, robna kuća je La Rinascente, otvorena još 1887. godine. Sadašnje ime nosi od 1917.godine. U Rinascenteu postoji solidan izbor najpoznatijih marki odjeće, parfema i kozmetike, a posebnu draž kupnji daje činjenica da ova trgovina pripada najvećem lancu robnih kuća u Italiji, međutim danas nije toliko popularna. Euroma2 ( www.euroma2.it ) je tržni centar koji se nalazi nešto južnije od centra grada, na Via Cristoforo Columbo. U centru se, među ostalima, nalaze Bershka, Calvin Klein, H&M, Mango i Stradivarius.

25 kilometara južno od Rima nalazi se i veliki outlet – Castel Romano ( www.mcarthurglen.it/castelromano/home/home.php ). Popusti su veliki i traju cijele godine, od 30% na više, a možete kupovati u Dieselu, Zegni, D&G-u, Feragamu, La Perli, Mandarina Ducku itd.

o nama

Dosadilo Vam je ići od agencije do agencije? Zašto trošiti dane na pronalaženje korisnih savjeta i informacija o turističkim ponudama, kada sve to možete dobiti na jednom mjestu!
Mi ćemo Vam pružiti aktuelnu ponudu agencija u Bosni i Hercegovini i neophodne informacije i savjete o popularnim turističkim destinacijama koje će Vam pomoći da se pripremite za Vaše putovanje!

newsletter