?

da li ste znali?

Indija je najraznovrsnija zemlja na svijetu.

Opis destinacije - Italija - Venecija

Venecija - trenutno vrijeme
Trenutna temperatura: °
Min / Max temparatura ° / °
Oblačnost: %
Vlažnost: %
Pritisak: hPa
Vjetar: m/s
Italija valuta je EUR

Vrijednost valute na dan 29.09.2022 je:
1 KM EUR
1 EUR KM

Venecija, grad romantike, uskih kanala, gondola i italijanskih šansona. Pored Pariza vjerovatno najromantičniji grad u Evropi. Grad u kojem je živio jedan od najboljih kompozitora svih vremena Antonio Vivaldi, jedan od najpoznatijih zavodnika na svijetu Kazanova, grad u kojem je živio Marko Polo i još mnogo poznatih historijskih ličnosti koje su ostavile svoj pečat u ovom predivnom gradu. Upoznajte čarobnu Veneciju!

Venecija je glavni grad istoimene talijanske pokrajine Venecija u talijanskoj regiji Veneto sa oko 270,000 stanovnika, od čega 62.000 živi u samom srcu Venecije, u historijskom središtu. Grad je poznat po kanalima, gondolama i bogatoj historiji, većinom neovisnog grada koji je bio središte Mletačke Republike, kada je bio poznat i kao „Kraljica Jadrana" i "Presvijetla" (Serenissima). Često ga, sa razlogom, smatraju najljepšim gradom na svijetu.

Grad se nalazi na 118 manjih ostrva u močvarnoj venecijanskoj laguni u venecijanskom zaljevu na sjeveru Jadranskog mora. Laguna se prostire uz talijansku obalu između ušća rijeka Po na jugu, i Piave na sjeveru. Venecija je ispresjecana sa preko 180 kanala, preko kojih prelazi preko 300 mostova, od kojih je najpoznatiji Kanal Grande ili „najduža ulica u gradu", koji djeli Veneciju na dva dijela, dužine 3800 metara.

Venecija je muzej na otvorenom, sa bezbroj znamenitosti koje vam oduzimaju dah. Počnite od Rive degli Schiavoni ili Slavenske Rive, pa sve preko Mosta Uzdaha, Trga i Bazilike Sv. Marka, Crkve Santa Maria della Salute pa do prekrasnog Mosta Rialto. Zavirite u Duždevu palatu i popnite se na Zvonik Sv. Marka odakle se pruža nezaboravan pogled na Veneciju. Upoznajte Veneciju kroz labirint prekrasnih uličica, a kada se umorite, odmorite se u najstarijem kafeu u Veneciji, Caffe Florian ( od 1720. ) na Trgu Sv. Marka i probajte najbolju kafu u gradu.

Venecija oduzima dah.

Izgraditi grad na mjestu gdje je ne moguće izgraditi grad je ludilo samo po sebi, ali na takvom mjestu izgraditi jedan od najelegantnijih i najgrandioznih gradova je ludilo genija! – Alexander Herzen

VENICE CARD

Venice Card je zvanična turistička karta grada. Kupovinom ove karte ostvarujete besplatan ulaz u neke od najpoznatijih muzeja i galerija grada. Takodjer ostvarujete značajne popuste pri ulasku u preostale muzeje i galerije, kao i pri kupovini, izlascima..Moguće je i besplatno korištenje gradskog prevoza. Kartica vrijedi sedam dana od dana prve upotrebe, a cijena iznosi 29,90 EUR za osobe do 29 godina starosti, te 39,90 EUR za osobe preko 30 godina starosti. Karticu možete kupiti na nekom od mnogobrojnih Hello Venezica štandova.

Web: www.hellovenezia.com 


KLIMA

Venecija leži na obalama Jadranskog mora, koji najviše utječe na klimu grada.

Zime u Veneciji znaju biti prilično hladne za priobalni grad, često znaju biti ispod nule, s tim da rijetko prelaze-5°C. Ljeta su veoma vrela. Prosječne temperature ljeti znaju ići i preko 27°C. Kada se tome doda i visok nivo vlažnosti, ljetni doživljaj grada može biti prilično naporan.

Karakteristika grada su i poplave tzv.Acqua Alta, koje su posebno česte u jesen i zimu. Gradjani Venecije su se prilagodili toj nepogodi, te se u turističkim biroima mogu čak nabaviti i karte na kojima su ucrtane rute sa višom razinom tla koje ostaju suhe i za vrijeme povišenog vodostaja.

TRANSPORT

Venecija, zbog svoje posebne fizionomije predstavlja jedan od rijetkih gradova u kojem nema automobilskog saobraćaja. Puteve predstavljaju kanali, a najčešći oblik prijevoza, pored plovidbe, predstavlja pješačenje. Sa kopnom grad je spojen nasipom dugim 3600m (popularno nazvan Most della Liberta), preko kojeg ide željeznička pruga. Preko nasipa može se stići i automobilom ali samo do trga Roma.

Gradski prevoz se obavlja vodenim autobusima koji se zovu vaporeti - VAPORETTO. Karte se mogu kupiti na helloVenezia kioscima koji se nalaze na svakoj stanici. Cijena karte u jednom pravcu je 6.50 EUR, pri čemu smijete presjedati ako nastavite vožnju u istom smjeru. Karte vrijede 60 minuta od trenutka poništenja, a možete ih kupiti i na brodu. Ukoliko se poželite „švercati", znajte da su kazne visoke i česte. VAPORETTO stanice znaju da bude zbunjujuće, tako da pažljivo provjerite znakove na pristaništima kako bi bili sigurni da ste na pravoj stanici za VAPORETTO linije i da idete u pravcu u kojem želite.

Za romantičnu plovidbu po kanalima tu su gondole, nezaobilazne atrakcije za turiste. To su tradicionalni venecijanski čamci, uski i dugi 11 m, kako bi bili pogodni za vožnju gradskim kanalima. Asimetričnog su oblika, što omogućava gondolijeru da jednim veslom upravlja stojeći. Sama gondola ima oko 280 dijelova, a za njenu izradu potrebno je osam vrsta drveta. Nekada je bila glavno prevozno sredstvo u gradu, a danas uglavnom služe za romantičnu vožnju turista. Vožnja ovim jedinstvenim plovilima u trajanju oko pola sata košta između 80 i 100 EUR.

Moguće je uzeti i vodeni taksi za prevoz do određenog dijela grada, međutim njegova cijena je veća nego kod drugih oblika prijevoza. Standardna ruta vodenog taxi-a, od Marco Polo aerodroma do Venecije, košta od 60 EUR do 90 EUR -max četiri osobe. Početna cijena taxi-a je 8.90 EUR, svaki naredni minut iznosi 1.80 EUR, dodatnih 6 EUR ako Vas odvoze do hotela, također i za noćne vožnje i prtljag se dodatno naplaćuje. Važno je da sa taksistima u Veneciji možete da pregovarate o cijeni.

Web: www.actv.it 

Trg Sv.Marka

Jedan od najljepših trgova na svijetu, glavni trg i mjesto okupljanja u Veneciji, trg Sv. Marka (Piazza San Marco). Nastao je u IX vijeku, kao mali trg ispred bazilike svetog Marka. Današnji izgled je dobio 1177. godine, kada je uvećan zatrpavanjem kanala i male luke Batario, koji su okruživali Duždevu palaču.

Bazilika Sv. Marka

Na istoimenom trgu, nalazi se bazilika Sv. Marka (Basilica cattedrale patriachale di San Marco). Najpoznatiji je primjer bizantijske arhitekture u Evropi. Prozvana je i Zlatna crkva, zbog toga što je njena raskošna unutrašnjost ispunjena pozlaćenim bizantijskim mozaicima.

Izgradnja crkve svetog Marka je počela 828. godine, kada su mletački trgovci ukrali kosti Sv. Marka iz Aleksandrije. Ova crkva je izgorjela u požaru 932. godine. Nakon obnove, druga crkva nije dugo trajala, jer je dužd Domeniko Kantarini smatrao da je skromna u odnosu na ostale crkve u gradu. Današnji izgled, bazilika Sv. Marka dobila je 1063. godine.

Sagrađena je po uzoru na carigradsku crkvu Svetih Apostola, koja nije ostala sačuvana do danas. Najveći broj skulptura, fresaka i umjetničkih djela koja krase unutrašnjost ove bazilike, donjeti su nakon pljačke Carigrada i Aja Sofije u četvrtom krstaškom ratu 1204. godine. Baš tada su donijete i bronzane statue četiri konja, takozvana Carigradska ili Trijumfalna kvadriga. Skulpture potiču iz kasnog klasično-antičkog perioda, tj. iz IV vijeka prije naše ere, a njihovim tvorcem se smatra grčki vajar Lisip. Dužd Enriko Dondolo doneo ih je kao ratni pljen 1204. godine iz Carigrada. Zatim ih je 1798. godine Napoleon Bonaparta odnio u Pariz, a 1815. godine su vraćeni u Veneciju. Do ranih osamdesetih godina XX vijeka stajali su iznad ulaza u Baziliku, kada su zbog štete koju je izazvalo zagađenje vazduha, zamjenjeni replikama. Otvorena je za posjet radnim danima od 9.45h do 17h, a vikendom od 14 h, dok je ulaz besplatan.

Web: http://www.basilicasanmarco.it/eng/index.bsm 

Zvonik Sv. Marka

Zvonik bazilike Sv Marka (Campanile di San Marco) je jedan od simbola grada Venecije. Venecijanci ga zovu od milja El paròn de casa (gazda kuće).To je toranj od 98,6 m, jedan od najviših u Italiji. On stoji nezavisno na Trgu Svetog Marka ispred Bazilike Svetog Marka.

Zvonik ima otvorenu lođu za smještaj zvona, iznad toga su naizmjenično prikazani lavovi u pokretu i dva simbolička prikaza Venecije, u liku ženskih figura, kao Pravde.Cjelinu upotpunjuje piramidalni krov, na čijem je vrhu, vjetrokaz (zlatni kip arhanđela Gabrijela).

Izgradnja je počela u još u 9. vijeku za vrijeme vladavine dužda Pietra Tribuna na temeljima rimskog porijekla. Zvonik je preoblikovan u 12. stoljeću, za vrijeme vladavine dužda Domenico Morosini, po uzoru na zvonik iz Akvileje. Ponovno je rekonstruiran u 14. vijeku.

Nakon niza zemljotresa i udara groma, zvonik se 1902. godine urušio, da bi istog dana, komunalno vijeće grada odobrilo više od 500.000 lira za obnovu zvonika. Odlučeno je da se zvonik obnovi tačno onakav kakav je i bio, uz neka konstrukcijska ojačanja kako bi se spriječilo da padne u budućnosti. Radovi su trajali sve do Marta 1912. godine. Novi zvonik je svečano otvoren 25. aprila 1912. godine, u povodu praznika Sv. Marka , tačno 1.000 godina nakon izgradnje prve crkve Sv. Marka.

Zvonik ima pet zvona, od kojih je svako imalo posebnu namjenu: Marangona je najveće zvono, i jedino izvorno nakon rušenja zvonika. To zvono označavalo je početak i završetak radnog dana za marangone (stolare) u venecijanskom arsenalu, kao i sjednice Velikog vijeća. Nona je zvono koje je označavalo podne. Trottiera , zvonjava ovog zvona bila je poziv venecijanskim plemićima da dođu na sjednice Velikog vijeća. Mezza terza je zvono koje je najavljivalo sjednice Vijeća umoljenih (Venecijanski senat), članovi ovog vijeća zvali su se umoljeni (Pregadi). Renghiera ili Maleficio, je najmanje zvono čija je zvonjava najavljivala pogubljenja.

 

Duždeva palača

Jedan od simbola Venecije je i Duždeva palača (Palazzo Ducale di Venezia), palača u kojoj su živjeli duždevi Mletačke republike i u kojoj su bile najveće republičke institucije. Povezana je sa Crkvom sv. Marka, koja je bila duždeva kapela i u kojoj su se obavljala krunisanja kraljeva. Palača je građena od 814. do 1457. godine, a današnji izgled počela je da dobija 1385. godine. Na njoj se smjenjuju različiti stilovi, romanika, gotika i cvjetna gotika. Danas ova palača predstavlja veoma posjećen muzej u kojem se mogu vidjeti vrijedne slike poznatih slikara kao što su Tintoreto i Veroneze, kao i prelijepe freske, skulpture, namještaj i predmeti primjenjene umjetnosti u kojima su uživali venecijanski Duždevi.

 

Most uzdaha

Most uzdaha je jedan od mnogobrojnih mostova Venecije, međutim niti jedan most nema takvu priču. Legenda kaže da da je most dobio ime po uzdasima zaljubljenih koji su se, ploveći gondolom, poljubili ispod mosta. Međutim, istina je nešto drugačija.

Most je izgrađen u 17. vijeku u svrhu povezivanja starog zatvora, smještenog u Duždevoj palači, i novog, odmah preko kanala. Navodno šetnja tim mostom bila posljednji pogled na slobodu za mnoge zatvorenike koji su išli na pogubljenje te bi uzdisali gledajući posljednji put prelijepu venecijansku lagunu, znajući da za njih nastupa smrt.

Prema legendi, jedan od rijetkih zatvorenika koji je uspio pobjeći iz strogo čuvanog zatvora je slavni ljubavnik Giacomo Casanova. Tako što je iskoristio pomoć jedne od svojih ljubavnica, a koja je imala velikog uticaja u duždevoj palači. Danas postoje dvije kopije Mosta Uzdaha i obje su u Engleskoj, u gradovima Oxford i Cambridge.

 

Most Rialto ( Ponte di Rialto )

Most Rialto je najstariji i najpoznatiji od četiri mosta na Kanalu Grande.

Prvi prelaz preko Kanal Grandea u Veneciji bio je pontonski most kojeg je još 1181. sagradio Nicolò Barattieri Taj most Venecijanci su zvali Ponte della Moneta, zbog tog jer je sa njegove istočne strane stajala prva kovnica novca. Vremenom je saobraćaj preko pontonskog mosta toliko narastao, zbog pijace na istočnom dijelu da je napravljen drveni most 1255 . To je bila građevina sa dvije simetrične pokretne rampe, koje su se mogle podići da omoguće prolaz visokim brodovima. Tijekom prve polovice 15. vijeka uzduž mosta podignute su prodavnice, sa svake strane. Prihodi od najma pomogli su održavanju mosta. Ideja da se umjesto drvenog izgradi kameni most prvi put se pojavila 1503. Venecijanski senat je 1551 raspisao konkurs za novi most. Pobijedilo je rješenje Antonia da Ponta jednolučnog kamenog mosta smiono velikog raspona (za ono vrijeme).

Osim smiono velikog luka, most je umnogočemu ličio na stari drveni. Isto kao i stari i on je imao prodavnice sa svake strane a na sredini portik. Gradnja je otpočela 1588., most je dovršen 1591. i do danas je u funkciji, ne samo da služi svrsi, već je jedna od najvećih atrakcija Venecije.

Santa Maria Della Salute - (Gospa od Zdravlja)

Gospa od Zdravlja koju Venecijanci jednostavno zovu Salute, je slavna venecijanska crkva, slikovito smještena između Kanala Grande i Zaljeva sv. Marka prekoputa Trga sv. Marka.

Po svojim dimenzijama to je manja venecijanska crkva, njezine skladne i klasične proporcije, toliko su prepoznatljive i vežu se uz Veneciju, da je jedna od najviše fotografiranih crkava u Italiji.

Od ljeta 1629, val epidemije kuge zahvatio je Veneciju, i tokom iduće dvije godine umrla je gotovo trećina stanovništva. Još uvjek je bila svježa uspomena na prijašnju veliku epidemiju kuge (1575-1576, tad je pomrlo 46,000 ljudi). Veliko vijeće je 1630. godine u znak zahvalnosti za prestanak kuge, odlučilo sagraditi crkvu u čast Blažene djevice Marije, za koju su držali da je zaštitnica Republike. Također je odlučeno da će Veliko vijeće pohoditi baziliku svake godine,21. Novembra, na blagdan Ukazanja djevice Marije, ta procesija poznata je danas kao Festa della Madonna della Salute, u njoj tradicionalno sudjeluju venecijanski dužnosnici.

Salute je osmerokutna zgrada sagrađena na podestu od 100.000 balvana. Izgrađena je od istarskog kamena i marmorina (opeke premazane mramornom prašinom). Crkvena unutrašnjost je prepuna Marijanskog simbolizma, velika kupola predstavlja - Marijinu krunu, unutrašnjost puna niša - utrobu, osam stranica crkve, osam stranica - njene zvijezde.

Danas je kupola crkve Salute postala simbol grada, baš kao što su to kupole katedrale u Firenci i sv Petra u Rimu.

Toranj sa satom (Torre dell'Orologio)

Građen je da zorno pokaže bogatstvo Mletačke republike i grada Venecije, ali i da bude pomoć mornarima na Canalu Grande da znaju rasporediti svoje vožnje.

Zgradu je projektirao Mauro Codussi, izgrađena je između 1496 i 1499. Ima pet vertikalnih niša, od kojih je središnja sa satom najšira. U ovoj niši je široki prolaz visok dvije etaže, iznad njega smješten je veliki sat, iznad na slijedećoj etaži je ovalni balkon s kipom Majke Božje s djetetom, a iznad njih je etaža s balkonom i mramornom statuom krilatog lava (simbolom sv.Marka) na plavoj pozadini noćnog neba osutog zlatnim zvijezdama. Na samom vrhu su dvije bronzane stautue Mora (maora) koji simbolički prikazuju mitološke gigante, oni na puni sat udaraju u veliko brončano zvono u sredini.

Satni mehanizam, je iz 1499. godine i tijekom vijekova je višeskratno restaurisan, on pokreće veliki mehanizam koji se sastoji od nekoliko koncentričnih brojčanika. Najudaljeniji vanjski prikazuje brojeve od 1 do 24 (Rimski brojevi), kazaljka za prikazom punog sata je simbolički prikaz nasmijanog sunca. Manji unutrašnji brojčanik prikazuje dvanaest pozlaćenih znakova zodijaka, na plavoj emajliranoj pozadini. Unutrašnji brojčanik prikazuje Mjesečeve mijene i sunce.

Mehanizam također pokreće i figure na balkonu iznad sata, gdje je niša s Majkom Božjom i malim Isusom između dva panoa; lijevi pokazuje tačni sat u rimskim brojevima, a drugi desni minute u arapskim brojevima. Samo na dan Bogojavljenje 6. siječnja, satni mehanizam pokreće kipove Sveta tri kralja koji prođu kao svečana procesija ispred scene.

Većina stanovnika Venecije u rano predvečerje izlazi u šetnju uz Riva degli Schiavioni te popije dobro rashlađeni prosecco – lokalno bijelo vino. Prosječna cijena piva u Veneciji iznosi 3-5EUR. Alkohol mogu konzumirati osobe starije od 18 godina.

Zbog problema koje uzrokuje buka, muzika u živo je dostupna na vrlo malo lokacija, a noćni klubovi gotovo i ne postoje te onih nekoliko koji rade imaju propise o tome tko je poželjan gost. Radno vrijeme također ne ide na ruku svima željnima izlazaka, jer se većina ugostiteljskih objekata zatvara oko ponoći. Ako baš tražite klub, mogli biste probati pronaći nešto zanimljivije na ostrvu Lido di Jesolo, smještenom odmah do Venecije.

Radi se o odredištu punom ugostiteljskih objekata, koje vrhunac sezone doživljaja ljeti, kada je ondje i najživlje. Izvan sezone je velika vjerojatnost da ni na Lidu nećete pronaći neku ludu zabavu. Jedan od najboljih klubova na Lidu je Muretto ( www.ilmuretto.net ), u kojem nerijetko gostuju neki od najboljih DJ-a sa svjetske scene. Sezona u Murettu otprilike traje od maja do septembra.

Umjesto klubova Venecija nudi brojne kafiće na svojim prekrasnim trgovima. Svakako najupečatljiviji je Trg sv. Marka, prepun kafića i barova, no užitak ispijanja omiljenog pića gledajući Baziliku ili Duždevu palaču morate biti spremni dobro platiti.

Jedan od posjećenijih trgova je i Campo Santa Margherita, pun kafića, među kojima je Green Pub jedan od poznatijih. Sve življe je i područje oko mosta Rialto. Ako tražite nešto drukčiji doživljaj, mogli biste se odlučiti za neki restoran, ali pazite jer su cijene u Veneciji poprilično paprene.

Iako ne tako atraktivna za ljubitelje šopinga, Venecija može ponuditi vrlo dobar šoping.

Najpoznatija šoping ulica još od davnina je Mercerie (venecijanski Marzarie). Zapravo se radi o više ulica, koje povezuju Trg sv. Marka i Ponte di Rialto, a imaju zajednički naziv Mercerie. Ondje se nalaze brojne trgovine srednjeg cjenovnog ranga, no ima i onih skupljih, npr. Cartier, Gucci, Trussardi, Max Mara itd.

Brojne trgovine nalaze se i u ulicama koje okružuju Trg sv. Marka, pogotovo sa zapadne strane prema Calle Vallaresso, tako da biste i ondje mogli pronaći nešto za sebe. Ondje se nalaze i mnoge trgovine visoke mode, poput Louis Vuittona, Chanela, Ermenegildo Zegne, Roberto Cavallija, Hermesa, Armanija itd.

Pored šopinga u samom srcu Venecije, ukoliko idete vlastitim prevozom, savjetujemo posjetu outlet centrima Palma Nova (40 km od Trsta u pravcu Venecije ) i Outlet centar Veneto Designer ( 45 km od Venecije u pravcu Trsta) u gradiću Noventa di Piave.

Web: http://www.palmanovaoutlet.it/ 

         http://www.mcarthurglen.com/locations/italy/veneto/index.htm 

Venecija je popularna i po izradi i prodaji poznatog Murano stakla, kao i izradi i prodaji poznatih venecijanskih maski.

Većina prodavnica je zatvorena ponedjeljkom, a rade od 09.00 – 19.30. manje prodavnice zatvaraju od 13.00 – 16.00. Porez iznosi 12-14% zavisno od vrijednosti kupljenih proizvoda, pa se raspitajte za povrat poreza, povrat poreza se obično daje za iznos veći od 150 eura.

o nama

Dosadilo Vam je ići od agencije do agencije? Zašto trošiti dane na pronalaženje korisnih savjeta i informacija o turističkim ponudama, kada sve to možete dobiti na jednom mjestu!
Mi ćemo Vam pružiti aktuelnu ponudu agencija u Bosni i Hercegovini i neophodne informacije i savjete o popularnim turističkim destinacijama koje će Vam pomoći da se pripremite za Vaše putovanje!

newsletter