?

da li ste znali?

SAD je jedina razvijena zemlja na svijetu bez ijednog zakonom propisanog dana plaćenog godišnjeg odmora.

Opis destinacije - Češka - Prag

Prag - trenutno vrijeme
Trenutna temperatura: °
Min / Max temparatura ° / °
Oblačnost: %
Vlažnost: %
Pritisak: hPa
Vjetar: m/s
Češka valuta je CZK

Vrijednost valute na dan 05.12.2022 je:
1 KM CZK
1 CZK KM

Dobrodošli u jedinstveni, neponovljivi Zlatni grad Prag!

Prag predstavlja unikatnu kolekciju historijskih spomenika nastalih kroz njegovu dugu i slavnu prošlost. Zamkovi, crkve, palate, kule i mostovi vas kao u bajci vraćaju u slavnu prošlost grada. Stara jezgra grada se nalazi na UNESCO svjetskoj listi baštine od 1992.godine.

Od veličanstvenog dvorca Pražský hrad sjedišta moćnih vladara koji nadgleda cio grad, preko čuvenog Karlovog mosta simbola grada, do prelijepe Týnský chrám crkve i Starogradskog trga, gdje god da krenete čeka vas zadivljujuća slika. Prošetajte povijesnim ulicama grada, uživajući u veličanstvenoj arhitekturu. Pridružite se mnogobrojnim posjetiocima i pratite predstavu koja se na svaki puni sat odigrava na jedinstvenom Astronomskom satu. Svakako posjetite i Zlata ulička, sa najpoznatijim stanovnikom slavnim Franzom Kafkom, te živopisnu staru židovsku četvrt Josefov.

Predah od razgledanja potražite u nekom od brojnih restorana ili pak tradicionalnih čeških pivnica u kojima je neizostavno probati neku od čuvenih čeških piva! Navečer se provedite u nekom od sjajnih praških klubova i uživajte u sjajnom provodu koji grad nudi.

Kroz historiju Prag je doživo i velike uspone i strašne padove, ali iz svega je izašao ljepši i sa ponosom Vas poziva da doživite bajku o Pragu.

PRAG CARD
Prague Card vam omogućava besplatnu posjetu preko 40 najpoznatijih praških atrakcija i muzeja, te brojne druge popuste.
Kartica vrijedi dva (790 CZK), tri (980 CZK) ili četiri dana (1200 CZK), dok djeca i studenti imaju popust. Uz karticu je moguće kombinirati i kartu za javni prevoz koja vam omogućava besplatan prevoz, ali samo ako je kupite preko internetske stranice i tada je cijena 1.010 CZK za dva dana, odnosno 1310 CZK za tri dana. Karticu možete kupiti on-line, a i u gradskim turističkim uredima u centru grada, kao i u poslovnicama turističke agencije Čedok.
Web: www.praguecitycard.com  ;


TRANSPORT
Gradski prevoz je veoma dobro organizovan, a u nadležnosti je firme DPP.
Metro ima tri linije crvena(Letnany- Haje), zelena(Depo Hostivar-Dejvicka) i žuta(Cerny most-Zlicin) i pokrivaju najbitnije oblasti u gradu.
Tramvajska mreža je također veoma razvijena i pokriva gotovo cijeli grad. Posebna atrakcija je linija broj 91. tvz“ historijski tramvaj“ koji prolazi pokraj najbitnijih znamenitosti grada. Autobuska mreža uglavnom pokriva dijelove grada koji nisu obuhvaćeni metrom ili tramvajem.
Metro vozi do ponoći, a noću saobraćaju tramvajske linije 51 do 59 koje centrom voze svakih 20-ak minuta, dok bus linije 501-513 također voze noću.
Karta košta 32 CZK i vrijedi 90 minuta. Postoji i polusatna karta koja košta 24 CZK. Dnevna karta iznosi 110 CZK, dok je trodnevna 310 CZK. Karte se mogu kupiti na metro stanicama ili u gradu u DPP centrima, hotelima, kioscima.
S ciljem što bolje organizacije i usluge, Gradsko vijeće je uvelo “fer” taxi. Te taksije možete naći na posebno označenim stajalištima i garantuju pouzdanu uslugu. Također, poznatije taxi firme u gradu koriste automobile žute boje i također pružaju kvalitetnu uslugu. Vožnja centrom grada ne bi trebala iznositi preko 28 CZK po kilometru, dok je početna cijena 40 CZK.
Web: www.dpp.cz 

NOVAC
Novac u Pragu je Češka kruna (CZK) koja prema srednjem kursu iznosi 1 EUR = 25.19 CZK.
Novac možete promijeniti u nekoj od mnogobrojnih banka, mijenjačnica ili hotela. Iako mnoge od njih ističu da vrše konverziju bez provizije, ipak u pravilu nije tako. Banke obično naplaćuju najmanju proviziju. Također bitna napomena je da prije svake konverzije provjerite sa službenikom kurs u tom trenutku, budući da se često razlikuju istaknuti kurs i aktuelni. Kartično plaćanje je omogućeno u većini objekata u gradu, dok su bankomati rasprostranjeni po cijelom gradu.
Iako je dugo godina važio kao izuzetno jeftina destinacija, Prag se danas ne razlikuje mnogo od ostalih prijestolnica u Europi. Tako cijene u turističkim centrima znaju biti prilično visoke.

KLIMA
Prag ima umjerenu kontinentalnu klimu s veoma naglašenim godišnjim dobima i vrlo velikim temperaturnim razlikama.
Zime su hladne i prilično suhe. Temperature skoro redovno padaju ispod 00C, a nisu rijetke i temperature ispod -10°C.
Ljeta su prilično topla, a temperatura često zna prelaziti i 30°C. Najbolje vrijeme za posjetu Pragu je svakako kasno proljeće ili rana jesen, kada su temperature umjerene a padavine rijetke. To je ujedno i period kada najviše turista posjeti Prag.

HRANA i PIĆE
Kao i u svakoj europskoj metropli, u Pragu vam je dostupna velika ponuda restorana i barova koje nude kako nacionalne specijalitete, tako i specijalitete internacionalne kuhinje. Probajte neki od Čeških specijaliteta koji se uglavnom zasnivaju na mesu i povrću u bogatom sosu. Također tu su i poznate delicije Bohemija i Moravska torta. Prosječan obrok u standarnim restoranima kreće se između 300 i 800 CZK po osobi.
Svakako odlika Češke je i njeno nacionalno piće- pivo. Jedna od najpoznatijih piva je Pilsner iz Plzena, a također tu su i Budvar, Radegast, Gambrinus, Staropramen, Kozel..Svuda po gradu su rasprostranjene živopisne pivnice, od kojih mnoge imaju i vlastite vrste piva.

KARLOV MOST
Sigurno najpoznatija znamenitost grada je Karlov most-koji povezuje stari dio grada sa Malom Stranom. Nazvan po češkom kralju Karlu IV sagrađen je 1357.godine u gotičkom stilu i danas predstavlja najstariji gradski most.

Sa obje strane mosta nalaze se kule Staroměstská věž i Malostranská věž sa kojih se pruža predivan pogled na grad. Glavna karakteristika mosta je i 30 spomenika koji se nalaze na njemu. Spomenici su religijske tematike, a svakako najpoznatija od njih je statua sv.Nepomuka mučenika koji je prema legendi pogubljen na mostu. Običaj je spomenik dodirnuti i zaželiti želju, a smatra se da će se svi koji dotaknu spomenik brzo vratiti u Pragu.
Duž cijelog mosta su smješteni mnogi umjetnici, muzičari i prodavači. Najbolji period za posjet je u sumrak kada se sa mosta uz zalazak pruža prelijep pogled na grad.


PRASKI DVORAC
Praški dvorac (Pražský hrad) je od dana nastaka u 9.stoljeću bio sjedište kraljeva i vladara, a i danas se tamo nalaze prostorije predsjednika Češke i ostalih bitnih zvaničnika. Ujedno predstavlja i najveći dvorski kompleks na svijetu.
Praški dvorac čini čitav kompleks građevina, crkava, katedrala, historijskih spomenika i muzeja čije razgledanje može trajati i cijeli dan. Najpoznatije palate unutar kompleksa su Stara kraljevska palata, Lobkowicz palata, Rosenberg palata i Nova kraljevska palata(sjedište predsjednika Češke). Od bitnih znamenitosti tu su i Španska dvorana, Rudolfova galerija, Zlatna ulica( u kojoj se nalazi i kuća poznatog češkog pisca Franza Kafke), tornjevi Daliborka i Mihulka, bazilika sv.Juraja, te prelijepi Kraljevski vrt i Južni vrtovi.
Unutar katedrale sv. Vitus pohranjeni su kraljevski dragulji sačinjeni od između ostalog i dijelova krune Wenceslasa, plašta za krunidbu i kraljevskog žezla. Na samom ulazu u kompleks stoji predsjednička garda(nepomična poput one ispred Buckinghamske palate) čija smjena predstavlja zasebnu atrakciju. Smjena straže se vrši svaki dan na svaki puni sat od 5h do 23h, a najsvečanija je ona tačno u podne.
Od 1. Aprila do 31.Oktobra dvorac je otvoren od 5h do ponoći, a ostatak godine od šest sati do 23 sata. Znamenitosti za koje je potrebna ulaznica otvorene su od 9h do 18h, dok su vrtovi otvoreni od 10h do 18h.
Ulaznice su za cjelokupan kompleks koštaju 350 CZK, dok je moguće uzeti i ulaznicu za skraćenu posjetu koja uključuje posjet Staroj kraljevskoj palati, bazilici sv. Jurja, St.Vitus katedrali, Zlatnoj ulici i tornju Daliborka i košta 250 CZK. Naravno moguće je kupiti i pojedinačne ulaznice za neku od znamenitosti. Ulaznice se mogu uzeti na nekom od info pultova na ulazu i u samom kompleksu, a također i on-line na stranici www.ticketportal.cz. Ulaznice vrijede 2 dana od dana kupovine.
Web: www.hrad.cz  

STARI TRG
Ulaskom na Starogradski Trg (Staromestske namesti) kao da se vraćate u prošlost. Trg potiče iz 10. Stoljeća i prvobitno se tu nalazila glavna gradska tržnica koja je bila poznata u cijeloj Europi. Kasnijim razvojem oko trga su izgrađene prelijepe zgrade u gotičkom i romantičkom stilu.
Najpoznatije znamenitosti na trgu su gradska Vijećnica sa čuvenim Astronomskim satom, te crkve Tynsky charm i crkva sv. Nikole. Na centralnom dijelu trga stoji spomenik Janu Husu podignut 1915.godine na 500 obljetnicu smrt ovog reformatora. Hus je zbog svojih reformatorskih ideja proglašen heretikom i spaljen je na lomači, a zbog istih je i došlo do Huskih ratova.
Danas trg predstavlja omiljeno okupljalište kako turista tako i građana Praga. Napravite predah od obilaska u jednom od mnogi restorana i caffea koji su se smjestili duž cijelog trga i uživajte u atmosferi staroga Praga.

Astronomski sat

Astronomski sat, sagrađen u 15.stoljeću na tornju gradske Vijećnice, jedan je od prepoznatljivih simbola grada.
Konstruktori ovog sata su sahadžija Mikulas Kadanski i Jan Ondrejev Šindel, profesor matematike i astronomije na Karlovom univerzitetu Sam sat je višefunkcionalan, te se pomoću njega mogu pratiti mnogi astronomski dogadjaji poput: kretanja Sunca(na satu se Sunce okreće oko Zemlje, budući da je napravljen u vremenu kada se to smatralo ispravnim), mjesečeve mjene, smjena godišnjih doba, pojava ravnodnevnice i sl…
Sat je ukrašen mnogobrojnim figurama sa različitom simbolikom. Tako su tu figure 12 apostola, zatim figure koje predstavljaju srednjevjekovno gradsko stanovništvo, kao i figura smrt koja svakog punog sata povlači konopac i zvonjavom oglašava odvođenje griješnika u pakao, a u drugoj ruci drži pješčani sat kao symbol prolaznosti vremena. Na samom vrhu sata nalazi se figura pjetla koji kukuriče svaki put kad apostoli završe sa blagoslovom. Za pravi doživljaj sata, pridružite se velikom broju posjetitelja i prisustvujte interesantnoj predstavi koja se dešava na satu na svaki puni sat.

TYNSKY CHARM

Jedna od najpoznatijih gradskih znamenitosti je crkva Týnský chrám koja se nalazi na Starogradskom trgu. Fascinira svojim izgledom i predstavlja jedan od najljepših primjera gotičke arhitekture u gradu. Crkva ima dva tornja koja, u skladu sa tadašnjom praksom, nisu simetrična. Jedan toranj je sagrađen masivniji i predstavlja snažni dio porodice muškarca, dok drugi elegantnij toranj predstavlja ženski pol.
Historija Týnský chráma je veoma burna i počela je još u 14.stoljeću, a oblilježili su je i dugotrajni zastoji u gradnji, veliki požari i brojne rekonstrukcije. Unutar crkve se nalazi i grob Tihoa Brahea, čuvenom češkog astronoma. Ukoliko želite posjetiti crkva , otvorena je od utorka do nedelje u periodima od 10h-13h i 15h-17h. Ulaz se ne nalaćuje, ali se obično daje prilog od oko 25 CZK za obnovu i održavanje crkve.
Danas crkva predstavlja jedan od zaštitnih znakova grada i omiljenu turističku destinaciju. Poseban doživljaj njene ljepote je noću kada uz svjetla reflektora djeluje gotovo nestvarno bajkovito.
Web: www.tyn.cz 

Preporučujemo još:

- Wenceslas Trg ;
- Prašná brána : www.prazskeveze.cz  
- Lesser četvrt;
- Jevrejska četvrt ;
- Nacionalni muzej http://www.nm.cz/  ;

Budući da se pivo smatra nacionalnim pićem, nezaobilazan je posjet nekoj od mnogobrojnih pivnica. Osim fantastičnog izbora tradicionalnih čeških i svjetskih piva, pivnice nude i dobar izbor nacionalnih specijaliteta. Cijene su prilično niske, u zavisnosti od objekta, a kreću se oko 30 CZK za 0,5l. Pivnice obično rade do 23h, ali često i duže. Jedna od najpopularnijih pivnica je U Fleků ( www.ufleku.cz ) s pivovarom koja je stara preko 500 godina. Također tu je i 'U Zlatého Tygra' ( www.uzlatehotygra.cz ). Pivare poput Budvar i Staropramen imaju svoje bren pivnice širom grada i pružaju odličnu uslugu.


Ukoliko želite posjetiti neki od klubova i osjetiti ludu atmosferu grada prvo mjesto svakako je spektakularni Karlovy Lázne( http://www.karlovylazne.cz/ )!! Smješten uz Karlov most na čak 5 nivoa s 5 različitih floorova, svaki s drugom vrstom glazbe, najveći je klub centralne Europe. Ulaz se naplaćuje, a cijena zavisi od zabave do zabave. Cijene pića su prilično povoljne i kreću se oko 10-ak CZK.
Također u ponudi je i ekskluzivni klub Duplex ( www.duplex.cz ) iz kojeg se pruža odličan pogled na grad. Roxy klub ( www.klub.roxy.cz ) se može pohvaliti mnogobrojnim nastupima svjetskih muzičkih zvijezda.

 

Mnogobrojni moderni tržni centri, shopping ulice prepune radnji poznatih svjetskih marki i bezbroj mjesta sa tradicionalnim češkim proizvodima, sve to vam stoji na raspolaganju u Pragu. Većina radnji je otvorena od 9 do 19h, s tim tržni centri i radnje u turističkim sredistima rade i duže. Najviše radnji je koncentrisano u centru grada, dok su pojedini tržni centri u daljnim naseljim lako dostupni javnim gradskim prevozom.

U Pragu postoji veliki broj tržnih centara sa bogatom ponudom. Svakako najpoznatiji od njih i nezaobilazna stanica za kupovinu je i tržni centar Palladium ( www.palladiumpraha.cz) najveći shopping centar u Pragu sa preko 170 radnji. Nasuprot njemu je robna kuća Kotva (www.od-kotva.cz) nekadašnja najveća trgovina Čehoslovačke. Od poznatijih centara tu su još i Bila Labut, Černá růže (www.cernaruze.cz), Slovanský dům, Myslbek galerija( www.myslbek.com ), te Palác Flóra.
U predgrađima grada smješteni su centri poput Metropole Zličín (www.metropole.cz) ili Chodov ( www.centrumchodov.cz ) koji uz bogatu ponudu, pružaju mnoge dodatne zabavne sadržaje. Oba centra su lako dostupna sredstvima javnog gradskog prevoza.

Najpoznatije gradske shopping ulice smještene su u staroj jezgri grada.

Prva je Na Příkopě ulica koje se nalazi između Václavskih náměstí i Náměstí Republiky. Prepuna je raznovrsnih trgovina, a i neki od tržnih centara se nalaze u njoj. Druga ulica je Pariška ulica odnosno Pařížská ulica. To je ulica s ponudom ekskluzivnih svjetskih marki kao što su Hugo Boss, Louis Vuitton, Ferragamo, Swarovski, Dior, Hermes...

Češka je veoma poznata po svojim prepoznatljivim proizvodima od stakla, porcelanu i keramici. Posjet Pragu ne bi trebao proći bez kupovine nekog od ovih proizvoda ili makar posjete specijaliziranim radnjama. Najpoznatije radnje su Moser Glass( www.moser-glass.com ), Preciosa ( www.preciosa.com ), Celenta.
Ukoliko se odlučite za kupovinu u nekom drugom objektu svakako obratite pažnju da prozivodi imaju naljepnicu 'Bohemia Crystal' koja garantira orginalnost i kvalitetu proizvoda.

 

 

o nama

Dosadilo Vam je ići od agencije do agencije? Zašto trošiti dane na pronalaženje korisnih savjeta i informacija o turističkim ponudama, kada sve to možete dobiti na jednom mjestu!
Mi ćemo Vam pružiti aktuelnu ponudu agencija u Bosni i Hercegovini i neophodne informacije i savjete o popularnim turističkim destinacijama koje će Vam pomoći da se pripremite za Vaše putovanje!

newsletter