?

da li ste znali?

Da je espresso kafa izmišljena u Milanu početkom 20. vijeka.

Opis destinacije - Turska

Turska valuta je TRY

Vrijednost valute na dan 29.09.2022 je:
1 KM TRY
1 TRY KM

Turska ima zaista mnogo ponuditi svojim posjetiteljima: od zadivljujućih prirodnih ljepota, jedinstvenih historijskih i areheoloških nalazišta, razvijene turističke infrastukture i duge tradicije gostoprimstva i pristupačnih cijena. S toga, nije čudo što je Turska postala jedana od najposjećenijih turističkih destinacija.

Turska je sa svoje tri strane okružena morima. Njene obale su prepune plaža, zaljeva, pećina, luka, otoka i poluotoka. Ljeta su duga i topla, u neki područjima traju čak 8 mjeseci godišnje. Turska je također puna planinskih masiva i dolina, rijeka, jezera i vodopada, mjesta savršenih za kako zimski tako i ljetnji turizam. Ljubitelji skijanja, penjanja i šetnje mogu uživati u novim i nezaboravnim iskustvima koje nudi Turska.

Neke od najpoznatijih destinacija su Istanbul, Antalija, Alanja, Kemer, Side, Izmir, Kusadasi, Pamukkale, Cappadocia...

Često se za Tursku kaže da je muzej na otvorenom, budući da je prava riznica ostataka mnogih civilizacija kroz historiju. Količina historijskih i arheoloških nalazišta primjerenija je za kontinent, negoli za jednu državu. Turska ima 10 lokacija koje su uvrštene na UNESCO listu svjetske baštine, te 26 potencijalnih kandidata.

U zadnje vrijeme posebno se razvija nova grana turizma: zdravstveni turizam. Kao zemlja prepuna termalnih izvora i ljekovitih voda idealna je destinacija za oporavak i rehabilitaciju.

Neke od generalnih informacija:

-Vremenska zona je GMT+2, odnosno sat unaprijed u odnosu na Bosnu i Hercegovinu;

- Zvanični novac je Turska lira, dok je zvanični jezik turski.

-Javni praznici su : 1 Januar, 23 April, 1 Maj, 19 Maj, 30 August, 28 i 29 Oktobar;

-Pozivni broj za Tursku je +90. Turska ima 3 GSM operatera Turkcell, Vodafone i Avea. Korisni brojevi: Hitna pomć 112, Policija 155, Vatrogasci 110.

Sa pristupačnim cijenama, bogatom ponudom i nadaleko čuvenom uslužnošću i gostoprimstvom Turska je idealna destinacija za Vaš slijedeći put.

o nama

Dosadilo Vam je ići od agencije do agencije? Zašto trošiti dane na pronalaženje korisnih savjeta i informacija o turističkim ponudama, kada sve to možete dobiti na jednom mjestu!
Mi ćemo Vam pružiti aktuelnu ponudu agencija u Bosni i Hercegovini i neophodne informacije i savjete o popularnim turističkim destinacijama koje će Vam pomoći da se pripremite za Vaše putovanje!

newsletter