?

da li ste znali?

Najveća fontana na svijetu (28m) se nalazi u Singapuru.

Opis destinacije - Turska - Istanbul

Istanbul - trenutno vrijeme
Trenutna temperatura: °
Min / Max temparatura ° / °
Oblačnost: %
Vlažnost: %
Pritisak: hPa
Vjetar: m/s
Turska valuta je TRY

Vrijednost valute na dan 29.09.2022 je:
1 KM TRY
1 TRY KM

" Da je cijeli svijet jedna država, Istanbul bi bio glavni grad" Napoleon


Istanbul je istinski svjetski grad, unikatni spoj Istoka i Zapada, grad koji bi svako trebao posjetiti maker jednom uživotu. Grad je to sa historijom dugom preko 2.500 godine, bivša prijestolnica tri carstva od kojih je svako ostaviliosvoj unikatni trag na obzorju grada. Zaostavština bogate historije grada se može vidjeti na svakom koraku.

Istanbul je jedini grad na svijetu smješten na dva kontinenta- Europi i Aziji i predstavlja savršen spoj kultura Istoka iZapada, modernog i historijskog, grad prepun kontrasta. Iako više nije glavni grad Turske, Istanbul je ostao kulturna i poslovna prijestolnica države, moderna metropola sa više od 8 miliona stanovnika. Na Europskoj strani grada smještena je historijska jezgra Sultanahmet sa poznatim znamenitostima grada. Ista je uvrštena na UNESCO listu svjetske baštine 1985.godine. Posjetite neku od veličanstvenih palata prošlih vladara ili posjetite neki od mnogobrojnih muzeja koji čuvaju pomen na slavnu prošlost. Istanbul je grad prepun sakralnih objekata različitih vjera koje žive u suživotu. Nezaobilazna je posjeta jedinstvenim Hagi Sofyi ili Plavoj džamiji.

Uživajte u neponovljivom doživljaju vožnje Bosforskim kanalom ili jednostavno šetnjom njegovim obalama i divite se predivnom pogledu.

ISTANBULKART 

Preporučujemo kupovinu Istanbulkart-elektronske kartice koje možete nabaviti u specijalnim AKBIL trafikama, koje se nalaze na svim prometnijim mjestima, i koje će vam omogućiti popuste na korištenje lokalnog autobusa, tramvaja, metroa i brodskog prometa. Cijena Istanbulkarte iznosi 10 TL. Budući da se uplaćeni iznos tokom korištenja umanjuje, isti se može dopuniti na prodajnim mjestima ili na automatima za dopunu(izgledom podsjećaju na bankomate). 

Web: http://istanbulkart.iett.gov.tr/en 

TRANSPORT:

Zasigurno najbolji i najlakši način istraživanja grada je na nogama, ali da bi ste došli do drugih krajeva grada možete koristiti gradski transport koji uključuje bus, taksi ili dolmuš (mini bus taksi), tramvaje i metro.

Glavna turistička metro linija ide od Aksaraja trga do svih glavnih stanica u gradu i Ataturk aerodroma. Metro saobraća od 6 sati ujuto do 00.00 sati.

Istanbul ima više tramvajskih linija. Centralna turistička linija je Bağcılar-Kabataş. Posebna atrakcija zasigurno je Nostalgija linija kojom saobraćaju restauirani tradicionalni tramvaji.

Cijena karte za metro i za tramvaj iznosi 2 TL.
Autobusi, kako gradski tako i privatnih prevoznika, voze duž cijelog grada i lahko su dostupni, ali su često vrlo popunjeni i poprilično spori. Karte kupljene za gradske autobuse(crvene boje) ne mogu se koristiti za autobuse privatnih prevoznika(zelene i plave boje).

Dolmuši i privatni žuti taksisti su mnogo ugodniji način za prevoz od gradskih autobusa, a takođe su i dosta povoljni. Dolmuše su taksiji koji saobraćaju na rutama izmeđju gradskih centralnih tačaka. Ruta pojedinog dolmuša je istaknuta na prednjem staklu. Ukoliko ne polazite sa početne stanice dolmuše možete zaustaviti bilo gdje u gradu na njihovoj ruti.

Obratite pažnju da koristite isključivo žute taksije i da je taksimetar uključen. Početna cijena je 2 TL, a tarife se povećavaju u noćnom periodu. Korisna web stranica za okvirno odredjivanje trajanja i cijene vožnje – http://taksiyle.com/en.

Iznajmljivanje i vožnja kola nije preporučljiva u ovom gradu zbog gustog saobraćaja i loših vozačkih normi ponašanja.

Brodski saobraćaj se odvija između dvije strane grada putem trajekta i brzih brodica i predstavlja jedan od ugodnijih načina transporta kroz grad i neizostavan dio posjete gradu.

Web: http://www.istanbul-ulasim.com.tr/  

         http://www.iett.gov.tr/en/ 

HRANA i VODA:

Turska kuhinja je nadaleko poznata i pravi je gastronomski doživljaj prepustiti se degustaciji mnogobrojnih lokalnih specijaliteta. Neki od poznatijih restorana u starom dijelu grada su Çiçek Pasajı, Hamdi Et Lokantası, Rumeli Cafe, Sulatanahmet Koftecisi, Bodrum Cafe & Restaurant...Kroz cijeli grad su smješteni i objekti brze prehrane koji nude nadaleko poznate Doner Kebabe.

Veliku ulogu u svakodnevnom životu građana predstavlja ispijanje kafe i čaja. Mnogobrojni kafei nude poznatu tursku kafu i veliki izbor čajeva. Voda sa česme je sigurna za piće, ali ipak se preporučuje kupovina flaširane vode, koja je prilično jeftina i dostupna.

KLIMA:

Zbog svog položaja i karakteristika terena na kojem je smješten, Istanbul ne može biti smješten u jedan klimatski tip, te tako sadrži odlike i mediteranske, subtropske klime...Zbog mnogobrojnih utjecaja klima u gradu je veoma promjenjiva.

Ljeta su umjerno topla, sa prosječnim temperaturama iznad 20°C i sa vrlo malo padavina. Zime su hladne i prilično snježne, sa prosječnim temperaturama između 0°C i 5°C. Ekstremne hladnoće su izuzetno rijetke.

NOVAC:

Novac u gradu je Turska Lira (TRY). Novac možete razmijeniti u nekoj od mnogih mjenjačnica ili u bankama i hotelima, obično bez provizije. Kartično plaćanja je moguće u svim većim objektima i bankomati su veoma rasprostranjeni. Prema srednjem kursu 1 KM iznosi oko 1,20 TL.

JEZIK:

Zvanični jezik je Turski. U samom gradu je prisutno mnoštvo svjetskih jezika od koji su najzastupljeniji engleski i njemački jezik, što se posebno odnosi na sve turističke destinacije. Domaćini će veoma cijeniti makar i pokušaj da naučite koju riječ turskog jezika...

Aya Sofya Muzej

Čuvena po svojoj impresivnoj veličini, izuzetna i predivna crkva(džamija) prepuna mozaika i freski, poznata i kao Hagia Sofija jedna je od najistaknutiji obilježja grada i svakako jedna od najposjećenijih znamenitosti. Svojom veličinom i kupolom predstavljala je arhitektonsko čudo tadašnjeg doba, a stručnjaci se do danas dive uspjehu i inovaciji tadašnjih graditelja. Ayasofya je bila najpoznatija crkva u hrišćanstvu skoro 900 godina, te je nakon osvajanja grada u XV stoljeću Mehmet II pretvara u džamiju dodajući joj minarete i fontanu. Kao džamija funkionisala je sve do 1934.godine, kada je proglašena muzejem(odnedavno je otvoren dio koji služi za obavljanje molitve). Unutrašnjost krasi mnoštvo figura još iz perioda kada je bila crkva, ikona i mermernih stubova, mihraba i islamskih natpisa na kupoli koji stoje tu još od osmanskog perioda. Nakon dugotrajne restauracije unutrašnjosti, Ayasofya je ponovno zasjala u punom sjaju.

Muzej je otvoren svakim danom od 09:00 do 16:30 (izuzev ponedeljka). Cijena ulaza iznosi 10 TL dok se ulaz na galeriju plaća dodatnih 10 TL.

Web: http://www.hagiasophia.com    

Plava Džamija 

Sultan Ahmet Camii-poznatija kao Plava Džamija sa svojih šest predivnih minareta je jedna od najupečatljivijih građevina na horizontu grada.

Remek djelo Sinanovog učenika Sedefkâr Mehmeta sagrađena je 1609.godine i predstavlja jedan od najljepših primjeraka osmanske arhitekture. Unutrašnjost džamije je dekorisana hiljadama plavih keramičkih pločica ukrašenih tradicionalnim osmanskim cvjetnim oblicima, a na osnovu ovoga dobija i naziv Plava. Još uvijek je u funkciji, tako da je pristup turistima onemogućen za vrijeme dnevne molitve.

Otvorena je svakim danom i ulaz u džamiju je besplatan.

Web: http://www.bluemosque.org/  ;

Topkapı Sarayı Muzej

Topkapi Saraji je impozantna palata koju je sagradio Sultan Mehmet II da bi služila kao sultanova palata. Smještena na jednom od sedam brda Istanbula sa pogledom na Bosfor i Zlatni rog, bila je sjedište otomanskog carstva skoro četiri stotine godine.

Služila je kao dom sultana i njegove porodice, sultanovih žena i konkubina, harem, te kao administrativno i obrazovno sjedište carstva. Posjetioci su slobodni da istražuju palatu, odaje, harem, unutanja dvorišta i terase palate.

Nalazi se na Sultanahmet trgu, otvorena svim danima (osim utorkom) od 09:00 do 17:00h. Ulaz se plaća i iznosi oko 20 TL . Ulaz u Harem se plaća dodatnih 15 TL.

Web: http://www.topkapisarayi.gov.tr/  ;

 

Kapali čaršija-natkriveni bazar

Najveći zatvoreni bazar na svijetu, poznat i kao Grand Bazzar, jedna je od najuzbudljivijih atrakcija grada. Grad unutar grada sačinjen je od preko 60 krivudajućih ulica sa gotovo 4000 prodavnica, hamama, čajanki, džamija i fontana. Prepustite se doživljaju istraživanju bezbrojnih ulica i radnji, ne zaboravite se cijenkati prilikom kupovine i odmorite se uz čaj ili ručak u jednom od mnogobrojnih restorana i kafea. Ukoliko se odlučite pazariti ovdje možete pronaći skoro sve, od tradicionalnih lula, ćilima i nakita, do začina, odjeće i ručno bojene keramike.

Do bazara najlakše od Sultanahmeta možete doći tramvajem linijiom Bağcılar-Kabataş (stanica Çarşıkapı). Otvoren je svakim danom od 08:30 do 19:00, osim nedelje, a ulaz je slobodan.

Web: www.kapalicarsi.org.tr/ 

Turska kupatila

Posjet hamamima, odnosno poznatim turskim kupatilima je neizostavan dio posjete Istanbulu. Prepustite se jedinstvenom doživljaju i opustite u jednoj od poznatij banja. Bazeni, saune i tradicionalne turske masaže samo su dio bogate ponude. Banje su otvorene svakim danom, s tim da radno vrijeme se razlikuje za muške i ženske posjetitelje. Neka od poznatijih kupatila su: Çemberlitaş, Süleymaniye, Cağaloğlu..

Web: http://www.cagalogluhamami.com.tr/ 

         http://www.suleymaniyehamami.com/default.asp 

         http://www.cemberlitashamami.com/ 


Preporučujemo još:

- Galata toranj: http://www.galatatower.net/eng/index.php  ;

- Muzej turske i islamske umjetnosti: http://english.istanbul.gov.tr/Default.aspx?pid=305  ;

- Dolmabahçe Palata: http://www.dolmabahcepalace.com/  ;

- Süleymaniye džamija : http://en.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCleymaniye_Mosque  ;

- Rumeli Hisari tvrđava : http://en.wikipedia.org/wiki/Rumelihisar%C4%B1  ;

- Posjet Princezinim ostrvima : http://en.wikipedia.org/wiki/Princes'_Islands  ;

Noći život grada sa svojom šarolikom ponudom nudi za svakoga po nešto. Uz mnogobrojna popularana mjesta, gostovanja svjetskih muzičkih zvijezda i sjajnom atmosferom Istanbul ubrzano stiče reputaciju jednog od najboljih gradova za provod u Europi.

Od tradicionalnih mjesta, pubova, caffea do modernih noćnih klubova dobar provod je zagarantovan.

Četvrti oko Istiklal Avenije, Nişantaşı, Bebek i Kadıköy su prepune caffea, restorana, pubova i klubova, ali također i galerija, pozorišta i kina.

Autentičan doživljaj provoda u gradu se može osjetiti u jednoj od popularnih meyhana. Ovi tradicionalni objekti nude širok izbor turske rakije uz lokalnu mezu i kebabe i poznati su po sjajnoj atmosferi. Najpopularniji objekti ovog tipa nalaze se u Cicek Pasaj u četvrti Beyoglu.

U ljetnjem period noćni život grada posebno oživi, budući da veliki broj klubova otvara svoje terase uz Bosfor sa kojih se pruža prelijep pogleda na grad.

Najpopularniji klubovi grada su:

360( http://360istanbul.com/eng/index1.html ), Reina ( http://www.reina.com.tr/en/index.html) , 11:11, Samdan, Sortie. Omiljena okupljališta turskog, ali nerijetko i svjetskog jet seta nude nezaboravan provod. Napomena za ove klubove: ulaz je prilično skup i dress code je obavezan(bez jeansa i majica).

Neki od popularnijih klubova su također i Babylon(česte žive svirke), Roxy ( http://www.roxy.com.tr/), Club 29( http://www.group-29.com/indexEN.html ).

Kupovina u Istanbulu je jedinstven užitak. Svakako nezaobilazan je posjet Kapali čaršiji odnosno Velikom bazaru. Sa svojih skoro 4.000 ulica pruža nezaboravan doživljaj kupovine sa bogatom ponudom tekstila, kože, nakita, keramike, ručno rađeni umjetnina...Ulice van Velikog bazara također su prepune prodavnica sa raznovrsnom ponudom.

Jedno od specifičnih obilježja kupovine u gradu je i Egipatski bazar-bazar začina. Sagrađen davne 1664.godine, nazvan po karavanima iz Kaira koji su donosili robu, nudi fantastičan izbor začina, slatkiša, sušenog voća, cvijeća, svježeg voća i povrća, raznih vrsta hrane, kavijara i ostalih delikatesa. Od samog ulaska u bazar preplavit će vas raznovrsni i opijajući mirisi sa mnogobrojnih štandova.

Skoro se smatra uvredom za prodavce ukoliko se ne upustite u cjenkanje prije kupovine. Uz malo strpljenja i vještine, možete isposlovati sebi izuzetno povoljne cijene.

Nişantaşı četvrt predstavlja shopping i modni centar grada sa preko stotinu radnji. Sastoji se od četiri glavne ulice :Teşvikiye Caddesi, Vali Konağı Caddesi, Abdi İpekçi Caddesi i Rumeli Caddesi. Unutar ovih ulica zastupljene su radnje svih poznatijh modnih marki poput Emporio Armani, Gucci, Louis Vuitton, Roberto Cavalli, Hugo Boss, Alexander McQueen, Zara i mnogi drugi.

Bağdat ulica važi za omiljeno mjesto mladih za kupovinu. Beyoğlu četvrt je dio grada sadrži prodavnice svjetski poznatih robnih marki, ali i veliki broj radnji manje poznatih dizajnera i marki i važi za jedno od jeftinijih mjesta za kupovinu u gradu

Svakako najbolja mjesta za kupovinu sa velikim izborom i dobrim cijenama su neki od mnogobrojnih tržnih centar. Prvi moderni tržni centar grada je Galleria Ataköy. Na Taksimu se nalaze popularni tržni centri poput Metrocity, Cevahir Mall (jedan od većih tržnih centra u Europi) i Kanyon Mall.

o nama

Dosadilo Vam je ići od agencije do agencije? Zašto trošiti dane na pronalaženje korisnih savjeta i informacija o turističkim ponudama, kada sve to možete dobiti na jednom mjestu!
Mi ćemo Vam pružiti aktuelnu ponudu agencija u Bosni i Hercegovini i neophodne informacije i savjete o popularnim turističkim destinacijama koje će Vam pomoći da se pripremite za Vaše putovanje!

newsletter