?

da li ste znali?

Da je espresso kafa izmišljena u Milanu početkom 20. vijeka.

Opis destinacije - Francuska

Francuska valuta je EUR

Vrijednost valute na dan 29.09.2022 je:
1 KM EUR
1 EUR KM

Kao najpopularnija svjetska turistička destinacija, za Francusku se s pravom može reći da svojim posjetiteljima nudi sve! Od prelijepih plaža, bajkovitih dvoraca, snježnih vrhova, predivne prirode ,urbanih centara do jedinstvene kulture i stila. Bulevari Pariza, prostranstva doline Loire, padine Alpa, polja lavande Provance, gurmanski restorani Lyona i šarm Korzike, čine samo dio mozaika koji jeste Francuska i koji iznova oduševljava svoje posjetitelje.

Pokušati opisati sve što Vam Francuska nudi je zaista težak zadatak. Svakako najpoznatija destinacija zemlje je neponovljivi Pariz, jedan od najpoznatijih i najljepših gradova svijeta! Njegove gotovo nestvarne ljepote, raskoš i kultura čine ga jednom od najpopularnijih svjetskih destinacija koja privlači milione posjetitelja iz cijelog svijeta! Od poznatijih gradova ističu se Marsej, Nica, St.Tropez, Lyon...

Sjevernim dijelom zemlje dominiraju ravnice, te taj dio uveliko podsjeća na susjedne Belgiju i Nizozemsku. Centar tog dijela zemlje predstavlja živopisni grad Lille.

Zapadni dio zemlje je okrenut ka Atlantiku i posjeduje atmosferu koja se bitno razlikuje od ostatka zemlje. Normadija i Brittany nude pješčane plaže i dopadljive lučke gradiće, kao i mnoga historijska nalazišta. Kroz cijelu regiju primjetan je utjecaj Keltskih plemena koja su vladala ovim dijelom...

Centralni dio Francuske je i najmirniji dio zemlje. Unutar njega se nalazi bogatstvo doline Loire, sa prelijepim gradovima i nevjerovatnim dvorcima. Gradovi poput Chatresa i Toursa spadaju među najljepše gradove Francuske. Planinski masivi Alpa predstavljaju odličnu destinaciju za zimski turizam sa brojim popularnim ski centrima. Albertville, Grenoble i Chamonix su bili domaćini Olimpijskih igara. Kao mjesta vrijedna posjeta ističu se i gradovi poput Chambérya i Annecya.

Istočni dio zemlje čine Alzas, Lorena, Franche Comte i Burgundy regije. Prelijepa priroda i gradovi poput Metza, Strasbourga, Nancya i Dijona su glavne odlike ovog dijela zemlje. Najpoznatije proizvode regije čine svjetski poznata vina.

Jug Francuske odlikuje prelijepa priroda, dobra hrana, historijska nalazišta(ponajviše iz Rimskog doba) i čuvena Cote d Azzur. Gradovi poput Orangea, Arlesa, Toulona su nezaobilazne destinacije. Predio Provance je prepun bajkovitih sela. Regija Dordogne je jedna od najdojmljivijih u čitavoj zemlji. Priroda i gradovi ove regije su naprosto neopisivi. Na kraju se nalaze i masivi Pirineja koji su odlično mjesto za aktivan odmor. Gradovi poput Toulusa, Montpelliera i Carcassonea su samo neki od brojnih mjesta koja jednostavno morate posjetiti..
Bogata kultura ove zemlje je vidljiva na svakom koraku. A svakako ni gurmani, niti oni željni provoda neće ostati uskraćeni.

Sve navedeno predstavlja samo mali dio onoga što Vam ova nevjerovatna zemlja pruža. I zaista, kao što je nekadašnji predsjednik Francuske rekao: „Kako opisati zemlju koja ima 365 vrsta sira?“... Na Vama je da dođete i uživate u neponovljivom iskustvu Francuske!

o nama

Dosadilo Vam je ići od agencije do agencije? Zašto trošiti dane na pronalaženje korisnih savjeta i informacija o turističkim ponudama, kada sve to možete dobiti na jednom mjestu!
Mi ćemo Vam pružiti aktuelnu ponudu agencija u Bosni i Hercegovini i neophodne informacije i savjete o popularnim turističkim destinacijama koje će Vam pomoći da se pripremite za Vaše putovanje!

newsletter