?

da li ste znali?

Da je Kolumbo dao Indijancima takvo ime zbog toga jer je mislio da je stigao u istočnu Indiju?

Opis destinacije - Francuska - Pariz

Pariz - trenutno vrijeme
Trenutna temperatura: °
Min / Max temparatura ° / °
Oblačnost: %
Vlažnost: %
Pritisak: hPa
Vjetar: m/s
Francuska valuta je EUR

Vrijednost valute na dan 29.09.2022 je:
1 KM EUR
1 EUR KM


Pariz se smatra najboljim gradom na svijetu! Iako na svijetu postoje dostojni konkurenti, gledajući u totalu Pariz u pogledu arhitekture, historije, umjetnosti, gastronomije, mode, zabave, otmjenosti nema premca. Ne vjerujete? Činjenica da je najposjećeniji grad na svijetu bi Vas mogla razuvijeriti...

Ako ćete gledati Pariz samo sa turističke tačke gledišta, to je grad jedne od najprepoznatljivijih građevina na svijetu- jedinstvenog Eiffelovog tornja. To je grad čuvenog Napoleonovog Slavoluka-Arc de Triomphe, nezaobilazne Katedrale Notre-Dame, prelijepe Sacré Coeur crkve… Grad muzeja, bilo da je jedan od najpoznatijih muzeja svijeta Lovure (koji uz neprocijenjivo blago čuva i najpoznatiju sliku svijeta-Mona Lisu), muzej d'Orsay ili ukoliko ste zainteresovani za modernu umjestnost centar Georges Pompidou. To je grad dvoraca, od kojih nema ljepšeg od Château de Versailles. Grad historijskih spomenika poput pomalo zastrašujućih Katakombi ispod grada ili Père-Lachaise groblja (da, turisti u Parizu kao atrakciju grada obilaze čak i groblje). Grad mode (nepregledan broj svjetski poznatih marki), grad zabave (ko još nije čuo za Moulin Rouge?), grad svijetla ( ili la Ville Lumière-ovaj naziv je dobio iz razloga što je bio prvi grad koji je uveo uličnu rasvjetu što je izazivalo oduševljenje svijeta), grad zaljubljenih...

Pariz je i grad hrane, koja ovdje ima specijalno mjesto u kulturi i svakodnevnom životu građana. Neuporediva kuhinja nudi širok izbor najneverovatnijih okusa i sastojaka svih vrsta. Bilo da je to croissant ili baguett za doručak, ručak u maloj zalogajnici ili nekom od najpoznatijih restorana svijeta uz nezaobilazne dezerte ili je to komad foie gras za večeru uz čašu vina i sir. Za raziliku od ostatka modernog svijeta, Parižani ne žrtvuju obroke radi posla, obaveza...Svaka obaveza može čekati od 1 do 3 sata ( koliko prosječno traje ručak ili večera)...

Ali ne vjerujte samo nama...budite jedan od miliona posjetitelja Pariza i uvjerite se lično!!

PARIS PASS
Sa Parispass karticom dobivate besplatan ulaz u preko 60 muzeja i znamenitosti, ulaz u iste bez čekanja u redu, besplatan prevoz javnim gradskim prevozon, bus turu sa vodičem i još mnogo drugih pogodnosti.Mogu se uzeti 2, 4 i 6 dnevne karte.

Web: www.parispass.com/ 

Ukoliko ste zainteresovani samo za posjete muzejima i znamenitostima, odna je Museum Pass pravi izbor koji vam omogućava ulaz bez čekanja.

Web: www.museums-of-paris.com  

TRANSPORT

Javni gradski prevoz u Parizu, Régie Autonome des Transports Parisiens (RATP), je integrisani sisetm metro, autobusa i prigradskih vozova, koji obuhvata 5 zona koji je vrlo efikasan i prilično jeftin.

Web: www.ratp.fr  

Metro sistem se sastoji od 16 linija (oko 300 stanica) podijeljenjih po bojama. Sistem je jako dobro uređen i mape se nalaze na svakom koraku u podzemnim stanicama, tako da ćete jednostavno planirati svoj put i eventualna presjedanja. Radi planiranja Vašeg putovanja, računajte da za jednu stanicu treba 2 minute, dok ukoliko presjedate računajte oko 5 minuta za promjenu linije. Na stanici se nalazi i ekran na kojem je iskazano kada dolazi idući voz. Metro radi svakim danom od 06.00 h do 00.30h.

RER sistem vozova pokriva i širi prostor grada Pariza. Komplementaran je linijama metroa, s tim da je zbog manjeg broja stanica i brži način putovanja s kraja na kraj grada. Rade svakim danom od 06.00h do 00.30 h

Karta za jedno putovanje t+ iznosi 1,70 EUR i vrijedi 90 minuta, te se može koristiti i za RER. Na raspolaganju su Vam i povoljnije opcije pa tako set od 10 karata (carnet) dobivate po sniženoj cijeni. Također, možete uzeti i Paris Visite koja se možete uzeti za 1,2,3 ili 5 dana i to za zone od 1 do 3 ili od 1 do 6.

Autobuska mreža je također vrlo razvijena i sastoji se od 59 linija, kojima su dobro pokrivene sve znamenitosti grada. Autobus prelazi jednu stanicu za prosječno 5 minuta, nekada i više u zavisnosti od saobraćaja. Autobusi voze od ponedeljka do subote od 07.00h do 20.30h. Također, postoje mnoge noćne linije u gradu koje voze nakon što redovni gradski prevoz prestaje sa radom. Najpoznazija je Noctilien.

Aerodromi
Pariz trenutno uslužuju tri aerodroma : Charles de Gaulle, Orly i Bevaouis.

Najbolji način dolaska u centar grada sa CDG aerodroma je Roissybus. Vozi do Opere, svakim danom od 6h do 23, svakih 15 do 20 minuta. Karta koja košta 8 EUR se može kupiti kod vozača ili online ( http://www.ratp.fr/en/ratp/r_61852/roissybus/ )

Orlybus vozi sa aerodroma Orly svakim danom od 6 h do 23, svakih 15 do 20 minuta do stanice Place Denfert-Rochereau. Karta koja košta 6.40 EUR se može kupiti kod vozača ili online ( http://www.ratp.fr/en/ratp/r_61848/orlybus/ )

Na aerodrom Beauvais obično slijeću low-cost avio kompanije. Obzirom da je aerodrome udaljen skoro 70km od grada, na raspolaganju Vam je autobusna linija aerodrome-Porte Maillot (gdje se nalazi metro stanica preko koje možete stići do željene destinacije). Karta košta 17 EUR ili 15.60 ukoliko kupujete on-line    ( http://www.aeroportbeauvais.com/bus.php )

 

VRIJEME

Najbolje vrijeme za posjetu je čuveno Pariško proljeće od Aprila do Juna, kada je sunčano ali ne previše toplo da bi Vam smetalo u uživanju grada. Relativno blaga zima ima dodatnu pogodnost što je u tom periodu i broj turista dosta manji, što može doprinijeti ugodnijoj posjeti.


HRANA

Kako smo rekli hrana je veoma bitna u svakodnevnom životu Parižana.

Tipični francuski doručak nije obilan, sastoji se obično od šolje kafe i croissanta ili baguettea uz premaz. Ručak i večera su mnogo važniji i to obično podrazumijeva kompletan obrok (aperitiv, predjelo, glavno jelo, sir, desert, kafa, digestiv). Od jela možete probati Croque Monsieur( vrsta sendviča), Qhinche, Escargots(puževi), Omlet, Boeuf Bourguignon (goveđi gulaš), Coq au Vin (piletina kuhana u vinu), Confit de Canard( izuzetno popularan pačiji specijalitet). Za desert možete probati Iles Flottantes ili možda Clafoutis. Vino je svakako nezaobilazan dio večere ili ručka za Parižane. Fast food u Parizu podrazumijeva između ostalog palačinke, , falafel ili Galettes.

Restorani u Parizu se mogu podijeliti po cijeni na :
Skupe (preko EUR 120)
Umjerene (od EUR 40 do 120)
Jeftine (ispod EUR 40)

Ove cijene se odnose na obrok za jednu osobu (predjelo, gl.jelo, dezert). Također vrijedi istaći da mnogi restorani imaju Meni dana, koji je niže cijene, obzirom da se bazira na namirnicama koje su dostupne taj dan. Većina restorana u računu uključuju taksu za uslugu u iznosu od 12-15% cijene. Ukoliko ste zadovoljni uslugom, kulturno je ostaviti dodatnih 2-3 EUR-a.

Pariz je grad skupih i poznatih restorana, ali to ne znači da izvrsna hrana podrazumijeva i basloslovan račun. Tako mnogi poznati kuhari se okreću otvaranju malih, opuštenih bistroa koji nude nevjerovatnu hranu po mnogo pristupačnijim cijenama i bez oficijelnosti mnogih restorana. Neki od tih bistroa su L'Assiette, bistro Le Gaigne, te L'Epigramme. Neki od jeftinijih bistroa su također i Allard Bistro, Boeuf sur le Toit i Train Bleu.

Ukoliko ništa od navedenog nije za Vas, ne brinite. Kultura raznolikost francuskog društva doprinijela je i pristnosti mnogih kuhinja iz cijeloga svijeta, tako da ne sumnjamo da ćete uspijeti pronaći nešto za sebe.

 

EIFFELOV TORANJ

Eiffelov toranj se nalazi na Cham de Mars i može se vidjeti skoro iz svih dijelova grada. 324 metra visok toranj je sagradio čuveni Gustave Eiffel za Svjetsku izložbu 1889.godine kojom se ujedno obilježavala stota godišnjica Francuske revolucije. Toranj je bio zamišljen kao privremena konstrukcija, ali nikad nije rastavljen i danas predstavlja najprepoznatljiviji simbol Pariza i jednu od najpoznatijih građevina svijeta, iako je na početku bio osporavan od strane poznatih arhitekata i javnosti. Sa svakog od tri sprata tornja pruža se sjajan pogled na cijeli Pariz.
Posjeta tornju je moguća svakim danom od 9.30h do 23h, ljeti do ponoći. Cijena ulaz iznosi 9 EUR za vožnju liftom do 2.sprata, a do trećeg sprata vožnja iznosi 15 EUR. Moguće je i kupiti ulaznicu od 5 EUR kojom Vam je omogućeno da stepenicama dodjete do 2.sprata.

Web: http://www.eiffel-tower.com/  

LOUVRE

Jedan od najpoznatijih svjetskih muzeja prvobitno je sagrađen u kao tvrđava, u 16.stoljeću obnovljen kao kraljevska palata, a tek od 1976.godine je Louvre postao muzej. Danas predstavlja dom za neka od najpoznatijih umjetničkih djela.
Stalna postava sastoji se od prebogatih kolekcija grčkih, etruščanskih, rimskih, egipatskih i dalekoistočnih umjetnina, kao i mnogih skulptura. Muzej je podijeljen u tri krila Denon, Sully i Richelieu. Najpoznatija je kolekcija slika sa remek djelima francuskih, talijanskih, njemačkih i španskih majstora od sredine 13. do sredine 19. vijeka. Vjerovatno najpoznatija slika na svijetu "Mona Lisa" Leonarda da Vincija ujedno je i najveće blago muzeja, te je pod strogim sigurnostnim režimom kojim je i fotografisanje slike sa blicom zabranjeno, a uslijed mogućnosti da isti oštetisliku. Glavni ulaz u muzej je kroz poznatu staklenu piramidu.
Kupovina ulaznice preko službenih internetskih stranica nekoliko dana unaprijed poštedjet će Vas nepotrebnog čekanja u redovima.
Muzej je otvoren od 9-18h, srijedom i petkom do 21.45h, dok je utorkom zatvoren. Cjelodnevna ulaznica za stalne postavke iznosi 12 EUR. Od oktobra do marta ulaz u stalne postavke je slobodan svake prve nedelje u mjesecu.

Web: http://www.louvre.fr 

TRIJUMFALNA KAPIJA

Arc de triomphe tj. Slavoluk pobjede zauzima centralni dio Trga Charles de Gaullea, odakle se pruža prekrasan pogled na 12 avenija koje proizilaze među kojima je najpoznatija Champs Elysées. Gradnju je započela 1806.godine po narudžbi Napoleon u čast borcima za Francusku. Završen je 30 godina kasnije za vrijeme vladavine posljednjeg francuskog kralja Luja Filipa. Sa 50m visine i 45 širine predstavlja drugi najveći slavoluk na svijetu. Ukrašen je reljefima i skulpturama koje prikazuju prizore iz Napoleonovih epskih bitaka. Ispod slavoluka nalazi se Spomenik neznanom vojniku iz Prvog svjetskog rata.
Otvoren je za posjet svakog dana u terminima od 1.Aprila do 30.Septembra od 10h do 11h, a od 1.Oktobra do 31.Marta od 10h do 22.30h.
Cijena ulaznice je 8 EUR, dok je ulaz besplatna za djecu ispod 18 godina.

Web: http://arc-de-triomphe.monuments-nationaux.fr/ 

NOTRE DAM KATEDRALA

Čuvena katedrala Notre Dam iz klasika Victora Hugo“Grbavac iz crkve Notre Dam“ smještena je na historijskom gradskom otočiću Ile de la Cité. Gradnja je počela još 1163.godine od strane biskupa Maurice de Sully, čija je namjera bila da ova katedrala svojm grandioznošću zasjeni St. Denisu baziliku. Katedrala predstavlja remek djelo gotičke umjetnosti, sa velikom kolekcijom dragocjenosti koju posjetitelji mogu vidjeti. Do 75 metara visokog toranja s kojeg se pruža predivan pogled na grad vodi 387 kružnih stepenica.

Katedrala je otvorena svaki dan od 6.45-18.45h, a tornjevi od 10h-18.30h. Cijena ulaznice za tornjeve i riznicu iznosi 8.50 EUR, dok je ulaz u katedralu slobodan.

Web: http://www.cathedraledeparis.com 


SACRE COUR

Bijela kupola Sacre Cour dominira čuvenim umjetničkim kvartom Montmartrom. Ova katolička crkva građena je od 1870- 1919.godine i predstavlja spoj mnogih stilova . Unutrašnjost je oslikana veličanstvenim neobizantskim mozaicima, dok se sa tornja natkrivenog kupolom pruža zadivljujući pogled na Pariz. Crkva je okružena parkom, a do iste vode dugačke stepenice na kojim se okupljaju mnogobrojni turisti i uživaju u posmatranju gradskog horizonta.

Bazilika je otvorena svaki dan od 6h-22.30h. Ulaz u baziliku je slobodan, dok ulaz u kupolu se naplaćuje i iznosi 5 EUR.

Web: http://www.sacre-coeur-montmartre.com 

GEORGES POMPIDOU CENTAR

Sagrađen prema nacrtima čuvenih arhitekata Renza Piana i Rogersa, a od otvorenja 1977.godine Centar Georges Pompidou se smatrao nečuvenom uvredom arhitekturi grada. Osnovna ideja njegov dizajna bila je napraviti obrnutu zgradu, odnosno vanjski dio zgrade je predstavljao njenu unutrašnjust sa cijevima, žicama i kablovima na fasadi objekta. Ipak, vremenom je postao nezaobilazan dio grada. Građevina je dom Muzeju moderne umjetnosti sa fantastičnom kolekcijom.
Centar je otvoren svaki dan osim utorka, u vremenu od 11h do 21h, a karta košta 13 EUR.

Web: http://www.centrepompidou.fr/ 

Preporučujemo još:

- Muzej Pabla Picassa : http://www.musee-picasso.fr 
- Elizejska polja (Champs Élysées) ;
- Cimetière du Père Lachaise (Père Lachaise groblje) http://www.pere-lachaise.com ;
- Jardin du Luxembourg- http://www.senat.fr/visite/jardin/horaires.html ;
- Montmartre ;
- Montparnass ;
- Musée d'Orsay - http://www.musee-orsay.fr ;
- Musée Rodin- http://www.musee-rodin.fr ;

Kako se može očekivati, noćni život Pariza je sjajan. Iako ćete možda imati želju posjetiti mjesta na poznatim Champs-Elysées i Trocadéro, ipak je savjet da isto izbjegnete, osim ako baš ne uživate u gužvi, velikom broju turista i precijenjenim pićima.

Popularani kvartovi za izlazak su Bastille (mnogo malih barova i klubova), Ménilmontant (popularno među Parižanima), Rue de Oberkampf, te Marais i Pigalle.

Najpoznatiji klubovi su Rex Club ( www.rexclub.com ), Le Cab ( www.cabaret.fr ), Buddha Bar ( www.buddha-bar.com ), Wagg ( www.wagg.fr ) Le Baron ( www.clublebaron.com ) Wanderlust, Showcase, Chez Raspoutine, Batofar (  www.batofar.org ). 

Noćni život Pariza slavu je stekao i po kabareima, od kojih su najpoznatiji čuveni Moulin Rouge ( www.moulinrouge.fr ) i Crazy Horse ( www.lecrazyhorseparis.com ).

Prosiječna cijena pića je EUR 5, što varira od vrste pića i lokacije na kojoj isto pijete. Barovi rade obično do 1h, dok klubovi počinju sa radom od 23h i rade sve do jutra (najpopularnije vrijeme za dolazak je oko 3 ujutro). Ulaz u klubove se plaća između 15-20 EUR, s tim da je uključeno i 1 piće u tu cijenu.

Specifična stvar za noćni život Pariza je i da je Ministarstvo kulture Francuske aktivno uključeno u isti, što se ogleda u velikom broj koncerata i teatarskih predstava u mnogim pozorištima i salama poput Comédie Française, Théâtre de Marigny i Palais de Chaillot.

Moda se stalno mijenja, ali ako postoji jedno mjesto na svijetu gdje ćete biti sigurni da kupujete najnovije trendove, onda je to Pariz. Grad visoke mode nije ograničen samo na elitne shopping ulice i centre ( ne da oskudjeva istim), te se mogu naći sjajna sniženja i vrhunska ponuda za svakog posjetitelja. Dok šetate prelijepim ulicama Pariza prepustite se lèche-vitrine (razgledavanje izloga) i sigurni smo da ćete pronaći nešto za sebe.

Za ultimativni doživljaj shopping na visokoj razini nezaobilazan je posjet Le Bon Marché ( www.lebonmarche.fr )  i Galeries Laffayete ( www.galerieslafayette.com ), koje nude robu najpoznatijih i najeksluzivnijih svjetskih kreatora i marki. Ukoliko se odlučite posjetiti Galeries Laffayete ne propustiti posjet krovnoj terasi iste sa koje se pruža predivan pogled na grad.
Od poznatijih shopping centara tu su i Au Printemps, Théâtre de la Beauté, La Grande Épicerie, kao i lanac shopping centara Tati ( www.tati.fr ).

Najpoznatije shopping ulice su Rue du Faubourg Saint-Honore, Avenue Montaigne i Avenue des Champs Elysees. Ovdje ćete pronaći najbolju ponudu, ali i uživati u posjetama radnjama obzirom da se iste praktično međusobno takmiče čija radnja će biti ljepša i bolja.

Popularni kvartovi za shopping su Marais i Saint-Germain, a zaputite se u Montmarte kako bi kupili neki od suvenira.

Ukoliko ste zainteresovani za ulične markete pronadjiđte neki od marchés aux puces koji se održavaju svake sedmice, a najpoznatiji sun a Porte de Montreuil i Porte de Clignancourt. Također popularni su i cvjetni marketi, a najveći je onaj na Ile-de-la-Cité. Ljubitelji hrane mogu izabrati nešto za sebe na jednom od brojnih jutarnjih marketa.

Većina prodavnica u Parizu radi od ponedeljka do subote od 9/10h do19/20h, s tim da imaju pauzu između 12 i14.30h. Najveće rasprodaje u Parizu su u Januaru i Julu.

 

o nama

Dosadilo Vam je ići od agencije do agencije? Zašto trošiti dane na pronalaženje korisnih savjeta i informacija o turističkim ponudama, kada sve to možete dobiti na jednom mjestu!
Mi ćemo Vam pružiti aktuelnu ponudu agencija u Bosni i Hercegovini i neophodne informacije i savjete o popularnim turističkim destinacijama koje će Vam pomoći da se pripremite za Vaše putovanje!

newsletter