?

da li ste znali?

Stražnji dio zrakoplova je mjesto gdje ćete osjećati najviše turbulencije.

Konačno: Europski parlament izglasao ukidanja roaminga

Konačno: Europski parlament izglasao ukidanja roaminga

EUROPSKI parlament je danas izglasao postupno ukidanje roaminga u sklopu paketa Jedinstveno europsko tržište za elektronske komunikacije. Potpuno ukidanje roaminga na snagu će stupiti 15. lipnja 2017, a prijelazno razdoblje počinje 30. travnja 2016. godine. U prijelaznom razdoblju cijena poziva će stajati maksimalno 0.05 eura po pozivu, 0.02 eura po poslanom SMS-u te 0.05 eura po megabajtu podataka.

Ograničenja naknada za dolazne pozive odredit će se kasnije ove godine, ali se očekuje da će ta ograničenja biti niža nego za odlazne pozive.

"Potrošači se često žale da im je taj datum predalek, ali prijelazni period je nužan kako bi nacionalne države pripremile svoje zakonodavstvo. Dobra vijest je da u prijelaznom periodu pozivi po minuti i podatkovni promet od 1MB ne smije biti skuplji od 5 centi, a SMS maksimalno može koštati dva centa", komentirala je Borzan.

''Živimo u elektroničkom dobu te je prijenos i promet podataka bez diskriminacije i poteškoća preduvjet za elektroničku ekonomiju koja će potaknuti produktivnost u cijeloj EU", komentirala je Dubravka Šuica.

Povrat troškova i sprečavanje zlouporabe

Ako operateri mogu dokazati da ne mogu vratiti svoje troškove i da to utječe na domaće cijene, nacionalna regulatorna tijela mogu im odobriti da nametnu minimalne pristojbe u iznimnim okolnostima kako bi povratili te troškove. Zastupnici Europskog parlamenta dobili su jamstva da će nacionalna regulatorna tijela imati sredstva izmjene ili odbijanja pristojbi.

Kako bi zaštitili industriju od zloporaba, kao što je "stalni roaming", operaterima bi u određenim okolnostima bilo dopušteno da naplaćuju malu naknadu, nižu od sadašnje, prema "fair use" politici. Točni podaci za to će biti definirani od strane Komisije i telekomunikacijskih regulatora.

Otvoren pristup internetu

Mrežna neutralnost, odnosno neutralnost interneta, načelo je prema kojem pružatelji internetskih usluga trebaju tretirati sav sadržaj, stranice, usluge, korisnike i programske osnovice jednako, bez diskriminacije. Novim zakonom tvrtke koje pružaju usluge pristupa internetu biti će obavezne ponuditi pristup internetu kojim će se čitav promet tretirati jednako, što znači da se neće moći blokirati ili usporavati stranice, aplikacije ili usluge nekih pošiljatelja, osim ako je to potrebno kako bi se poštovao sudski nalog, a u skladu sa zakonom, ili da se spriječi zagušenje mreže ili protiv cyber-napada.

Brzina preuzimanja i učitavanja usluga: dostava ili kompenzacija

Zastupnici Europskog parlamenta osigurali su da pružatelji internetskih usluga moraju dati korisnicima jasno i razumljivo objašnjenje o minimalnoj, uobičajeno dostupnoj, maksimalnoj i oglašenoj brzini preuzimanja i učitavanja usluga pristupa internetu u slučaju fiksnih mreža ili o procijenjenoj maksimalnoj i oglašenoj brzini preuzimanja i učitavanja usluga pristupa internetu u slučaju pokretnih mreža. Svako značajno odstupanje od oglašenih brzina preuzimanja i učitavanja dati će pravo potrošaču na naknadu, kao što je prekid ugovora ili neka druga naknada. Nacionalne službe, u slučaju Hrvatske to je HAKOM, biti će odgovorne utvrditi je li odstupanje u suprotnosti s ugovorom ili ne.

 

Izvor: www.index.hr (27.10.2015.)

o nama

Dosadilo Vam je ići od agencije do agencije? Zašto trošiti dane na pronalaženje korisnih savjeta i informacija o turističkim ponudama, kada sve to možete dobiti na jednom mjestu!
Mi ćemo Vam pružiti aktuelnu ponudu agencija u Bosni i Hercegovini i neophodne informacije i savjete o popularnim turističkim destinacijama koje će Vam pomoći da se pripremite za Vaše putovanje!

newsletter