?

da li ste znali?

99% Libije je pustinja.

Putujete sa kompanijom Wizz Air? Sve informacije o dopuštenom i zabranjenom prtljagu na Wizz Air letovima na jednom mjestu! Vaš Putujmo.ba Tim

Putujete sa kompanijom Wizz Air? Sve informacije o dopuštenom i zabranjenom prtljagu na Wizz Air letovima na jednom mjestu! Vaš Putujmo.ba Tim

Spremate se na putovanje sa kompanijom Wizz Air, a interesuju vas pravila vezana za prtljag koji je dopušten i zabranjen na letovima Wizz Air? Na pravom ste mjestu, jer Putujmo.ba vam predstavlja pojedinosti vezane za prtljag na Wizz Air letovima.

DOPUŠTENI PRTLJAG

Svaki putnik može ponijeti:
-Jedan komad kabinskog prtljaga (besplatno ili uz doplatu, ovisno o veličini)
-Do 6 komada prijavljenog prtljaga od kojih ni jedan ne premašuje 32 kilograma (uz doplatu)
-Duty free kupovine na aerodromu nakon sigurnosne provjere

Važno: Vaš će se prtljag pregledati na aerodromu!

PUTNICI SA PRIORITETOM PRI UKRCAVANJU

Putnici koji su prilikom kupovine doplatili opciju ukrcavanja sa prioritetom imaju pravo ponijeti 1 dodatni lični predmet uz malu ili veliku kabinsku torbu.

Odobrenje za prtljag može se kupiti na sljedeći način:

- Online tokom rezervacije
- Online pomoću opcije Dodaj usluge i Online prijave
- Do 3 sata prije polaska online ili preko mobilne aplikacije
- Putem pozivnog centra
- Na aerodromu
Napomena: Naknade na aerodromu su MNOGO VEĆE nego ako rezervirate online.

RUČNI PRTLJAG

Putnici bez prioriteta ukrcavanja (prioritet ukrcavanja se može dokupiti prilikom rezervacije karte) mogu unijeti samo jedan komad kabinskog prtljaga sa sobom i to:

Mala ručna torba:
Ako je vaš kabinski prtljag veličine 42x32x25cm ili manji, možete ga unijeti u avion besplatno. On mora stati ispod sjedala ispred vas!
ili
Velika kabinska torba:
Ako je vaš kabinski prtljag veći od dimenzija male kabinske torbe, ali ne premašuje 56x45x25 cm, možete ga unijeti u avion uz doplatu ( cijene doplate na kraju teksta) On mora stati u gornji odjeljak. Morate ga moći postaviti u gornji odjeljak bez pomoći.

Putnici sa prioritetom ukrcavanja imaju pravo ponijeti 1 dodatni lični predmet uz malu ili veliku kabinsku torbu. Dodatni lični predmet može biti torbica, torba za laptop ili futrola za fotoaparat čije dimenzije ne premašuju 40x30x18 cm.
Ako putnik sa prioritetom pri ukrcavanju nosi 2 komada ručnog prtljaga koji premašuju maksimalne dimenzije dodatnog ličnog predmeta, potrebno je da čekira jednu od torbi uz uplatu odgovarajuće naknade.

PREDANI PRTLJAG

Zbir tri dimenzije svakog komada prtljaga (dužina, širina, visina) ne smije biti veći od 158 cm.
Putnikova je obaveza da odgovori na sve zahtjeve službenika obezbjeđenja ako je to potrebno. Ako se prtljag ne preveze jer putnik nije ispunio zahtjeve obezbjeđenja, Wizz Air neće biti odgovoran za bilo kakve prateće troškove.

Predani prtljag se, kad god je moguće, prevozi u istom avionu kao i putnik kome pripada. Ako se zbog sigurnosti, zaštite ili operativnih razloga kompanija odluči da ga preveze alternativnim letom, neće biti odgovorni za kašnjenje prtljaga. Da bi se izgubljeni prtljag vratio svom vlasniku u razumnom roku otpreme, prije predavanja za transport mora biti označen imenom putnika, inicijalima i adresom. Nije dozvoljen besplatni prtljag za dojenčad osim dječjih kolica / sklopivih dječjih nosiljki / automobilskih sjedalica za djecu (mogu se unijeti besplatno). Dječja kolica i invalidska kolica prijavljuju se s ostalim prtljagom i prenose besplatno samo ako i korisnik te opreme putuje.

Ako predani prtljag sadrži bilo koji od sljedećih predmeta, Wizz Air neće biti odgovoran ni za kakav gubitak, uništavanje, odgodu ili oštećenje takvih predmeta:

- gotovinu, obveznice
- nakit, plemenite metale, drago i poludrago kamenje
- računar, kameru, videokameru, mobilni telefon i druge elektronske ili tehničke uređaje i njihove
- dodatke službene, poslovne ili privatne dokumente putne ili druge identifikacijske dokumente
- ključeve
- tečnost
- lijekove
- umjetnička djela i umjetničke predmete
- lako kvarljivu robu

Neki aerodromi mogu imati daljnje restrikcije o predmetima koji se smiju nositi u ručnom i / ili predanom prtljagu. U takvim slučajevima, primjenjuju se odredbe aerodroma.

NAKNADE ZA PRTLJAG

Naknade za prtljag se računaju na osnovu:

- Datuma putovanja (vrhunac sezone, van sezone)
- Načina kupovine (wizzair.com, mobilna aplikacija, pozivni centar, aerodrom)
- Težina čekirane torbe

Tabela u nastavku prikazuje trenutne cijene. Ako želite provjeriti iznos naknade za prtljag za vaše putovanje, možete također koristiti kalkulator za cijenu prtljaga na : https://wizzair.com/Bs-Latn-BA/wizzbaggagefeecalculator 

 

Cijena wizzair.com, mobilne aplikacije, pozivni centar, aerodrom (do 3 sata prije polaska)* Aerodrom**
Sezona Polusezona Vrhunac sezone Čitava godina
Predani prtljag (maks. 23 kg) 15 - 35 € zavisno od linije 25 - 45 € zavisno od linije €55
Predani prtljag (maks. 32 kg) 25 - 45 € zavisno od linije 35 - 55 € zavisno od linije €75
Velika kabinska torba (maks. 10 kg)                                       10 - 18 € zavisno od linije €40

*Ako postojećoj rezervaciji leta budete dodavali veliku kabinsku torbu i/ili prtljag za predaju, morat ćete platiti dodatne naknade za prtljag. Naknada za veliki kabinski prtljag je veća za 2 €, a za predani prtljag naknada iznosi 3 € više u odnosu na cijene koje se primjenjuju za let na dan kupovine. 

**U slučaju da je kupljen u roku od 3 sata od polaska vašeg leta. Cijena uključuje 5 € aerodromskih usluga putnicima koje naplaćuju agenti rukovanja. Agenti bi mogli naplatiti i više. Informacije o svim primjenljivim dodatnim naknadama su dostupne kod Wizz Air agenta na aerodromu s kojeg polijećete.
Za svaki komad prtljaga koji se čekira naplaćuje se naknada za prtljag koja se plaća po torbi, po letu i po putniku. Prva 3 komada prtljaga mogu se uplatiti putem Interneta, za naredna 3 uplata se vrši na aerodromu.
Prvi komad predanog prtljaga se prenosi besplatno. Svaki sljedeći komad prtljaga koji će se predati podložan je naknadi za prtljag koja se plaća po torbi, po letu i po putniku. Drugi i treći komad se mogu kupiti putem interneta, sljedeća 3 na aerodromu.

Broj torbi koje ćete predati morate navesti i platiti tokom procesa rezervacije. Dodatni komadi prtljaga se mogu dodati u kasnijoj fazi, putem interneta ili pozivnog centra. Za dodatne komade čekiranog prtljaga uplaćene na aerodromu primjenjuje se viša naknada. Dodatak od 20 EUR mora biti plaćen na aerodromu ako je putnik uplatio za čekiranu torbu od 23 kg, ali težina njegove torbe iznosi između 23 i 32 kg.
Ako predate manji broj prtljaga, naknada za prtljag vam se neće vratiti.

Na pojedinim aerodromima relevantna naknada može se platiti samo kreditnom ili debitnom karticom:
Malmo (MMX)

DODATAK NA VELIKU KABINSKU TORBU
Ako ste već platili veliku kabinsku torbu, ali vam je potrebno više prostora, možete - plaćanjem razlike u cijeni - veliku kabinsku torbu nadograditi u predani prtljag. U slučaju da niste sigurni u veličinu prtljaga koja vam je potrebna za putovanje, kupite veliku kabinsku torbu kada rezervirate let i uvijek se možete odlučiti na nadogradnju za predani prtljag do tri sata prije polaska. Ova opcija vam je dostupna na stranici dodatne usluge na www.wizzair.com ili preko pozivnog centra

MUZIČKI INSTRUMENTI

Putnici koji kupe veliki kabinsku torbu mogu u avion unijeti muzički instrument čija dužina nije veća od 80 cm. Druge dimenzije futrole ne smiju premašivati 45 x 25 cm. Primjeri takvih instrumenata su violine, viole, flaute, klarineti, trube, ukulele. Da biste provjerili veličinu, futrolu muzičkog instrumenta morate staviti u kalibracioni alat velike kabinske torbe: širina & dubina mora odgovarati, a visina mora biti manja od otprilike 1,5 puta dozvoljene visine. Putnik ne bi trebao imati nikakav drugi ručni prtljag osim malog muzičkog instrumenta. Nakon što se ukrcate, muzički instrument morate staviti u gornju ladicu. Muzički instrumenti koji ne odgovaraju gore navedenim dimenzijama moraju se prenijeti ili kao prijavljeni prtljag nakon plaćanja relevantnih naknada ili u avionu nakon dobijanja prethodnog odobrenja od Wizz Air putem pozivnog centra i plaćanjem dodatnog sjedala.

Pored iznad navedenog, putnici u avion mogu nositi sljedeće predmete:

- kaput ili prekrivač
- mobilni telefon
- materijal za čitanje tokom leta
- za djecu do dvije godine: hranu za vrijeme trajanja leta, sklopiva dječju nosiljku ili manju kolijevku
- par štaka za ljude s fizičkim invaliditetom

Ako veličina ručnog prtljaga prelazi granice navedenog, prtljag će se transportirati kao predani prtljag naknada za prtljag će biti naplaćena.

Tečnosti u kabinskom prtljagu podliježu sljedećim ograničenjima u skladu sa pravilima:

- Tečnost je u spremniku maksimalnog volumena od 100ml

Svi spremnici za tečnost koji zadovoljavaju uvjet od 100 ml volumena se mogu staviti u providnu plastičnu kesicu od 1 litra, koja se može ponovo zatvoriti i koja je dimenzija 20 cm x 20 cm.
Plastičnu kesicu trebate odvojeno predati na sigurnosnu provjeru. Od vas će se na aerodromskom mjestu za sigurnosnu provjeru tražiti da uklonite svu tečnost koja ne zadovoljava gore navedene zahtjeve.

SPORTSKA OPREMA

Nošenje sportske opreme je podložno naknadi za sportsku opremu te se mora navesti i platiti tokom procesa rezervacije.

Za zahtjeve za pakovanje, pažljivo pročitajte sljedeće informacije. Ako ovi zahtjevi nisu ispunjeni, Wizz Air će odbiti prevoz tog predmeta. Imajte na umu da Wizz Air ne obezbjeđuje materijal za pakovanje. Svi predmeti navedeni u nastavku mogu se prevesti samo kao predani prtljag.

a) Ski oprema, snowboard, oprema za surfanje, torbe za golf moraju biti zapakovani u torbu.
b) motke za skakanje mogu biti prihvaćene za prevoz samo ako su zapakovane u tekstilnu vreću.
c) Bicikli se mogu prihvatiti za prevoz samo ako se zapakuju u futrolu za bicikl, ili u najlon vreću, točkovi
i pedale se uklone i ručke okrenu paralelno. Također se mogu prihvatiti ako su upakovani u kartonsku
kutiju pod uslovom da su gume ispumpane.
d) Ronilačka oprema može se prihvatiti za prevoz samo ako su ronilačke boce prazne i izvor napajanja ili
sijalica uklonjeni, a prekidač postavljen u sigurni "OFF" položaj.
e) Rogovi i trofeji mogu se nositi samo ako putnik prikaže važeći veterinarski certifikat.
Oštećen, lomljiv, rasut, neadekvatno upakovan, kasno predat ili prevelik prtljag će se prihvatiti za
prenos samo uz privjesak za ograničenje odgovornosti te Wizz Air neće prihvatiti odgovornost za takve
stavke.


POSEBAN PRTLJAG KOJI SE NE NOSI U KABINI

a) Lomljive i kabaste stvari, muzički instrumenti
Dodatno sjedalo po cijeni za odraslu osobu treba kupiti za vrijeme rezervacije za predmete koji ne mogu biti postavljeni ispod sjedala ili u odjeljku iznad sjedala. Rezervirati možete putem interneta, tako što ćete unijeti "EXST" u polju za ime putnika, prezime putnika u polje za prezime. Imajte na umu da je instrumente veće od violončela (npr. kontrabas, harfa, itd.) potrebno predati i označiti privjeskom o ograničenju odgovornosti. Ovi instrumenti su previše veliki i teški da se smjeste na sjedalo. Ako instrument u futroli ne prelazi dimenzije 56x45x25 cm i 10 kg može se nositi kao kabinski prtljag. Imajte na umu da instrument možete ponijeti kao jedini kabinski prtljag.
b) Diplomatski prtljag
Diplomatski prtljag ili bilo koja vrsta prtljaga sa zapečaćenom bravom mora biti u pratnji diplomatskog kurira tijekom cijelog puta i u/iz aviona i mora se prijaviti kao diplomatski prtljag. Diplomatski prtljag mora se uvijek nositi kao ručni prtljag bez obzira na njegovu veličinu, posebne karakteristike i potrebne posebne postupke rukovanja. Ako veličina ili karakteristike diplomatskog prtljaga ne dozvoljavaju unošenje u kabinu, može se prevoziti s predanim prtljagom, ali će se smatrati ručnim prtljagom jer se nikada ne smije prevoziti uz odgovornost prevoznika. U ovom slučaju kurir treba biti prisutan tijekom cijelog postupka utovara i istovara diplomatske torbe, jer je odgovoran za prenos.
c) Pepeo
Prevoz pepela je dozvoljen uz uvjet da je sigurno zapakovan u odgovarajuću posudu. Potvrdu o smrti i kremiranju potrebno je predočiti na aerodromu. Pepeo se može nositi samo kao kabinski prtljag.

PREDMETI STROGO ZABRANJENI ZA TRANSPORT

Neki predmeti se ne prihvataju za prevoz ako:
- mogu ugroziti avion, lica ili imovinu
- mogu biti oštećeni zračnim prevozom
- neprikladno upakirani
- zabranjeni bilo kojim važećim zakonom, propisom ili naredbom bilo koje države iz/u ili iznad koje se
  leti.
- svi predmeti koji nisu prikladni za prevoz zbog svoje težine, veličine ili drugih neuobičajenih
  karakteristika
- mogu uzrokovati nelagodu ili mučninu osoba u avionu

PREDMETI KOJI SU STROGO ZABRANJENI ZA TRANSPORT

- oružje, municija i eksplozivi, uključujući oružje za lov ili sport.
- svaki predmet ili tvar koji nalikuju oružju, municiji ili eksplozivu
- zapaljive tvari (osim: alkoholna pića, sprejevi za kosu, parfemi, kolonjske vode)
- radioaktivni materijali
- kondenzirani plin (osim: CO2 koji se koristi za pomicanje umjetnog ekstremiteta; spremnik zapaljivog
  gasa koji se koristi za samostalno napuhavanje prsluka za spašavanje);
- otrovne ili zarazne tvari
- korozivi (osim: živa u termometrima, barometrima, baterijama za invalidska kolica
- aktovke i ručne torbe s ugrađenim alarmnim uređajima, litijske baterije ili pirotehnički materijal)
- stvari i predmeti koji ugrožavaju sigurnost, vlasništvo, život, zdravlje i tjelesni integritet osoba u avionu
- svi koji materijali koji su zabranjeni pravilima i propisima zemalja koje učestvuju u prevozu
- svi predmeti koji nisu prikladni za prevoz zbog težine, veličine ili drugih karakteristika
- dijelovi ljudskog tijela
- bilo kakvo ljepilo ili farba
- svi predmeti navedeni u Tehničkom uputstvu Organizacije međunarodne civilne avijacije (ICAO) za
siguran zračni prevoz opasnih proizvoda, te u Uredbi o opasnim proizvodima Međunarodne udruge za
zračni prevoz (IATA).

Ukoliko pokušate da ponesete bilo koji od ovih predmeta sa sobom, kompanija može odbiti prevoz prtljaga.

ŽIVOTINJE

Wizz Air ne prevozi žive životinje, osim pasa vodiča koji putuju uz putnika kojem trebaju i koji posjeduje dokumente koji su navedeni u odredbama zemalja koje sudjeluju u prevozu i koji zadovoljavaju uvjete takvih odredbi.

 

o nama

Dosadilo Vam je ići od agencije do agencije? Zašto trošiti dane na pronalaženje korisnih savjeta i informacija o turističkim ponudama, kada sve to možete dobiti na jednom mjestu!
Mi ćemo Vam pružiti aktuelnu ponudu agencija u Bosni i Hercegovini i neophodne informacije i savjete o popularnim turističkim destinacijama koje će Vam pomoći da se pripremite za Vaše putovanje!

newsletter