?

da li ste znali?

Afrika je drugi po veličini kontinent i njegova površina je oko 22% svjetskog teritorija.

Aerodrom Luton- London - Kako doći do centra Londona ? Cijene prevoza od/do aerodroma?

Aerodrom Luton- London - Kako doći do centra Londona ? Cijene prevoza od/do aerodroma?

Za sve putnike u London preko aerodroma Luton sve korisne informacije na jednom mjestu. Kako doći do centra Londona? Cijene prevoza od/do aerodroma? Voz, autobus ? 


Otvoren davne 1938.godine Luton aerodrom predstavlja jedan od šest aerodroma koji servisiraju grad London, te je trenutno 4.najveći takav aerodrom. Nalazi se pokraj gradića Luton, nekih 50km udaljenog od Londona. Ovaj aerodrom je izuzetno popularan za lowcost avio kompanije i služi kao baza za kompanije EasyJet, Monarch, Thomson Airways, Ryanair i Wizz Air. Veliki broj kompanija koje povezuju brojne destinacije sa Londonom doprinio je razvoju aerodroma i povećanju broja putnika. Konstantan rast popularnosti rezultirao je da je u 2016.godini 14.5 miliona putnika putovalo preko Luton aerodroma što je ujedno i najveći broj putnika u jednoj godini u historiji ovog aerodroma. Uvođenjem leta kompanije Wizzair na relaciji Tuzla-London Luton ovaj aerodrom je od interesa i za veliki broj građana Bosne i Hercegovine. U nastavku možete pročitati korisne informacije o samom aerodromu i uslugama na istom, kao i o najboljem načinu da sa aerodroma dođete do centra Londona.

Aerodrom Luton

Aerodrom Luton ima 1 terminal, smješten u dvospratnoj zgradi. U prizemlju se nalazi glavna sala sa 62 check-in pulta, čime se omogućava brz protok putnika. Na aerodromu Vam je dostupan niz restorana i caffea, kao i mnogobrojne usluge poput mjenjačnica, rent-a-car agencija i sl.

Besplatan wireless internet (WIFI) Vam je dostupan u trajanju od 4 sata preko mreže Luton Airport WIFI, a za korištenje nakon toga potrebno je platiti 3 GPB po satu korištenja. 

Mapu i usluge Dolazaka i Odlazaka preuzmite na www.london-luton.co.uk/inside-lla/map-of-inside-lla  .

Usluge:
Informacije- Pult Informacije nalazi se u Check-in sali, odmah pokraj ulaza i tu možete dobiti sve neophodne informacije. Unutar aerodroma se nalaze i pomoćnici Passenger Service Assistants koji Vam u svakom trenutku mogu dati informacije o Vašem letu i upute ( obučeni u uniforme sa znakom i).
ATM/ Bankomati – bankomati se nalazi u Check-in dijelu, Odlascima i Dolascima. Možete podići ili Eur ili funte GBP.
Duty Free i Shopping - Aelia Duty Free radnja je otvorena od 3:30 sati sve do posljednjeg leta koji polazi sa Luton aerodroma. Pored ovoga unutar aerodroma se nalazi još nekoliko manjih radnji poput Boots, Kurt Geiger, JD Sports, Sunglasses Hut... Supermarket Mark & Spencer Simply Food je otvoren 24 sata dnevno. 
Hrana i piće: Na aerodromu su prisutni svjetski poznati lanci poput Burger King, Starbucks, Costa Coffe, kao i mnogi drugi.
Stanice za punjenje: Možete besplatno napuniti svoj mobilni telefon i druge el.sprave na stanicama za punjenje koje se nalaze pored Stabucks caffea (Odlasci).
Ormarići i kolica za prtljagu: Nalaze se pokraj Check-in pulta, gdje možete ostaviti svoj prtljag dok čekate svoj let. Cijena za prva 2 sata po koferu je 5 GBP, a od 2-24 sata cijena je 10 GBP. Kolica za prtljagu koštaju 2 GBP/ 2 EUR i moguće ih je platili gotivinom ili karticom. 
Soba za molitvu- otvorena 24 sata dnevno za pripadnike svih konfesija. 
Printanje: Ukoliko je potrebno da printate dokumente (boarding pass, potvrdu rezervacije hotela, kartu...) isto možete uraditi po cijeni od 5 GBP. Potražite Excess Baggage odjel pokraj Check-in pulta, odmah prekoputa caffa Bar des Voyages.
Aspire Lounge- Ukoliko želite svoj let dočekati na višoj razini usluge, na raspolaganju Vam je Aspire Lounge po cijeni od 24 GBP. Web: www.london-luton.co.uk/executive-lounge  

Transport do Londona

Aerodrom je vrlo dobro povezan sa gradom Londonom, te do istog možete doći bilo vozom, autobusom, taxijem ili rent-a-car vozilom.

Bus
Najveća mana vožnje autobusom u odnosu na voz jeste vrijeme trajanja vožnje (60-90 min) na koje je od velikog utjecaja gužva u saobraćaju. Postoji više načina kako da autobusom dođete do centra grada, a mi Vam preporučujemo najpopularnije i jednostavnije.

National Express- pruža uslugu 24sata dnevno svih 7 dana u sedmici. Autobusi polaze svakih 10-30 minuta, a svakih 30 min u toku noći. Autobusi polaze sa perona 4, 5, 6 i 10 i povezuju centar Londona. Stanice u Londonu na kojima možete izaći/ući su Finchley Road, St John's Wood, Marylebone, Portman Square, Golders Green, Victoria Rail Station and Victoria Coach Station (posljednja stanica na liniji). Prosječno trajanje vožnje je oko 90 minuta. Cijena vožnje u jednom pravcu je od 5 – 12 GBP, a cijena povratne karte od 10 – 24 GBP. Karte je najbolje kupiti on-line i što prije kako bi ostvarili najbolju cijenu. Web: www.nationalexpress.com/routes/luton-to-london.aspx 

GreenLine - GreenLine 757 ili zelena linija polazi sa perona 7 i vozi do Victoria Coach stanice. Busevi polaze svakih 15-30 minuta. Cijena vožnje iznosi 10 GBP u jednom pravcu i 17 GBP za povratnu kartu. Web: www.greenline.co.uk  

EasyBus – Pruža uslugu na dvije linije: do London Liverpool željezničke stanice (polazak sa perona 9) i Victoria Coach station (polazak sa perona 10). Stanice na linijama su Brent Cross, Finchley Road, Baker Street, Oxford Street/Marble Arch i London Victoria. Karte možete kupiti on-line po cijenama od već 2 GBP u jednom pravcu. Web: www.easybus.com/en  

Voz
Najbliža željeznička stanica jeste Luton Airport Parkway. Do iste se dolazi shuttle autobus linijom koja polazi svakih 10 min. sa aerodroma do stanice i nazad. Ova linija je otvorena od 05.00 sati sve do ponoći. 

Sa stanice Luton Airport Parkway dostupne su Vam linije dvije kompanije Thameslink i East Midlands. Thameslink ( web: www.thameslinkrailway.com/airport-travel/luton/ ) je vodeća kompanija sa 6 linija unutar sata koje Vas brzo i pouzdano povezuju sa centrom Londona. U kasnim noćnim satima, vozovi polaze svakih sat vremena. Putovanje sa željezničke stanice do centra grada, uključujući i prevoz shuttle busom, traje oko 40 min. Ove linije staju na više lokacija unutar grada Londona. Prva važnija stanica je terminal St.Pancras koji je povezan i sa linijama podzemne željeznice kojom možete dalje nastaviti Vaše putovanje. Stanice koje su dobro povezane sa linijama podzemne željeznice su i Farringdon i London Bridge.

Karte možete kupiti on-line, na prodajnim mjestima ili prodajnim apartima na stanici. Cijena karte za Luton- London se kreće oko 15 GBP u jednom pravcu i 28 GBP za povratnu kartu.

Taxi
Vožnja taxijem je svakako najjednostavniji način, ali ujedno i najskuplji. Vožnja traje između 40-60 minuta u zavisnosti od gužvi u saobraćaju u gradu. Taxi štand se nalazi odmah ispred zgrade aerodroma. Osim ovih taxija, moguće je da on-line rezervište neku od prevozničkih kompanija. Prosječne cijene se kreću od 45-60 GBP u jednom pravcu ili 120 GBP za povratnu vožnju. Cijene vožnje u jednom pravcu u većim vozilima (6-8 osoba) se kreću od 80-110 GBP. 

o nama

Dosadilo Vam je ići od agencije do agencije? Zašto trošiti dane na pronalaženje korisnih savjeta i informacija o turističkim ponudama, kada sve to možete dobiti na jednom mjestu!
Mi ćemo Vam pružiti aktuelnu ponudu agencija u Bosni i Hercegovini i neophodne informacije i savjete o popularnim turističkim destinacijama koje će Vam pomoći da se pripremite za Vaše putovanje!

newsletter