?

da li ste znali?

Najvisočija građevina na svijetu je toranj Burj Kalifa u Dubaiu sa 829.8 metara visine.

Posebne ponude - Island

Datum polaska: 01.04.2020

8 Dana
7 Noći

Agencija:

CIJENA

2799 KM

Vjerovatno se pitate kako je živjeti u zemlji u kojoj nema vojske, u kojoj donedavno policija nije nosila pištolje, u kojoj vlada stopostotna pismenost, u kojoj se po glavi stanovnika štampa više knjiga nego igdje na svijetu, u kojoj su stanovnici najzadovoljniji na svijetu sa svojim životnim standardom!
U ovoj zemlji živi svega 330 hiljada stanovnika, a od tog broja 130 hiljada u glavnom gradu Reykjaviku.
Reykjavik je poznat po više od 50 muzeja i galerija, dva pozorišta, simfonijskom orkestru i preko 100 odličnih restorana. Grad je poznat po bučnom i veselom noćnom životu. Za sve pripremite dovoljno novaca!
Posjetite zemlju gdje se ledenjaci i vulkani još uvijek bore za prevlast, posjetite krajolike obilježene gejzirima, lavom i vodopadima, gdje je svaki pogled na zaljeve i fjordove prava poslastica za ljubitelje prirode i fotografije. Dopustite da vas iznenadi simpatičnost Reykjavika, okupajte se u kupalištu s geotermalnom toplom vodom na otvorenom, uživajte nekoliko dana u prirodi kao preslikanoj iz Tolkinove trilogije „Gospodar prstenova". Island je sve to i mnogo više, u isto vrijeme surov i veličanstven, ostrvo zarobljeno između Atlantika i Sjevernog mora ostavlja bez daha!

U cijenu je uključeno:
- Avio prijevoz na relaciji Sarajevo-Budimpešta Wizzair; Budimpešta – Reykjavik – Budimpešta Wizzair; (ekonomska klasa, čekirani prtljag 1 komad do 20kg + ručni prtljag do 10kg dimenzija 20x30x40cm),
- Sve aerodromske takse,
- Bus transfer na relaciji aerodrom u Budimpešti – hotel – aerodrom,
- Bus transfer na relaciji aerodrom u Reykjaviku – hotel – aerodrom,
- Smještaj u hotelu 3* u Budimpešti na bazi 1 noćenje sa doručkom,
- Smještaj u hotelu Skuggi by KEA ili sličnom u Rejkjaviku na bazi 5 noćenja sa doručkom,
- Bus transfer aerodrom u Budimpešti – autobuska stanica Budimpešta – Sarajevo 7.4.2020.
- Razgledanje Budimpešte na dan 1.4.2020.
- Ulaznica u Plavu lagunu (Comfort ulaznica, korištenje peškira, svlačionice, fena za kosu + 1 piće)
- Izlet autobusom u potrazi za polarnom svjetlošću
- Razgledanje Rejkjavika sa ulaznicama u vidikovac Perlan i muzej Aurora
- Cjelodnevni izlet Zlatni krug
- Cjelodnevni izlet „Južna avantura"
- Usluge pratioca grupe tokom putovanja, kompletna organizacija putovanja

U cijenu nije uključeno:
- PZ osiguranje 16,00 KM
- Obroci koji nisu navedeni u programu
- Opcionalni izlet Vožnja motornim sankama (120,00 EUR/osoba),
- Opcionalni izlet brodom Posmatranje kitova 90,00 EUR/osoba
- Opcionalni izlet Jahanje na konju 90,00 EUR/osoba
- Krstarenje brodom u Budimpešti 20,00 EUR
- Osiguranje od otkaza putovanja

Kalkulacija je rađena na bazi minimum 30 putnika.
Za rezervaciju je potrebno uplatiti akontaciju u iznosu od 40%, a konačna uplata putovanja mora biti izvršena najkasnije do 15.2.2020.
Za putovanje važe Centrotours Opći uslovi putovanja.


IZLETI NAPOMENE:
- Motorne sanke na glečeru Langjokul predviđene su za dvije osobe. Vožač sanki mora imati položen vozački ispit, a u vožnju se ide u paru od dvije osobe. Osoblje kampa na glečeru turistima obezbjeđuje opremu za vožnju (kombinezon, kacigu, rukavice i naočare) i daje kratke instrukcije u vezi vožnje i bezbjednosti.
- Brodovi koji se koriste na izletima za posmatranje kitova imaju kafe bar, suvenirnicu i Wi Fi internet. U zavisnosti od vremenskih uslova moguće su promjene u rasporedu i mjestu isplovljavanja, mogućnost da se zbog lošeg vremena ne isplovi, kao i mogućnost da se kitovi ili polarna svjetlost ne vide na izletu. To je uslovljeno vremenskim prilikama i organizatori izleta (lokalne agencije) ne garantuju da će se ostvariti glavna namjera izleta.
- Opcionalni izleti uplaćuju se u agenciji najkasnije 15 dana prije polaska na putovanje.

1. DAN, 01.04.2020. (SRIJEDA), SARAJEVO – BUDIMPEŠTA
Okupljanje putnika na Sarajevskom aerodromu kod Centrotours šaltera u 6.30h. Let broj W6 2238 za Budimpeštu u 7.45h sa dolaskom u 08.50h. Nakon pasoških i carinskih formalnosti slijedi transfer autobusom do grada i panoramsko i pješačko razgledanje grada tokom kojeg ćemo vidjeti najznačajnije turističke atrakcije i u Budimu i u Pešti. Prijava u hotel od 14.00h. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Naveče predlažemo fakultativno krstarenje Dunavom i noćno razgledanje grada. Povratak u hotel. Noćenje.

2. DAN, 02.04.2020. (ČETVRTAK), BUDIMPEŠTA – REYKJAVIK (PLAVA LAGUNA)
Nakon ranog doručka (sendvič paket) slijedi odjava iz hotela i transfer do aerodroma. Let W6 2427 na relaciji Budimpešta – Reykjavik u 06.40h sa dolaskom u Reykjavik u 09.15h po lokalnom vremenu. Po slijetanju na aerodrom, slijedi transfer do do Plave lagune (http://www.bluelagoon.com/) – termalni bazen, najveći i najpoznatiji na Islandu! Ova laguna ispunjena vodom temperature +390C koja dolazi sa više od 2000m dubine predstavlja rezultat vulkanske aktivnosti Islanda i nalazi se u nacionalnom parku ‘’Svartsengi’’ uklesana u poljima lave. Vjeruje se da ima magična djejstva na ljudski organizam. Temperatura vode, i ljeti i zimi, konstantno je +39 C! Dokazano je da je ljekovita i da uspješno liječi kožne i reumatske bolesti. Pravimo pauzu za opuštanje i kupanje u termalnoj vodi bogatoj mineralima. Boravak u laguni traje od 1,5-2h. Ovdje ćete napraviti gotovo nestvarne fotografije. Transfer do hotela, smještaj. Slobodno vrijeme. Noćenje.

3. DAN, 03.04.2020. (PETAK), REYKJAVIK
Nakon doručka slijedi obilazak Rejkjavika, najsjevernijeg glavnog grada na svijetu - stari dio grada, muzej na otvorenom Arbaer, kuća Höfdi u kojoj su se za vrijeme hladnog rata sastali Gorbačov i Reagan (kuća se može pogledati samo izvana), luka, islandski parlament, katedrala Hallgrímskirkj, jezero Tjornin i vidikovac Perlan s čijeg se vrha vidi panorama cijelog grada. Tokom 4-satnog obilaska obilaska grada posjetit ćemo i muzej Aurora – Muzej sjevernog svjetla. Slobodno poslijepodne za individualne aktivnosti. Noćenje.

Predlažemo (uz doplatu):
Odlazak brodom na posmatranje kitova (trajanje oko 3 sata),
Jahanje na konju jugom Islanda – poludnevni izlet koji uključuje jahanje na konju u trajanju od 1,5 – 2h na islandskim konjima koji su poznati po mirnom temperamentu. Tokom izleta proći ćete kroz livade i doline lave, poljoprivredna gazdinstva, a na kraju odlazimo do stare seoske kuće na kafu i kolač. Noćenje.

4. DAN, 04.04.2020. (SUBOTA), ZLATNI KRUG (THINGVELLIR – STROKKUR – GULLFOSS – REYKJAVIK)
Nakon doručka odlazak na cjelodnevni izlet " Zlatni krug" u trajanju od 8 sati. „Zlatni krug je obavezan, ako putujemo na Island....” piše u mnogim turističkim priručnicima – ne propustite! Ovaj izlet obuhvata obilazak napopularnijih prirodnih ljepota Islanda. Gullfoss – 32 metra visok ‘’zlatni’’ vodopad, gejzir Strokkur – najaktivniji gejzir na Islandu koji izbacuje vrele mlazove vode i do 30m u zrak kao i obilazak nacionalnog parka Thingvelir (pod zaštitom UNESCO-a) – mjesto gdje je 930.g. ustanovljen prvi islandski parmalent i mjesto gdje se spajaju evropska i sjeverno-atlantska tektonska ploča! Nestvarno i živopisno iskustvo! Povratak u Rejkjavik. Slobodno vrijeme. Noćenje.

5. DAN, 05.04.2020. (NEDJELJA), REYKJAVIK – SELJALANDFOSS – VIK – SOLHEIMAJOKULLA – REYKJAVIK
Doručak. Danas vas vodimo na cjelodnevni izlet »Južna avantura« (izlet traje 11h): južni Island je čudesan, to je zemlja slapova, ledenjaka i sandura – crnih plaža lave. Ovaj izlet je idealan za ljubitelje netaknute prirode i fascinantnih pejzaža! Vodimo vas do Vika, najjužnijeg mjesta na ostrvu, živopisnog gradića na najjužnijoj tački Islanda poznatog po dugoj, crnoj, vulkanskoj plaži pred kojom se prostire Atlantski okean. Tokom izleta posjetit ćemo slap Seljalandsfoss, najpoznatiji po šetalištu koje se proteže iza samog slapa, odakle možete uživati u zaista jedinstvenoj perspektivi. Nastavljamo do najvećeg i možda najposjećenijeg Skogafossa, koji se spektakularno spušta sa 60 metara visine, i slovi kao jedan od najviše fotografisanih slapova na Islandu.. Legenda kaže da je Viking po imenu Thrasi sakrio svoje zlato ispod slapa. Izlet ne bi bio potpun da ne posjetimo jednu od najatraktivnijih plaža na ostrvu, zavodljivu i smrtonosnu Reynisfjaru.. Putovanje jugom ne bi bilo potpuno bez ledenjaka pa ćemo tako svratiti do Solheimajokulla, koji je dio poznatog ledenjaka Myrdalsjokulla, čija ledena kapa pokriva aktivni vulkan Katla. A putem ćemo, obavijenog oblacima, vidjeti i vulkan Eyjafjallajokull, koji je uzrokovao pomutnju evropskoj avio industriji u aprilu 2010. godine. Povratak u Reykjavik u kasnim poslijepodnevnim satima. Slobodno veče. Noćenje.

6. DAN, 06.04.2020. (PONEDJELJAK), REYKJAVIK – (LANGJOKULL)
Doručak. Slobodan dan za individualne aktivnosti. Predlažemo fakultativni poludnevni izlet do glečera Langjokul i spektakularna vožnja motornim sankama. Glečer Longjokul je drugi najveći glečer na Islandu, a nalazi se u središnjem, zapadnom dijelu ostrva. Dugačak je 50 km, širok oko 15 do 20 km. Najviši vrh glečera nalazi se na 1450 m iznad nivoa mora. Sjeveroistočni krak glečera može se videti i iz područja Gulfos vodopada. Specijalne motorne sanke predviđene su za dvije osobe, a nakon savjeta instruktora kreće se u jednosatnu vožnju po, vozilima nepristupačnoj, površini glečera. Za upravljanje sankama potrebna je vozačka dozvola, a vožnja nije dozvoljena maloletnicima. (Cijena izleta 120 EUR/osoba). Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.
VAŽNO: jedne noći tokom boravka na Islandu biće organizovan izlet „AURORA BOREALIS - U potrazi za polarnom svjetlošću". Izlet podrazumijeva odlazak u nenaseljene i slabo osvjetljene dijelove grada ili okolinu za koje, po prognozama, postoji mogućnost da se uoči polarna svjetlost (pojava polarne svjetlosti zavisi od vremenskih prilika). Da biste vidjeli Auroru Borealis, zelenkasto svjetlo koje se poigrava na nebu, mora biti mračno i hladno vrijeme bez pojave oblaka. Za boravak na otvorenom i čekanje pojave polarne svjetlosti obavezna je topla garderoba, kapa, šal i zimske čizme. Islanđani imaju i web stranicu na kojoj prate mogućnost viđenja polarne svjetlosti:  https://www.northernlightsiceland.com/northern-lights-forecast/. Ipak, ne postoji garancija da ćemo tokom boravka moći vidjeti polarnu svjetlost.

7. DAN, 07.04.2020. (UTORAK), REJKJAVIK – BUDIMPEŠTA – SARAJEVO
Nakon ranog doručka slijedi odjava iz hotela i transfer do aerodroma Keflavik. Let W6 2428 na relaciji Reykjavik – Budimpešta u 10.00h sa dolaskom u Budimpeštu u 16.25h po lokalnom vremenu. Transfer do autobuske stanice Nepliget i povratak autobusom prema BiH. Dolazak u Sarajevo u srijedu ujutro u 6.30h. Kraj putovanja.

REZERVACIJE I UPLATE
Za sva putovanja u organizaciji Centrotours-a, putnik može izvršiti rezervaciju u poslovnicama organizatora (Centrotours) ili kod turističkih agencija ovlaštenih od Centrotours-a da prodaju aranžmane Centrotours-a.
Prilikom rezervacije putnik će od strane organizatora putovanja (ili ovlaštenog agenta) dobiti potvrdu o rezervaciji i voucher sa općim uslovima putovanja.
Rezervacija je važeća i smatra se potvrđenom onog trenutka kada putnik uplati akontaciju, koja iznosi najmanje 30% od ukupne cijene aranžmana. Cjelokupan iznos aranžmana plaća se najkasnije 7 dana prije putovanja. U izuzetnim slučajevima agencija ima pravo tražiti uplatu i prije ovog roka.
Rezervacija bez uplate akontacije važi najduže 48 sati, nakon čega se automatski poništava. Ukoliko se uplate ne izvrše u roku, Centrotours će smatrati da je učesnik u putovanju odustao od aranžmana.
U slučaju putovanja autobusom ili avionom naveden je broj dana kao dužina putovanja ili boravka. U tom slučaju dani se smatraju punim danima bez obzira na polazno i dolazno vrijeme.
CIJENE PUTOVANJA
Cijene za sva putovanja date su po osobi na bazi hotelskog ili apartmanskog smještaja u dvokrevetnim sobama. Svaki poseban zahtjev u vezi sa smještajem podrazumijeva i dodatno plaćanje koje mora biti naznačeno na voucheru.
Centrotours zadržava pravo promjene cijene aranžmana u slučaju ako je došlo do promjene u kursu valute, do promjene cijene avio takse, cijene nafte ili zbog manjeg broja putnika nego je navedeno na programu putovanja.
Ukoliko prije početka korištenja aranžmana dođe do promjene u trajanju boravka (produžetak ili smanjenje broja dana), Centrotours je dužan obavijestiti putnike o tome, ponuditi im mogućnost doplate za više dana, ili povrat novca u slučaju skraćenja broja dana. Ukoliko putnik nije saglasan sa tim ima pravo otkaza putovanja bez novčane naknade.
Centrotours će na ime obrade aranžmana naplatiti 5,00 KM po osobi.


OBAVEZE ORGANIZATORA PUTOVANJA

Centrotours je dužan obavijestiti putnika o sadržaju aranžmana, odnosno o programu putovanja i brinuti se o pravima i interesima putnika, saglasno dobrim poslovnim običajima u turizmu. Turistička agencija Centrotours zadržava pravo da u iznimnim okolnostima naglašenim u općim uslovima putovanja:
a) izmijeni itinerer putovanja, leta, avio prijevoznika kao i tip autobusa/aviona,
b) izmijeni mjesto polaska-odlaska,
c) pomjeri termin polaska-odlaska
U slučaju promjena i neizvršenja usluga prouzrokovanih višom silom (elementarne nepogode, vremenske neprilike, rat, bombaški napadi i sl.) Centrotours ne snosi nikakvu odgovornost.
Centrotours ne snosi nikakvu odgovornost ukoliko putnik koji je Centrotoursu dostavio dokumentaciju za viziranje ne dobije vizu zemlje u koju putuje u organizaciji Centrotoursa.

OBAVEZE PUTNIKA

Putnik je dužan organizatoru putovanja uplatiti ugovorenu cijenu za putovanje u roku koji je naveden u ovim općim uslovima putovanja.
Putnik je dužan brinuti se da on lično, njegove lične isprave i njegov prtljag ispunjavaju uslove predviđene graničnim, carinskim, sanitarnim, monetarnim i drugim administrativnim propisima.
Putnik je dužan da se dva dana prije putovanja detaljno informiše o vremenu polaska i ostalim pojedinostima vezanim za putovanje.
Sve malodobne osobe koje žele putovati sa Centrotours-om bez pratnje roditelja ili staratelja dužne su predočiti na sudu ovjereno odobrenje roditelja ili staratelja da malodobna osoba može putovati sama.
Putnik je dužan da se detaljno informiše o zemlji u koju putuje radi eventualnog putničko-zdravstvenog osiguranja, viznog režima, vakcinisanja i sl. Preporučeno je da se putnik informiše o kulturi i običajima zemlje, gastronomiji, klimi i td.
Putnik je dužan da tokom putovanja autobusom koristi sjedište koje je rezervisano za njega prilikom uplate akontacije.
Putnik je dužan da se tokom putovanja u organizaciji Centrotours-a ponaša pristojno i ne ugrožava sprovođenja programa putovanja i sigurnost drugih putnika kao i predstavnika Centrotours-a. U suprotnom, putnik će biti odstranjen iz vozila i biće mu uskraćeno daljnje korištenje aranžmana bez mogućnosti naknadnog povrata novca.
Putnik je dužan uplatiti fakultativne izlete na koje želi ići u agenciji ili, u izuzetnim slučajevima, u toku putovanja. Putniku će tom prilikom biti izdata karta koju je dužan pokazati organizatoru putovanja prije korištenja fakultativnog izleta.

OTKAZ PUTOVANJA I IZMJENE

Centrotours može otkazati putovanje ili izmijeniti datum putovanja najkasnije 5 dana prije datuma polaska, bez obaveze da nadoknadi štetu, zbog nedovoljnog broja putnika ili uslijed više sile.
Ukoliko drugačije nije ugovoreno, putnik može odrediti drzgo lice da umjest onjega koristi već uplaćeni aranžman pod udlovom da ovo lice zadovoljava posebne uslove oredviđene za određeno putovanje i da putnik nadoknadi Centrotoursu troškove prouzrokovane zamjenom.
Ukoliko putnik želi otkazati putovanje, mora to učiniti pismenim putem. Datum pismenog otkaza predstavlja osnovu za obračun otkaznih troškova.
Visinu naknade Centrotours će primijeniti u slijedećim procentima u odnosu na ugovorenu cijenu:
- otkazivanje do 30 dana prije početka korištenja aranžmana 10%, a najmanje 40,00 KM
- otkazivanje od 29 do 22 dana prije početka korištenja aranžmana 25%
- otkazivanje od 21 do 15 dana prije početka korištenja aranžmana 40%
- otkazivanje od 14 do 8 dana prije početka korištenja aranžmana 80%
- otkazivanje 7 dana prije početka korištenja aranžmana 100%
Centrotours zadržava pravo da umanji avansnu ili kompletnu uplatu za iznos sume otkaza/storna.


PRTLJAG I SMJEŠTAJ

Prijevoz putnikovog prtljaga avio prijevozom besplatan je do određene težine koju određuje prijevoznik, uobičajeno 20 kg.
Zbog ograničenosti prostora za prtljag u autobusima, težina prtljaga ograničena je na 20 kg po osobi. Pored toga putnik sa sobom u autobus može ponijeti i ručni prtljag.
Centrotours ne snosi nikakvu odgovornost za uništeni, izgubljeni ili ukradeni prtljag.
Autobusi koji se koriste za putovanja Centrotours-a sa polaskom iz Sarajeva klasificirani su po standardima Eurolines-a i u njima je zabranjeno konzumiranje cigareta.
Klasifikacija hotela u inostranstvu izvršena je na osnovu standarda koji važe u svakoj konkretnoj državi, a isti ne moraju biti jednaki klasifikacijama u našoj zemlji.
Ukoliko putnik nema posebno ugovoren apartman, odnosno sobu, prihvatiće bilo koji apartman ili sobu registrovanu za izdavanje gostima u objektima.
Putnik se u toku svog boravka dužan ponašati u s kladu sa kućnim redom objekta u kojem se smješten.

REKLAMACIJE

Centrotours ne snosi odgovornost za bilo koju pismenu ili usmenu informaciju koja nije u skladu sa opisom usluga i cijenama objavljenim u programu putovanja.
Ukoliko smatra da su usluge koje je platio nekvalitetno izvršene, putnik može tražiti nadoknadu štete, pod uslovom da Centrotours-u dostavi pismeni prigovor u roku od 8 dana od završetka putovanja.
Na prigovor putnika Centrotours je dužan odgovoriti u roku od 14 dana. Ukoliko je nezadovoljan odgovorom, putnik ima pravo sudske arbitraže.

o nama

Dosadilo Vam je ići od agencije do agencije? Zašto trošiti dane na pronalaženje korisnih savjeta i informacija o turističkim ponudama, kada sve to možete dobiti na jednom mjestu!
Mi ćemo Vam pružiti aktuelnu ponudu agencija u Bosni i Hercegovini i neophodne informacije i savjete o popularnim turističkim destinacijama koje će Vam pomoći da se pripremite za Vaše putovanje!

newsletter